woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 118
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  111-120
 >  118 
NIEUWSBRIEF 118

Nieuwsbrief emancipatie.nl - nummer 118 (6 juli t/m 31 augustus 2003)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.    


NIEUWS

 • Arbeidsplicht boven zorgplicht (Trouw, 30 augustus 2003, tijdelijke link). [...] De keuze van het kabinet om de arbeidsplicht in de nieuwe bijstandswet zwaarder te laten wegen valt daarom te billijken. Dat laat onverlet dat de bijstandsmoeder ook haar zorgplicht waar moet kunnen maken. Hier wreekt zich dat de kinderopvang vaak ontoereikend is. Bovendien is het wrang dat het kabinet deze vrouwen wel de arbeidsmarkt op stuurt, maar tegelijk bezuinigt op de mogelijkheden (reïntegratieplannen) om daadwerkelijk aan de slag te kunnen.
 • Edwin Kreulen: Reünie | Wij zijn de meisjes van de HBS (Trouw, 30 augustus 2003, tijdelijke link). Zestig jaar geleden, midden in de oorlog, deden ze eindexamen aan de meisjes-HBS. Deze week kwamen elf meisjes van 43 weer samen. Ze haalden herinneringen op -'met een jongen naar de gang, dat kon echt niet'- en spraken over het onderwijs van nu. ,,Die spelfouten in het opstel van mijn kleinkinderen. Dat had juffrouw Van Gendt toch nooit laten gebeuren.''
 • Alleen eerste IVF-behandeling niet vergoed (De Telegraaf, 30 augustus 2003). Het volledig schrappen van de vergoeding voor reageerbuisbevruchting (IVF) is van de baan. Het kabinet heeft vrijdag hierover overeenstemming bereikt. Het wil nu de eerste behandeling niet en de tweede en derde behandeling wel vergoeden. Nu krijgen mensen die daarvoor in aanmerking komen drie behandelingen vergoed. Dat melden wel ingelichte kringen in Den Haag. [...] Verder wordt er flink gesneden in het ziekenfondspakket. De pil wordt voortaan alleen nog vergoed voor vrouwen tot 21 jaar. [...] Minister Hoogervorst heeft ook definitief besloten om 135 miljoen euro te bezuinigen op de subsidies voor diverse maatschappelijke organisaties, zoals sportclubs. De organisaties moeten nog wachten tot prinsjesdag voordat ze horen hoeveel ze afzonderlijk worden gekort.
 • Gemeente gaat over sollicitatieplicht bijstandsmoeders (Reformatorisch Dagblad, 29 augustus 2003). De gemeente gaat beslissen of een bijstandsmoeder met een of meer jonge kinderen moet solliciteren. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken beloofde donderdagavond in de Tweede Kamer de nieuwe bijstandswet in deze zin te wijzigen.
 • Principiële bijstandsmoeder mag blijven zorgen (Nederlands Dagblad, 28 augustus 2003). Bijstandsmoeders met een kind jonger dan vijf jaar kunnen ontheffing krijgen van de plichten om te solliciteren en aangeboden werk te aanvaarden. Voorwaarde is dat de gemeente die de bijstandsuitkering verstrekt, bepaalt dat terecht een (principieel) beroep wordt gedaan op de zorgplicht voor het jonge kind.
 • Marokkaans incestslachtoffer vertelt verhaal (AVRO, Netwerk, 28 augustus 2003). Binnen de Marokkaanse gemeenschap is incest nog steeds onbespreekbaar. “Sommige ouders willen het niet horen, zien of geloven.” Het zijn de woorden van Naïma. Zij is vijftien jaar misbruikt door haar vader. In Netwerk vertelt ze haar verhaal. “Ik wil andere meisjes helpen en laten zien dat ze niet de enige zijn.”
 • Pil alleen vergoed voor jeugd (Het Parool, 28 augustus 2003). Het kabinet is gisteren dicht bij een akkoord gekomen over de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Op de begroting van het departement zal in 2004 2,1 miljard euro worden bezuinigd. Vandaag zou het gesprek worden afgerond. Een van de discussiepunten was nog of de anticonceptiepil voor jongeren onder de achttien via het ziekenfonds vergoed moet blijven, om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
 • Baas in eigen buik. Discussie over de pil uit het ziekenfonds ? op de site van Libelle.
