woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 145
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  141-150
 >  145 
NIEUWSBRIEF145
hspace=0

Nieuwsbrief 145 (27 april t/m 16 mei 2004)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • abortus/buitenland:
  • Abortus blijft illegaal in Uruquay (Reformatorisch Dagblad, 7 mei 2004). De Senaat kwam 3 stemmen tekort voor de goedkeuring van een nieuwe wet die het afbreken van zwangerschappen zou legaliseren en eind 2002 al door de Kamer was goedgekeurd. De Medische Unie noemt het afwijzen van de wet „beschamend, beledigend, immoreel en onverdraaglijk” en wijst erop dat abortus onder gevaarlijke omstandigheden momenteel verantwoordelijk is voor een op drie van de gevallen van moedersterfte.
  • hspace=0   Massabetoging in VS voor abortus (NOS, 25 april 2004). In Washington hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd voor het behoud van het recht op abortus in de VS. Dat recht staat volgens de betogers onder druk omdat de Republikeinen van president Bush het de afgelopen jaren beetje bij beetje hebben ondergraven met allerlei wetten.
  • Allison Stevens: Pro-Choice March Largest in History (Women's E-News, April 25, 2004). More than a million pro-choice demonstrators turned out for The March for Women's Lives, making it a historic day. Speakers urged marchers to elect politicians who will safeguard women's health and reproductive rights.
  • Massabetoging in Washington voor abortus (Reformatorisch Dagblad, 26 april 2004). In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn zondag volgens de organisaties ruim 1 miljoen mensen de straat op gegaan voor een betoging voor het recht op abortus. De protestbijeenkomst was een reactie op pogingen van de conservatieve president Bush om het abortusrecht te beperken. Senator Hilary Clinton sprak de actievoerders toe.
  • Pieter Nijdam: Megamars voor abortus (Telegraaf-Privé, 26 april 2004). Tussen de 750.000 en 1.000.000 mensen zijn gisteren in de Amerikaanse hoofdstad Washington de straat op gegaan om te protesteren tegen het antiabortusbeleid van president Bush. Prominenten als Oprah Winfrey, Whoopi Goldberg , Demi Moore, Susan Sarandon, Kevin Bacon en Alec Baldwin veroordeelden het restrictieve abortusbeleid en fulmineerden ook tegen de aantasting van de rechten van homoseksuelen en de inbreuk op vrouwenemancipatie door de regering-Bush.
 • allochtone vrouwen:
  • hspace=0  Moslimvrouwen geven emancipatieles (Novatv.nl, 13 mei 2004). Geëmancipeerde vrouwen uit Marokko en Algerije komen naar Europa om de boel eens even goed wakker te schudden. Ze vragen zich af hoe het kan dat zij moderner en vrijer leven in Noord-Afrika dan de moslimvrouwen in West-Europa. Volgens de vrouwen is onrustbarend dat steeds jongere meisjes onder invloed raken van de moslimfundamentalisten. Deze week begonnen ze een tocht langs de verpauperde buitenwijken van tien Franse steden. Ook Nederland komt - als het aan deze vrouwen ligt - aan de beurt.
  • Surinaamse vrouwen danken succes aan creativiteit (Reformatorisch Dagblad, 12 mei 2004). Surinaamse vrouwen zijn succesvoller dan Turkse of Marokkanse vrouwen omdat zij creatiever, flexibeler en onafhankelijker zijn. De geschiedenis dwong Surinaamse vrouwen in een onafhankelijke en zelfstandige rol, omdat de mannen werkten als goudzoeker en vaak weken van huis bleven.  Die conclusie trok dr. Lucy Kortram dinsdag tijdens de forumdiscussie ’De sleutel tot succes: succesvolle Surinaamse vrouwen’ in Driebergen.
 • arbeidsmarkt:
  • Equal-subsidie projecten voor gelijke kansen op arbeidsmarkt (Ministerie van SZW, 23 april 2004). Organisaties die projecten opzetten om discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt tegen te gaan, kunnen hiervoor tussen 1 mei en 1 juli aanstaande subsidie aanvragen. Dit blijkt uit de Equal-subsidieregeling van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die vandaag is gepubliceerd in de Staatscourant.
 • discriminatie/Europa:
  • Europarlementariërs nemen bestrijding discriminatie serieus (persbericht dd. 7 mei 2004). De zeven europarlementariërs die hebben deelgenomen aan het lijsttrekkersdebat op 7 mei jl. in Den Haag zijn het over één ding eens: de discriminatiebestrijding binnen de EU moet worden uitgebreid. Over de vraag hoe dat moet worden aangepakt, bleken ze het nog niet eens. De expertisecentra zijn blij met hun toezeggingen.
  • Serious and fatal accidents decreasing in EU (EU, 28 april 2004). Over fysiek geweld, seksuele intimidatie en seske-dsicriminatie in 2000: 6.4% of female workers and 4.7% of male workers were subjected to physical violence in the EU. Health and social care workers were the most affected: 13%. The health and social work sector also recorded the highest rate of intimidation, 15.7%. In total, 10.2% of female workers and 7.3% of male workers reported having been subjected to intimidation at work. In addition, 3.5% of female workers declared having experienced unwanted sexual attention. 3.1% of women working reported having been subjected to gender discrimination compared to 0.8% of men. With regard to age discrimination at work, shares were almost equal for both women (3.0%) and men (2.8%).
 • echtscheiding:
  • Donner wil laten scheiden zonder advocaten (Trouw, 28 april 2004, tijdelijke link). Minister Donner van Justitie wil dat mensen eventueel zonder advocaat kunnen scheiden. Het scheidende stel zou dan zelf tot overeenstemming moeten komen en dit uiteindelijk aan de rechter voorleggen. Hij kwam hiermee in reactie op de wens van de Tweede Kamer om scheiden mogelijk te maken zonder tussenkomst van de rechter.
  • Problemen na echtscheiding voorkomen (Ministerie van VWS, 28 april 2004). Staatssecretaris Ross wil voorkomen dat kinderen na een echtscheiding van hun ouders in de knel komen. Ze gaat bekijken of er behoefte is aan een 'laagdrempelige' vertrouwenspersoon waar kinderen na de scheiding van hun ouders met hun problemen terecht kunnen. Ook wil ze bezien hoe gemeente en provincie voorlichting aan ouders kunnen verbeteren.
   • Omgangsbegeleiding. Brief dd. 27 april 2004 van staatssecretaris Ross (VWS) aan de Tweede Kamer.
