donderdag 20 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 126
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  121-130
 >  126 
NIEUWSBRIEF 126

Nieuwsbrief emancipatie.nl - nummer 126 (10 t/m 16 november 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.    


NIEUWS

 • Allochtone vrouwen / zwangerschap
  • Op de stoep bij zwangere Máxima (Trouw, 15 november 2003, tijdelijke link). Ze is een allochtone zwangere, goedbeschouwd, en daarom is ze misschien wel solidair met andere allochtone zwangeren die het minder goed getroffen hebben. Dit hoopt een groep Amsterdamse verloskundigen, die maandag om 11.00 uur met een petitie bij prinses Máxima op de stoep zal staan.
 • Arbeidsmarkt
  • Staatssecretaris Rutte stelt doelgroepenbeleid ter discussie (Ministerie van SZW, persbericht 13 november 2003). Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een discussie over nut en noodzaak van het arbeidsmarktbeleid dat is gericht op speciale doelgroepen, zoals ouderen, jongeren, vrouwen en etnische minderheden. Op de Najaarsconferentie van de Raad voor Werk en Inkomen in Den Haag zei de staatssecretaris te ''worstelen met de vraag of je je als overheid nog wel moet richten op doelgroepen''.
  • Subsidie voor projecten om ongelijkheid op de arbeidsmarkt te bestrijden (Ministerie van SZW, persbericht 13 november 2003). Het wordt opnieuw mogelijk om subsidie aan te vragen voor projecten om discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt te bestrijden. Voor de projecten is op basis van het Europese ‘EQUAL’-programma in de periode 2004 en met 2006 in totaal 100 miljoen euro beschikbaar. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moeten deelnemende organisaties bereid zijn de helft van de kosten zelf te dragen. Aanvragen om voor subsidie in aanmerking te komen moeten voor 1 juli 2004 zijn ingediend.
 • Arbeidsvoorwaarden
  • ''Nederlanders hebben te veel vrije dagen'' (Rotterdams Dagblad, 14 november 2003). Het aantal dagen dat werknemers per jaar vrij zijn, moet hoe dan ook omlaag, vinden MKB-Nederland en de werkgeversorganisatie VNO- NCW. Bedrijven hebben te veel problemen met de optelsom van vakantie, arbeidstijdverkorting en zorgverlof. De arbeidskosten zijn daardoor te hoog en het geregel loopt de spuigaten uit.
 • Blond
  • Jacqueline Storm: Blondjes zijn niet dom. Van dom blondje tot sexy blondine (Algemeen Dagblad, 15 november 2003). In haar boek Blond: de geschiedenis van de blondine van Afrodite tot Madonna, ontrafelt de Britse Joanna Pitman (donkerblond) het mysterie van de blondine door de eeuwen heen.
 • Bordeelbeleid
  • Donner kan bordeelbeleid nog niet wijzigen (Nederlands Dagblad, 12 november 2003).  Minister Donner (Justitie) weet nog steeds niet hoe gemeenten de mogelijkheid kunnen krijgen een bordeel te weren. In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Balkenende II is opgenomen dat gemeenten meer vrijheid moeten krijgen hun beleid af te stemmem met omliggende gemeenten.
  • Kamer ontevreden over effecten bordeelbeleid (Reformatorisch Dagblad, 12 november 2003). De Tweede Kamer is ontevreden over de effecten van de opheffing van het bordeelverbod, nu drie jaar geleden. De positie van de prostituee is niet verbeterd en er zijn randverschijnselen ontstaan zoals illegaliteit onder prostituees, jeugdprostitutie en tippelzones. Ook tussen de gemeenten zijn grote verschillen in het beleid voor sekshuizen.
  • Opheffen bordeelverbod geen succes (Rotterdams Dagblad, 12 november 2003, tijdelijke link). De Tweede Kamer is ontevreden over de effecten van de opheffing van het bordeelverbod, nu drie jaar geleden. De positie van de prostituee is niet verbeterd en er zijn randverschijnselen ontstaan zoals illegaliteit onder prostituees, jeugdprostitutie en tippelzones. Ook tussen de gemeenten zijn grote verschillen in het beleid voor sekshuizen.
  • CDA: Gemeente mag bordeel weigeren (Nederlands Dagblad, 11 november 2003). Als het aan het CDA ligt, kunnen gemeenten bordelen voortaan gewoon weigeren als zij die niet binnen hun grenzen willen. Zij moeten daarvoor wel goede argumenten aanvoeren. Het CDA vindt dat gemeenten in de regio met elkaar afspraken kunnen maken over de vraag wie een bordeel toelaat.
 • Eerwraak
  • Turkse vader die dochter doodde voor rechter (De Telegraaf, 11 november 2003). De Turk Ozkan G. die op 12 augustus zijn dochter met een jachtgeweer doodschoot, moet zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Ankara. De man zou tot zijn daad gekomen zijn na oplopende spanningen tussen hem en zijn dochter over de traditionele opvoeding. G. vond dat Zarife, die met haar gezinsleden in Almelo woonde, de familie ten schande maakte.
