donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 177
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  171-180
 >  177 
NIEUWSBRIEF 177
hspace=0

Nieuwsbrief 177 (7 t/m 13 maart 2005)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS


DE AGENDA VOOR DE TOEKOMST

De Agenda voor de Toekomst: geen lijvig document, maar 16 kaarten. Actiepunten om de barričres voor vrouwen aan te pakken, om ongelijkheden tussen vrouwen en mannen op te ruimen, om de weerbaarheid, zelfstandigheid en zeggenschap van vrouwen te versterken.
Dat is hard nodig. Het emancipatieproces is de afgelopen jaren gestagneerd en staat nu, na het aantreden van de regeringen Balkenende, praktisch stil. Dat is de conclusie van de initiatiefgroep Beijing+10, Tijd voor Actie!, bestaande uit een veertigtal vrouwenorganisaties en andere ngo’s.

Tijdens de conferentie Beijing+10, Tijd voor Actie! op 15 januari 2005 stelden zo’n 650 vrouwen, wit en zwart, jong en oud, deze Agenda voor de Toekomst op. De 16 prioriteiten vormen slechts een kleine selectie van kwesties die nu echt snel aangepakt moeten worden.
Deze eisen moeten we de komende twee jaar binnenhalen. Bijvoorbeeld: Ze moeten terechtkomen in de programma’s van politieke partijen bij de verkiezingen in 2007. Momenteel onderzoekt een commissie wat de ministeries hebben gedaan om de gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen dichterbij te brengen. De onderzoekers hebben voeding nodig. En in het najaar staat de Millennium Campagne voor armoedebestrijding van de Verenigde Naties centraal. Wat is daarin terechtgekomen van versterking van de positie van vrouwen?

De Agenda voor de Toekomst werd op 8 maart, Internationale Vrouwendag, aangeboden aan minister De Geus tijdens de 8 maart viering van TIYE International, FNV-vrouwensecretariaat en de vrouwen van het Landelijk Overleg Minderhedenorganisaties.

