zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Video online
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  AUDIO - VIDEO  >  VIDEO ONLINE 
VIDEO ONLINE
Direct oproepbare videobeelden

2005
 • hspace=0  Naema Tahir strijdt dezelfde strijd als Hirsi Ali (Novatv.nl, 5 maart 2005). Een moslima zonder sluier. Zo ziet ze zichzelf graag en daarom heet haar juist verschenen boek ook ''Een moslima ontsluiert''. Naema Tahir is moslim, is allochtoon, maar tegelijk is zij een westerse vrouw die als jurist carrière heeft gemaakt in Europa en kritiek heeft op traditionele moslims die zich op geen enkele manier willen aanpassen. Meer en meer mengt zij zich in het debat over integratie en moslims zoals dat in ons land wordt gevoerd. Op veel punten is zij het eens met Ayaan Hirsi Ali, maar haar toon is een andere.
 • hspace=0  Veel kritiek op eerwraak-beleid Verdonk en Donner (novatv.nl, 10 februari 2005). Een familielid vermoorden omdat de eer van de familie geschonden zou zijn. Eerwraak dus. Lang is gedacht dat het in Nederland slechts zou gaan om enkele incidenten. Maar een paar weken geleden hield de Federatie Opvang op verzoek van NOVA een enquête onder Blijf-van-mijn-Lijfhuizen. Daaruit blijkt dat ruim 100 vrouwen op dit moment door wraakdreiging in acuut levensgevaar zijn. De Federatie Opvang stuurde daarom een alarmbrief aan minister Verdonk. Vandaag riep de Tweede Kamer de minister, samen met haar collega Donner, ter verantwoording.
 • hspace=0  Taboe op uithuwelijking doorbroken. NOVA, 14 januari 2005. Veel moslims vinden nu zelf dat de discussie maar eens op gang moet komen. Het Platform van Islamitische-organisaties Rijnmond organiseert zondag een conferentie voor moslimmeisjes. Thema is: 'Moslima, hoe kies jij je man?'