 • feminisme:
  • hspace=0  Waar is de paarse tuinbroek gebleven ? (VPRO, Het geluk van Nederland, 2 mei 2004). Hoe gaan moeders die zelf radicaal-feministisch waren om met de zichtbaarheid van hun dochters navelpiercings ?
 • gezin(sbeleid):
  • hspace=0Jaar van het gezin (TweeVandaag, 15 mei 2004). Na tien jaar is er weer een jaar van het gezin. Dat jaar begint vandaag, op 15 mei. Centraal staan emancipatie en gezin, vooral van allochtonen vrouwen. Wat heeft het gezinsbeleid tot nu toe opgeleverd en in hoeverre kunnen we allochtone vrouwen bereiken via het gezin?
  • Gezinsbeleid in Nederland loopt achter (Reformatorisch Dagblad, 14 mei 2004). Vergeleken met andere Europese landen kent Nederland een aanzienlijke achterstand rondom gezinsbeleid. Dat zou een belangrijke oorzaak zijn voor de hoge leeftijd waarop vrouwen in Nederland aan kinderen beginnen en voor de lage arbeidsparticipatie van moeders. Ondanks emancipatiebeleid is volgens 48% van de ondervraagden in een enquete van de Nederlandse Gezinsraad de combinatie werken en zorg voor vrouwen juist problematischer geworden. Wel is het aantal werkende vrouwen gestegen en de gelijkheid tussen de seksen toegenomen.
  • Kinderen opvoeden moeilijker dan vroeger (Telegraaf, 14 mei 2004). Zeven van de tien ouders vinden het opvoeden van kinderen en vooral tieners moeilijker dan tien jaar geleden. Tweederde van de ouders is van mening dat de overheid te weinig aandacht besteed aan het gezin. Bijna de helft vindt dat de combinatie van werken en voor kinderen de afgelopen tien jaar lastiger is geworden. Dat blijkt uit een enquete van de Nederlandse Gezinsraad. Zie ook:
  • Erna Hooghiemstra: Naar een vruchtbaar, productief en zorgzaam gezinsbeleid. Notitie dd. 1 mei 2004 voor de Nederlandse ezinsraad. Over de drie kernvraagstukken, nl.het krijgen van kinderen, participeren aan de samenleving, en opvoeding van een nieuwe generatie.
 • gezondheidszorg:
  • Jet Bruinsma en Ellen de Visser: Strijd om test borstkanker ''horrorstory'' (De Volkskrant, 15 mei 2004). De borstkankertest dreigt een commercieel product te worden. Dat zal de prijs zeker opdrijven. En bovendien is het 'onwerkbaar', zegt het hoofd van het DNA-laboratorium van de Erasmus Universiteit.
  • Prenatale test voor alle zwangeren (NRC-Handelsblad, 29 april 2004). Advies Gezondheidsraad: Zwangere vrouwen moeten, ongeacht hun leeftijd, prenataal onderzoek krijgen aangeboden en vergoed. Het advies gaat in tegen het huidige beleid, waarbij alleen zwangeren vanaf 36 jaar zogeheten 'screening' vergoed krijgen. De raad concludeert dat wetenschappelijk gezien ,,een leeftijdsgrens geen voordelen biedt, integendeel''.
 • Grootste Nederlander:
  • Mariëtte Hermans: Beeldvorming rond ZMV-vrouwen: Steuntje in de rug of averechts effect? (E-Quality, april 2004). Een opinierend artikel, met uitdrukkelijk verzoek om reacties van politici, beleidsmakers en anderen.
  • Maud Effting: 173 mannen en slechts 27 vrouwen (De Volkskrant, 27 april 2004). Prins Bernhard heeft het niet gehaald, evenmin als Hans Wiegel en Dries van Agt. En dat terwijl prins Claus en Hans van Mierlo wél tot de uitverkorenen behoren: zij staan op de lijst van tweehonderd Nederlanders die in aanmerking komen voor de titel ''De Grootste Nederlander''. [...] Op de Nederlandse lijst staan opvallend weinig vrouwen: 27, tegen 173 mannen. Deze week kan het publiek nog suggesties doen, maar de jury beslist. Dat er al een lijst is, komt door de ervaringen in Engeland. Daar mocht het publiek zélf mensen aandragen, waardoor er maar liefst dertigduizend kandidaten kwamen, onder wie talloze familieleden.
  • Wie wordt grootste Nederlander (AD, 26 april 2004). Welke Nederlander heeft het meest voor Nederland betekend en hoort de geschiedenis in te gaan als 'grootste Nederlander aller tijden'? De KRO heeft 200 genomineerden op wie kijkers kunnen stemmen. Van de 200 genomineerden, geselecteerd door Andree van Es, Joost Zwagerman en Herman Pleij, zijn 173 man, en 27 vrouw.
   • Het publiek kan deze week nog suggesties doen. Mist u vrouwen, die in uw ogen misschien nog belangrijker zijn dan mannen als Jan Dibbets, Rutger Hauer, John Kraaykamp Sr., Erwin Olaf, Reinier Paping, Hans Teeuwen of Tiësto, dan kunt u dat melden. Een checklist ? Kijk in onze rubrieken Biografische berichten (overleden vrouwen) of Vrouwen in en uit het nieuws (levende vrouwen).
   • De Grootste Nederlander, website van dit KRO-programma.
 • hoofddoeken:
  • Hoofddoekjes voor vrouwelijk gevangenispersoneel. Antwoord dd. 3 mei 2004 van minister Donner (Justitie) op vragen van TK-lid Sterk (CDA). Het kabinet zal in de nota Grondrechten en de pluriforme samenleving ingaan op de vraag of het dragen van een hoofddoekje is toegestaan voor gevangenispersoneel.
  • Marc Kruyswijk: Hoofddoek als een sexy kledingstuk (AD, 11 mei 2004). Interview met Inge Versteegt, initiatiefneemster van de Nationale Hoofddoekdag. Zij riep vrouwen op gisteren mét hoofddoek de deur uit te gaan. ,,Een hoofddoek kan best sexy zijn.''
 • internet:
  • Vrouwen zijn graag online (Marketing Online, 11 mei 2004). Volgens onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau TNS Media Research geven vrouwen de voorkeur aan internet als het gaat de afhandeling van privezaken en het vergaren van informatie. De ondervraagde groep (vrouwen 18-39 jaar) blijkt internet vooral te gebruiken om efficienter hun zaken te regelen en zo meer tijd vrij te maken voor zichzelf en het gezin.
