woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 173
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  171-180
 >  173 
NIEUWSBRIEF 173
hspace=0

Nieuwsbrief 173 (7 t/m 13 februari 2005)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • abortus > andere landen:
  • China verklaart geslachtsselectieve abortus strafbaar (RefD, 8 februari 2005). China heeft besloten geslachtsselctieve abortus strafbaar te stellen. Het land is bezorgd dat een tekort aan vrouwen op termijn zal leiden tot sociale conflicten en de kwaliteit van het Chinese ras zal aantasten.
 • arbeid en zorg:
 • beroepensegregatie:  
  • Inki de Jonge: Steeds meer vrouwen werkzaam in de uitvaartzorg (Dagblad van het Noorden, 8 februari 2005). De klassieke 'zwarte kraai' draagt steeds vaker een rok: begrafenissen en crematies worden in toenemende mate begeleid door vrouwen. Ineke Geveling (Stivu) schat grofweg dat het aantal vrouwen op de opleiding de laatste tien jaar is verdubbeld; de helft van de cursisten is vrouw.
 • broedmachines?:
  • Eigenlijk zijn vrouwen gewoon broedmachines
   • Een campagne met affiches van The Hunger Project, een organisatie die opkomt voor de rechten van vrouwen in ontwikkelingslanden, heeft opschudding veroorzaakt in Amstelveen en Den Helder. Beide gemeenten hebben de buitenreclame-exploitant Bizon gevraagd de ongeveer vijftig posters in de steden te verwijderen (De Volkskrant, 12 februari 2005).
   • Theo Cornelissen, gemeenteraadslid in Rotterdam (voor de SP) in zijn weblog van 7 februari 2005:
    • ''Voor mijn deur is de electriciteitskast ineens behangen met affiches als: “Eigenlijk zijn vrouwen gewoon broedmachines“ en “Vrouwen en politiek? Daar gaat het land van naar de knoppen!“ en “Wie zit er nou te wachten op de mening van een vrouw?”.
     Het blijkt een actie van “The Hunger Project, meer te lezen op www.watdoejijeraan.nl. De bedoeling lijkt goed. Ik had er nog nooit van gehoord. Hoe succesvol het allemaal is weet ik niet. Maar de affiches intrigeren wel en sluiten wonderwel aan bij de discussie over “vrouwenemancipatie” in de gemeenteraad''.
   • Geschokt ? (The Hunger Campaign, persbericht 7 februari 2005).
 • Commissie Gelijke Behandeling:
  • CGB mag bedrijven zelf onderzoeken (ND, 9 februari 2005). De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) krijgt een extra bevoegdheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer is ervoor de CGB de mogelijkheid te geven op eigen intitiatief onderzoek te doen bij een individueel bedrijf. Tot dusver kon de CGB alleen een 'sectorbreed' onderzoek instellen.
 • criminaliteit > status:
  • Pieter Groenendijk: Criminele jongens zijn populair (AD, 11 februari 2005). Criminele jongens tussen 13 en 15 jaar zijn op de middelbare school populairder dan anderen. Niet-criminele jongens worden vaker gezien als 'doetjes'. Onder meisjes blijkt het criminele gedrag weinig uit te maken voor de populariteit. Meisjes die nog nooit een delict hebben gepleegd, zijn ongeveer even populair als meisjes met een strafblad.
 • eerwraak:
  • Raoul du Pré: Betere bescherming tegen eerwraak (Volkskrant, 11 februari 2005). Het kabinet komt snel met maatregelen om door eerwraak bedreigde vrouwen beter te beschermen.  De Kamer vindt dat het kabinet tot nu toe te weinig heeft gedaan voor deze 'vrouwen in doodsnood'. Verdonk en Donner deden hierover donderdag aanvankelijk geen concrete toezeggingen, tot groot ongenoegen van de Kamer. 'Hoeveel doden moeten er vallen voordat het kabinet ingrijpt?', vroeg het VVD-Kamerlid Hirsi Ali.