2004
 • hspace=0  Meer vrouwen in het leger (2Vandaag, 28 september 2004). Het leger maakt nog steeds een man van je. Dat moet veranderen, vindt staatssecretaris Van der Knaap (Defensie). In Twee Vandaag: hoe hij ervoor wil zorgen dat er voor 2010 een eerste vrouwelijke generaal is en 30% van de krijgsmacht vrouw wordt.
 • hspace=0  Meer mannen in kinderopvang (TweeVandaag, 5 augustus 2004). Kinderen worden te veel opgevoed door vrouwen. Jongens hebben daardoor geen voorbeeld waar aan ze zich kunnen spiegelen. Daarom moeten er meer mannen in de kinderopvang komen.
 • hspace=0  Jaar van het gezin (TweeVandaag, 15 mei 2004). Na tien jaar is er weer een jaar van het gezin. Dat jaar begint vandaag, op 15 mei. Centraal staan emancipatie en gezin, vooral van allochtonen vrouwen. Wat heeft het gezinsbeleid tot nu toe opgeleverd en in hoeverre kunnen we allochtone vrouwen bereiken via het gezin?
 • hspace=0  Moslimvrouwen geven emancipatieles (Novatv.nl, 13 mei 2004). Geëmancipeerde vrouwen uit Marokko en Algerije komen naar Europa om de boel eens even goed wakker te schudden. Ze vragen zich af hoe het kan dat zij moderner en vrijer leven in Noord-Afrika dan de moslimvrouwen in West-Europa. Volgens de vrouwen is onrustbarend dat steeds jongere meisjes onder invloed raken van de moslimfundamentalisten. Deze week begonnen ze een tocht langs de verpauperde buitenwijken van tien Franse steden. Ook Nederland komt - als het aan deze vrouwen ligt - aan de beurt.
 • hspace=0  Waar is de paarse tuinbroek gebleven ? (VPRO, Het geluk van Nederland, 2 mei 2004). Hoe gaan moeders die zelf radicaal-feministisch waren om met de zichtbaarheid van hun dochters navelpiercings ?
 • hspace=0  Interview Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi (Twee Vandaag, 17 april 2004). De Iraanse nobelprijswinnaar Shirin Ebadi is in nederland. Zij is de eerste Iraanse Nobelprijswinnaar.Zij kreeg de prijs afgelopen november voor haar strijd op het gebied van mensenrechten en democratie.
 • hspace=0 Optilon (Andere tijden, 13 april 2004). Dertig jaar geleden gingen ze langdurig in staking, omdat ze minder verdienden dan hun mannelijke collega's: de vrouwen van Optilon, een ritssluitingenfabriek in Winschoten. Ze hielden vol, en ze wonnen er de Libelle Emancipatieprijs mee.
 • hspace=0  Lobstar Modeshow (Twee Vandaag, 3 april 2004). Lobstar is de naam van een kledinglijn die Jeannette van Beveren en Paula van der Post hebben opgezet voor vrouwen met één borst. Beiden hebben een borstamputatie ondergaan en wilden geen prothese dragen.
 • hspace=0  Wijze moeders en dwaze vaders (TweeVandaag.nl, 16 maart 2004). Na de Stichting Dwaze Vaders bestaat nu ook de belangengroep Wijze Moeders. Inzet is de omgangsregeling met de kinderen. Maar wie komt op voor het kind van de rekening ?
 • hspace=0  Blijf-van-mijn-lijfhuizen: harde straffen tegen eerwraak (Novatv.nl, 15 maart 2004). Het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaanstad is ontruimd en alle bewoners zijn elders op geheime adressen ondergebracht en alle medewerksters hebben politiebewaking.
 • hspace=0  Geweld tegen vrouwen (Netwerk.tv.nl, 5 maart 2004). Aandacht voor eerwraak, mishandeling en verkrachting binnen het huwelijk. Wereldwijd worden talloze vrouwen slachtoffer van geweld door mannen. In Netwerk een reportage over de situatie in Turkije, waar met name eerwraak nog voor veel ellende zorgt.
 • hspace=0  Homohuwelijk verkiezingsitem in VS (Novatv.nl, 2 maart 2004). Het is Super Tuesday in de Verenigde Staten. In tien staten zijn er Democratische voorverkiezingen. Na vandaag moet duidelijk zijn wie het namens de Democraten tegen Bush opneemt in november. En na een golf aan huwelijken van homo en lesbische paren, staat tenminste één van de verkiezingsissues al vast: het homohuwelijk.
 • hspace=0  Interview Hella Haasse (TweeVandaag, 26 februari 2004). Een gesprek met Hella Haasse naar aanleiding van de documentaire die over haar, de Grande Dame van de Nederlandse literatuur, gemaakt is.
 • hspace=0  Omgangshuis voor gescheiden vaders (Netwerk, 23 februari 2004). Vaders die na een forse ruzie scheiden van hun vrouw, lopen vaak de kans dat ze hun kind niet meer mogen zien. In Netwerk vanavond een reportage over een omgangshuis voor gescheiden vaders.
 • hspace=0  Strengere eisen aan de immigratie (Buitenhof, 22 februari 2004). De VVD wil nog strengere eisen stellen aan de integratie van buitenlanders in ons land. Is hiermee de nieuwe koers van de liberalen uitgezet? Te gast in Buitenhof de fractievoorzitter van de VVD, Jozias van Aartsen.
 • hspace=0  Integratieplan VVD (2vandaag.nl, 21 februari 2004). De VVD wil integratie met keiharde maatregelen afdwingen. De partij wil ondermeer een allochtonen stop voor probleemwijken. Subsidies voor allochtone leerlingen moeten verdwijnen.