 • Emancipatiebeleid
  • Vrouwen in Nederland willen een gevulde schoen ! (Persbericht 12 november 2003 van de Vrouwen Alliantie, de Nederlandse Vrouwen Raad en Tiye). Tijdens de viering van 25 jaar DCE op 15 november 2003 om 10.45 krijgt minister de Geus in het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam een schoen met verlanglijst aangeboden uit handen van Mirjam de Rijk, voorzitter van de Vrouwen Alliantie, mede namens de Nederlandse Vrouwen Raad en TIYE International. Samen vertegenwoordigen zij 97 organisaties en ruim 2 miljoen vrouwen.
  • De Geus wil portefeuille emancipatie opheffen (De Volkskrant, 15 november 2003). Minister De Geus van Sociale Zaken vindt dat de portefeuille emancipatiebeleid bij de volgende kabinetsformatie kan sneuvelen. Het opkomen voor achtergebleven groepen moet worden verankerd in alle beleidsterreinen.
  • ''De portefeuille emancipatiebeleid kan door het volgende kabinet worden opgeheven, vindt Minister De Geus van Sociale Zaken en emancipatie''. Aldus opende het NOS-Journaal zaterdagavond 15 november 2003 de berichtgeving over de bijeenkomst over 25 jaar emancipatiebeleid (zie t/m vrijdag 21 november nog de archiefpagina met video-opnames: journaals van zaterdag 18:-00 en 20:00). 
  • Minister de Geus: Allochtonen centraal in nieuwe fase emancipatiebeleid (Ministerie van SZW, persbericht 14 november 2003 op Emancipatieweb, integrale tekst daarvan hierna). Naast zelfbewuste allochtone vrouwen die niet onderdoen voor autochtone vrouwen, zijn er te veel allochtone vrouwen met een grote afstand van de Nederlandse samenleving. Dat stelde minister De Geus van Emancipatiebeleid vast in een toespraak op de manifestatie M/V @ DE TOEKOMST ter gelegenheid van 25 jaar emancipatiebeleid op 15 november 2003 in Rotterdam. We zullen ons extra in moeten spannen om ook deze mensen bij de samenleving te betrekken. Dat kunnen we doen door eisen te stellen, bijvoorbeeld wat betreft basiskennis van de Nederlandse taal. Maar we willen dat vooral doen door hen te stimuleren zelf initiatieven te nemen om het isolement te doorbreken, aldus De Geus. Hij wees erop dat het bij de emancipatie van achtergebleven groepen allochtonen niet alleen gaat om vrouwen. Versterking van de emancipatie van mannen is een voorwaarde om allochtone vrouwen meer te laten participeren in de Nederlandse samenleving.
  • Amsterdam | Projectbureau MCE (MultiCulturalisatie Emancipatie) opgeheven. Vrouweninfo.nl bericht op 10 november 2003: ''Begin november is bekend geworden dat het MCE per direct alle werkzaamheden heeft beëindigd. Het projectbureau was gericht op maatschappelijke verandering met een emancipatoir en multi-cultureel perspectief''. 
 • Europees Sociaal Forum
  • Foto's van vrouwenmanifestaties tijdens het Europees Sociaal Forum (Indymedia.nl, 12 november 2003). Vijf- tot tienduizend personen manifesteerden in een Parijse voorstad aan de vooravond van het Europees Sociaal Forum. Na een dag van discussie en debat, betoogde een kleurrijke groep vrouwen en mannen voor vrounrechten en solidariteit wereldwijd.
 • Games
  • Peter van Ammelrooy: Vrouw rukt op in computerspel (De Volkskrant, 10 november 2003). Ruim een kwart van de gamers bestaat uit vrouwen van boven de 18. Daarmee verslaan ze de traditionele doelgroep: de jochies van 6 tot 17 jaar. Die zijn nog maar goed voor 21 procent van de games-verkopen.
 • Geld
  • Mannen vaker in schuld dan vrouwen (Het Parool, 14 november 2003). Op steeds jongere leeftijd raken mensen in de schulden. Vooral vorderingen op jongeren vanaf 15 jaar nemen snel type. Mannen, van jong tot oud, zijn grotere wanbetalers dan vrouwen, maar oudere vrouwen blijken de mannen op de hielen te zitten met het aangaan van schulden.
 • Gevangeniswezen
  • Peter de Graaf: Twee op een cel vinden vrouwen juist gezellig (De Volkskrant, 13 november 2003). Vrouwelijke gedetineerden in de gevangenis van Breda staan in de rij om een cel te delen. De penitentiaire inrichting heeft al vrouwen op de wachtlijst moeten zetten voor deelname aan de proef 'twee op een cel'. Het animo onder mannelijke gedetineerden is veel minder groot.
 • Geweld tegen vrouwen
