woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 052
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  051 - 100  >  051 - 060  >  052 

Klik hier voor de site van Elsevier

Nummer 46

hspace=0

ABONNEMENTEN
Als u wilt kennismaken met Elsevier bieden wij u de mogelijkheid een proefabonnement te nemen van 13 weken voor 13,50 euro. U ontvangt dan ook — gratis — de uitgaven van Elsevier Thema die in die periode verschijnen.
Klik hier


AFMELDEN NIEUWSBRIEF
Als u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen of over wilt stappen naar een andere versie, ga dan
naar deze site.


hspace=0


DAGELIJKS COMMENTAAR 14 november 2003

Onzinnige dagvaarding

Vrouwenorganisaties dagen de SGP voor de rechter omdat de partij vrouwen het lidmaatschap ontzegt. Ze kunnen hun subsidiegeld beter besteden

Arendo Joustra

hspace=0

Het gaat blijkbaar goed met de vrouwenemancipatie in Nederland. Want tien organisaties die zich richten op vrouwenemancipatie en mensenrechten maken zich op voor een jarenlang en kostbaar juridisch proces tegen een minuscuul bijverschijnsel in de politiek, namelijk de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), die, o schande, vrouwen het lidmaatschap ontzegt.

Gisteren hebben ze de SGP en de Nederlandse staat gedagvaard wegens discriminatie van vrouwen. Dat is heel erg overdreven. De SGP bezet slechts 2 van de 150 zetels in de Tweede Kamer, heeft nauwelijks invloed en doet niemand kwaad. Dus waar maken die organisaties onder aanvoering van het Clara Wichmann Instituut zich druk om? Kunnen ze hun subsidiegeld niet beter besteden aan het emanciperen van de moslimvrouwen in Nederland?

Ook om principiële redenen moet bezwaar worden gemaakt tegen de aanklacht. Een politieke partij richt zich per definitie op het veranderen van het bestaande. Dus waarom zou de SGP niet mogen pleiten voor een achtergestelde positie van vrouwen? En waarom mag zo'n partij haar opvattingen in eigen kring niet in praktijk brengen? Niemand is genoodzaakt lid te worden van de SGP, laat staan op die partij te stemmen. En niemand belet conservatief calvinistische vrouwen een eigen partij op te richten.

Het Clara Wichmann Instituut wil dat de rechter zich uitspreekt over de vraag welk grondwetartikel meer waarde heeft, het artikel tegen discriminatie of de godsdienstvrijheid. Maar eigenlijk heeft de rechter voldoende aan het artikel dat de vrijheid van vereniging regelt. Het mogen verdedigen van dwaze of zelfs abjecte opvattingen, hoort bij de democratische rechten van politieke partijen.

Elders op internet

PROCES
Op de website van het Clara Wichmann Instituut wordt uitgelegd op welke gronden de vrouwenorganisaties de SGP voor de rechter slepen.
Ga naar de site