 • Masoeme Abbrim: Eerwraak | De namus gebroken (Trouw, 28 augustus 2003, tijdelijke link). De dood van een Afghaanse vrouw en haar tienjarig dochtertje heeft heel wat beroering gebracht in Afghaanse en Iraanse kringen in Maastricht. Maar het leidde niet tot een veroordeling, eerder tot begrip. 'Ze zullen het wel aanzichzelf te wijten hebben, hun eigen cultuur en eer hebben geschonden'. Masoeme Abbrin stak haar licht op in Maastricht.
 • Iris Ludeker: Noorwegen twijfelt over invoering ''sjaria-raad'' (Trouw, 28 augustus 2003, tijdelijke link). Noorwegen worstelt met de multiculturele samenleving. De autoriteiten maken zich zorgen over de rechten van moslimvrouwen. Nieuwe wetgeving moet hen -ook als moslim- net zoveel recht geven om te scheiden als mannen.
 • Kamer voorstander van werkplicht bijstandsmoeders (Algemeen Dagblad, 28 augustus 2003). Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) weigert bijstandsmoeders vrij te stellen van de werkplicht die hij voor iedereen in de bijstand gaat invoeren. Nu bestaat die vrijstelling nog wel en het CDA wil dat zo houden. De grootste coalitiepartij vindt dat de moeders de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen tussen werk of thuisblijven om te zorgen voor de jonge kinderen.
 • Jeroen den Blijker: Sterilisatie vrouw kan nu ook snel. Gegarandeerde onvruchtbaarheid danzij werking speciaal spiraaltje (Trouw, 28 augustus 2003, tijdelijke link). Bij mannen was het al jaren een ingreep van niets, maar binnenkort is ook sterilisatie van vrouwen binnen een kwartiertje gebeurd, dankzij een speciaal spiraaltje
 • Ferry Haan: Pil blijft gratis voor jongeren (De Volkskrant, 28 augustus 2003). De pil blijft in het ziekenfonds voor jongeren onder de 18 jaar. Voor volwassenen verdwijnt het voorbehoedsmiddel uit het standaardpakket. Om de uitzondering voor jongeren te kunnen financieren, wordt de voorgenomen eigen bijdrage voor medicijnen verhoogd van 1,50 euro naar 2 euro per recept.
 • Nieuwsbrief van de Stichting Anticonceptie Nederland (SAN), nr. 4, 27 augustus 2003. Met o.a. ''de pil uit het ziekenfonds ?'' en ''Webwinkel SAN heden geopend''.
 • Nigerian Adultery (BBC, Radio 4, Woman's Hour, 27 August, 2003). Amina Lawal, the young woman convicted in Nigeria of adultery and sentenced to death by stoning, returns to court today for the second appeal against the verdict. Her crime was to bear a child outside marriage and she was told she wouldn't face the death penalty until the baby was weaned. The child is now eighteen months old. Her first appeal was refused. The BBC's correspondent in Lagos, Dan Isaacs, spoke to Amina Lawal's lawyer and to Amina.
  audiosymboolGeluidsopname | Ons dossier over Amina Lawal.
 • Ans Merens: Midden in de media. Meer vrouwen in de journalistiek (SCP-Werkdocument, augustus 2003). Toename aantal vrouwelijke journalisten en redacteuren in leidinggevende posities in de media.
 • Vage definitie van hedendaagse man maakt gerichte marketing moeilijk (MKBnet nieuws, 27 augustus 2003). De nieuwe, gevoelige man, het gewelddadige `laddism` van voetbalhooligans, de man als maatje, er blijkt veel verwarring te bestaan hoe de hedendaagse man aan te spreken. Uit het rapport `Euromale` van Evo Research blijkt dat in heel Europa zowel de Nieuwe Man als de Lads nu echt passe zijn.
