zondag 24 januari 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 033
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  001 - 050  >  031 - 040  >  033 

<Persbericht>

 

Actiegroep GESTRIPT trekt ten strijde


 

Onder het motto “REPRODUKTIEVE ZORG IS EEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG; REPRODUKTIEVE RECHTEN ZIJN MENSENRECHTEN; HOUD DE PIL IN HET ZIEKENFONDS!!!” zullen maandag 15 september om 8.00 uur een groot aantal mensen op Den Haag Centraal Station verzamelen voor een ludiek protest dat als startsein geldt voor een serie acties de komende tijd.

 

“De pil is in 1967 in het ziekenfondspakket gekomen na een periode van feministische strijd. Het is een middel dat een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de verdere emancipatie van vrouwen in Nederland in de periode daarna. Vrijwel iedereen is het er over eens dat de emancipatiegraad zoals die tegenwoordig bestaat verre de voorkeur verdient boven de situatie in de jaren vijftig. Echter, zo hoort men vaak, die feministische strijd is vandaag de dag overbodig geworden, de emancipatie is (bijna) klaar. In dat klimaat, versterkt door de neoliberale gedachte die zich in belangrijke mate meester heeft gemaakt van het regeringsbeleid, is het plots denkbaar grote stappen achterwaarts te zetten, “ aldus actiegroep GESTRIPT.

De groep vreest voor een verscherping van de scheidslijnen in de maatschappij als anticonceptie niet langer vergoed wordt door het ziekenfonds, zoals het kabinet dat voorstelt. Niet alleen wordt het vermijden van ongewenste zwangerschap dan weer een individuele zaak, het wordt vooral een vrouwenzaak, zo denkt zij. Daarbij zijn de kosten voor de anticonceptiepil voor sommige mensen gewoon niet op te brengen, wat het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen mogelijk zal vergroten. De actiegroep vindt deze ontwikkeling zorgwekkend. Bovendien vindt zij het voorstel om de pil voor jongeren tot 21 jaar wel te vergoeden een schijnoplossing en leeftijddiscriminatie.

De groep zal geďnspireerd door voorgangers als Dolle Mina, Baas in eigen buik en Wij vrouwen eisen, met een origineel en kleurrijk protest komen, waarmee zij willen laten zien dat de vrouwenbeweging nog lang niet dood is, dat solidariteit met anderen nog steeds belangrijk is en dat de pil van ons allemaal is en dat ook moet blijven.

 

 

Aktiegroep GESTRIPT

 

Info via GESTRIPT@HOTMAIL.COM