 • emancipatiebeleid:
  • Hoog tijd voor beter emancipatiebeleid (GroenLinks, 9 maart 2005). Tekst van vragen die TK-lid Evelien Tonkens stelde aan minister De Geus van SZW.
  • Kabinetsplannen schaden emancipatie (Teletekst NOS, 8 maart 2005, pagina 103). De maatregelen waarmee het kabinet de gevolgen van de vergrijzing wil opvangen, zullen slecht uitpakken voor de vrouwenemancipatie. Dat zegt de voorzitter van de Visitatiecommissie Emancipatie, Tineke Lodders. Volgens Lodders is de invoering van een 40-urige werkweek een slecht idee. De 36-urige werkweek vormt nu al een groot probleem voor ouders die werk en zorg moeten combineren. De levensloopregeling pakt volgens haar ook negatief uit. Lodders deed haar uitlatingen in het VPRO-radioprogramma De Ochtenden waar ze werd geďnterviewd naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.
  • dinsdag 8 maart 2005 werd VCE-voorzitter Tineke Lodders-Elfferich geďnterviewd in het eerste deel van het VPRO-radioprogramma De Ochtenden (Radio 1). hspace=0  De geluidsopname (start op 05:54) is te beluisteren op de site van het programma. Na de uitzending bracht de VPRO een persbericht uit.
 • Europese Unie:
  • EU krijgt centrum gelijkheid vrouwen (Telegraaf, 8 maart 2005). De Europese Unie krijgt een centrum dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Europa moet bevorderen, zo kondigde voorzitter Barroso (Europese Commissie) dinsdag aan op internationale vrouwendag. Het nieuwe centrum moet gegevens verzamelen en projecten beginnen over de positie van vrouwen in de 25 EU-lidstaten, met bijzondere aandacht voor inkomensverschillen. Barroso ontkende dat het instituut alleen maar een symbool is, zonder echte actie. 'Het besluit is meer dan een signaal. Trouwens, signalen zijn ook belangrijk.'
  • Commission proposes Institute for Gender Equality (persbericht EU, 8 maart 2005). Vladimír Špidla, Commissioner for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, today announced that a new European Institute for Gender Equality will be set up to support the EU institutions and the Member States in promoting equality between women and men and combating sex discrimination. The Institute will be an independent centre of excellence at European level. It will gather, analyse and disseminate reliable and comparable research data and information needed by policy-makers in Brussels and in the Member States. It will have a documentation centre and a library which will be open to the public.
 • Gé Enters-Geertsma (1920-2005)
 • geweld tegen vrouwen:
  • Donner: Uniforme aanpak bij geweld tegen vrouwen (Telegraaf, 9 maart 2005). Politie en justitie moeten beter weten hoe te handelen als vrouwen bedreigd worden met eerwraak, aan eerwraak gerelateerd geweld of als zij in een andere levensbedreigende situatie verkeren. De politie moet actiever kijken hoe zij het bewijs bij elkaar kan krijgen, zodat tijdig tegen de potentiële dader opgetreden kan worden. Minister Donner (Justitie) wil samen met de Federatie Vrouwenopvang een protocol opstellen.
  • Joris van Poppel: Vrouwen zijn elkaars ergste vijanden (AD, 9 maart 2005). Hirsi Ali kent geen enkele vrouwvriendelijke religie. Europa moet veel ambitieuzer zijn om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld, vindt zij.  Europese regels over bijvoorbeeld gezinshereniging maken het moeilijk om geweld tegen allochtone vrouwen aan te pakken. Europa zou harder moeten optreden tegen vrouwenbesnijdenis en eerwraak en bovendien Turkije scherper in de gaten moeten houden.
  • Miriam Sluis: Seksistische gangsta rap mag niet op Antillen (NRC-Handelsblad, 8 maart 2005). Vandaag is internationale vrouwendag. Minister Leeflang (Telecommunicatie) van de Antillen stelde een gedragscode in die uitzenden van vrouwonvriendelijke rap op radio enn t.v. verbiedt.
   • Van gansta rap naar pimprap (NRC-Handelsblad, 8 maart 2005). Gangsta rap (gangster rap) bestaat een jaar of twintig. Maar Gangsta-rappers als Snoop Dogg en 50 Cent presenteren zich aan het begin van de 21ste eeuw liever als 'pimps', pooiers, dan als gevaarlijke bendeleden. Snoop Dogg en andere rappers zijn zich de laatste jaren gaan toeleggen op het maken van pornofilms en zijn aangeklaagd wegens verkrachting.
  • Nederland discrimineert verkrachte asielzoeksters (Telegraaf, 7 maart 2005). De stichting Prime, die opkomt voor de belangen van asielzoekers, wil dat asielzoeksters die te maken kregen met seksueel geweld dezelfde rechten krijgen als Nederlandse slachtoffers. Prime organiseert in het kader van Internationale Vrouwendag dinsdag een demonstratie voor het Binnenhof in Den Haag om te protesteren tegen ' het verdonkeremanen van vrouwenrechten'.
 • geweld tegen vrouwen > andere landen:
  • Kees Broere: 'De hele dag en nacht zijn we verkracht' (Volkskrant, 8 maart 2005). Interview met Alice Maombi, die sleachtoffer werd van een groepsverkrachting, waarna haar familie haar heeft verstoten. Ze is blij dat ze een operatie heeft kunnen ondergaan tegen incontinentie.
  • Wendy Kind: In Darfur zijn vrouwen nergens veilig (ND, 8 maart 2005). Iedere drie maanden gaat noodhulpcoördinator Ton Koene van Artsen zonder Grenzen (AzG) naar Darfur. De laatste keren kwam hij er geschokt vandaan. De verhalen over massale verkrachting gaan ieder voorstellingsvermogen te boven, zegt hij.