 • Steun voor werkplicht bijstandsmoeders (Trouw, 27 augustus 2003, tijdelijke link). Het ziet ernaar uit dat bijstandsmoeders met jonge kinderen binnenkort verplicht naar (parttime) werk moeten zoeken. Een kamermeerderheid van VVD en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vindt dat deze groep niet collectief hoeft te worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Wel stellen ze daaraan de voorwaarde dat er passende kinderopvang is en voldoende scholing.
 • Machopapa's combineren vaderschap met werk en sociale leven (MKBnet nieuws, 26 augustus 2003). De meeste jonge vaders van deze tijd vallen niet in het profiel van de recente hype rond de knuffelpapa's. Veel dertigers die vader worden, zijn weliswaar dol op hun kinderen, maar denken er niet aan te stoppen met carriere maken, uitgaan en hobbies uitoefenen. Deze zogeheten machopapa's moeten niets hebben van vaders die ''zo zielsgelukkig achter hun kinderwagen dartelen''.
 • Audax introduceert blad Boyz voor jongens tussen de 13 en 19 jaar (MKBnet nieuws, 26 augustus 2003). Na de introductie van het meisjestijdschrift Girlz! Komt Audax nu met Boyz. Het magazine is bestemd voor ''stoere mannen tussen de 13 en 19 jaar''. In het tijdschrift is vooral aandacht voor sport, films, internet, scooters, games en babes. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer brute banen, Monsters of Rap, het nieuwe voetbalseizoen, de lekkerste beachbabes en de ultieme sextekst.
 • Vrouwen baas in eigen buik: pil moet in ziekenfonds blijven (GroenLinks, persbericht TK-fractie, 26 augustus 2003). Minister Hoogervorst wil de pil uit het ziekenfonds halen. Hij zet zo een stap terug in de tijd. Jonge vrouwen worden daarvan de dupe. De vrouwelijke kamerleden van GroenLinks protesteren hier vandaag tegen met t-shirts voor het behoud van de pil in het ziekenfonds.
 • Esther Rosenberg en Erik van der Walle: Bijverzekeren van pil kan niet, zegt branche (NRC-Handelsblad, 26 augustus 2003). De zorgverzekeraars zeggen niet alles aanvullend te kunnen verzekeren wat minister Hoogervorst van Volksgezondheid uit het verplichte ziekenfondspakket wil halen. Als voorbeeld geeft directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland aan dat de pil bijvoorbeeld niet aanvullend te verzekeren is, waardoor de kosten voor rekening van de gebruiker zullen komen. Dit komt doordat alleen gebruikers van de pil zich hiervoor aanvullend zullen verzekeren, waarmee de verzekering net zo duur wordt als de pil zelf.
 • Move To Provide Free IVF On NHS (Yahoo!News, UK & Ireland, August 26, 2003). Couples suffering from certain types of fertility problems should receive free treatment on the NHS under new guidelines. Women aged between 23 and 39 should receive free IVF treatment if the cause of infertility has been diagnosed.Alternatively, treatment should also be available on the NHS if a couple have been trying to conceive for three years but the cause of infertility is unknown.
 • ''Ik slik de pil ook niet voor mijn plezier'' (Noordhollands Dagblad, augustus 2003). Volwassen ziekenfondsverzekerden moeten de anticonceptiepil binnenkort zelf gaan betalen. Minister Hoogervorst van volksgezondheid wil deze pillen uit het ziekenfonds halen, zo is door welingelichte bronnen bevestigd. Een ruime meerderheid (77%) van de mensen die op de stemming op deze site over dit onderwerp reageerde, is het hiermee niet eens. Het plan van minister Hoogervorst van volksgezondheid kost de ziekenfondsverzekerden tussen de 19,35 euro (de goedkoopste pil) en 42,48 euro (duurste pil) per half jaar. Ongeveer 3,5 euro per maand. Wij stelden in onze stemming dat een dergelijk bedrag moet op te brengen zijn door de gebruikers en dat de pil best uit het ziekenfondspakket kan. Maar daar waren 141 mensen (77%) het niet mee eens.