  • Eerwraakdebat / Hirsi Ali verwart VVD (Trouw, 11 februari 2005). Ayaan Hirsi Ali is gisteren door VVD-fractievoorzitter Van Aartsen teruggefloten. Zij wilde een motie van treurnis tegen Donner, die te laks zou zijn inzake eerwraak. ,,Een goed inhoudelijk debat over eerwraak eindigt in een chaotische discussie. Als het kon, had ik een motie van treurnis tegen Hirsi Ali ingediend'', verwoordde LPF-kamerlid Kraneveldt het gevoel van de Tweede Kamer.
  • hspace=0  Veel kritiek op eerwraak-beleid Verdonk en Donner (novatv.nl, 10 februari 2005). Een familielid vermoorden omdat de eer van de familie geschonden zou zijn. Eerwraak dus. Lang is gedacht dat het in Nederland slechts zou gaan om enkele incidenten. Maar een paar weken geleden hield de Federatie Opvang op verzoek van NOVA een enquête onder Blijf-van-mijn-Lijfhuizen. Daaruit blijkt dat ruim 100 vrouwen op dit moment door wraakdreiging in acuut levensgevaar zijn. De Federatie Opvang stuurde daarom een alarmbrief aan minister Verdonk. Vandaag riep de Tweede Kamer de minister, samen met haar collega Donner, ter verantwoording.
  • Ellen de Visser: 'Slachtoffer eerwraak niet altijd een vrouw' (Volkskrant, 10 februari 2005). Niet religie, maar cultuur is bepalend voor eerwraak. Willem Timmer, landelijk coördinator, maakte een checklist, zodat agenten het fenomeen kunnen herkennen. Slachtoffers zijn niet altijd vrouwen bijvoorbeeld en daders niet altijd mannen. Het gaat bij eerwraak niet alleen om moord, maar vaker om mishandeling, opsluiting of bedreiging.
  • Kabinet belooft haast te maken met aanpak eerwraak (Volkskrant, 10 februari 2005). Het kabinet zegt snel maatregelen te zullen nemen om de bescherming van ernstig bedreigde allochtone vrouwen in de noodopvang te verbeteren. Het gaat om vrouwen die vrezen voor eerwraak, geweld van familieleden, omdat zij de eer van de familie zouden hebben bezoedeld. Minister Donner van Justitie zal hierover zo spoedig mogelijk gaan praten met de Federatie Opvang en gemeenten.
  • Jacob van Lambalgen: 'Praten helpt 't best tegen eerwraak' (ND, 9 februari 2005). De Tweede Kamer eist harde maatregelen om eerwraak uit te bannen. Niet nodig, zeggen landelijk politiecoördinator eerwraak Timmer en imam Khairoun, die soms wordt ingeschakeld bij een dreigende moord op een meisje dat de familie-eer heeft geschonden. Timmer: ,,Ik denk dat we honderden doden hebben voorkomen.'' Het voorkomen van eerwraak is een kwestie van heel behoedzaam manoeuvreren.
  • 'Familie straffen na eerwraak' (AD, 9 februari 2005). Tweede Kamer wil gezinsleden vervolgen die moord aanmoedigden: familieleden die indirect betrokken zijn bij eerwraak moeten altijd worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie richt zich nu te veel uitsluitend op de moordenaar en 'vergeet' de rest van de familie strafrechtelijk aan te pakken. De Tweede Kamer wil dat minister Donner (Justitie) het OM opdraagt om in deze zaken te onderzoeken of broers, neven of andere leden uit de gemeenschap hebben aangedrongen op geweld tegen het slachtoffer.
 • Europese Unie > Social Agenda:
  • The New Social Agenda: an essential pillar of the new growth and jobs strategy (persbericht EU dd. 9 februari 2005). Under poverty and equal opportunities, the Agenda will focus on a.o. fostering equal opportunities between women and men, for example by setting up a gender institute. Zie ook:
   • Questions and answers on the new Social Agenda. Hieruit o.m.: The Commission plans to organise a European Year on Equal Opportunities in 2007. It will tackle issues such as the gender pay gap, getting more women onto the labour market, training, the glass ceiling, balancing work and family life and participation in decision-making. A genderinstitute will support the Commission and the Member States in implementing the Community objectives for promoting equality between women and men and ensuring that they are incorporated into Community policies across the board. It will provide a clearing-house for information and exchanges of good practice.
 • geweld tegen vrouwen:
  • Verkrachting vaak niet bestraft (AD,10 februari 2005). Verdachten van verkrachting worden in Nederland vaker vrijgesproken dan bestraft. 54 procent van de strafzaken loopt uit op vrijspraak of wordt geseponeerd. Als verkrachting wél bewezen wordt verklaard, leggen rechters in drie van de tien gevallen geen onvoorwaardelijke vrijheidsstraf op. De veroordeelde krijgt dan alleen een voorwaardelijke straf of een taakstraf.
  • Louis Cornelisse: Seksueel delinquent gaat vaak vrij uit (Trouw, 9 februari 2005). Plegers van seksuele delicten lopen geringe kans bestraft te worden. Tegenover zo'n 650 veroordelingen per jaar staan ruim 15000 gemelde gevallen. Het OM behandelt jaarlijks zo'n 2700 seksuele misdrijven: verkrachting, aanranding en ontuchtige handelingen. Van die zaken brengt het OM 63% voor de rechter, zo blijkt uit onderzoek van justitie. Bij een kwart van alle zaken -en bij verkrachtingen een derde- ziet justitie af van vervolging omdat er onvoldoende 'wettig bewijs' is.
  • Veel aanrandingen door minderjarigen (Haagsche Courant, 8 februari 2005). Seksuele delicten als aanranding en verkrachting worden relatief vaak door minderjarigen gepleegd. Een op de vijf verdachten is jonger dan achttien, terwijl voor alle misdrijven samen geldt dat minderjarigen voor elf procent verantwoordelijk zijn. Dat blijkt uit een verkenning van het justitiële Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat voor het eerst de cijfers van politie en het CBS over de periode 1997-2003 vergeleek. Zie:
 • geweld tegen vrouwen > Verenigde Naties:
  • Seksuele omgang verboden (NRC-Handelsblad, 11 februari 2005). De Verenigde Naties hebben bij brief vban Kofi Annan de leden van de vredesmacht MONUC in Congo verboden nog langer seksuele contacten met de lokale bevolking te hebben. Onlangs was aan het licht gekomen dat blauwhelmen van de VN regelmatig seks hadden met lokale vrouwen en in sommige gevallen ook met minderjarige meisjes van pas 13 jaar.
  • Seks taboe voor VN militairen (AD, 11 februari 2005). Militairen van de vredesmacht voor de Democratische Republiek Congo mogen geen seks meer hebben met lokale vrouwen. De Verenigde Naties hoopt met de zogeheten non-verbroederingsbepaling nieuwe seksschandalen in Congo te voorkomen.
 • huwelijk:
  • CBS: trouwen is uit de gratie (ND, 11 februari 2005). Trouwen is uit de gratie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek traden in 2004 76.056 paren in het huwelijk. Dat is een diepterecord sinds de Tweede Wereldoorlog. Het aantal huwelijkssluitingen daalt al jaren. De daling wordt versterkt door het geringe vertrouwen in de economie, denkt Jan Latten.  De van het aantal geregistreerde partnerschappen (2003: 10.000) komt volgens Latten vooral doordat mensen die snel willen scheiden dat kunnen doen door hun huwelijk eerst in een partnerschap te laten omzetten, de zogeheten flitsscheiding.
 • jihad > martelaressen:
  • Paradijs blijft onzekere zaak voor martelares (Volkskrant, 7 februari 3004). Is de opkomst van de vrouwelijke jihadist een teken van emancipatie, of zijn ze slechts instrumenten in de handen van door mannen geleide terreurbeweging?
