woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 040
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2004
 >  031-040  >  040 

OPROEP KANDIDATEN VOOR AVVN VERTEGENWOORDIGSTER 2005


Sinds 1946 is in de Koninkrijksdelegatie voor de Algemene vergadering van de VN (de AVVN) een speciale plaats toegekend aan een vrouwen. Sindsdien is elk jaar een vrouw naar de AVVN geweest, eerst op voordracht
van het Nationale Vrouwencomitť, vanaf 1975 op voordracht van de NVR.

Voor deze functie zoekt de NVR een vrouw die goed is ingevoerd in wat er inNederland in de vrouwenbeweging speelt en die bovendien ervaring heeft met internationaal werk, niet noodzakelijk bij de VN maar het strekt wel tot aanbeveling.

De vertegenwoordigster hoeft geen lid te zijn van een bij de NVR aangesloten organisatie. De voertaal van de bij te wonen vergaderingen is Engels dus een goede beheersing van deze taal is noodzakelijk. Inzicht in politieke en ambtelijke verhoudingen is nodig om goed te kunnen functioneren binnen een officiŽle delegatie

Beschikbaarheid:

  • tenminste 6 u ur per week gedurende 2 jaar
  • in maart 2005  twee weken verblijf in New York
  • in oktober/november 2005 vier weken verblijf in New York

Ook in het jaar na haar VN ervaring wordt het op prijs gesteld dat de AVVN vertegenwoordigster lid blijft uitmaken van de commissie internationaal werk van de NVR om haar opvolgster te kunnen adviseren. Dit is geen absolute vereiste maar voor de continuiteit wel zeer gewenst. PR-werkzaamheden zijn een deel van het takenpakket.

Tijdens het verblijf van maart wordt de AVVN vertegenwoordigster door deNVR betaald om de (NGO) vergadering van de Commission on the Status of Women (CSW) te kunnen bijwonen. Deze vergadering is de voorbereiding voor de herfstvergadering wat betreft vrouwenzaken en noodzakelijk voor een goede voorbereiding. Zij is dan dus nog geen lid van de regeringsdelegatie, maar een NGO (niet gouvernementele  organisatie) afgevaardigde. Dit houdt in dat er niet voor alle vergaderingen en overleg toegang is (in principe alleen voor de NGO vergaderingen) en dat er in de wandelgangen gelobbyed kan worden bij de officiŽle delegatieleden.

De vergadering in oktober/november is de officiŽle regeringsvergadering en hierbij kan de vertegenwoordigster volledig participeren. Voor deze vergadering moet de AVVN vertegenwoordigster een speech schrijven die 7 minuten mag duren en deze wordt voorgelezen tijdens de vergadering van de sociale commissie van de VN. De inhoud is in eerste instantie afhankelijk van de expertise en specifieke belangstelling van de AVVN-vertegenwoordigster, maar de speech wordt getoetst en begeleid door de commissie internationaal en daarna bekeken door Buitenlandse Zaken, de politieke verantwoordelijkheid berust bij de minister van BZ. Ook de missie in New York en de ambassadeur ter plaatse bekijkt de inhoud. De speech kanin het Nederlands worden opgesteld en daarna wordt deze bij BZ vertaald, of de speech kan direct in het engels worden geschreven.

Van zowel de CSW vergadering als de AVVN vergadering moet een verslag worden gemaakt. Het is de bedoeling dat de de vertegenwoordigster beschikbaar is voor eventuele interviews en lezingen. De functie is onbezoldigd. Een reis- en verblijfkosten-vergoeding wordt verstrekt tijdens verblijf in N.Y.

Schriftelijke sollicitaties te richten aan: BenoemingsAdviesCommissie AVVN, Louise de Colignystraat 44, 2595 SR Den Haag voor 25 mei. NVR: tel:  070-3469304, fax 070-345934.