 • Thuisgeweld harder aangepakt (Staatscourant, 26 augustus 2003). Er komt een nieuwe aanpak van huiselijk geweld. Door een nieuwe maatregel van het ministerie van Justitie hoeft niet per se aangifte te worden gedaan. De politie is ambtshalve verplicht de dader te vervolgen als er voldoende bewijs is van mishandeling. De regeling gaat 1 april 2004 landelijk in.
 • Kamp wil legervrouwen ontzien. Vakbonden tegen kabinetsplan alleen mannen te ontslaan (Algemeen Dagblad, 26 augustus 2003). De militaire vakbonden zijn verontwaardigd over het plan van minister Kamp (Defensie) vrouwelijke militairen te ontzien bij de inkrimping van de krijgsmacht. De bonden beschuldigen de bewindsman van discriminatie.
 • Annieke Kranenberg: ''Binnen paar jaar vrouwelijke generaal'' (De Volkskrant, 26 augustus 2003). Het old boys network in militaire kringen zorgt ervoor dat vrouwelijke soldaten nog steeds moeten bewijzen dat ze beter zijn. Straks moet de man aantonen dat hij excelleert.
 • Derk Stokmans: Nieuwe bijstandswet wekt weerstand. Gemeentes vrezen financiële gevolgen (NRC-Handelsblad, 25 augustus 2003). De Tweede Kamer behandelt deze week het wetsvoorstel Werk en Bijstand. De eerste grote stelselwijziging van dit kabinet, volgens het motto minder overheid, meer eigen verantwoordelijkheid. [...] Binnen de coalitie ligt een aantal punten politiek gevoelig. Het CDA wil dat bijstandsmoeders met jonge kinderen niet hoeven te solliciteren, maar staat daarin lijnrecht tegenover de VVD. Volgens het wetsvoorstel komt geen enkele groep meer in aanmerking voor een ontheffing van de sollicitatieplicht. Rutte wil die zelfs verzwaren: bijstandsgerechtigden moeten ,,algemeen geaccepteerd werk'' aanvaarden.
 • Spreiding ouderschapsverlof over twaalf maanden: geen zwaarwegend bedrijfsbelang (PZ Signaal, 25 augustus 2003). Samenvatting van Kantonrechter Alphen aan den Rijn 18 maart 2003 nr. 319913/03.347 JAR 2003/111.  
 • Ferdi Schrooten: Vrouw wapen tegen machocultuur leger (Nederlands Dagblad, 25 augustus 2003). Minister Kamp van Defensie wil bij de komende ontslaggolf vrouwelijk personeel ontzien. Vakbonden voor defensiepersoneel vrezen oplopende spanningen tussen de seksen. Maar het Defensie Vrouwen Netwerk (DVN) is vooral blij: vrouwen zijn een prima wapen tegen de machocultuur. ,,Een militair stort eerder zijn hart uit bij een vrouw dan bij een stoere man.''
 • Vrouw in het leger wordt niet ontslagen (Het Parool, 25 augustus 2003). Bij de reorganisatie van de krijgsmacht worden geen vrouwen ontslagen. De vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV is verontwaardigd. Voorzitter Jean Debie noemt het ''seksediscriminatie''. ''Alleen mensen op overtollige functies zouden worden ontslagen. Als een vrouw op een overtollige functie zit, zou zij volgens Kamp dus de plek moeten innemen van een man die niet op een overtollige functie zit. Wij zullen hier niet mee akkoord gaan.''
 • Vrouwen bij Defensie zijn zeker van hun baan (Rotterdams Dagblad, 25 augustus 203, tijdelijke link). Bij de reorganisatie van de krijgsmacht worden geen vrouwen ontslagen. Minister Kamp van Defensie zegt dat in een interview met het septembernummer van Opzij. Volgens Kamp blijft het streefcijfer van 12 procent vrouwen bij de krijgsmacht in 2010 gehandhaafd. ,,Dat betekent dat we nu geen vrouwen willen ontslaan, want we zitten net op zo'n 8,5 procent.''
