donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 180
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  171-180
 >  180 
NIEUWSBRIEF NR. 180
hspace=0

Nieuwsbrief 180 (29 maart t/m 3 april 2005)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • abortus:
 • abortuspil:
  • Ben de Visser: Abortuspil online? (Volkskrant, 1 april 2005). Women on Waves geeft op de website informatie over een doe-het-zelf abortus met misoprostol. Is dat gevaarlijk? Een rondgang langs deskundigen.
  • Artsen vinden webverkoop van abortuspil gevaarlijk. Artsen bezorgd over doe-het-zelfmiddel (De Volkskrant, 31 maart 2005). De artsenorganisatie KNMG maakt zich zorgen over de verkoop van de abortuspil via internet. De organisatie Women on Waves geeft sinds een paar maanden op de website informatie over een medicijn waarmee vrouwen zelf een abortus kunnen opwekken. Daarnaast verwijst de vrouwenorganisatie naar buitenlandse internetapotheken waar het middel zonder recept te verkrijgen is. Dat is medisch onverantwoord en ''op de grens van illegaliteit'', schrijft de KNMG vandaag in de Volkskrant.
  • Ite van Dijk: Abortushulp via net is nuttig voor vrouw. Beschikbaarheid abortuspil vergt flexibeler regels (De Volkskrant, 31 maart 2005).
  • Loes Markenstein en Diederik van Meersbergen: Zelf afwegen medisch risico internet-pil onverantwoord  (De Volkskrant, 31 maart 2005).
  • Voorlichting Women on Waves in orde (Telegraaf, 30 maart 2005). De voorlichting die de organisatie Women on Waves op de eigen website geeft over abortus kan door de beugel. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg instelde na ophef over de reis van de abortusboot van Women on Waves naar Portugal vorig jaar.
 • arbeid > religie:
  • Joke Mat: Leerling die weigert hand te geven (NRC-Handelsblad, 1 april 2005). Een islamitische leerling van het ROC van Amsterdam heeft haar opleiding tot 'helpende welzijn' (assistent in de welzijnssector) moeten staken omdat zij weigerde mannen een hand te geven. Een andere leerling van die opleiding heeft om dezelfde reden een stage in een peuterspeelzaal moeten opgeven. In beide gevallen vond de stageverlener hun opstelling onaanvaardbaar.
  • Joke Mat: Afwassen doe ik meteen, een hand geven niet (NRC-Handelsblad, 1 april 2005). Scholen en bedrijven hebben het lastig met moslima's die weigeren mannen een hand te geven. Ze weigeren stagiaires die tijdens stages mannen geen hand willen geven. ,,Als je geen aanstoot wilt geven, moet je je niet zo gedragen.''
 • arbeid > sociale zekerheid > sollicitatieplicht:
  • Oudere vrijwilligers en mantelzorgers in WW vrijgesteld van sollicitatieplicht (persbericht SZW, 1 april 2005). WW’ers van 57,5 jaar en ouder die vrijwilligerswerk of mantelzorgtaken verrichten, kunnen onder voorwaarden worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Vrijgestelde vrijwilligers en mantelzorgers krijgen recht op 65 vakantiedagen per jaar, zo schrijft minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer. Wie  na 31 december 2003 werkloos is (geworden), zal eerst 2 jaar na een baan moeten zoeken alvoren vrijstelling wordt verleend.
 • eerwraak:
  • Janny Groen: Ook familie straffen bij eerwraak (Volkskrant, 1 april 2005). In de strijd tegen eerwraakpraktijken in Nederland gaat het Inspraak Orgaan Turken (IOT) binnenkort gezinsbijeenkomsten organiseren. 'Juist in gezins- of familieverband moet een doorbraak worden geforceerd', zegt IOT-directeur Can-Engin. Vooral omdat vaak hele families bij wraakacties zijn betrokken. De nieuwe Turkse wet -die eerwraak beschouwt als moord met voorbedachte rade - is een belangrijke steun in de rug voor allochtone vrouwen in Nederland.
 • IIAV:
  • Activiteitenagenda verdwijnt van IIAV.nl (persbericht 30 maart 2005). De landelijke overheid heeft de structurele subsidie aan het IIAV per 1 januari 2005 verminderd. Daardoor kunnen databases en andere producten die het IIAV tot nu toe specifiek heeft gemaakt ter ondersteuning van de hedendaagse vrouwenbeweging, niet meer uit de structurele subsidie worden betaald. De Activiteitenagenda is een van de diensten waar het IIAV mee is gestopt.
 • kinderopvang:
  • Gonnie ten Haaft: Kinderopvang voorkomt gedragsproblemen niet (Trouw, 29 maart 2005). De gedachte dat gratis kinderopvang helpt om gedragsproblemen of zelfs jeugdcriminaliteit te voorkomen, is 'te gemakkelijk', vindt hoogleraar Marianne Riksen. Elk kind vanaf twee jaar zou naar een -gratis- instelling voor kinderopvang moeten gaan, adviseerde de Inventgroep afgelopen weekeinde. Tegelijkertijd zouden ouders vaker thuis bij de opvoeding moeten worden ondersteund. Riksen waarschuwt dat de voorstellen om de opvang van peuters en kleuters te verbeteren niet zo gemakkelijk uitvoerbaar zijn als de Inventgroep wil doen geloven.
  • Advies voor gratis opvang kinderen (NRC-Handelsblad, 29 maart 2005). Goede kinderopvang vanaf twee jaar leidt tot minder schooluitval, minder criminaliteit, minder mishandeling en minder afhankelijkheid van uitkeringen op latere leeftijd. Kinderopvang zou daarom gratis moeten zijn. Dat stellen leden van de adviescomissie Inventgroep, die door staatssecretaris Ross (Jeugd, CDA) is ingesteld om te adviseren over het aanpaken van gedragsproblemen bij jongeren.
 • kraamhulp:
  • Raam lappen geen medische noodzaak (RefD, 1 april 2005). Kraamhulp op indicatie; dat wordt in de toekomst ook de praktijk in Nederland. Concreet betekent het dat medische factoren gaan bepalen welke hulp moeder en kind nog krijgen. Het raam lappen? „Geen medische noodzaak.”
  • Verzekeraars geven minder kraamhulp (RefD, 1 april 2005). Kraambureaus voorspellen dat het einde van de klassieke kraamzorg in Nederland in zicht is. Onder druk van de verzekeraars is de gebruikelijk 8-daagse kraamzorg van 8 uur per dag nauwelijks nog te realiseren. Kraambureaus worden gedwongen te werken met een indicatieprotocol. Verzekeraars werken met een gemiddelde van 40 uur per geval terwijl dat 64 uur was.
 • polygamie > Frankrijk
  • Pieter van de Blink: Fransen tegen polygamie (Trouw, 1 april 2005). Parijse voorstad ziet link tussen veelwijverij en criminaliteit. De Parijse voorstad Les Mureaux stimuleert dat tweede en derde vrouwen van polygame mannen woonruimte krijgen voor henzelf en hun kinderen. Dat moet de criminaliteit verminderen.
 • seksualiteit > jongeren:
  • Kabinet moet meer aan seks doen (GroenLinks.nl, 30 maart 2005). Teveel jongeren hebben slechte ervaringen met seksualiteit. De overheid moet veel meer doen om jongeren beter te informeren. GroenLinks pleit voor Rutgershuizen, seksuologen op internet, meer en eerdere aandacht in het onderwijs, een Kijkwijzer voor videoclips en een voorlichtingscampagne. Jongeren moeten weerbaarder worden om zelfstandig en verstandig van seks te kunnen genieten.
  • Willeke Bezemer: Goede afspraken maken goede seks (AD, 29 maart 2005). Ik zat in de auto en hoorde op de radio de eerste nieuwtjes over het onderzoek 'Seks onder je 25ste'. .. In mijn seksuologische praktijk zie ik nogal wat jonge mensen - meer vrouwen dan mannen - met een seksuele burnout. Veel van hen zijn té jong begonnen. Het hoorde erbij, en als ze het niet deden zou hun vriend er vandoor gaan. Tja, dat houd je niet vol, dat houdt een keer op.
 • SGP:
  • SGP-visie op vrouw stemt CU tevreden (RefD, 1 april 2005). De voorzitter van de Christen Unie, van Daalen, is blij dat de SGP meer ruimte biedt voor vrouwelijke CU-raadsleden in gemeenten waar CU en SGP een gemeenschappelijke raadsfractie hebben. 'Dat is heel plezierig. Een aantal kiesverenigingen zal daardoor gemakkelijker tot overeenstemmng kunnen komen.' 
  • SGP minder afwijzend tegen CU-vrouw (RefD, 1 april 2005). Het SGP-hoofdbestuur zal de regels voor samenwerking tussen SGP-raadsleden en vrouwelijke Christen Unieleden iets soepeler toepassen. Samenwerking tussen SGP en CU binnen één raadsfractie hoeft niet per definitie te worden verbroken als er een vrouwelijk CU-raadslid in komt. 'We willen een bredere afweging van belangen', aldus SGP-voorzitter Kolijn.
 • vrouwenrechten > Oeganda:
  • Ugandese moslims betogen tegen vrouwenrechten (RefD, 30 maart 2005). De Ugandese betogers zijn vooral tegen het onderdeel van de wet dat mannen dwingt eerst toestemming van hun eerste vrouw te vragen voordat zij een tweede trouwen. Ook hadden ze problemen met het verbod op een bruidsschat en de minimum huwelijksleeftijd van meisjes van 18 jaar.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 29 maart 2005)