 • kinderopvang:
  • Kinderopvang. Antwoorden dd. 7 februari 2005 van minister De Geus (SZW) op vragen van TK-lid Gerkens (SP) en vragen van TK-leden Hamer en Stuurman (PvdA).
 • Krijgsmacht > vrouwen op onderzeeërs:
  • Joël Roerig: Vrouwelijk Kamerlid mee op onderzeeër (AD, 10 februari 2005). Waar menigeen van zou gruwen, vindt Angelien Eijsink 'hartstikke leuk, fantastisch en uitdagend'. Het Tweede-Kamerlid van de PvdA vertoeft eind deze maand vijf dagen in een Nederlandse onderzeeër. Hoewel er steeds meer vrouwen bij Defensie werken, zijn onderzeeërs nog steeds verboden terrein voor vrouwelijk personeel.
  • Kamerlid Angelien Eijsink op reis op onderzeeër (RefD. 8 februari 2005). Het PvdA–Tweede–Kamerlid Angelien Eijsink gaat deze maand meevaren aan boord van een Nederlandse onderzeeër, als eerste vrouwelijke Kamerlid dat aan boord van een onderzeeër blijft slapen.
 • prostitutie:
  • Ruud van Haastrecht: Prostituees | Rotterdam voelt zich moreel verantwoordelijk (Trouw, 12 februari 2005). Na veel protest krijgt het Rotterdamse Katendrecht toch geen opvanghuis voor ex-prostituees van de tippelzone. Waarom doet Rotterdam niet als Amsterdam? Gooi de tippelzone dicht en de hoeren zoeken het verder maar uit. Maar de ene tippelzone is de andere niet. Wethouder zorg Marianne van den Anker: ,,In Amsterdam stonden allemaal Oost-Europese vrouwen die slachtoffers waren van vrouwenhandel. Rotterdam heeft het laagste van het laagste: verslaafde prostituees met zware psychische problemen.''
 • seksuele voorkeur > islam:
  • Amsterdamse moslimhomo's krijgen opvanghuis (Volkskrant, 11 februari 2005). Homoseksuele moslimjongeren krijgen binnenkort in Amsterdam een opvanghuis, op één of meerdere geheime plekken in de stad. De opvangvoorziening biedt plaats aan twaalf jongeren tussen veertien en 25 jaar. De moslimhomo's kunnen er maximaal een jaar blijven. Volgens Von der Fuhr (ACB) zijn de jongeren uiterst kwetsbaar: 'Niet alleen omdat de islam homoseksualiteit verbiedt, maar ook omdat familiebanden essentieel zijn in die cultuur.'
  • Judith Janssen: Uit de kast betekent uit huis (Sp!ts, 9 februari 2005). Arabische jongeren met homoseksuele gevoelens hebben het moeilijk. Ze worstelen met hun gevoelens en zijn bang voor verstoting door familie. De Nederlandse hulpverlening blijkt nauwelijks in staat een passend antwoord te geven op hulpvragen van deze jongeren. Kan ik wel een goede moslim zijn als ik homo ben? Zijn lesbische gevoelens soms een test van God?
  • 'Status-aparte voor moslimhomo's ' (RefD, 8 februari 2005). Moslimhomo's zijn niet gebaat met een wersters emancipatiemodel. Ze hebben er mee baat bij als medemoslims hen erkennen als een minderheid waarmee ze rechtvaardig om moeten gaan, aldus Omar Nahas,  studiesecretaris van de islamitische homo-organisatie Stichting Yoesuf in het boek 'Homo en moslim - hoe gaat dat samen?'.
 • seksualiteit: 
  • Hendrik Spiering: Keten van seks en kusjes (NRC-Handelsblad, 7 februari 2005). Het netwerk van romantische en seksuele relaties op school ziet er anders uit dan verwacht. Dat maakt de bestrijding van geslachtsziekten moeilijker. Uit onderzoek op een Amerikaanse school bleek het grootste deel (52%) van de seksueel en amoureus actieve leerlingen in werkelijkheid deel uit te maken van een een zeer lang netwerk van relaties en ex-relaties - niks geen robuuste kern met uitlopers maar een lange, gemakkelijk te verbreken keten van relaties.
 • Vrouwenverdrag > regeringsrapportage:


NIEUWSARCHIEF (berichten van vóór 7 februari 2005)

 • arbeid > vrouwelijke werkzoekenden:
  • Ingrid Beckers: Wie hebben geen betaalde baan ? (CBS Webmagazine, 7 februari 2005). In 2003 waren er bijna 840 duizend mensen die werk wilden van twaalf uur per week of meer. Iets minder dan de helft hiervan behoorde tot de werkloze beroepsbevolking. Niet iedereen die wil werken telt dus als werkloze: in 2003 waren er 396 duizend werklozen. Zij zijn actief op zoek naar betaald werk van twaalf uur of meer per week en kunnen op korte termijn beginnen. Maar er zijn meer mensen die werk willen hebben. In 2003 ging het om ruim 440 duizend mensen. Deze worden niet tot de werkloze beroepsbevolking gerekend, omdat ze niet actief zoeken naar werk of pas over enige tijd kunnen beginnen. In totaal waren er dus bijna 840 duizend mensen die aan het werk willen. Meer dan de helft zijn vrouwen.
 • gezondheid > baarmoederhalskanker:
  • Vaccin tegen baarmoederhalskanker in de maak (Volkskrant, 5 februari 2005). Het farmaceutisch bedrijf Merck Sharpe en Dohme (MSD) werkt aan een vaccin tegen baarmoederhalskanker. De entstof moet meisjes en vrouwen beschermen tegen twee typen van het zogenoemde humaan papilloma virus (hpv), die belangrijke veroorzakers van baarmoederhalskanker zijn. Hoewel de eerste resultaten er goed uitzien, is oncoloog Nijman voorzichtig over een mogelijke doorbraak