 • hspace=0  Paul Cliteur: Genitale verminking (Buitenhof, column, 22 februari 2004). Wij zijn tegenwoordig niet meer zo multicultureel ruimdenkend dat we van elke barbaarse praktijk zeggen:’s lands wijs, ’s lands eer. Toch kunnen we ten aanzien van één primitieve gewoonte maar moeilijk een effectieve reactie mobiliseren. Ik doel op vrouwenbesnijdenis of genitale verminking.
 • hspace=0  Andere landen over ''de hoofddoek'' (Netwerk, 18 februari 2004). Ook buiten onze landsgrenzen is het dragen van een hoofddoek onderwerp van discussie. Hoe gaan andere landen om met religieuze uitingen en hoe denken inwoners van landen als Marokko en Turkije over deze kwestie?
 • hspace=0  ''Verbod hoofddoek in openbare functie'' (Netwerk, 18 februari 2004). Rotterdamse ambtenaren zouden tijdens het uitoefenen van hun functie geen religieuze uitingen - zoals hoofddoeken - mogen dragen. Ook op scholen zou de hoofddoek verboden moeten worden. Dat staat in een voorstel dat de stadspartij Leefbaar Rotterdam (LR) binnenkort wil indienen. Netwerk spreekt met een LR-raadslid en peilt de reacties.
 • hspace=0  Een verbod op hoofddoekjes ? (Buitenhof.tv, 15 februari 2004). Moet er een wettelijk verbod komen op het dragen van hoofddoekjes zoals in Frankrijk? Een discussie tussen Edith Snoey, vice-voorzitter van de vakbond voor overheidspersoneel ABVAKABO, en LPF Tweede Kamerlid Joost Eerdmans.
 • hspace=0  Justitiële misstappen rond wiegendood (Novatv.nl, 14 februari 2004). Angela Cannings verloor vier jaar geleden haar zoontje Matthew. Het was haar derde kind dat stierf voordat het twee jaar oud was. Volgens Britse medische deskundigen kon dat geen toeval zijn en Angela werd veroordeeld voor moord op twee van haar drie kinderen. Haar wereld stortte in, maar ze bleef ontkennen. In hoger beroep is ze nu vrijgesproken en de Britse justitie gaat nu alle veroordelingen van moeders wegens babymoord opnieuw bekijken. Het zijn er, let wel, 258. Allemaal na een verdacht geval van wiegendood. In alle gevallen was er geen direct bewijs dat de moeders iets gedaan hadden maar vonden de medische deskundigen dat de dood van het kind niet natuurlijk kon zijn. De Britse justitie gaat ook nog duizenden gevallen opnieuw onderzoeken waarbij ouders uit de ouderlijke macht zijn gezet omdat artsen en hulpveleners dachten dat ze hun kinderen iets aan zouden doen. Wat de zaken extra pijnlijk maakt is dat deze kinderen allemaal zijn ondergebracht bij pleeggezinnen of inmiddels geadopteerd zijn.
 • hspace=0 Strijd om homohuwelijk (Novatv.nl, 11 februari 2004). Mogen homo's in Amerika binnenkort trouwen of niet? Die discussie wordt in dit verkiezingsjaar volop gevoerd. De staat Massachusetts beslist er vandaag over en is daarmee de eerste en enige staat in Amerika. Maar president Bush wil er niks van weten. Ook de belangrijkste democratische kandidaat voor het presidentschap, John Kerry, senator voor Massachusetts, is tegen.
 • hspace=0  Allochtone vrouwen en de WAO (novatv.nl, 24 januari 2004). Allochtonen komen sneller in de WAO dan Nederlandse vrouwen en melden zich ook vaker ziek. Donderdag berichtte NOVA over een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat het totaal aantal allochtone vrouwen in de WAO snel stijgt. Niemand weet hoe dit probleem moet worden aangepakt. NOVA ging kijken bij een Amsterdams schoonmaakbedrijf waar het ziekteverzuim drie keer zo laag is als bij andere bedrijven in deze sector. Bijna al het personeel is allochtoon en de helft van hen is vrouw.
 • hspace=0  Meer vrouwen in de WAO (novatv.nl, 22 januari 2004). Het aantal WAO-ers daalt. Dat was de blijde boodschap van het kabinet eind vorig jaar. Maar uit onderzoek van NOVA blijkt dat die daling alleen geldt voor Nederlandse mannen. Het aantal Nederlandse vrouwen en het aantal allochtonen in de WAO was vorig jaar groter dan het jaar daarvoor. Het valt op dat juist het aantal allochtone WAO-vrouwen is gestegen. En het lijkt vrijwel onmogelijk om deze vrouwen, die al jaren in de WAO zitten, weer aan het werk te krijgen. In Oost-Nederland is een speciaal project gestart dat daar verandering in wil brengen.
 • hspace=0  Saskia Dekkers: Frankijk verbiedt hoofddoekjes op school per wet (Novatv.nl, 17 januari 2004). Ook in andere Europese landen is de mate waarin allochtonen zich moeten aanpassen onderwerp van heftige maatschappelijke en politieke debatten. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar de regering het dragen van hoofddoekjes op scholen per wet gaat verbieden. Tot woede van groepen allochtonen die vandaag in Parijs protesterend de straat op gingen.
 • hspace=0  Eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen (Nova, 12 januari 2004). Mannen zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan wordt gedacht. Maar de politie weet niet goed hoe ze dergelijke zaken moet behandelen en opvang was er tot voor kort niet. In Rotterdam is nu het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen geopend. In de studio commentaar van advocaat Peter Prinsen, gespecialiseerd in het familierecht.