  • Printen voor vrouwen (Womenontheweb, 26 april 2004, tijdelijke link). Soms kom je dingen tegen waarvan je eigenlijk had gehoopt dat ze niet waar waren. Een printer voor vrouwen bijvoorbeeld, OMDAT HIJ ZO MAKKELIJK IN GEBRUIK IS. Ja, dametjes, u leest het goed. Het is zo'n simpel apparaat dat zelfs VROUWEN hem kunnen gebruiken.
 • kinderhandel:
 • kindermishandeling /kindermisbruik
  • Tandarts kan kindermishandeling zien (Trouw, 14 mei 2004). Tandartsen moeten alert worden op kindermishandeling. Tal van aanwijzingen, zoals afgestompte melktandjes en gehavende lippen, kunnen erop wijzen dat een kind mishandeld wordt.
  • Gonny ten Haaft: Kindermishandeling | Rotte tanden door een rottig leven (Trouw, 14 mei 2004). Van cariës bij een kind kijkt een tandarts niet op. Bij een aantal kinderen zijn de melktandjes echter zó verrot dat zelfs een leek kan vaststellen dat slecht poetsen niet de enige oorzaak kan zijn. De tandarts moet dan aan kindermishandeling denken: wordt het kind verwaarloosd, hoe ziet de thuissituatie eruit?
  • Misleiding kinderen via internet neemt toe (Nederlands Dagblad, 12 mei 2004). Pubermeisjes worden in toenemende mate via internet misleid om afspraakjes te maken met volwassen mannen die zich voordoen als een leeftijdgenoot. Daarnaast wisselen jeugdigen onderling vaker pornografische foto's uit. Verontrustend, vindt de politie.
 • kinderopvang:
  • Edwin Kreulen: Ouders niet te spreken over crèche (Trouw, 15 mei 2004). Het vertrouwen in kinderopvang in 10 jaar flink afgenomen. Nederlandse ouders zijn een stuk negatiever gaan denken over kinderopvang. Tien jaar geleden vond ruim de helft dat crèches goed zijn voor de sociale ontwikkeling van kinderen, nu is dat nog maar een kwart. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Nederlandse Gezinsraad -in samenwerking met het Nibud en Trouw- vandaag publiceert.
  • Stand van zaken Wet (basisvoorziening) Kinderopvang (Kinderopvang.net, 3 mei 2004).
  • Het kind en het badwater (Trouw, 30 april 2004, commentaar). De roep om minder bureaucratie, meer eigen verantwoordelijkheid, minder centralisme en meer marktwerking heeft nu ook de crèche bereikt. Maar het grootste belang is en blijft het welzijn van het kind. Dat kan niet gebaat zijn bij een overhaast schrappen van wettelijke kwaliteitseisen, zoals ten aanzien de omvang en inrichting van crèches, het aantal begeleiders, de opleiding van beroepskrachten en andere zaken die de zorg en veiligheid raken.
  • Yvonne Noorduyn: Kamer wil compensatie kinderopvang (Volkskrant, 29 april 2004). Ouders met een inkomen tot anderhalf keer modaal (45.000 euro) moeten blijvend worden gecompenseerd als hun werkgever niet wil bijdragen in de kosten van kinderopvang. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een wetswijziging waarin de overheid bijspringt als de werkgever het laat afweten. Minister De Geus (SZW) is tegen. Hij hoopt dat de regeringsfractie D66 nog tot andere gedachten komt en tegen het amendement stemt.
  • Kamer wil toch compensatie kinderopvang (AD, 28 april 2004). In de Tweede Kamer bleek tijdens het debat op dinsdag 27 april dat PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, SP, D66 en LPF willen dat de inkomens tot anderhalf keer modaal de komende jaren volledige compensatie ontvangen als hun werkgever het laat afweten.
 • maagdelijkheid:
  • Marc Peeperkorn: Fraude bij hersteloperaties (Volkskrant, 10 mei 2004). Hersteloperaties van het maagdenvlies worden ten onrechte door het ziekenfonds vergoed. De medisch specialisten die de ingreep uitvoeren, helpen bij deze fraude door de registratie van de operatie te vervalsen. Het CTG spreekt over een 'economisch delict gepleegd door de specialisten' en wil hieraan een einde maken.
  •  ''Verplicht registratie van hersteloperatie maagdenvlies'' (De Volkskrant, 9 mei 2004). Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) gaat in een brief aan de Orde van Medisch Specialisten aandringen op registratie van hersteloperaties van het maagdenvlies. Dat meldde Henk van Vliet, plaatsvervangend directeur van het CTG, zaterdagavond in het televisieprogramma NOVA.
  • Kustaw Bessems: Maagdelijkheid ligt bij Marokkanen gevoelig (Trouw, 4 mei 2004). Maagdelijkheid ligt bij Marokkanen gevoelig. Een videoclip daarover trekt dan ook veel bekijk. Sinds ze is te zien in een videoclip over maagdelijkheid, wordt Ghi$mo lang niet door iedereen positief bekeken, zegt ze.
 • mannen:
  • Yvette Benningshof: Man van nu belooft veel, doet weinig (AD, 12 mei 2004). De ‘man van deze tijd' brengt de kinderen naar school, kookt en wast af. In werkelijkheid belooft de hedendaagse man veel, maar komt er in de praktijk weinig van terecht. Dat blijkt uit de internettest ‘Man van deze tijd' van het Ministerie van SZW die vandaag openbaar wordt gemaakt.
  • Vooral mannen hebben gat in hun hand (Nederlands Dagblad, 29 april 2004). In vergelijking met 2003 jaar daarvoor kregen bijna twee keer zoveel Nederlandse huishoudens met de deurwaarder te maken.  Vooral mannen laten het geld gewoon onbekommerd rollen. Charles Staats van Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland noemt het ,,pikant'' dat vrouwen blijkens het onderzoek bij hun uitgaven voorzichtiger zijn dan mannen: ,,Mannen blijven gewoon grote uitgaven doen. Vrouwen zijn nu pessimistischer over de toekomst en daardoor voorzichtiger.
 • Marokko:
  • Emancipatie en feminisme in Marokko (Divazine, 5 mei 2004). Met de rechten van de vrouw in de Arabische wereld is het niet zo goed gesteld. Toch zijn ook binnen de islamwereld vrouwenbewegingen actief. Volgens onderzoekster Nadia Fadil van de Katholieke Universiteit Leuven staan seculiere en islamistische feministen echter als vijanden tegenover elkaar.
