woensdag 21 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Nr. 02
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  BERICHTEN  >  2002
 >  OKTOBER  >  NR. 02 

JOHANNA W.A. NABER-PRIJS VOOR JANNEKE JANSSEN

PERSBERICHT IIAV, 13 oktober 2002

Janneke Janssen heeft met haar scriptie 'Blanke pioniersters in Nederlands-IndiŽ' de Johanna W.A. Naberprijs gewonnen. Vrijdag 11 oktober is deze prijs uitgeloofd op het congres Culturele Bagage aan de beste scriptie op het gebied van vrouwengeschiedenis.

De Johanna W.A. Naberprijs is een tweejaarlijkse prijs voor Nederlandse afstudeerscripties op het gebied van vrouwen- en genderstudies. De prijs werd in 1989 ingesteld door de Stichting Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis met de bedoeling het onderzoek op het gebied van vrouwengeschiedenis te bevorderen. De prijs bedraagt 1000 euro en is genoemd naar Johanna W.A. Naber (1859-1941), auteur van talrijke historische studies en een van de oprichters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging in 1935. Vanaf 2002 wordt de prijs uitgeloofd door de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis en het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV).

In het juryrapport staat: 'De winnende scriptie is een studie naar gender en het koloniale in twee door vrouwen geschreven Indische romans uit het begin van de 20e eeuw. De scriptie neemt de lezer mee in de vraagstukken die aan de orde komen. En dat zijn niet de gemakkelijkste vraagstukken. De schrijfster introduceert onder meer theorieŽn van Toni Morrison, Mieke Bal en Maaike Meijer. Zij aarzelt niet hier en daar aanvullingen te doen of kanttekeningen te plaatsen. Voorts introduceert zij ons uitgebreid in de koloniale wereld van Nederlands-IndiŽ rond de eeuwwisseling, en beschrijft de overvloedige literatuur die daarover is geschreven. Tot slot geeft zij een gedetailleerde en intelligente analyse van de grammatica van het koloniale verschil en van genderhiŽrarchie, in een roman van Louise B.B., Janneke de pionierster, en van Augusta de Wit, De godin die wacht. Zij laat zien dat de constructie van de koloniale 'ander' steeds opnieuw de eigen westerse beschaving afbakent. Een spannende conclusie (...) is de volgende: "Angst voor de 'ander' en de daarmee gepaard gaande angst voor verindischen werd in de romans verwoord in termen die geassocieerd werden met het vrouwelijke, zoals schoonheid, reinheid, zuiverheid en hygiŽne", aldus de jury die bestond uit de schrijfsters Geertje Mak en Cynthia McLoyd en Kisten Snijders (vorige winnares).