woensdag 8 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 045
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2004
 >  041-050  >  045 

Zeven ton extra voor homo-emancipatie
(persbericht TK-fractie D66, 16 december 2004)

Op voorstel van Lousewies van der Laan (D66) heeft de Tweede Kamer vandaag 700 duizend euro extra voor homo-emancipatie beschikbaar gesteld. Waarschijnlijk wordt daar aanstaande dinsdag, bij de stemming over de Justitiebegroting, nog eens 350 duizend euro aan toegevoegd. In totaal gaat het dan om 1,05 miljoen euro.

Het geld is bedoeld voor concrete projecten om de veiligheid van homoseksuele leerlingen en docenten op school te vergroten, om spanningen tussen homoseksuelen en bepaalde groepen allochtonen te verminderen, voor de opvang van jonge homoseksuele allochtonen en voor verbeterde zorg aan roze ouderen.

Dit beleid is gespeend van elke ambitie, stelde Van der Laan in oktober over het homo-emancipatiebeleid van staatssecretaris Ross (CDA). Volgens de staatssecretaris is de homo-emancipatie in Nederland een groot succes. Zij schroefde het budget terug van 3, 5 miljoen naar 2,5 euroton per jaar.

Volgens Van der Laan neemt de intolerantie tegenover homo’s juist toe. Onder druk van de Tweede Kamer werkt Ross nu aan een nieuw beleid. Tot vandaag ontbrak echter het geld om dat beleid te kunnen uitvoeren.

Eindelijk is er nu ook geld om de problemen op school echt aan te pakken, zegt Van der Laan in reactie op de beslissing van de Kamer. Een hele serie incidenten heeft aangetoond hoe gevoelig homoseksualiteit op school nog ligt. Voor allochtone homoseksuele jongeren, die soms vreselijk in de knoop zitten, komt er gespecialiseerde hulpverlening en de projecten die de spanningen tussen homo’s en bepaalde groepen allochtonen aanpakken kunnen worden uitgebreid. Én we kunnen beginnen met een betere zorg voor roze ouderen. Een prachtig resultaat!.    

Dat de amendementen door de Kamer zijn aangenomen is mede te danken aan de lobby van COC Nederland. Ook het hoofdredactioneel commentaar in de laatste Gay Krant heeft druk op de ketel gezet.