 • mishandeling/Irak:
  • Regeringsraad wil rol in onderzoek mishandelingen (Leidsch Dagblad, 10 mei 2004). De Iraakse regeringsraad wil betrokken worden in het onderzoek naar mishandeling van Iraakse gevangenen. De vrouwenarts Raja al-Khuzai, lid van de Regeringsraad, liet weten dat ze ook vrouwelijke gedetineerden in Amerikaanse gevangenschap wil bezoeken om te zien onder welke omstandigheden ze vastzitten.
 • mobiliteit:
  • Niek Schenk: Vrouw als doelwit van autofabrikant (AD, 15 mei 2004). Het automobilisme staat aan de vooravond van een revolutie. Vrouwen zullen straks meer geld aan auto's uitgeven dan mannen. Ook zal de gemiddelde leeftijd van automobilisten extreme hoogten bereiken. En het fileprobleem wordt nog veel erger dan nu. Aldus de toekomstvoorspellingen van Volvo.
 • monumenten voor vrouwen/Groot-Brittannië:
  • Britse vrouwen die dienden in WO II krijgen monument (Reformatorisch Dagblad, 28 april 2004). De zeven miljoen Britse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog in dienst zijn geweest krijgen alsnog een monument. Groot–Brittannië stelde in 1941 de dienstplicht voor vrouwen in. Veel vrouwen vervulden hun dienstplicht door het werk over te nemen van mannen die het leger in moesten. Twee jaar later werkten 9 van de 10 ongetrouwde vrouwen tussen de 20 en 30 in fabrieken, in de landbouw of in het leger.
 • naamrecht:
  • Wilma Kieskamp: Naamswijziging | Ik wil jouw naam, mama (Trouw, 10 mei 2004). Jaarlijks krijgen ruim 1100 kinderen een nieuwe identiteit: ze schrappen de naam van hun vader. Na een scheiding was dat tot voor kort vrij eenvoudig te regelen. Voortaan kunnen alleen oudere kinderen er nog om vragen -maar dan mogen ze meteen ook zelf beslissen. Kan een kind dat? Hun vader was er zelden. Zowel voor als na de scheiding was hij de grote afwezige in hun leven. Maar zijn achternaam dragen ze nog. En dat willen Rick (14) en Justine (12) niet meer.
 • onderwijs:
  • Jongens niet beter in bètavakken (Nu.nl, 13 mei 2004). Dat jongens van nature beter zijn in bètavakken is een fabeltje. Dat zegt natuurkundige Elise Boltjes die donderdag promoveert aan de Universiteit van Maastricht. De slechtere prestatie van meisjes in exacte vakken ligt aan het zelfbeeld dat zij hebben.
   • Onderwijssysteem maakt exact toegankelijk voor meisjes. Voorbeelden helpen meisjes over hun onzekerheid heen (Universiteit van Maastricht, persbericht 7 mei 2004). Er zijn maar weinig meisjes die exacte vakken kiezen. Meestal wordt dit verschijnsel in de volksmond afgedaan met uitspraken dat jongens van nature beter zijn in de bètavakken. Dit is echter niet de oorzaak. Het verschil in schoolprestaties tussen meisjes en jongens ontstaat namelijk door een verschil in zelfbeeld rondom het eigen kunnen in het exacte veld. Meisjes hebben een lager zelfbeeld en geven daardoor eerder toe aan hun onzekerheid wanneer het gaat om abstract denken. Dit verschil is sociaal bepaald. Volgens Elise Boltjes sluit de gangbare manier van leren en lesgeven vooral aan bij de manier waarop jongens leren en kiezen meisjes daarom niet exact. Zij ontwikkelde een nieuwe leer- en lesmethode voor exacte vakken die past bij de wijze waarop meisjes studeren. Op dit onderzoek promoveert zij op donderdag 13 mei aan Faculteit der Algemene Wetenschappen van de Universiteit Maastricht.
 • ouderschap/anticonceptie:
  • Pay-uun Hiu: Korten op sterilisatie verrast artsen (De Volkskrant, 15 mei 2004). De gynaecologen voelen zich overvallen door de maatregel om per 1 juni sterilisatie uit het ziekenfondspakket te schrappen. De maatregel was half april in de Staatscourant gepubliceerd, maar de zorgverzekeraars hadden nog geen officiële mededeling daarvan gedaan.
  • Marc Peperkorn: Sterilisatie uit het ziekenfonds (Volkskrant, 14 mei 2004). Sterilisatie van mannen en vrouwen en ok een eventuele hersteloperatie wordt vanaf 1 juni dit jaar niet langer door het ziekenfonds vergoed.  Minister Hoogervorst van Volksgezondheid bespaart met deze maatregel jaarlijks 26 miljoen euro. Het gaat om 22.000 vrouwen en 8.000 mannen per jaar. Bij mannen wint deze vorm van anticonceptie de laatste jaren aan populariteit. Nederland telt verhoudingsgewijs het hoogste aantal gesteriliseerde mannen ter wereld.
  • Onnodig voorschrijven van de anticonceptiepil. Antwoord dd. 11 mei 2004 van minister Hoogervorst (VWS) op vragen van TK-lid Arib. Sommige huisartsen en apothekers zouden onnodig herhalingsrecepten uitschrijven en miljoenen euro's te veel in rekening brengen bij zorgverzkeraars. Minister Hogervorst: Er is geen sprake van onrechtmatig handelen of praktijken. Hij zal geen onderzoek doen, maar wel aandringen op betere voorlichting aan huisartsen en apothekers.
  • Vrouwen hamsteren pil (AD, 28 april 2004). Zorgverzekeraar CZ: Vrouwen hebben in december vorig jaar massaal de pil gehamsterd. Daarom worden er nu veel minder recepten bij de verzekeraars in rekening gebracht. CZ betwist de cijfers waaruit zou blijken dat 10% van de gebruiksters is gestopt met de pil.
  • Pil uit fonds, vrouw staakt slikken (Trouw, 28 april 2004). Één op de tien vrouwen stopte de afgelopen maanden met het slikken van de anticonceptiepil. In de leeftijdsgroep 29 tot en met 33 jaar was dat zelfs één op de vijf. [...] De Rutgers Nisso Groep, die zich bezighoudt met seksuele voorlichting, is geschokt. ,,Tien procent vinden wij echt veel. Het wachten is op de nieuwe abortuscijfers'', zegt woordvoerster Ingvil van de Lisdonk. ,,De pil moet dus gewoon weer terug in het ziekenfondspakket.'' Want dat is, zo bevestigt SFK, de verklaring voor deze ontwikkeling.