 • Daniëlle Molenaar: Meer vrouwen slikken de overgangspil (Rotterdams Dagblad, 25 augustus 203, tijdelijke link). Overgangspillen worden in Nederland op veel grotere schaal en langduriger gebruikt dan door gynaecologen wordt beweerd. Het hormoongebruik heeft geleid tot extra kankergevallen onder vrouwen tussen de 50 en 65 jaar. Dat zegt arts- epidemioloog Clara Moerman van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
 • Ferry Haan: Voor Netelenbos geen Zoetemelk-syndroom (De Volkskrant, 25 augustus 2003). En daar is ze weer, Tineke Netelenbos. Tot ieders verbazing heeft de ex-minister van Verkeer en Waterstaat, nadat ze was afgevallen in de race om commissaris van de koningin te worden in Noord-Holland, nu haar zinnen gezet op het lijsttrekkerschap voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europese parlement. Prominente partijleden houden zich op de vlakte : 'Het woord is aan de partijleden'.
 • Reageerbuisbaby uit ziekenfonds (Het Parool, 25 augustus 2003). Woordvoerster Conny Slob van de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek Freya vindt het schrappen van de vergoedingen 'een enorme stap terug in de tijd'. Slob: ''Onvruchtbaarheid is geen luxeprobleem maar een ziekte die dus ook als zodanig behandeld moet worden. In de loop der jaren is ivf in medisch opzicht een algemeen passende, aanvaarde en gangbare behandeling geworden, daar kan je niet zomaar een punt achter zetten''.
 • Vergoeding IVF wellicht geschrapt. Voornemen Hoogervorst (NRC-Handelsblad, 25 augustus 2003). Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) overweegt om IVF-behandelingen (reageerbuisbevruchting) niet langer te vergoeden.
 • Behandeling IVF ook uit ziekenfonds (De Volkskrant, 25 augustus 2003). Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil IVF (in vitro fertilisatie, ofwel reageerbuisbevruchting) niet langer vergoeden uit het ziekenfonds. Hij bespaart meer dan 50 miljoen euro door het niet langer vergoeden van deze bevruchtingstechniek . De maatregel behoort tot het bezuinigingspakket van 2,1 miljard euro, dat hij op Prinsjesdag zal presenteren, bevestigen bronnen rond het kabinet.
 • Op IEX.NL, een site van beleggers voor beleggers, is een discussie gestart over de pil uit het ziekenfonds (24 augustus 2003).
 • Inburgeringscursus / Door lessen weerbaar in eigen huis. Inburgeraars leren optreden tegen huiselijk geweld (Trouw, 23 augustus 2003, tijdelijke link).
 • Job van de Sande: Ook reageerbuisbaby uit het ziekenfonds (Algemeen Dagblad, 23 augustus 2003). Kinderloze paren moeten reageerbuisbevruchtingen vanaf volgend jaar zelf betalen. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil de ivf-behandelingen schrappen uit het ziekenfonds. De maatregel levert jaarlijks 54 miljoen euro op.
 • Veel vragen naar test vaderschap (NRC-Handelsblad, 23 augustus 2003). DNA-tests voor het vaststellen van het vaderschap van kinderen zijn in Nederland in opmars. Sinds 2001 kan men de test behalve bij non-profit organisaties ook laten doen bij commerciële aanbieders. Het aantal vaderschapstests dat per jaar in Nederland wordt uitgevoerd is de laatste drie jaar bijna verdubbeld, tot 1.000 à 1.150.
  • NIET ONLINE: ''De gevaren van de commerciële vaderschapstests'', zelfde krant, Zaterdags Bijvoegsel).
 • M. van Scheepen: De pil online. Recepten voor de anticonceptiepil via internet (Medisch Contact, jaargang 58, nr. 34, 22 augustus 2003). Sinds ruim twee jaar is de pil on line te bestellen. Behalve apothekers zijn hierbij artsen en internetbedrijven betrokken. Een uitgebreide vragenlijst en de oplettendheid van de begeleidende artsen moeten de veiligheid van deze dienst waarborgen.
 • Eveline Brandt: Bezuinigen op de pil is kortzichtig, het jaagt de kosten op (Trouw, 22 augustus 2003, tijdelijke link, artikel met lezersreacties). De pil moet niet langer vergoed via het ziekenfonds, vindt minister Hoogervorst. Wat gaat dit plan hem opleveren? Een heleboel onrust, aanzienlijke risico's en een minimale besparing.