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

gelijkebehandeling.nl:

 
AKTUEEL 

Agenda > Toegevoegd:

 • dinsdag 15 februari 2005: Sekse in het medisch onderwijs: implementatie. Invitational conference, Nijmegen. Inlichtingen: Linda Mans ( L.Mans@hag.umcn.nl ).
 • dinsdag 15 februari 2005: Feminisme in de kunst. Feministisch Kafee Utrecht (Aanvang: 20u. Toegang gratis.  ACU, Voorstraat 71, Utrecht). Feministische kunstenaars komen hun kunst laten zien en vertellen over het feministische of politieke aspekt er van. Wat drijft hen om politieke kunst te maken? Wat is feministische kunst? Wat willen deze kunstenaars precies uitdragen? En lukt dat eigenlijk ook? Is kunst een goeie vorm van aktivisme? Een dichter/schrijfster, een multi-media kunstenaar, en een beeldend kunstenaar zullen hun antwoorden geven op deze vragen en in discussie gaan met het publiek.
 • woensdag 16 februari 2005: Debat Positie van de vrouw / gelijkheid der seksen / homoseksualiteit (Rotterdam, locatie WTC, zaal open 19.00 uur, aanvang debat 19.30 uur, afsluiting rond 22.00 uur). Zijn mannen en vrouwen gelijk? Moeten moslims openlijk homoseksualiteit accepteren? Wij Rotterdammers durven daarover in gesprek te gaan. Vrouwen hebben belangrijke stappen gezet in hun emancipatie. Ook homoseksuelen wisten een gelijkwaardige positie in onze samenleving te veroveren. Niemand mag in Nederland op sekse of seksuele geaardheid discrimineren en iedereen is vrij om zijn of haar eigen levenswijze te kiezen.Ondanks het groeiende aantal allochtone vrouwen dat op alle niveaus deelneemt aan de samenleving is onder moslimvrouwen (en bij andere allochtonen) sprake van achterstand. Onder veel niet-moslims bestaat het beeld dat het emancipatieproces van moslima’s in Rotterdam lijdt onder de dominante positie van moslimmannen. En, dat ook homoseksualiteit voor veel moslims taboe is. Tegelijkertijd zijn er moslimvrouwen die in alle vrijheid keuzes maken en zich in hun strijd juist op de islam baseren. Wellicht kunnen zij een rol spelen bij het doorbreken van de traditionele rolpatronen voor jongens en meisjes en bij het doorbreken van traditionele opvattingen over seksualiteit.
 • vrijdag 18 februari 2005: Landelijke ontmoetingsdag van de werkgroep Economie, Vrouw en Armoede. Utrecht. Aandacht voor armoede onder vrouwen en welke vormen van protest zijn mogelijk? Op deze wordt ook een nieuw boek gepresenteerd: ''Het keurslijf van de uitkering'', met ervaringsverhalen van twaalf vrouwen. Organisatie: Werkgroep De Arme Kant van Nederland / EVA. Info: 020-3304355. E-mail: info@armekant-eva.nl. Web: www.armekant-eva.nl.
 • zaterdag 19 februari 2005 (Amsterdam, 17.00 uur): Theatervoorstelling Gesluierde monologen. Het theaterstuk dat meer stof deed opwaaien dan De Vagina Monologen. Met Oya Capelle, Nazmiye Oral. Meral Polat, Rachida Laallala. Tekst en regie: Adelheid Roosen, dramaturgie: Dirkje Houtman. Amsterdam, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10. E 10,- (met korting E 8,-). Org: De Balie. Info: 020 - 55 35 151 / kassa: 020 - 55 35 100. E-mail: balie@balie.nl. Web: www.debalie.nl.
 • donderdag 24 maart 2005: Vrouwen & Watermanagement. Op de jaarlijkse Vrouw & Waterdag is ditmaal het thema 'vrouwen in watermanagement'. Het Platform Vrouwen in de Waterwereld zal de resultaten presenteren van een onderzoek naar loopbanen voor vrouwen in de waterwereld. Plaats: Nederlands Watermuseum, Arnhem. Tijd: 24 maart, 10.00 uur -16.00 uur. Vragen: 070 3469304 of m.bakker@de-nvr.nl.

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


FOCUS

Internationale Vrouwendag:

 • AMSTERDAM] De Agenda voor de Toekomst - Beijing + 10.
  Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam. 13.30 zaal open, start programma 14.00 uur, afsluiting 17.10 uur.
  Tien jaar na de wereldvrouwenconferentie in Beijing maken vrouwen wereldwijd de balans op: wat is er terecht gekomen van het Actieplan van Beijing? In Nederland werken meer dan veertig NGO’s samen in de Initiatiefgroep Beijing + 10, Tijd voor Actie. Ze hebben een schaduwrapportage laten maken over het (internationale) emancipatiebeleid van de regering. De conclusie is dat de emancipatie van vrouwen nog verre van voltooid is en dat de Nederlandse regering zich opnieuw moet committeren aan een krachtig emancipatiebeleid. Op een grote conferentie op 15 januari discussieerden zo’n 650 vrouwen over de concrete actiepunten waar de regering en (ZMV-)organisaties mee aan de slag moeten.
  FNV-vrouwensecretariaat, Tiye International en vrouwen van het LOM (Landelijk Overleg Minderheden) zijn actief betrokken bij Initiatief Beijing + 10 Tijd voor Actie. Zij organiseren samen een viering van internationale vrouwendag voor vrouwen uit FNV-bonden, vrouwen uit (ZMV-) vrouwenorganisaties en vrouwen uit minderhedenorganisaties. Samen met onze leden en met de andere NGO’s gaan we de Agenda voor de Toekomst Beijing +10 uitvoeren.