  • Pilgebruik met 10 procent gedaald (Nu.nl, 28 april 2004). Het gebruik van de pil is met tien procent gedaald, sinds dit anticonceptiemiddel vanaf 1 januari niet meer door het ziekenfonds wordt vergoed. De pil wel wordt vergoed aan vrouwen onder de 21 jaar. Daar is juist een toename te zien.
 • ouderschap/ivf:
  • Mariël Croon: IVF-succes verschilt sterk per kliniek (NRC-Handelsblad, 8 mei 2004). De resultaten van de Nederlandse IVF-klinieken lopen sterk uiteen. In de academische ziekenhuizen van Leiden en Utrecht is de kans op een zwangerschap na IVF (reageerbuisbevruchting) anderhalf keer zo groot als in het Academisch Ziekenhuis Groningen en de privé-kliniek van Medisch Centrum voor Geboorteregeling in Leiden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers, over 2002, die de Nederlandse beroepsvereniging van gynaecologen NVOG heeft gepubliceerd.
  • Dick Hofland: Oorzaak afname pilgebruik duister (Nederlands Dagblad, 29 april 2004). Dit jaar zijn 160.000 vrouwen gestopt met de pil, omdat die niet meer vergoed wordt. Deskundigen betwijfelen of dat de oorzaak is, maar tasten nog in het duister. Sommigen vrezen een toename van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen. Marjan Knuist, voorzitter van de werkgroep anticonceptie van de Nederlandse vereniging van obstetrie en gynaecologie (NVOG): ,,Het gaat om een gigantisch aantal vrouwen, en als die niet overstappen op een andere vorm van anticonceptie is het écht dramatisch.
 • ouderschap/demografie/arbeid en zorg:
  • Vrouwen Alliantie: Waar bemoeit De Geus zich mee ? (Persbericht, 14 mei 2004). De Geus wil dat vrouwen weer op jonge leeftijd kinderen gaan krijgen. Hij wordt hierin gesteund door zijn collega Hoogervorst die na het schrappen van de pil en andere vormen van anticonceptie nu ook de kosten van sterilisatie voor mannen en vrouwen uit het ziekenfonds haalt. Met deze maatregelen ondermijnt de regering het recht van mannen en vrouwen om zelf te bepalen óf en wanneer zij kinderen willen krijgen. Deze reproductierechten, die zijn vastgelegd tijdens de VN-Bevolkingsconferentie in Caïro (1994), komen met het huidige regeringsbeleid op een hellend vlak.
  • De Geus bezorgd om leeftijd nieuwe moeders (Volkskrant,13 mei 2004). De stijgende leeftijd van vrouwen die hun eerste kind krijgen zorgt voor hogere medische kosten en vergroot de medische risico's. Dat vrouwen later kinderen krijgen komt vooral door hun opleiding. Steeds meer vrouwen gaan naar het hbo of de universiteit en worden daardoor later zwanger. Een woordvoerster van het ministerie noemde het 'zorgwekkend' dat de gemiddelde leeftijd van nieuwe moeders stijgt. Tegelijk vindt De Geus het hogere opleidingsniveau positief voor de vrouw en voor de samenleving.
  • De Geus wil belemmeringen voor zwangerschap wegnemen voor ouders die arbeid en zorg combineren (persbericht SZW, 12 mei 2004). De leeftijd van vrouwen bij het krijgen van het eerste kind is nergens ter wereld zo hoog als hier, o.a. omdat ouders problemen verwachten bij het combineren van werk, studie en ouderschap. Minister De Geus wil eventuele belemmeringen voor het (vroeg) krijgen van kinderen zo klein mogelijk maken, bv. met de nieuwe Wet Kinderopvang en de levensloopregeling.
  • Laagste bevolkingsgroei in twintig jaar (CBS, 10 mei 2004). In de eerste 4 maanden van 2004 is de Nederlandse bevolking met 10.000 personen gegroeid, het laagste aantal sinds 20 jaar. Oorzaken: het aantal immigranten is lager dan het aantal emigranten. Het aantal vrouwen rond de 30 jaar -  de leeftijd waarop de meeste vrouwen kinderen krijgen - daalt. En  daling in de vertrouwen in de economie. Zie ook:
   • De mogelijk geringe bevolkingsgroei in 2003. Antwoord dd. 13 januari 2004 van minister de Geus (SZW) op vragen van TK-leden Bussemaker en Verbeet (PvdA). Hieruit: Het Kabinet richt zich niet op toename van het aantal geboorten maar op verhoging van de arbeidsparticipatie, waaronder die van m.n. vrouwen met jonge kinderen.
  • Laura Schalkwijk: 2,1 kind nodig per vrouw (AD, 28 april 2004). De overheid moet als maatregel tegen de vergrijzing.gezinsuitbreiding stimuleren. Het huidige beleid, zoals ouderen langer door te laten werken, is niet voldoende, zo stelt onderzoeksbureau RAND Europe. Rand onderzocht in opdracht van de Europese Commissie hoe een aantal landen met het vergrijzingsprobleem omgaat. In landen die een actief bevolkingsbeleid voeren (Frankrijk, Zweden) stijgt het aantal geboorten.
 • pensioen:
  • Discriminatie pensioenopbouw tweeverdieners (OPF, 12 mei 2004). Ingezonden brief van Emily Schols op een artikel van Van der Griend, Financieel Dagblad (29 april 2004) over de geruchtmakende uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling over de kostwinnersfranchise. Schols: ''De traditionele pensioenregeling is van oudsher een schitterend maatkostuum voor de alleenverdienende kostwinner. Het zou van weinig inzicht getuigen te beweren dat sprake is van gerechtvaardigde gelijke behandeling als vrouwen in zo'n herenpak worden gewurmd.''
  • Uitspraak CGB over hantering franchise wekt verbazing (persbericht dd. 28 april 2004 van VB en OPF). De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) zijn het funamenteel oneens met de Commissie Gelijke Behandeling. De CGB sprak onlangs uit dat hantering van de kostwinnersfranchise sekse-discriminatie betekent. VB en OPF vinden dat de CGB ten onrechte voorbij gaat aan het feit dat de AOW niet onder het begrip 'gelijke beloning' valt.