  • Vrouwen steeds vaker slachtoffer van vuurwapens (AD, 8 maart 2005). Vrouwen worden steeds vaker het slachtoffer van geweld met vuurwapens. Dat blijkt uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. ''In Zuid-Afrika wordt elke 18 uur een vrouw doodgeschoten door een huidige of voormalige partner''.
  • Noodkreten over verkrachtingen in Congo en Sudan (Volkskrant, 7 maart 2005). De organisaties Artsen zonder Grenzen en Human Rights Watch hebben maandag de noodklok geluid over de vele verkrachtingen in het West-Sudanese Darfur en de streek Bunia in het noordoosten van Congo. Ton Koene (AzG):  'De depressiviteit hangt als een natte deken over het gebied. Vrouwen zijn hier nergens veilig.'
  • Groepsverkrachting normaal in Darfur (Trouw, 7 maart 2005). Uit onderzoek onder 500 verkrachte vrouwen in Darfur blijkt dat velen meermalen zijn verkracht. Vaak gaat het om groepsverkrachtingen. In groepen lopen biedt geen bescherming, 65% werd juist in een groep aangevallen.
  • Vrouwen Darfur ook in kampen verkracht (Volkskrant, 7 maart 2005).  Vrouwen in de Soedanese provincie Darfur zijn ook in de kampen waar zij hun toevlucht hebben gezocht niet veilig. Verkrachtingen komen er op grote schaal voor, schrijft Artsen zonder Grenzen (AzG) aan de vooravond van Internationale Vrouwendag.
  • Nicole Bliek: Verkrachte vrouw twee keer gestraft (AD, 7 maart 2005). Terwijl de voedselsituatie in Darfur geleidelijk aan verbetert, blijft het geweld een bron van zorg. Over het stelselmatig verkrachten van vrouwen in de Soedanese regio publiceerde Artsen zonder Grenzen een schokkend rapport.
 • glazen plafond > universiteiten:
  • Aantal vrouwen in universiteitsbesturen erg laag (RefD, 7 maart 2005). Van de 256 bestuurlijke posten aan universiteiten zijn er maar 15 vrouwen, ofwel 6 %. Dat is schrikbarend laag, zo stellen onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht. Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.
 • huwelijk > jonge Turken en Marokkanen:
  • Turken en Marokkanen willen partner van dezelfde afkomst (RefD, 7 maart 2005). Slechts 10% van de jonge Turken en Marokkanen hecht belang een een partner die in Turkije of Marokko is opgegroeid. Wel vinden zij belangrijk dat hun toekostige man of vrouwen een Turkse of Marokkaanse afkomst heeft. Zij trouwen jonger dan autochtonen. Van de Turkse vrouwen tussen 18 en 27 jaar is 41% getrouwd (geweest), van de Marokkaanse vrouwen 26%.
  • Jonge Turken en Marokkanen willen partner van dezelfde afkomst (CBS Webmagazine, 7 maart 2005). 50 tot 60% van de jonge Turken en Marokkanen die de laatste jaren zijn getrouwd hebben hun partner uit Trukije of Marokko laten overkomen. Zowel Turken als Marokkanen hechten veel waarde aan het feit dat de toekomstige partner dezelfde geloofsovertuiging heeft. Bijna 80% van de mannen en zelfs 90% van vrouwen vindt dit (zeer) belangrijk.
 • inburgering:
  • Maarten Brakema: Taalcursus allochtone vrouw faalt (Haagsche Courant, 7 maart 2005). Het aanbod van Nederlandse les aan allochtone vrouwen in Den Haag voldoet niet. De vrouwen die in het kader van een inburgeringstraject Nederlands krijgen, gebruiken deze taal in de praktijk nauwelijks, waardoor ze het snel verleren.
 • internationale vrouwendag:
  • Hans Beerekamp: En wat deed de Nederlandse televisie zoal aan Internationale Vrouwendag? (NRC-Handelsblad, rubriek Het Beeld, 9 maart 2005).
  • Op dinsdag 8 maart heeft www.vrouwendag.nl meer dan 10.500 bezoekers getrokken. Zij zorgden samen voor bijna 30.000 pageviews. De opzet om de activiteiten op en rond Vrouwendag met een herkenbare eigen domeinnaam onder de aandacht van een breder publiek te brengen is meer dan geslaagd. Ook de komende dagen vinden overigens nog allerlei activiteiten rond Internationale Vrouwendag plaats, zoals in Den Haag, Leiden, Utrecht en Friesland.
  • Maaike Bezemer: Internationale Vrouwendag | Wie noemt zich nog feminist? (Trouw, 8 maart 2005). Feministen zijn geen radicale mannenhaters, niet hip, maar knokken in alle rust verder. ,,Waar baseert minister De Geus zich op als hij zegt dat de emancipatie voltooid is?'' Iris van der Tuin (26), junior-onderzoeker in Utrecht ziet liever dat internationale vrouwendag in het teken staat van recente vormen van feminisme.
  • Dafna Holzer: Heeft vrouwendag in Nederland nog zin? (AD, 8 maart 2005). Internationale Vrouwendag wordt vandaag ook in Nederland gevierd. Maar heeft zo'n dag nog zin? 'Jazeker', vindt aanstaand FNV-voorzitter Agnes Jongerius. ''De deelname van vrouwen aan het arbeidsproces is afgelopen jaar voor het eerst sinds jaren afgenomen, de beloning van mannen en vrouwen is nog altijd ongelijk en de mogelijkheid die we hebben om vrouwen aan het werk te helpen - kinderopvang - is slecht geregeld. Er is juist nog een hoop werk aan de winkel wat emancipatie betreft.'' Dinsdag mag ze de confrontatie met De Geus aan tijdens een debat in de Amsterdamse Beurs van Berlage.
 • internationale vrouwendag > Turkije:
  • EU laakt politiegeweld tegen Turke betogers (Volkskrant, 7 maart 2005). De EU uit felle kritiek op het uiteenslaan van een demonstratie voor vrouwenrechten in Istanbul, afgelopen zondag. Gewelddadig optreden van de Turkse politie maakte een einde aan de betoging ter ere van de Internationale Vrouwendag, waarbij ruim 75 demonstranten zijn opgepakt. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül heeft maandag zijn spijt betuigd over het optreden van de politie.
 • internationale vrouwendag > Verenigde Naties:
  • International Women's Day 2005: EESC commemorates Anna Lindh and calls for a stronger rol of women in decision-making (persbericht EU, 8 maart 2005).  President Anne-Marie Sigmund solemnly commemorated the life and work of Anna Lindh, the Swedish Foreign Minister tragically murdered in 2003. Anne Davidson, president of the EESC’s External Relations section, “ : “Women must have a voice at all levels, if injustices like the under-education of women and girls and the trafficking of women and children are to be ended.”
  • International Women's Day: Achievement of the Daphne programma in the fight against violence against women and girls (persbericht EU, 8 maart 2005). More than 150 Daphne projects, worth € 17 million, have been implemented since 1997 in favour of women who are victims of violence or to find ways to prevent violence from occurring. the Daphne Programme has studied and found innovative responses to most types of violence, including violence in the family, violence in schools and other institutions, violence at work, commercial sexual exploitation, genital mutilation, domestic/family violence, trafficking in human beings, and the many forms of violence that afflict not only the public at large but particularly vulnerable groups such as disabled people, ethnic minorities and people living and working on the streets.
  • World has recognized critical importance of gender equality to peace, development, says Secretary General (persbericht UN, 8 maart 2005). In 1995, women gathered in Beijing had taken a giant step forward on behalf of humankind. The Secretary-General said this morning at the annual Headquarters observance of International Women’s Day: Ten years on, women were not only more aware of their rights; they were more able to exercise them.
 • kinderopvang:
  • De Geus zegt extra geld voor kinderopvang toe (FBV-emagazine, 9 maart 2005). Tijdens de viering van de Internationale Vrouwendag in Amsterdam zegde Minister De Geus toe, uitgedaagd door Agnes Jongerius (FNV-vice-voozitter), te kijken waar geld vandaan kan komen en hoe dat besteed kan worden.
  • FNV vraagt De Geus om een basisvoorziening kinderopvang (FNV, 8 maart 2005). Maak van kinderopvang een regeling waaraan iedereen mee kan doen. En waar de hele samenleving aan meebetaalt. Dat pleidooi hield Agnes Jongerius op 8 maart, internationale vrouwendag. “Wij vrouwen zijn vandaag allemaal een beetje jarig. Ik heb mijn cadeau al gehad, maar wat heb jij de vrouwen te bieden, Aart Jan?”
  • FNV wil basisvoorziening kinderopvang (Dagblad van het noorden, 8 maart 2005). Maak van de kinderopvang een basisvoorziening, een regeling die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Die oproep richtte vice-voorzitter A. Jongerius van de vakcentrale FNV dinsdag aan minister De Geus van Sociale Zaken.
  • Dafna Holzer: Kinderopvang chaos (AD, 8 maart 2005). FNV vleegt vloer aan met nieuwe Wet kinderopvang. De nieuwe Wet Kinderopvang pakt slecht uit voor vrijwel alle ouders. Sinds de invoering ervan op 1 januari van dit jaar regent het klachten bij de vakcentrale FNV. Bij het Meldpunt Kinderopvang, opgezet door FNV, GroenLinks en PvdA, gaan de meeste klachten (60%) over de hogere kosten voor de opvang.
 • pensioen:
  • Voorzitter FNV KIEM: Pensioengaten vrouwen repareren (FNV, 9 maart 2005). Lucia van Westerlaak, voorzitter van FNV KIEM, bij de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart : “De regering moet financiële middelen vrijmaken om de pensioengaten van de huidige groep oudere vrouwen te repareren. Die vrouwen moeten een plusuitkering bovenop de AOW krijgen”.
 • vakbonden > lidmaatschap vrouwen:
  • FNV groeit vooral door vrouwen (FNV, 8 maart 2005). Het aandeel van de vrouwelijke leden binnen de FNV is de 30 procentgrens gepasseerd. Met bijna 375.000 zorgen de vrouwen in 2004 voor 30,9 procent van het ledental. Dat zijn er bijna 9.500 meer dan in 2003. Dit blijkt uit een enquęte die de FNV jaarlijks uitvoert op internationale vrouwendag 8 maart.
 • Verenigde Naties > CSW:
  • Niet alleen Mathilde van den Brink bericht over het verloop van de 49e zitting van de Commission on the Status of Women. Berichten uit New York is de titel van het dagboek dat Ines Orobio de Castro (beleidsmedewerker van E-Quality) bijhoudt op de E-Quality-website.
  • Logboek nr 5, 7 en 8 maart 2005
  • Logboek nr 4, 5 maart 2005
  • Logboek nr 2 en nr 3: van 28 februari tot en met 4 maart 2005. Met ook een verslag van Internationale Vrouwendag in New York.
 • vrouwenfilmfestival:
 • zwangerschap > prenatale test:
  • Marc van den Broek: 'Prenatale test voor alle zwangeren' (De Volkskrant, 12 maart 2005). Artsen bieden vaker zwangere vrouwen een test aan om te onderzoeken of hun kind lijdt aan het Downsyndroom. Daarmee gaan ze in tegen de wens van het kabinet dit alleen te doen bij vrouwen boven de 35 jaar. Vanaf die leeftijd neemt de kans op een kind met het Downsyndroom toe.


  NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 7 maart 2005)

  • Arabische vrouwen:
   • Arthur van Amerongen en Loes de Fauwe: Arabische vrouwen zijn ook seksuele wezens (Brabants Dagblad, 5 maart 2005). Mannen mogen alles, en vrouwen niets in de Arabische wereld? Vergeet het maar! In het badhuis, en thuis met vrouwen onder elkaar passeren de ranzigste grappen de revue. Seks is een bron van genot, schreef de koran al, en vrouwen genieten even goed.
  • internationale vrouwendag:
  • ondernemingen:
   • Betere resultaten door meer vrouwen (Managementteam, 3 maart 2005). Hoe meer vrouwen in de raad van commissarissen, hoe beter de resultaten van de onderneming. Dat blijkt uit een onderzoek dat studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam hebben uitgevoerd in opdracht van TPG.
  • prijzen:
   • Weer prijs voor Ayaan Hirsi Ali (VVD.nl, 4 maart 2005). VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ontvangt maandag in Madrid de ‘Prijs voor de Tolerantie’. De onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt door de regionale regering van de provincie Madrid.
  • Verenigde Naties > CSW:

  hspace=0

  zoekt

  hspace=0

  Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


  ONZE ANDERE SITES

  emancipatie.pagina.nl:

  • VWI online - Het VWI is het netwerk van vrouwelijke afgestudeerden en gepromoveerden van Wageningen Universiteit.
  • Gendergap.nl - Bridging the Gendergap at Universities. Een project dat zich richt op de ''genderkloof'' tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers in Nederland.
  • Op OuderAlleen wisselen alleenstaande ouders ervaringen uit over het alleenstaand ouderschap, echtscheiding, alimentatie, co-ouderschap, rouwverwerking, opvoeding, etcetera. Er worden afspraken gemaakt over vakanties, uitjes met de kinderen en avondjes stappen. Er is een advertentierubriek voor (contact-)advertenties, een drukbezochte chatbox, en er zijn besloten clubs.
  • Fier, tijdschrijft over vrouwen, religie en spiritualiteit heeft een nieuwe website.

