maandag 17 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 053
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  051 - 100  >  051 - 060  >  053 

''Een handjevol vrouwen van een uitstervende generatie ...''

Persbericht
 
In het kader van haar doctoraalscriptie Algemene Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit deed Sieth Delhaas onderzoek naar de protesten van oudere vrouwen gericht tegen de centrale overheid gedurende de beide laatste decennia van de vorige eeuw. Delhaas richt zich in haar onderzoek met name op de activiteiten van het Landelijk Platform Vrouwen 50+ (LPV) tussen 1989 en 1995. Hierin waren behalve de Nederlandse Vrouwenraad, de WOUW, de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen, de FNV werkgroep Oudere vrouwen, de Vrouwenbond FNV, het Platform voor Alleenstaanden ook de drie grootste ouderenbonden vertegenwoordigd.
 
Desalniettemin stonden deze organisaties tamelijk ambivalent tegenover het thema ''oudere vrouwen''. Wat de werkgroep met haar activiteiten hoopte te bereiken, een betere maatschappelijke positie voor oudere vrouwen en een verbetering van hun financiŽle en pensioenomstandigheden, is dit wat betreft de vrouwen geboren voor 1940 niet gelukt. De overheid richtte zich vanuit haar emancipatiebeleid wel op toekomstige oudere vrouwen, maar zei financieel niets voor de toenmalige oudere vrouwen te kunnen doen.
  
Delhaas concludeert onder andere dat de status van oudere vrouwen, ondanks hun aantal van 2,2 miljoen, in de Nederlandse samenleving zo laag is, dat de overheid hun protesten zonder risico voor maatschappelijke onrust, naast zich neer kon leggen. 
  
Het onderzoeksverslag is te bestellen onder de titel ''Een handjevol vrouwen van een uitstervende generatie....'' door overmaking van 13.50 euro, inclusief portokosten, op gironummer 25 79 35 t.n.v. Werkplaats In de Weegschaal te Vught.