 • Ouderen beginnen vaker een lat-relatie (De Volkskrant, 22 augustus 2003). Na het overlijden van hun partner of na een scheiding denken ouderen goed na over een nieuwe partner. Vooral vrouwen gaan niet meer op zoek. Als zij toch iemand tegenkomen, volgt de afweging: samenwonen of ieder voor zich in de eigen bedoening?
 • Defensie: voor 2010 vrouw als generaal (De Volkskrant, 22 augustus 2003). De krijgsmacht moet voor 2010 de eerste vrouwelijke generaal krijgen. De streefpercentages die Defensie hanteert om meer vrouwen in hogere functies te krijgen, moeten verscherpt worden. Dit zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie donderdag in Breda tijdens een symposium op de militaire academie KMA over vrouwelijke officieren. 
 • ''De Pil'' moet in het ziekenfondspakket blijven ! (Vrouwen Alliantie, persbericht 21 augustus 2003). Het is niet de eerste keer dat bewindslieden met kortzichtige en korte termijn bezuinigingsargumenten de pil weer uit het ziekenfondspakket willen halen. Bij een eerdere poging in 1995 wisten vrouwenorganisaties dit te beletten door op de barricades te klimmen.
 • Petra Huijser: ''Zwangerschap of abortus kost ook veel geld'' (Twentsche Courant Tubantia, 21 augustus 2003). De pil kan best uit het ziekenfonds, vindt minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de vrouw om niet zwanger te raken, en daar hoeft de samenleving niet jaarlijks zo’n dertig miljoen euro voor te betalen.
 • Sandra Heerma van Voss: Schoenen, geld, relaties en seks (NRC-Handelsblad, 21 augustus 2003). Dankzij ''Sex and the City'' is Candace Bushnell een fenomeen voor vrouwen. Gisteravond gaf de Amerikaanse schrijfster een lezing in Amsterdam.
 • Duitsland: hoofddoek geen reden voor ontslag (EPD, 21 augustus 2003). Het dragen van een hoofdoekje is geen rechtvaardiging voor ontslag. Dat heeft het hoogste rechtsorgaan in Duitsland, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, donderdag bepaald. Daarmee werd een vonnis van de rechtbank in Erfurt bekrachtigd, dat het ontslag van een verkoopster in een warenhuis ongedaan had gemaakt. De betrokken vrouw in Schléchtern, in de deelstaat Hessen, wil om religieuze redenen ook tijdens het werk een hoofddoekje dragen. De verkoopster werkte op de parfumerie-afdeling. Het rechtsinstituut in Karlsruhe is van mening dat eventuele economische schade niet opweegt tegen het recht op godsdienstvrijheid van de werkneemster.
 • Mans Kuipers: Mannen en de kick van geweld (Intermediair, 21 augustus 2003). Geweld, we moeten er niks van hebben, zijn het ontgroeid. Alleen onze hersens weten het nog niet. Zeker voor mannen kwam een fikse dosis testosteron evolutionair namelijk altijd erg van pas. Moeten ze dan per se vechten?
 • De pil uit het ziekenfonds (Trouw, 20 augustus 2003, tijdelijke link). Het is hoog tijd de anticonceptiepil uit het ziekenfonds te lichten, zoals de liberale minister Hoogervorst van volksgezondheid overweegt. Zijn voorgangster Borst wilde het acht jaar geleden ook al, maar zij kwam van het voornemen terug onder druk van maatschappelijk verzet, vooral van vrouwenorganisaties.
 • Ahmet Olgun: In Marokko gedumpt voor een jongere vrouw. Achtergelaten vrouwen en kinderen wachten op terugkeer naar Nederland (NRC-Handelsblad, 20 augustus 2003). Na een vakantie in Marokko laten mannen regelmatig hun vrouw en kinderen achter bij familie. Die zijn daar vaak diep ongelukkig. Vaak is er niets aan te doen. 