  Programma
  • 13.30 uur - Zaal open, koffie of thee met Pastel de Nata
  • 14.00 uur - Opening door dagvoorzitter Lucia van Westerlaak, voorzitter FNV KIEM
  • 14.05 uur - Toespraak Agnes Jongerius, vice-voorzitter FNV
   Onderwerp: positie van zwarte en witte, migranten- en vluchtelingenvrouwen op de arbeidsmarkt. Hoe zit het met instroom en doorstroom? Kunnen vrouwen uit de armoede komen? Ook maakt zij de gegevens van de 8-maart enquête bekend: de jaarlijkse thermometer van de positie van vrouwen in FNV en bonden
  • 14.20 uur - Intermezzo: Funda Müjde
  • 14.40 uur - Audrey Vreugd, coördinator TIYE International, presenteert De Agenda voor de Toekomst Beijing + 10 aan minister Aart-Jan de Geus, coördinerend bewindspersoon emancipatie
  • 14.50 uur - Reactie minister Aart-Jan de Geus, coördinerend bewindspersoon emancipatie
  • 15.05 uur - Theepauze
  • 15.20 uur - Debat onder leiding van Lucia van Westerlaak.
   Hoe gaan we de Agenda voor de Toekomst uitvoeren?
  • 16.15 uur - Badlerye, rap
  • 16.30 uur - Haweya Abdillahi, presenteert Actieplan Emancipatie van vrouwen uit Landelijk Overleg Minderheden aan minister Rita Verdonk
  • 16.40 uur - Reactie Rita Verdonk, minister van vreemdelingenzaken en integratie
  • 16.50 uur - Moluks Vrouwenkoor Suara intan dan permatan (onder voorbehoud)
  • 17.10 uur – Afsluiting met een hapje en een drankje.

  Aanmelden(voor 1 maart) : klik hier

 • Rotterdam | Op dinsdag 8 maart 2005 organiseert het College van Burgemeester & Wethouders een Islam- en Integratiedebat over de Positie van de Vrouw, Gelijkheid der seksen. Dit is een van de debatten in de serie Islam & Integratie, over de positie van de vrouw in de islam: dwangbuis of zegen? Rotterdamse vrouwen durven daarover in gesprek te gaan. Vrije partnerkeuze is een waardevol recht dat hoort bij de gelijke positie die vrouwen en mannen in onze samenleving hebben en waar vrouwen hard voor hebben geknokt. Moslimmannen lijken een bedreiging voor deze en andere door vrouwen bevochten rechten. Tegelijk zijn er moslimvrouwen die in alle vrijheid voor het wel of niet dragen van een hoofddoek kiezen en juist in de islam inspiratie vinden in hun strijd tegen misstanden als gedwongen uithuwelijking en huiselijk geweld. De debatbijeenkomst van dinsdagmiddag 8 maart is speciaal voor vrouwen: moslima's en niet-moslima's. Locatie: WTC. Tijd: zaal open 14.30 uur, aanvang debat 15.00 uur.
 • Zeist | zondagmiddag 6 maart 2005: Internationale Vrouwendag zal in Zeist voor de 15e keer worden gevierd. Plaats: het cultureel centrum 't Hollebloc in winkelcentrum Zeist-West. De zaal gaat om 13.30 uur open en het programma start om 14.00.uur. Er is een gevarieerd programma met muziek en dans en de bekend columniste Samira El Kandoussi zal een lezing houden over de moslimvrouw. De sluiting is rond 17.30 uur. Alle vrouwen zijn welkom en voor meer informatie. Organisatie: Stichting 8 maart comite Zeist. Contact: Marja van Krimpen, telefoon 030 6914897.
 • Den Haag | zondag 6 maart 2005: Jubileumviering Haagse Internationale Vrouwendag. Zcala - voorheen het Volksbuurtmuseum) staat vanaf 13.00 uur in het teken van een speciale viering van Internationale Vrouwendag. Het Breed Overleg, een samenwerkingsverband van meer dan 30 verschillende vrouwenorganisaties dat de Haagse viering jaarlijks vormgeeft, bestaat 15 jaar! Genoeg reden om Internationale Vrouwendag extra feestelijk te vieren. Naast spectaculaire zang- , dans- en theateroptredens is er een vrouwelijke ondernemersmarkt waarbij de toekomst van vrouwen op dit gebied centraal staat en worden er diverse workshops gehouden over het thema werk en pensioen. Ook het debat staat prominent op de agenda met onderwerpen als ouderparticipatie en opvoeding. Tenslotte, als klapstuk, een opvoering van De Buurtsoap. Vorig jaar was het een groot succes. Ook dit jaar zullen Haagse vrouwen uit diverse wijken op humoristische wijze hun herkenbare verhalen op het toneel brengen. De feestelijke jubileumviering, met als thema ‘The Next Generation’ een verwijzing naar de volgende generatie die het emancipatie-stokje zal gaan overnemen, wordt geopend door Wethouder Jetta Klijnsma. Huismoeders en carrièrevrouwen, hip-hop girls en power moslima’s, iedereen is op deze middag van harte welkom!