 • prijzen:
  • De winnares van Triomf 2004 is Funda Müjde (De Triomf, 28 april 2004). Andere genomineerden waren de Stichting Kezban en Gloria Wekker. Funda speelde o.a. in Dolle Zina, ook wel de gesluierde monologen genoemd. Ze won in 2002 de Cosmic Award voor haar artistieke moed en inzet voor de multiculturele samenleving.
 • prostitutie:
  • Opheffing algemeen bordeelverbod. Brief dd.10 mei 2004 van minister De Geus (SZW) in antwoord op de motie De Pater-Griffith (november 2003) over de arbeidsrelatie in de prostitutiebranche. De exploitanten zullen een modelcontract ontwikkelen, dat door de UWV en de Belastingdienst op z'n consequenties voor premie- en belastingheffing wordt beoordeeld. De minister wijst Arbo-verplichtingen in geval de exploitant geen werkgever is af. Zie ook:
   • Uitbreiding toepassingsgebied Arboregelgeving op zelfstandigen. Advies dd. 20 februari 2004 van SER-Commissie Arbeidsomstandigheden over o.m. het wel of niet uitzonderen van de categorie zelfstandige prostituees werkzaam in seksinrichtingen. De SER-Commissie adviseert positief en meent dat toepassing van de voorgestelde uitbreiding op de zelfstandig werkende prostituees in de rede ligt.
  • Yvonne Globert: Prostitutie: Zo'n leven, dat kan de bedoeling niet zijn (Trouw, 8 mei 2004). Op de Amsterdamse Wallen is een legertje christelijke hulpverleners actief. Van diverse signatuur. De een wil de hoeren helpen uit het vak te stappen, de ander is uit op bekering. ,,Ik dacht: niemand hoort zo te leven, met zoveel emotionele pijn.''
  • Donner: loverboy is gewoon een pooier (AD, 29 april 2004). Minister Donner (Justitie) zei in de Tweede Kamer dat hij de misleidende term loverboy wil afschaffen. Deze jongens, die minderjarige meisjes onder valse voorwendselen in de prostitutie lokken, zijn ordinaire pooiers en souteneurs, en zeker geen 'liefjes'.Hij  wil dat er een expertisecentrum wordt opgericht om deze vorm van prosititutie te bestrijden, onder te brengen bij het onderzoekscentrum naar huiselijk geweld.
  • Kamer : Zwaardere straffen loverboys (Nederlands Dagblad, 27 april 2004). Loverboys moeten veel zwaarder worden gestraft, zo eist de Tweede Kamer morgen in een debat met minister Donner (Justitie). PvdA en VVD pleiten voor keihard optreden tegen deze mannen, die jonge, meestal allochtone meisjes eerst inpalmen en vervolgens tot prostitutie dwingen.
  • Sliedrechts enige prostituee gedwongen werkloos (AD, 27 april 2004)Sliedrecht is zijn enige prostituee kwijt. De christelijke woningstichting Tablis Wonen heeft Lily (45) uit de flat gezet waar ze haar klanten ontving. De gemeente gunde haar de enige prostitutievergunning van Sliedrecht.Maar de woningstichting verstoorde haar geluk. Prostitutie past niet bij het christelijke karakter van de stichting en via de rechter dwong Tablis af dat Lily en haar man de woning moesten verlaten.
 • religie:
  • Moskee ongemoeid (Parool, 29 april 2004). Het kabinet heeft gisteravond de ferme uitspraken teruggenomen over de El Tawheed-moskee en het daar te verkrijgen boek waarin wordt opgeroepen homoseksuelen te doden. Minister Donner van Justitie benadrukte dat een boekverbod complex is en dat aanpassing van het strafrecht geen bijdrage levert aan de integratie.
  • Donner: Haat-zaai-artikelen opnieuw bezien (Regering.nl, 28 april 2004). Minister Donner (Justitie) bekijkt of de huidige haatzaai-artikelen moeten worden aangescherpt. Hij betrekt hierbij de resultaten van het onderzoek rond in de Al Tawheed moskee te Amsterdam verspreide boeken. De artikelen over haat zaaien en discriminatie zijn onlangs verruimd. De minister wil nu echter bezien of het 'juridische instrumentarium' moet worden aangescherpt. Bij inbeslagname van boeken past volgens de minister 'terughoudendheid'. 
   • Debat Al Tawheed moskee. Brief dd. 28 april 2004 van minister Donner (Justitie) ter voorbereiding van het debat met de Tweede Kamer. 
 • ruimtelijke ordening/landelijke gebieden:
  • Leefbaarheid in reconstructiebeleid - een vrouwenzaak? (persbericht Wageningen Universiteit, 12 mei 2004). Vrouwen moeten beter ondersteund worden om een actieve rol te spelen in de inrichting van het landelijk gebied. een van de aanbevelingen uit het onderzoek Leefbaarheid in reconstructiebeleid: een vrouwenzaak? van Bettina Bock, Petra Derkzen en Sofie Joosse van Wageningen Universiteit. Het aantal vrouwen dat deelneemt in reconstructiecommissies blijkt in beide provincies klein te zijn, rond 16%.
 • segregatie/glazen plafond:
  • Derde ambassadeursnetwerk ''Glazen plafond'' van start (Ministerie van SZW, 10 mei 2004).Het derde netwerk van ambassadeurs dat de doorstroom van vrouwen naar topfuncties gaat bevorderen, is van start gegaan. Negentien topfunctionarissen uit het bedrijfsleven en de (semi)overheid gaan zich op initiatief van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken het komende jaar bezig houden met de doorbraak van het ‘glazen plafond’. Voorzitter van het netwerk is de heer drs.ing. Peter Bakker, bestuursvoorzitter van TPG.
  •  Michele Hartog: Gezocht: arts (v). (AD, 12 mei 2004). De medische wereld blijft een mannen-bolwerk. Het aandeel vrouwelijke artsen is nog geen 30 procent en in leiding-gevende functies zijn ze nauwelijks te vinden. Tijd voor verandering, vindt de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen, die gisteren een symposium hield. Hoewel vrouwelijke studenten geneeskunde al jaren in de meerderheid zijn (70 %), blijft het aandeel vrouwelijke artsen steken op 30%. 
  • Rens Groenendijk: Klusvrouw deinst nergens voor terug (AD, 12 mei 2004). Sylvia Verschuren is uitgeroepen tot Klusvrouw van het Jaar. ,,De bouwmarkt is net een speelgoedwinkel voor mij'', aldus de trotse winnares die een prijs van €2000 in de wacht sleept.
