woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 021
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2004
 >  021-030  >  021 

Feministisch Kafee
ACU (Voorstraat 71, Utrecht)
Woensdag 25 februari, 20.00


Vrouwenstudies en feministische politiek

Wat hebben vrouwenstudies en feministische politiek met elkaar te maken? Heeft vrouwenstudie per definitie een politieke dimensie? Sterker nog, moet je een feminist zijn om vrouwenstudies te studeren? Is het mogelijk om alleen in je studie feminisme te 'doen', of trek je dit noodzakelijkerwijs door naar andere plekken en contexten?

In dit feministische kafee willen we kijken naar de wijze waarop je als student vrouwenstudies bijdraagt aan de strijd tegen seksisme, ongelijkheid en machtsverschil. We hebben studenten uitgenodigd, maar ook feministen die vooral bezig zijn met 'de praktijk'.
Bij aktivistische vrouwen leeft soms weerstand tegen vrouwenstudies. De universiteit wordt gezien als een plaats waar je geen feministische politiek kunt bedrijven. Wetenschapsters zouden zich niet genoeg bezighouden met de dagelijkse praktijk. Klopt dat? Is dit een kwestie van 'using the masters tools?', is de universiteit te zeer een mannenbolwerk om als feminist/vrouwenstudiesstudent je plek te veroveren? Is vrouwenstudies binnen de universiteit, het aanwijzen, onderzoeken van mistanden ook niet feministische politiek bedrijven? Is de universiteit niet juist een plek van waaruit je dingen kunt veranderen en invloed kunt uitoefenen?

Hoe kunnen we de verschillende dimensies van de feministische beweging met elkaar verbinden? Hoe doe je dat in je eigen leven? En wat zijn manieren om vruchtbaar samen te werken?

Iedereen is welkom mee te komen discussieren!