2003
 • hspace=0  Tegen mijn wil (IKON TV, Donderdag documentaire, 30 oktober 2003). De 28-jarige Pakistaanse Kubra wordt door haar man mishandeld en ze zoekt haar toevlucht in het vrouwenopvangcentrum Dastak. Ze laat zich echter door haar smekende familie overhalen om terug naar huis te gaan. Een beslissing die haar fataal wordt. Nauwelijks drie weken na haar terugkeer wordt ze vermoord om de eer van de familie te herstellen.
 • hspace=0  Dagboek van een Marokkaanse maagd (IKON TV, Donderdag documentaire, 23 oktober 2003). Vlak voordat ze uitgehuwelijkt wordt, doorbreekt een jonge Marokkaanse vrouw alle taboes en onderneemt ze een bijzondere zoektocht naar antwoorden op levensvragen over seks, kuisheid en de islam.
 • hspace=0  Steeds meer jonge vrouwen in de WAO (Novatv.nl, 21 juni 2003). Het aantal WAO'ers stijgt in Nederland. En uit onderzoek van NOVA blijkt nu dat vooral het aandeel jonge mensen fors toeneemt, voornamelijk vrouwen.


2002

 • hspace=0  De veranderende positie van de vrouw (NOT/Teleac, uitzending 13 november 2002).
  Aan de orde komt: korte terugblik op het traditionele rolpatroon van man en vrouw in de jaren vijftig en de positie van de vrouw als huisvrouw; de langzame veranderingen in de jaren zestig en de gang van de vrouw naar vooral dienstverlenende beroepen; de komst van de pil als voorbehoedmiddel; het veranderende bewustzijn bij vele vrouwen van hun positie in de samenleving; de acties van de Dolle Minna's tegen discriminatie en voor gelijkstelling van de vrouw naast de man; de acties voor vrijheid van abortus; de bezetting van een abortuskliniek door feministen; het werk van de opgerichte Vereniging Man-Vrouw Maatschappij; het pleidooi voor positieve discriminatie; de politieke werkgroep Rooie Vrouwen binnen de PvdA; de komst van een staatssecretaris voor emancipatiezaken; de huidige achterstand van vrouwen in de leidinggevende sfeer. ARCHIEFMATERIAAL: (zw/w) traditioneel gezin thuis aan tafel; meisjes aan de afwas; (zw/w) huishoudschool met praktijklokaal; (zw/w) klaslokaal met jongens; (zw/w) typistes op kantoor aan het werk; presentatie van huishoudelijke artikelen op de huishoudbeurs;Tweede Kamer; (zw/w) vader wordt verwelkomd door zijn kinderen bij thuiskomst; (zw/w) vrouwelijke arbeiders bij technisch werk; schoonmaaksters aan het werk; productie van voorbehoedsmiddelen; interview met vrouw over de pil; (zw/w) vrouwen op straat; interview met Joke Kool-Smit; demonstatie van Dolle Mina's op straat; acties voor vrijheid van abortus; interview met F. Kause van de abortuskliniek; (zw/w) demonstraties van stakende vrouwen oa in Groningen; bijeenkomst de Verenging Man-Vrouw-Maatschappij; PvdA-politica Ien van den Heuvel deelt folders uit op straat; kinderen blazen rode ballonnen op; interview met J. Kraaijeveld-Wouters; massa-bijeenkomst van vrouwen; vrouwen als verpleegsters; interview met Hedy d'Ancona, oud-minister van WVC.
 • hspace=0  Dappere vrouwen. Over het spanningsveld tussen pioniers, politici en feminisme (Teleac, Jota, nr. 56, uitzending 3 november 2002). Met link naar deze video-opname (10 minuten).
 • hspace=0  Tjitske Boomsma en Rudy Bouma: Opheffen bordeelverbod ramp voor prostituées (Novatv.nl, 1 oktober 2002). Het was zo goed bedoeld, de opheffing van het bordeelverbod. Twee jaar geleden werd prostitutie in Nederland een legale bedrijfstak. Daarmee moest de positie van de prostituees verbeteren.
 • hspace=0  Phoa beoogd staatssecretaris emancipatie (Novatv.nl, 3 september 2002). Video-opname, 13 minuten.
 • hspace=0  Marcel Hammink en Ewoud Nysingh: Agente beschuldigt VN-medewerkers van vrouwenhandel (NOS-TV, Nova, 15 augustus 2002).
 • hspace=0  Radicale imams over vrouwen (NOVA, video-opname, 14 juni 2002). In deze uitzending reageren twee Marokkaanse vrouwen, N. Azough (GroenLinks) en F. Ulichki (Marokkaanse vrouwenvereniging) en G. van Driem (advocate) op de NOVA-uitzending van 13 juni , waarin preken te horen waren van imams die zich keren tegen de Nederlandse samenleving en tegen het Westen. Zij verkondigen dat democratische wetten niet gelden, maar alleen de islamitische wetgeving. Dat geldt dus ook voor het stenigen en slaan van vrouwen.
 • hspace=0  De seksuele moraal vóór en na de pil (VPRO-TV, Andere tijden, 26 februari 2002). Veertig jaar geleden kwam hij op de markt als de bevrijder van de vrouw: de pil. Vanaf nu zou ze haar seksleven definitief zelf bepalen, was de verwachting. Of dat een beetje gelukt is? Andere Tijden bericht over trutten en vrije vrouwen, en over artsen die nodig voorgelicht moesten worden.