  • België | Twee weken ''Witte Lintjescampagne'' tegen geweld tegen vrouwen (FemiStyle, 12 november 2003). 11 november is het Nationale Vrouwendag en 25 november is het de internationale dag van de strijd tegen alle vormen van geweld tegenover vrouwen. Brussel houdt het niet bij deze twee dagen maar start een veertiendaagse ''Witte Lintjescampagne''. Daarmee volgt ze het voorbeeld van Canada (The White Ribbon campaign) en de provincie Limburg waar deze actie jaarlijks plaatsvindt. Maar voor het eerst in Europa besteedt een stad zo lang en uitgebreid aandacht aan dit onderwerp.
 • Kinderopvang
 • Kunstgeschiedenis
  • Kunsthistorische prijzen | Studie naar poppenhuizen onderscheiden (NRC-Handelsblad, 10 november 2003). Jet Pijzel-Domisse heeft zaterdag de Mr. J.W. Frederiksprijs ontvangen voor haar Leidse proefschrift Het Hollandse pronkpoppenhuis; interieur en huishouden in de 17de en 18de eeuw.
 • Mensenhandel
  • Verruiming aanpak mensensmokkel en mensenhandel (Ministerie van Justitie, persbericht 12 november 2003). Tegen mensensmokkel en mensenhandel komen meer wettelijke mogelijkheden. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Nederland voert met het wetsvoorstel internationale regelgeving uit. De wijziging actualiseert de strafwetgeving en legt een basis voor een effectievere strafrechtelijke nationale en internationale aanpak van deze ernstige vormen van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit.
  • PvdA en SP willen verblijfsvergunning voor slachtoffers van mensenhandel (Sp!ts, 11 november 2003). De PvdA en SP willen dat slachtoffers van mensenhandel een definitieve verblijfsvergunning krijgen als zij hebben meegeholpen aan de veroordeling van de daders. Nu kunnen zij alleen in Nederland blijven zolang het opsporingsonderzoek loopt. Daarna moeten zij terug. 
 • Onaanvaardbare omgangsvormen
  • Evert Kooij: De chef treitert vaak net zo hard mee. Er iets van zeggen kan averechts werken (Algemeen Dagblad, 14 november 2003). 13 Procent van de Nederlanders wordt op het werk gepest. Soms zijn de treiteraars zich niet van hun gedrag bewust. ,,'Hé Kale!' gaat op den duur aan je vreten.'' Het werd de 28-jarige werkneemster van een familiebedrijf vorige week te veel: ze nam ontslag nadat ze zeven maanden lang was getreiterd en geïntimideerd. Niet zozeer door collega's, maar door de directeur-eigenaar, die haar voortdurend als sexobject aansprak.
  • Omvang van ongewenste omgangsvormen op het werk is al jaren ongewijzigd (MKBnet Nieuws, 14 november 2003). De bepaling dat de werkgever verantwoordelijk is voor de sociale veiligheid van de werknemers, die in 1994 in de Arbowet is opgenomen, heeft in de omvang van de ongewenste omgangsvormen (verbale agressie, fysieke agressie, psychische agressie/intimidatie, seksuele discriminatie en discriminatie) geen verandering teweeg gebracht.
 • Onderwijs
  • Meer ouders helpen minder uren op school (Nederlands Dagblad, 10 november 2003). In vergelijking met tien jaar geleden zijn meer ouders betrokken op de basisschool van hun kind. Maar samen zijn zij minder uren actief. Dat blijkt uit zaterdag gepresenteerd onderzoek onder directeuren en ouders van 879 openbare basisscholen.
 • Onthaning
  • Conny Taheij: ''Onthaning haalt zeker Dikke van Dale'' (Rotterdams Dagblad, 12 november 2003, tijdelijke link). Ze is er zeker van dat het woord de Dikke Van Dale zal halen: onthaning. Jeltje van Nieuwenhoven introduceerde het op 5 oktober 2002 en heeft er sindsdien vele debatten over gehouden. Gisteravond lag in De Unie in Rotterdam de vraag op tafel: is het tijd voor een derde feministische golf of hebben de zachte krachten definitief gewonnen?
 • Positieve actie
  • Geen positieve discriminatie in personeelsadvertenties (Rotterdams Dagblad, 14 november 2003, tijdelijke link). De gemeente Rotterdam gaat in personeelsadvertenties niet meer 'positief discrimineren'. De frase dat 'bij gelijke geschiktheid' vrouwen en, of allochtonen de voorkeur genieten, gaat er definitief uit. Dat gebeurt op voorstel van Leefbaar Rotterdam.
 • SGP 
  • Arendo Joustra: Onzinnige dagvaarding (Elsevier, Dagelijks commentaar, 14 november 2003). Vrouwenorganisaties dagen de SGP voor de rechter omdat de partij vrouwen het lidmaatschap ontzegt. Ze kunnen hun subsidiegeld beter besteden.
  • SGP voor de rechter vanwege uitsluiting vrouwen (Nederlands Dagblad, 14 november 2003). De SGP en de Staat zijn gisteren voor de rechter gedaagd. De partij discrimineert vrouwen, luidt de klacht van het Clara Wichmanninstituut en een negental vrouwen-en mensenrechtenorganisaties. Het gaat om een proefproces gericht tegen het uitsluiten van vrouwen in de SGP.