hspace=0

De Haagse Internationale Vrouwendagkrant die in een oplage van 7.500 exemplaren wordt verspreid, geeft alle informatie, ook over de andere activiteiten die in de week rond Internationale Vrouwendag overal in Den Haag plaatsvinden. De krant is aan te vragen via 070-3125200 of te bekijken op www.importante.nl


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Myra Römer - schrijver / beeldend kunstenaar / dichter - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 11 februari 2005). Ze studeerde aan de kunstacademie en daarna kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit. Myra Römer was werkzaam in het onderwijs, tegenwoordig schildert ze en schrijft gedichten. Haar schrijversdebuut maakt ze met de bundel Verhalen van Fita, waarin de hoofdpersoon opgroeit op het Curaçao van de jaren vijftig van de vorige eeuw, net als Römer. Gaandeweg ontdekt Fita de complexe en verwarrende wereld van volwassenen.
 • hspace=0  Renée Fokker - acteur - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 3 februari 2005). Jarenlang zwierf ze van het ene theatergezelschap naar het andere. Ondertussen sleepte Renée Fokker een Gouden Kalf in de wacht voor haar rol in de film Blind Date en speelde ze in verscheidene televisieproducties. Nu heeft ze eindelijk een vaste plek, bij Toneelgroep Amsterdam, waarmee ze te zien is in Keetje Heilbron en Scènes uit een huwelijk.
 • hspace=0 Maja van Hall - beeldhouwster - radio-documentaire (in de NPS-serie Een leven lang, 11 december 2003). Maja van Hall, beeldhouwster (1937) ziet haar werk als een biografie van haar leven. De rode draad is de innerlijke gedrevenheid om vorm te geven aan haar gevoelsleven. Van Hall voelt zich een nomade, niet gebonden aan een plek, ze werkt in Spanje, Nederland en Italië, maar ook niet aan één stijl. In de jaren zestig werd ze bekend met de ironische reeks bronzen Sloofjes. Een van deze beelden de filosloof, een stofzuigend moederdier, stond afgelopen zomer levensgroot op het Lange Voorhout in Den Haag. Maar ook elders in Nederland en in het buitenland is haar werk te vinden.
 • hspace=0 Lisette Lewin - schrijfster - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 4 februari 2005). Ze deed haar eerste stappen in de letteren als journalist. Maar de literatuur bleef aan haar trekken en in 1989 debuteerde Lisette Lewin met de roman Voor bijna alles bang geweest. Net als veel schrijvers heeft ook zij haar grote voorbeelden, zoals Proust, Tsjechov en Mann. In Schommelingen van het hart beschrijft ze de plekken waar deze literaire helden geluk en ongeluk beleefden.


VARIA

Signalementen :

 • Cijfers vrouwen en mannen. Themapagna's bij het CBS. Met m/v cijfers over aspecten van bevolking, onderwijs, arbeidsmarkt, inkomen en sociale zekerheid en overig (seksueel geweld, onveligheidsgevoelens, tijdsbesteding en leefsituatie.
 • Cijfers allochtonen. Themapagina's bij het CBS. Met cijfers over aspecten van bevolking, bevolking/regionaal, onderwijs, arbeidsmarkt, inkomen en sociale zekerheid en overig (asielverzoeken en zieknhuisopnamen).


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.