  Vrouwendag.nl:

  • Op dinsdag 8 maart heeft www.vrouwendag.nl meer dan 10.500 bezoekers getrokken. Zij zorgden samen voor bijna 30.000 pageviews. De opzet om de activiteiten op en rond Vrouwendag met een herkenbare eigen domeinnaam onder de aandacht van een breder publiek te brengen is meer dan geslaagd. Ook de komende dagen vinden overigens nog allerlei activiteiten rond Internationale Vrouwendag plaats, zoals in Den Haag, Leiden, Utrecht en Friesland.
  • toegevoegd/geactualiseerd: Almere | Hengelo | Waddinxveen | Gouda | Europees Parlement | Verenigde Naties en Perspublikaties over Internationale Vrouwendag 2005


  AKTUEEL 

  Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


  FOCUS

  Onze Vrouw in New York, Mathilde van de Brink:

  • Logboek nr 5, 7 en 8 maart 2005
  • Logboek nr 4, 5 maart 2005
  • Logboek nr 2 en nr 3: van 28 februari tot en met 4 maart 2005. Met ook een verslag van Internationale Vrouwendag in New York. Zie ook:
   • Thirty year effort to promote gender equality celebrated at international women's day. Persbericht UN, 4 maart 2005. Celebrating 30 years of United Nations effort to promote gender equality, the Commission on the Status of Women observed International Women’s Day today, with senior United Nations officials, Nobel Peace Prize Laureates, representatives of non-governmental organizations and world-renowned artists participating in the commemorative event.

  EMANCIPATIE ALGEMEEN

  Vrouwen in en uit het nieuws:

  • hspace=0  Naema Tahir strijdt dezelfde strijd als Hirsi Ali (Novatv.nl, 5 maart 2005). Een moslima zonder sluier. Zo ziet ze zichzelf graag en daarom heet haar juist verschenen boek ook 'Een moslima ontsluiert''. Naema Tahir is moslim, is allochtoon, maar tegelijk is zij een westerse vrouw die als jurist carričre heeft gemaakt in Europa en kritiek heeft op traditionele moslims die zich op geen enkele manier willen aanpassen. Meer en meer mengt zij zich in het debat over integratie en moslims zoals dat in ons land wordt gevoerd. Op veel punten is zij het eens met Ayaan Hirsi Ali, maar haar toon is een andere.
  • Naema Tahir: Moslimmeid, jij bent geen slachtoffer (NRC-Handelsblad, 26 november 2004). De hoofddoek, als geuzendracht, is het symbool van de nieuwe identiteit van de moslima, meent Naema Tahir. Maar hoe oprecht is deze identiteit? Ooit gehoord van Halal-flirten?

  Een moslima ontsluiert.

  Naema Tahir gaat op zoek naar de mens in de moslim. Ze beschrijft even relativerend als indringend hoe ze opgroeide tussen drie culturen, met name de Pakistaanse, de Britse en de Nederlandse. Ze vertelt over haar voortdurende uitzonderingspositie want 'migratie is wreed. Het maakt dat je nergens thuishoort.  Maar migratie is ook mooi want het verbreedt je horizon. Het geeft je volop de gelegenheid je paradijs op aarde zelf in te richten.'
  De auteur roept alle moslima's op om hun eigen leven in te richten zoals ze zelf willen. Vooral inzake relatievorming en seksualiteitsbeleving: 'De moslima moet zelf kiezen voor seksualiteit die haar gelukkig maakt.' Tegelijk belicht ze vanuit haar ervaring maatschappelijke thema's als vrouwenemancipatie, de hoofddoek, het gearrangeerde huwelijk en de export- en importhuwelijken.
  Naast een persoonlijk relaas, een levensreis tussen Pakistan en Nederland, brengt haar boek nuances aan in de verhitte discussie over de positie van de moslims in het Westen. Want: 'de éne moslim is de andere niet!' En: 'Het gaat om de mens. De mens in de migrant en in de moslim.'


  ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

  • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
  • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.