  • Janny Groen: Clara Wichmann dagvaardt SGP en Staat (De Volkskrant, 14 november 2003). Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en negen andere vrouwen- en mensenrechtenorganisaties hebben donderdag de SGP en de Nederlandse staat gedagvaard wegens discriminatie van vrouwen. Die kunnen geen volwaardig en stemgerechtigd lid worden en evenmin worden gekozen in gemeenteraad en Tweede Kamer.
  • Tom Kreling: SGP en Staat voor de rechter gedaagd (NRC-Handelsblad, 13 november 2003). Het Clara Wichmann Instituut heeft vandaag de SGP en de Nederlandse staat gedagvaard voor de rechtbank in Den Haag wegens het discrimineren van vrouwen. Het instituut wil met de rechtszaak een principiële uitspraak krijgen over het uitsluiten van vrouwen als volwaardig lid door de SGP.
  • SGP en de Nederlandse Staat gedagvaard wegens vrouwendiscriminatie (Persbericht Clara Wichmann Instituut, mede namens negen andere mensenrechten- en vrouwenorganisaties, 13 november 2003). Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en negen andere maatschappelijke organisaties* hebben vandaag de Staatkundig Gereformeerde Partij gedagvaard voor de Haagse Rechtbank wegens discriminatie van vrouwen: vrouwen kunnen geen volwaardig en stemgerechtigd lid worden van de SGP en evenmin worden gekozen in gemeenteraad of Tweede Kamer.
   Ook de Nederlandse Staat is gedagvaard: die gedoogt deze uitsluiting van vrouwen en werkt er zelfs actief aan mee door partijsubsidies te verstrekken. 
   Volgens het fonds en de mede-procespartijen is de handelwijze van de SGP in strijd met de Nederlandse grondwet en met internationale verdragen, zoals het VN-Vrouwenverdrag: artikel 7 van dit verdrag bepaalt bijvoorbeeld dat vrouwen en mannen gelijke rechten hebben om deel te nemen aan het politieke en openbare leven. De VN verzocht de Nederlandse Staat in 2001 dringend maatregelen tegen de SGP te nemen, maar dat leidde tot niets. Daarop stuurden het Proefprocessenfonds en de andere betrokken organisaties in juni jongstleden sommatiebrieven aan de SGP en de Nederlandse Staat met het verzoek de discriminatie van vrouwen te stoppen. Omdat hier niet op werd ingegaan, wordt nu de stap naar de rechter gemaakt.
 • Striptease
  • Henk Glimmerveen: Warenhuis ''stunt'' met stripteaselessen (Rotterdams Dagblad, 10 november 2003, tijdelijke link). Er kon geen vrouw meer bij, zaterdag op de zevende verdieping van het chique warenhuis Galeries Lafayette aan de Parijse boulevard Haussmann. Vierhonderd vrouwen, jong en oud, volgden ademloos de tips die twee professionele stripdanseressen gaven. Hoe je moet voorkomen dat de rok in de knoop raakt met de naaldhakken, dat je de blouse tijdens het strippen van onder af moet losknopen, dat glimlachen een absolute voorwaarde is, dat een knipoog vaak wonderen doet en dat lange sokken taboe zijn.
 • Subsidies Justitie
  • Motie over behoud expertise Clara Wichmann Instituut. Bij de voortzetting van de behandeling van de Justitiebegroting 2003 heeft D66-Kamerlid Boris van der Ham een motie ingediend, gericht op het behoud van de expertise van het Clara Wichmann Instituut. Voor meer informatie, zie onze aparte pagina
 • Subsidies VWS
  •  Transseksueel moet ontharing zelf betalen (Rotterdams Dagblad, 15 november 2003). De ontharingsbehandeling van transseksuelen is geen noodzakelijke zorg, vindt minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Daarom wil hij de vergoeding voor deze behandeling schrappen uit zijn subsidieuitgaven. Dat staat in de brief met een uitleg over de bezuinigingen op subsidies die de minister gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoogervorst moet volgend voor jaar 59 miljoen, oplopend tot 127 miljoen in 2007, snijden in de rijksbijdragen aan maatschappelijke, volksgezondheids-, welzijns- en sportorganisaties en kennisinstellingen. Hierdoor verliezen honderden organisaties hun subsidie.
  • Toelichting subsidiebeleid VWS (Ministerie van VWS, 13 november 2003). De herziening van het subsidiebeleid is een ingrijpende operatie. Jaarlijks verstrekt VWS bijna 300 min of meer vaste instellingssubsidies en vele honderden projectsubsidies. De betrokken organisaties worden geconfronteerd met een ingrijpende opschoning en koerswijziging; er is niet eerder bij VWS zo fundamenteel naar subsidiebeleid gekeken. In deze Kamerbrief verduidelijken de minister en staatssecretaris de gemaakte keuzes te. Ze geven aan welke subsidies afvallen en waarom; welke overblijven, en hoe er de komende jaren met subsidies zal worden omgegaan.


