woensdag 27 oktober 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 024
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2003
 >  001 - 050  >  021 - 030  >  024 

Zie ook persbericht 17 augustus 2003, waarin aanvullende informatie

Amsterdam, 16 juli 2003

Vrouwenstudies ter discussie!

Betreft: Uitnodiging debat op 23 september a.s. in Felix Meritis

Geachte mevrouw, heer,

De huidige generatie UvA-studenten Vrouwenstudies maakt zich ernstige zorgen. Zorgen omdat hun vakgebied op allerlei manieren wordt uitgeknepen. Dachten we enkele jaren geleden nog dat deze tak van wetenschap eindelijk haar sporen had verdiend; op dit moment kunnen we niet anders constateren dan dat dit een misvatting is. Zelfs de geplande master Gender & Seksualiteit – zoals Vrouwenstudies met ingang van het collegejaar 2003/2004 zal gaan heten – is wegens bezuinigingen voorlopig uitgesteld. De noodklok wordt vanaf nu door ons geluid.

Ondanks deze verschraling stijgt de populariteit van de studie. Ieder jaar verdiepen meer studenten zich in de wereld die gender heet. Een ontwikkeling, die op de keper beschouwd, juist niet als opmerkelijk moet worden bestempeld. Integendeel. In andere landen is het namelijk al jaren de gewoonste zaak van de wereld om zich toe te leggen op Vrouwenstudies. Sterker: in Amerika tel je in universitaire kringen alleen mee als je iets verstandigs kunt roepen over man/vrouw- en etniciteitverhoudingen.

In de Verenigde Staten is gender studies een populaire, gedegen en volwaardige opleiding die volgens internetbronnen op minstens 350 verschillende universiteiten en colleges wordt aangeboden in verschillende vormen, van minor tot masters.Wereldwijd telt het aantal opleidingen vrouwen- of genderstudies met een website ruim 800. Aan gerenomeerde universiteiten zoals Yale, Harvard, NYU, University of Chicago, Berkley, Univerity of Pennsylvania, en nog veel meer, kunnen studenten kiezen uit een ruim aanbod van vakken en afstudeerrichtingen die gerelateerd zijn aan gender.Nederland is dan wel veel kleiner, maar telt slechts vijf mogelijkheden omeen dergelijke opleiding te volgen (UvA, UU, KUN, RUG, Den Haag ISS). Naar verhouding omgerekend heeft de VS zeven keer zoveel opleidingen genderstudies per persoon dan in Nederland.

Het contrast in de kwantiteit van het aanbod is veelzeggend, maar interessanter nog is de mate waarin aandacht voor genderkwesties in het wetenschappelijk bestel een breder publiek bereikt. Tegenwoordig is het in de VS in brede kringen onacceptabel om binnen een academische publicatie uit de sociaalwetenschappelijke hoek géén rekening te houden met genderverschillen, in taalgebruik, maar ook inhoudelijk. Dit maakt de VS niet tot genderutopia, maar de discussie is dusdanig aanwezig dat gendergevoeligheid tot diep in het wetenschappelijk wereldtje is doorgedrongen. Gender is niet meer vanzelfsprekend, en is zelfs een 'hot item' geworden.

In Nederland daarentegen lijktvrouwenstudieseen nogal obscure vakgroep die nauwlijks serieus wordt genomen. Aan de UvA is de opleiding diep weggestopt in de keuzevakkengids van politicologie, en lijkt de studie vooralweggelegd voor degenen die 'afwijken' van een mannelijke, heteroseksuele norm. Dit kan anders! Gendervraagstukken zijn niet alleen relevant voor vrouwen en homoseksuelen, al is de vanzelfsprekendheid van dergelijke indelingen voor deze groepen minder evident.

Een gedegen plek veroveren binnen het universitaire bestel is dus wél mogelijk, zo laten de buitenlandse situaties zien. Hierdoor dringt de vraag ‘waarom we in Nederland nog niet op dit niveau zijn aanbeland’ zich aan ons op. Is het omdat de huidige generatie studenten een zusje dood heeft aan actievoeren? Protesteren past niet meer bij de huidige tijdsgeest, zo is de gedachte. Of moet er met een beschuldigende vinger richting de overheid alsmede de universiteiten worden gewezen? Zij bezuinigen Vrouwenstudies echter aan alle kanten weg.

Wat de exacte redenen ook mogen zijn, wij, Vrouwenstudiestudenten van de UvA, geven ons lot zeker niet uit handen. En daarom klimmen wij op de barricaden. Geen gezeur over een lage actiebereidheid, wij gaan er voor!

Als onderdeel van onze campagne houden wij een debat op dinsdag 23 september a.s. om 19.30 uur in Felix Meritis te Amsterdam. Doel van de avond is discussiëren over de meerwaarde alsmede de toekomst van Vrouwenstudies. De nodige zelfreflectie moet ons hierbij helpen. Naast hoogleraren, universitaire docenten, journalisten en politici zijn met name medestudenten van harte welkom. De jeugd heeft immers de toekomst.

Bij deze nodigen wij u uit om deel te nemen aan het debat. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u op onze uitnodiging ingaat. Temeer daar om samen de toekomst van deze wetenschapstak veilig te stellen. Mocht u het plan hebben opgevat om naar Felix Meritis te komen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten (het liefst voor 15 augustus a.s.. i.v.m. de planning) via vrouwenstudiesterdiscussie@hotmail.com.

De officiële uitnodigingen zullen medio augustus bij u op de deurmat vallen.

Met vriendelijke groet,

Het UvA Vrouwenstudieactiecomité


___________________________________________________________________
www.savante.nl