 • segregatie/glazenplafond/Spanje:
  • Jerome Socolovsky: Spain's new leader appoints 8 women to Cabinet (Womensenews, May 9, 2004). Spain's new prime minister has made history by assigning half of his cabinet seats to women and backing legislation to fight domestic violence and legalize abortion.
 • seksueel geweld/Spanje:
  • Katya Adler: Spain tackles domestic violence (BBC, 27 april 2004). The new Spanish Prime Minister, Jose Luis Rodriguez Zapatero, described Spain's domestic violence record as the country's worst shame and an unacceptable evil. His government made a draft gender violence law, the very first of the not even week-old administration, aiming to bring new domestic violence legislation before parliament by the summer.
 • seksueel misbruik/mensen met een handicap:
  • Sheila Kamerman en Rinskje Koelewijn: Misbruik probleem voor dovenscholen (NRC-Handelsblad, 14 mei 2004). Op dovenscholen is seksueel misbruik tussen leerlingen onderling een structureel probleem, aldus  H. Bakker, bestuursvoorzitter van de Koninklijke Effatha Guyot Groep, waartoe 13 dovenscholen behoren. ,,Daarom willen we nu de onderste steen boven.
  • Sheila Kamerman en Rinskje Koelewijn: Voor een doof kind is seks op tv maatgevend (NRC-Handelsblad, 14 mei 2004). Seksueel misbruik komt onder dove jongeren veel voor. Dat lijkt onder meer te komen doordat doven alle terloopse informatie missen die horende kinderen wel oppikken. Een 14-jarig meisje werd op haar school jarenlang seksueel misbruikt en verkracht door een groep jongens van 13 tot 15 jaar. De seksuele handelingen vonden plaats op het schoolplein, in de toiletten en zelfs in de klas.
 • sport:
  • 2e Marikenloop: Zusje Zevenheuvelenloop vroeg volwassen (Hardloopkrant, 12 mei 2004). De Nijmeegse Marikenloop verstevigt haar positie als grootste Ladies Run in Nederland. Het loopspekstakel op 23 mei a.s. in Nijmegen telt een record aantal hardloopsters (in 2003 : 1600). Inschrijven is nog mogelijk (5 of 10 km) tot vrijdag 21 mei, 24.00 uur bij www.marikenloop.nl/marikenloop
  • Judith Olthuis: Vrouwenvoetbal is niet meer te stuiten (AD, 10 mei 2004). Voetbal is in Nederland op hockey na de grootste teamsport voor vrouwen. De vraag waarom meisjes voetballen is uit de tijd en ook niet meer aan de orde. Maar: Voetbal is in Nederland nog steeds een mannensport. Dat is historisch bepaald, meent Hickey. ,,In alle landen is de grootste nationale sport aan mannen voorbehouden.Ga maar na: in Amerika is honkbal de eerste sport en voetbal voor iedereen. Daar is het allesbehalve een mannensport.''
  • Willemijn van Lare: De eerste vrouw als bondscoach (AD, 27 april 2004). Vera Pauw wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, een functie die nog nooit eerder door een vrouw is vervuld. 'Voor mij maakt het niet veel uit. Maar volgens mij is er in Nederland bij geen enkele teamsport ooit een vrouw bondscoach geweest, niet bij hockey, niet bij korfbal. Dat zegt wel iets over de kansen die vrouwen in Nederland krijgen én pakken. Ik vind het wel een compliment dat de KNVB haar nek uit durft te steken.''
 • spreekrecht:
  • Wetsvoorstel spreekrecht aangenomen (persbericht Slachtofferhulp Nederland, 11 mei 2004). Vanmiddag heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel spreekrecht van Boris Dittrich (D66) aangenomen. Slachtoffers en nabestaanden van ernstige delicten, zoals seksueel geweld, krijgen het recht tijdens de strafzitting de gevolgen van het delict naar voren te brengen.
 • veiligheid:
  • Meerderheid verpleegkundigen bang (Nederlands Dagblad, 12 mei 2004). Bijna 90% van de verpleegkundigen is tijdens het werk weleens bang, vooral voor agressie van familie en vrienden van patiënten. Mannelijke verplegers klagen meer dan vrouwelijke collega's over bedreigende situaties, zo blijkt uit een enquete via het Vakblad Verpleegkunde Nieuws.
  • Kees Wessels en Jikke Zijlstra: AD Misdaadmeter: Nederland veiliger (AD, 8 mei 2004). Nederland is het afgelopen jaar veiliger geworden. Het aantal auto- en woninginbraken is met tienduizenden gedaald. Ook zijn minder straatroven, overvallen en verkrachtingen gepleegd. Vooral de grote steden scoren veel beter dan in 2002. Enkele misdrijven kwamen wel vaker voor. Zo steeg het aantal gevallen van aanranding met 5%.
 • verlofregelingen:
 • Wereldvrouwenmars:
  • 38 vrouwen uit Noord-Nederland naar conferentie Wereldvrouwenmars in Spanje (persbericht Enova, 27 april 2004). Maar liefst 38 vrouwen vanuit Drenthe, Friesland en Groningen gaan deelnemen aan een conferentie tegen armoede en geweld van vrouwen. Deze Europese conferentie wordt georganiseerd door het het Europees Netwerk Wereldvrouwenmars en wordt gehouden in Vigo op 22 en 23 mei 2004.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 27 april 2004)

 • arbeidsmarkt:
  • Vooral algemene maatregelen voor mensen met een achterstand op arbeidsmarkt (Ministerie van SZW, 23 april 2004). Mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt moeten vooral profiteren van algemene maatregelen die het kabinet neemt om belemmeringen op de arbeidsmarkt op te lossen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatregelen om arbeid en zorg te combineren of extra scholing. Op die manier worden problemen op de arbeidsmarkt structureel en voor iedereen die ermee te maken heeft opgelost. Alleen als een algemene aanpak niet voldoende is, blijven maatregelen voor specifieke groepen met een achterstand, zoals jongeren, ouderen en etnische minderheden mogelijk. Dit staat in een nota over het toekomstige arbeidsmarktbeleid waar de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Rutte van SZW mee heeft ingestemd.