NIEUWSARCHIEF (berichten van 10 november 2003)

 • Anti-conceptie | De pil
  • Brief aan de Tweede Kamer over de afschaffing van de vergoeding voor de anticonceptiepil (Clara-Wichmann.nl, 6 november 2003). In deze brief wordt uiteengezet dat het afschaffen van vergoeding voor de anticonceptiepil in strijd is met internationale verplichtingen die Nederland is aangegaan. De brief is ondertekend door het Clara WIchmann Instituut, het Humanistisch Overleg Mensenrechten (HOM), het Nederlands Juristen Comité van de Rechten van de Mens (NJCM), de Nederlandse Organisatie Vrouwelijke Apothekers (NOVA), de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR), de Stichting Wemos, Tiye, de Vereniging van Vrouwen met een Hogere Opleiding, VVAO), de Vrouwen Alliantie en het Women’s Global Network on Reproductive Rights (WGNRR).
 • Gezondheid
 • Kinderopvang
  • Vergoeding van crèches naar ouders (Het Parool, 8 november 2003). Het kabinet gaat de stijgende kosten van kinderopvang beperken en zo ook de uitgaven van de overheid in de hand houden. De maximum uurprijs die voor vergoeding door de overheid in aanmerking komt, wordt vanaf 2005 vastgelegd en dus niet langer aangepast aan de stijging van lonen en prijzen. Bovendien wordt vanaf dat jaar de vergoeding rechtstreeks aan de ouders betaald en niet langer aan de crèches.