 • arbeid en zorg > levensloop:
  • Wilma van Meteren: Vergrijzing: In jonge gezinnen groeit het menselijk kapitaal (Trouw, 26 maart 2005). Europa schrijft te vroeg mensen af en investeert veel te weinig in jonge gezinnen, meent hoogleraar Lans Bovenberg. ,,We proberen arbeid in een heel beperkte periode te persen, want we beginnen later met werken en stoppen eerder. Het is juist die periode, tussen 30 en 50 jaar, dat we voor kinderen zouden moeten zorgen.'' Bovenberg bepleit ook een betere benutting van het vrouwelijk kapitaal. Arbeidsorganisaties moeten daar veel meer oog voor krijgen; ze zijn nu te zeer gericht op mannelijke kostwinners zonder zorgtaken.
 • arbeid > sociale zekerheid > migranten:
  • Maatregelen sociale zekerheid voor migranten (Ministerie van SZW, persbericht 9 maart 2005). Het kabinet wil ervoor zorgen dat werkgevers en partners die financieel garant staan voor migranten, hun verplichtingen beter nakomen. Vreemdelingen die geen recht meer hebben om in Nederland te verblijven en daartegen in beroep gaan, wil het kabinet niet langer een bijstandsuitkering geven. En: 'De duur van het partnerafhankelijke verblijfsrecht is momenteel 3 jaar. Overwogen kan worden deze termijn te verlengen tot 5 jaar. Om deze maatregel geen strijd te laten opleveren met het emancipatiereïntegratiebeleid kan overwogen worden bepaalde groepen (waaronder bijvoorbeeld actieve inburgeraars) hiervan uit te zonderen'.
 • kinderopvang:
  • Ingrid Weel: Kinderopvang moet gratis. (Trouw, 26 maart 2005).  Het is het beste voor elk kind als het vanaf twee jaar regelmatig naar de kinderopvang gaat. Daarom moet de overheid dat gratis aanbieden. Dat meent de Inventgroep, een adviescommissie samengesteld door staatssecretaris Ross van volksgezondheid. 'Gratis kinderopvang met voorschoolse educatie is de beste investering die beleidsmakers kunnen doen', aldus de Inventgroep in een tussentijds rapport.
  • Annelies Dijkstra: Plan: gratis crèche voor elke peuter (AD, 25 maart 2005). Elk kind van 2 tot 4 jaar moet gratis naar de crèche kunnen, ook kinderen van niet-werkende ouders. Dat voorkomt gedragsproblemen en leerachterstanden. De commissie Invent zal dit komend najaar adviseren aan staatssecretaris Ross (Welzijn). De commissie, bestaande uit prominente jeugd- en gedragsdeskundigen, denkt dat gratis opvang van baby's en peuters hen behoedt voor problemen op latere leeftijd.

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl > overzicht persoonlijke homepages en websites:


AKTUEEL 

Agenda > Toegevoegd:

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Beppie Melissen - theatermaker / acteur: radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 21 maart 2005). Ze vindt theater eigenlijk een ouderwets fenomeen, omdat alles tegenwoordig snel en gedigitaliseerd is. Toch is Beppie Melissen al jaren de drijvende kracht achter toneelgezelschap Carver. Typerend is dat alle stukken vanuit het niets in het repetitie­lokaal ontstaan, binnen enkele maanden. Beppie Melissen is sinds vorige week te zien in  Lapidarium, het nieuwe stuk van Carver.
 • hspace=0 Liesbeth Coltof - theatermaker: radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 18 maart 2005). Ze is de oermoeder van het Nederlandse jeugdtheater en niet bang om 'volwassen' onderwerpen te gebruiken in haar voorstellingen. Regisseur Liesbeth Colthof maakte een toneelbewerking van het boek Vernon God Little van DBC Pierre, over de gevolgen van een schietpartij op een middelbare school. Het gelijknamige stuk gaat deze week in première bij Huis aan de Amstel, in aanwezigheid van de schrijver.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.