2001 
 • hspace=0  Alletta Oosten en Twan Huys: Afghaanse vrouwen mogen niet gezien of gehoord worden (NOS-TV, Nova, 5 november 2001). Vrouwen hebben in Afghanistan nauwelijks rechten, mogen geen onderwijs volgen en mogen alleen de straat op als ze van top tot teen zijn gesluierd.
 • hspace=0  De vrouwen van Ravensbrück (VPRO-TV, Andere tijden, 19 april 2001). In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werden honderden Nederlandse vrouwen uit het concentratiekamp Ravensbrück gered door het Zweedse Rode Kruis. Door bemiddeling van graaf Bernadotte wisten ze na een bizarre busreis door Duitsland het vrije Zweden bereiken. Daar konden ze, bevrijd uit de hel, andermaal de vrijheid proeven.

2000

1999
 • hspace=0  Very very Kyoto (VPRO-TV, DNW, 14 februari 1999).  Vrouwen, kunst en feminisme, daar draaide het om in deze uitzending die in Japan speelt.  

1992
 • hspace=0  Engelen huilden om mijn lot (IKON, Werelden, 15 oktober 1992). Documentaire van Gülay Orhan over de eerste generatie Turkse vrouwendie naar Nederland kwamen.
  Zo'n dertig jaar geleden kwamen de eerste Turkse mannen naar Nederland om hier te werken. De meesten waren getrouwd en zouden na een paar jaar weer terug keren. De vrouwenbleven achter in eenzaamheid en hadden angst dat hun man in het westen een andere vrouw zou hebben. Toen ze na jaren in Nederland kwamen raakten ze gedesillusioneerd. Vijf Turkse vrouwenvertellen openhartig hun verhaal. INTERVIEWS: Mw. Uzun, mw Satilnis, mw Yilmaz, mw Cosar en mw Tekinbas praten over het vertrek van hun mannen, hoe ze de reis moesten betalen, het eenzame leven in Turkije zonder man, het kontakt (dmv brieven die ze vaak niet konden lezen), de moeilijkheden om hun man achterna te reizen, hun isolement hier in Nederland oa omdat ze de taal niet spraken, de problemen met de kinderen door de verschillen in cultuur en het onbegrip van hun man voor hun situatie. SHOTS: - medische keuring Turkse mannen, vertrek uit Turkije, achterblijvende huilende vrouwen(zw/w) - mw. Uzun in volkstuin - bergen, dorpje en mensen aan||het katoen plukken in Turkije.