SERVICEPAGINA

Oproepen:


AKTUEEL 

Tijdschriftenrek:

Agenda:


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Biografische berichten:

Prijzen en lezingen:


Z.O.R.R.A. Publieksprijs 2003
voor de meest vrouwvriendelijke en/of roldoorkruisende reclame

hspace=0

        hspace=0

hspace=0

Libelle (video) Primus Hema

1e prijs

2e prijs 3e prijs
 • Gekaapte emancipatieprijs alsnog erkend (PvdA Leiden, 12 november 2003). Vrijdag 28 november aanstaande om 20.00 uur ontvangt Hennie Jansen uit handen van wethouder Rabbae een geldbedrag van € 2.500,- . Dit bedrag hoort bij de Leidse emancipatieprijs 2003 die eerder al aan Hennie Jansen werd toegekend. De uitreiking van het geldbedrag aan de winnares vindt plaats in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a in Leiden. 

Vrouwen in en uit het nieuws:


DEN HAAG > PARLEMENT

Gelijke behandeling

 • Kabinet: toch maar geen Informatiepunt gelijke behandeling (m/v). Het kabinet heeft besloten af te zien van oprichting en inrichting van een Informatiepunt gelijke behandeling (m/v). Dat blijkt uit het antwoord van Minister De Geus (coördinerend bewindspersoon emancipatiebeleid) op vragen over de SZW-begroting 2004. Het principebesluit tot oprichting werd genomen door staatssecretaris Verstand in mei 2000 (zie ook het persbericht terzake). Nog in juli 2002 was de Kamer in het kabinetsstandpunt over de evaluatie van de Algemene wet gelijke behandeling gemeld dat '' [...] is besloten bij de Commissie gelijke behandeling een Informatiepunt gelijke behandeling m/v in te richten om de kennis over de mensenrechten van vrouwen (waaronder het VN-Vrouwenverdrag) en de gelijkebehandelingswetgeving te verbreden en te verdiepen. Het informatiepunt zal een informatie-, verwijs-, en voorlichtingsfunctie krijgen. Verwacht mag worden dat hierdoor een verdergaande wisselwerking en samenwerking tussen de Commissie gelijke behandeling en de non-gouvernementele organisaties kan ontstaan'' (p. 28). Het kabinet noemt nu  een viertal overwegingen om af te zien van zijn voornemen: het door de Commissie gelijke behandeling opgestelde bedrijfsplan overschreed het aangegeven financiële kader (in 2002 t/m 2004 jaarlijks 113.445 euro) aanzienlijk, het bedrijfsplan werd door verschillende organisaties, waarmee samenwerking werd beoogd, weinig positief ontvangen (o.a. het Clara Wichmann Instituut en het LBL), de informatie wordt inmiddels reeds aan burgers aangeboden via websites van de overheid en maatschappelijke organisaties (bijvoorbeeld het EmancipatieWeb, ''emancipatie.nl'') en de afgelopen twee jaar zijn via subsidies al aanzienlijke bedragen uitgegeven aan de verdere bekendmaking van het VN-Vrouwenverdrag.

Emancipatiebeleid

Ontwikkelingssamenwerking

 • Stopzetting Nederlandse bijdrage aan UNIFEM, het vrouwenfonds van de Verenigde Naties. Het kabinet heeft voorgesteld de Nederlandse bijdrage aan UNIFEM, het vrouwenfonds van de Verenigde Naties, na 2003 geheel stop te zetten. Dat is opmerkelijk, want Nederland is momenteel voorzitter van het Raadgevend Comité van UNIFEM en moet uit dien hoofde leiding geven aan de onderhandelingen over de resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die iedere twee jaar hierover wordt aangenomen. Doel van deze resolutie is de aandacht van donoren en overige VN-lidstaten voor UNIFEM levend te houden. Met een voorzitter die het zelf voor gezien houdt, is het natuurlijk lastig vergaderen. De Tweede Kamer heeft inmiddels om toelichting gevraagd en de Women's Coalition for Economic Justice (WICEJ) heeft opgeroepen tot brieven en e-mails aan de Nederlandse regering.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.