 • 25 jaar vrouwen in opleiding aan de KMA (Ministerie van Defensie, 19 augustus 2003). De KMA bestaat dit jaar 175 jaar. In 1978 kwamen daar de eerste vrouwelijke cadetten in opleiding. Een kwart eeuw later besteedt de Koninklijke Militaire Academie tijdens de viering van haar jubileum uiteraard aandacht aan dat fenomeen. Op donderdag 21 augustus vindt daartoe in Breda een symposium plaats met de titel: Geaccepteerd en geïntegreerd!?
 • IIAV nieuwsbrief, augustus 2003. Informeert over actuele ontwikkelingen binnen het IIAV, over nieuwe dienstverleningsactiviteiten, over uitgevoerde en lopende (inter)nationale projecten en over recent verschenen publicaties.
 • D66-fractie wil de pil in ziekenfonds houden (NOS-nieuws, 19 augustus 2003, tijdelijke links). D66-Kamerlid Bakker vindt dat de anti-conceptiepil niet uit het ziekenfondspakket gehaald moet worden. Minister Hoogervorst ziet dit als een van de mogelijkheden om meer te bezuinigen.
 • Tandarts en pil mogelijk het fonds uit (Het Parool, 19 augustus 2003). De anticonceptiepil en de tandartszorg voor volwassenen dreigen uit het ziekenfondspakket te verdwijnen. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid overweegt de vergoedingen te schrappen, om zo te besparen op de kosten voor gezondheidszorg.
 • Vrouw in Wales zwanger van ''internetbaby'' (Nederlands Dagblad, 19 augustus 2003). In Wales is voor het eerst een lesbische vrouw zwanger geraakt van een 'internetbaby'. De vrouw had zaad gekocht via de webiste Man Not Included. Dat meldt de Society for the Protection for Unborn Children (SPUC) deze week.
 • Robert Giebels: Seks met maagd maakt man sterker. Cambodja staat een aids-catastrofe te wachten (NRC-Handelsblad, 19 augustus 203). In Cambodja tikt een tijdbom. Aids grijpt snel om zich heen. Oorzaak: de Cambodjaanse seksuele verhoudingen. ,,Getrouwde vrouwen zijn nu eenmaal niet zo mooi als prostituees.''
 • Gunilla Kleiverda: HST: Paniekvoetbal over de hoofden van vrouwen (site Medisch Contact). Reactie van 19 augustus 2003 op ''Menopause Societies bekritiseren hormoononderzoek'', een artikel n.a.v. de reactie van de Dutch Menopause Society (DMS) in The Lancet 2003, 362:419-27, 10 augustus 2003. Kleiverda: ''Het nieuwe gegeven dat ook bij climacterieel hormoongebruik van minder dan vijf jaar vaker borstkanker voorkomt, veroorzaakt een invoelbare paniekreactie bij vrouwen die deze hormonen gebruiken. De onderzoeksresultaten bagatelliseren zoals door de DMS gebeurt, is niet het juiste antwoord. Eerlijke voorlichting en daadwerkelijk informed consent over begin of continuering van hormoongebruik is een beter antwoord.''
 • Jean Dohmen en Yvonne Wiggers: De pil mogelijk uit fonds. Kabinet overweegt harde bezuinigingsmaatregelen (Algemeen Dagblad, 19 augustus 2003). De pil en de tandarts voor volwassenen verdwijnen mogelijk uit het ziekenfondspakket. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) overweegt deze harde maatregelen om de benodigde bezuinigingen binnen te halen.
 • Elleke van Duin: Laat zien die zwangere buik ! Zwangerschapsmode: geen tenten ! (Algemeen Dagblad, 19 augustus 2003). ”Eindelijk,” verzucht Karen Kroonstuiver, hoofdredacteur van Ouders van Nu. ”Toen ik acht jaar geleden zwanger was van mijn zoon, was het hartstikke moeilijk iets leuks te vinden. Maar moet je nu eens zien! Ontwerpers hebben eindelijk doorgekregen dat er geld te verdienen valt aan de groep die eerder nergens aan bod kwam.”
