donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 032
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2004
 >  031-040  >  032 

De moord op Gül


Nieuws (chronologisch, laatste berichten bovenaan):

 • Gebrek aan privacy werkt eerwraak in de hand (GroenLinks.nl). Vragen dd. 1 april 2004 van TK-lid Tonkens (GL) aan de ministers van VWS en Justitie naar aanleiding van het bericht dat de man die Gül vermoordde haar adres via internet opspoorde.
 • Eerwraak (NCR-Handelsblad, 19 maart 2004, hoofdartikel). Het vragen om een speciale wetsbepaling voor eerwraak, zoals de VVD deed, is in dit verband wonderlijk. Historisch gezien leidt crime passionnel juist tot strafvermindering, in Turkije maar ook in Italië. Belangrijker dan sleutelen aan de strafwet is het om, zoals minister Donner zegt, een ,,actief beleid'' tegen eerwraak binnen de allochtone gemeenschappen te voeren.

Stille tocht in Zaandam, vrijdag 19 maart 2004

 • Ruim 1000 deelnemers aan stille tocht Zaandam (Trouw, tijdelijke link, 19 maart 2004). Duizend tot twaalfhonderd mensen zijn vrijdagavond op de Dam in Zaandam samengekomen, ter nagedachtenis aan de 32-jarige Turkse vrouw die een week geleden in Koog aan de Zaan door haar ex-echtgenoot werd doodgeschoten. Ook een aantal leden van de Tweede Kamer, onder wie Nebahat Albayrak van de PvdA en Nihad Eski van het CDA, waren naar Zaandam gekomen.
 • hspace=0 Het NOS-Journaal besteedde vrijdag 19 maart 2004 veel aandacht aan de stille tocht. Kijk via deze pagina naar de journaals van vrijdag 18.00 uur (vanaf minuut 14:25, met o.a. een interview met Saadet Megan en Cock Kerling, bestuursleden van de Stichting Kezban die huiselijk geweld in allochtone kring bestrijdt) en van vrijdag 23.30 (vanaf begin uitzending, met een verslag van de stille tocht). NB: de uitzendingen van het NOS-Journaal staan maximaal 7 dagen online.
 • De oproep voor de stille tocht (Stichting Kezban).

 • Eerwraak niet opgenomen in strafrecht (NRC-Handelsblad, 17 maart 2004). Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) weigert een motie van haar partijgenoot Hirsi Ali (VVD) uit te voeren om eerwaak in het wetboek van strafrecht op te nemen.
 • Loes de Fauwe: Moord op Gül B. niet af te wenden (Parool, 17 maart 2004). De dood van de 32-jarige Gül. B. - ze werd vrijdag door haar man doodgeschoten voor de deur van het blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan - was onontkoombaar. ''En dat is het afschuwelijke.''
 • Janny Groen: Onderduikadres vrouw moet weer geheim worden (Volkskrant, 17 maart 2004). Zeki Arslan (Samenwerkende Turkse Organisaties): Allochtone vrouwen die het risico lopen vanwege eerwraak om het leven te worden gebracht, moeten de mogelijkheid krijgen in het buitenland te worden opgevangen. De kans dat ze door wraakzuchtige familie in Nederlandse Blijf-van-mijn-lijf-huizen worden opgespoord, is te groot.
 • Eerwraak moet harder worden aangepakt (Trouw, 17 maart 2004). Het kabinet wil dat gemeenten, politie en justitie intensief gaan samenwerken om eerwraak strenger en effectiever aan te pakken. Met het huidige wetboek van Strafrecht is het al mogelijk om eerwraak effectief aan te pakken.
 • Stichting Kezban is het zat dat vrouwen vermoord worden om de eer van de man te redden (Open brief, verspreid op 16 maart 2004).
 • hspace=0  Blijf-van-mijn-lijfhuizen: harde straffen tegen eerwraak (Novatv.nl, 15 maart 2004). Het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaanstad is ontruimd en alle bewoners zijn elders op geheime adressen ondergebracht en alle medewerksters hebben politiebewaking.
 • Reinoud den Haan: Donner is vrouwonvriendelijk (AD, 17 maart 2004). Het kabinet doet te weinig tegen eerwraak, vindt VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Minister Donner (Justitie) houdt 'vrome praatjes'. ,,Het gaat hier om mensenlevens''.
 • Debat n.a.v. een algemeen overleg op 10 maart 2004 over de emancipatie van vrouwen uit etnische minderheden (uittreksel uit het ongecorrigeerd stenogram, 16 maart 2004).
 • Ellen de Visser: Turkse voor Blijf-huis omgebracht (Volkskrant, 16 maart 2004). Een Turkse moeder van 3 kinderen is vrijdagmiddag voor de deur van het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaanstad door haar man doodgeschoten. Het is de derde keer in 10 maanden tijd dat een vrouw uit een Blijf-huis wordt vermoord.
 • GroenLinks: Actie nodig tegen eerwraak in vrouwenopvang (GroenLinks.nl, vragen van het TK-lid Tonkens, 15 maart 2004).
 • Federatie Opvang geschokt door eerwraak in vrouwenopvang (Federatie Opvang, persbericht via ANP Pers Support, 15 maart 2004). De Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, is diep geschokt door de moord op een cliënte van de vrouwenopvang in Zaanstad, vorige week vrijdag, 12 maart. Het gaat om een moeder van drie kinderen. De vrouw werd voor de deur van het Blijfhuis vermoord toen zij van het politiebureau terugkwam, waar ze aangifte tegen haar man had gedaan. Zij verbleef al in meerdere opvanghuizen, maar haar man wist haar via zijn netwerk steeds te achterhalen. Ook nu had haar man haar weer getraceerd. Het Blijfhuis Zaanstad deed haar uiterste best om de vrouw in een andere opvang onder te brengen, maar alle huizen zaten vol.

 • Zie ook de site van de stichting Kezban met informatie over de bestrijding van huiselijk geweld in allochtone kring