 • Clara Wichmann Instituut:
  • Sluiting Clara Wichmann Instituut voorzien op 1 oktober 2004 (Clara Wichmann Instituut, 22 april 2004). Het ministerie van Justitie heeft eind februari definitief laten weten de subsidie aan het Clara Wichmann Instituut (CLWI, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht) stop te zetten. Het CLWI werkt toe naar sluiting per 1 oktober a.s. Justitie zegt vrouw en recht niet langer tot de kerntaken van het ministerie te rekenen. Het Clara Wichmann Instituut heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit de subsidie te stoppen. Het instituut ziet zich echter genoodzaakt ervan uit te gaan dat het besluit niet wordt teruggedraaid en bereidt nu sluiting per oktober voor. Er is geen geld om het instituut langer te laten bestaan.
  • Proefprocessenfonds moet op eigen benen verder (Clara Wichmann Instituut, 22 april 2004). De sluiting van het Clara Wichmann Instituut betekent niet zonder meer dat het Proefprocessenfonds Clara Wichmann zal ophouden te bestaan. Het Proefprocessenfonds is namelijk een aparte stichting - los van het Clara Wichmann Instituut. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht voor een zelfstandig voortbestaan van het fonds dan wel aansluiting bij een andere organisatie.
 • genitale verminking:
  • Aanpak vrouwelijke genitale verminking. Brief dd. 23 april 2004 van minister Hoogervorst (VWS) aan de Tweede Kamer met de kabinetsreactie op het onderzoeksrapport 'Strategieen ter voorkoming van meisjesbesnijdenis, inventarisatie en aanbevelingen'. Naast de instelling van een Adviescommissie vrouwelijke genitale verminking neemt het kabinet een aantal andere maatregelen zoals een actieve inzet op internationaal niveau, voorlichting en extra aandacht van bv. de meldpunten kindermishandeling en onderwijsprogramma's voor artsen en gynaecologen. Zie ook ons eerder bericht:
 • sport:
  • De KNVB maakt zich op voor vrouwenspektakel (KNVB, 4 april 2004). Onder vrouwen en meisjes is voetbal na hockey de meest populaire teamsport in ons land. De KNVB telt maar liefst 70.000 vrouwelijke leden. Voor iedereen die is geïnteresseerd in voetbal, organiseert de bond de, eers, te Nationale, Meisjes- en Vrouwenvoetbaldag. Op zaterdag 8 mei is het zover: van 10.30 tot 17.30 uur, bij DVS’33 in Ermelo.
 • zwangerschap:
  • Zwangerschapsverlof tast vakantiedagen niet aan. Het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen heeft in een arrest van 18 maart 2004 vastgesteld dat een werkneemster haar jaarlijkse vakantie in een andere periode moet kunnen nemen dan gedurende haar zwangerschapsverlof, ook wanneer het zwangerschapsverlof samenvalt met de periode van de jaarlijkse vakantie die algemeen bij bedrijfsakkoord is vastgesteld voor het gehele personeel. Zie het Engelstalige persbericht en de Nederlandstalige tekst van het arrest.


ONZE ANDERE SITES


SERVICEPAGINA

Oproepen:


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek :

Agenda:

 • woensdag 12 mei 2004: Jantina Tammes-lezing. Prof. Janet Momsen, gasthoogleraar op de Jantina Tammes Wisselleerstoel voor Genderstudies, spreekt de vierde Jantina Tammes Lezing uit onder de titel: Different Places, different voices: gender and globalization. Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen. Tijd: 20.00 uur. Aanmelden noodzakelijk: (050)363 55 94. donderdag 3 juni 2004: Carrière of gezin? Carrière én gezin! Internationale Slotconferentie Breaking Barriers, (project in de technische sector ter ondersteuning van mannen die meer tijd aan de verzorging van hun kinderen en het huishouden willen besteden). Plaats: Rosarium, Amsterdam. Tijd:  10.00 - 16.30 uur. Informatie en aanmelding: 020 6521295 of mail naar vhto@vhto.nl.

EMANCIPATIE ALGEMEEN

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Van het een komt het ander. Een portret in twee delen van de zangeres Jettie Paerl (VPRO-radio, OVT, rubriek Het Spoor terug, 9 mei 2004). Afl. 1: Jetje van Radio Oranje. Jettie Paerl vluchtte in mei 1940 naar Londen en werd bekend als ‘Jetje van Radio Oranje’ door de liedjes die ze zong bij het cabaret De Watergeus dat Radio Oranje in bezet Nederland uitzond. In deze aflevering het verhaal van haar vlucht en haar verblijf in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Margreet Fogteloo: ''Als je beroemd bent, sta je buiten de samenleving'' (De Groene, 24 april 2004). Met Earth & Fire veroverde zangeres Jerney Kaagman in de jaren zeventig de wereld. Nu zit ze in de jury van ‹Idols› en beoordeelt nieuw muzikaal talent. Roem was toen iets heel anders dan nu. «Dat leren de idols van nu niet, afzien. Bij hen gaat het razendsnel, nog voordat er een plaat uitkomt zijn ze al bekend en beroemd.»

Biografische berichten:

 • Thea Beckman wilde geen boodschap uitdragen (Nederlands Dagblad, 6 mei 2004). ,,Met mijn dood is het voor mij echt afgelopen.'' In Het Parool van 28 juni vorig jaar werd de in de nacht van dinsdag op woensdag overleden jeugd- en kinderboekenschrijfster Thea Beckman gevraagd te reageren op een aantal woorden en namen. Eén ervan was de naam van God. ,,Wat moet ik daarmee?'', reageerde ze.
 • Thea Beckman (1923-2004) (Trouw, 6 mei 2004).
 • Schrijfster Thea Beckman overleden (De Volkskrant, 5 mei 2004). Je, ugd- en kinderboekenschrijfster Thea Beckman is in de nacht van dinsdag op woensdag in haar woonplaats Bunnik overleden. Dat bevestigde haar uitgeverij Lemniscaat in Rotterdam. Beckman was 80 jaar oud.
 • Martin Sommer: Anna Terruwe (1911-2004). Gevierde psychiater van katholieke emancipatie (De Volkskrant, 1 mei 2004). ''Is dit een nieuwe vorm van verkondiging of een andere manier van psychotherapie?'', vroeg het dagblad De Tijd zich in 1970 af, toen de rooms-katholieke psychiater dr. Anna Terruwe haar ideeën op een langspeelplaat uitbracht. Het was mevrouw Terruwe, bedenkster van de begrippen ''frustratieneurose'' en ''bevestigingsleer'', ten voeten uit. Woensdag overleed ze op 92-jarige leeftijd in haar woonplaats Deurne. Dr. Terruwe was in de jaren vijftig en zestig een baken voor het zich emanciperende katholieke volksdeel.


VARIA


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.