 • Elma Drayer: Feministische theologie | Vrouwen worstelen met heilige teksten (Trouw, 19 augustus 2003, tijdelijke link). Heilige teksten - daar gaat het deze week om in Soesterberg, op de tiende Europese conferentie van vrouwelijke theologen. ,,Er zijn daarbuiten heel veel jonge mensen die het geen klap interesseert of de Bijbel een heilig boek is. Laten we dáár 'ns meer over nadenken.''
 • Merijn Rengers: Nieuwe werkloze is steeds vaker een zij (De Volkskrant, 15 augustus 2003). Vrouwen zijn aan een inhaalslag bezig in de kaartenbakken van het CWI. En dat terwijl de sanering van de typische vrouwenberoepen nog moet beginnen.
 • Hollywood wordt gezinsvriendelijker (Nederlands Dagblad, 14 augustus 2003). De Amerikaanse film- en televisie-industrie wordt meer pro-life en pro-gezin. Er is sprake van een trend, meldt de evangelische organisatie Focus on the Family, op basis van onder meer afleveringen van de tv-series Law & Order en The Practice.
 • Esther van Osselen: Taalpolitie waakt over kinderziel (Algemeen Dagblad, 13 augustus 2003). Censuur op Amerikaanse scholen roept Orwelliaans spookbeeld op.
 • Ross-van Dorp bezorgd over abortusboot (Nederlands Dagblad, 12 augustus 2003). Staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over de omstandigheden waaronder de abortusboot in Polen hulp verricht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet plaatse controleren en de abortusboot wordt door veel mensen als ,,aanstootgevend'' ervaren.
 • Joop Hartog: Wat is een vrouw waard ? (Rotterdams Dagblad, column, 12 augustus 2003, tijdelijke link). Vrouwen verdienen op de arbeidsmarkt gemiddeld minder dan mannen. Maar zo'n gemiddelde zegt op zich niets. Je wilt weten of dat komt omdat ze minder gekwalificeerd zijn of louter omdat ze vrouw zijn en daarom achtergesteld worden.
 • Seada Nourhussen en Willemijn Steutel: Illegale crèches redding voor Afrikaanse vrouwen (De Volkskrant, 12 augustus 2003). Het bestaan van ondergrondse kinderopvang is in de Bijlmer geen geheim. Over de omvang valt niets te zeggen, maar buurtregisseur Jan Schuijt van de E-buurt zegt dat het er 'stikt van de illegale crèches'. Mark Neil, huismeester van de flat Kempering, ontdekte een kinderopvang in een woning. 'Die mensen belden me vanwege een lekkage in hun flat. Toen ik daar kwam, zag ik een stuk of vijf baby's. Ik wist dat het illegale kinderopvang was, maar ik heb er niets aan gedaan. Ze wonen hier niet meer.'
 • Marjan Agerbeek: Anticonceptie | De mannenpil: nu of nooit (Trouw, 12 augustus 2003, tijdelijke link). Mannen zouden te slordig en te onbetrouwbaar zijn om een anticonceptiepil te slikken. En daarom kwam die pil er maar niet. Maar in de jaren dertig werd hetzelfde over vrouwen geroepen. Nelly Oudshoorn, hoogleraar gender en technologie aan de Universiteit Twente, is ervan overtuigd dat de mannenpil er nu eindelijk wel komt.
 • ''Mannenpil komt er binnen vijf jaar'' (Trouw, 12 augustus 2003, tijdelijke link). Er wordt al dertig jaar over de mannenpil gepraat, maar nu komt ie echt, zegt hoogleraar Nelly Oudshoorn. ,,De kans dat de mannenpil binnen vijf jaar op de markt wordt gebracht, is groter dan ooit.'' Het farmaceutische bedrijf Organon bevestigt dat.
 • Remko Hijman: Achteruitgang arbeidsmarkt treft ook vrouwen (CBS Webmagazine, 11 augustus 2003). De situatie op de arbeidsmarkt is de laatste jaren sterk verslechterd. De werkloosheid is inmiddels opgelopen tot boven de 400 duizend personen en de werkgelegenheid daalt. Aanvankelijk werden voornamelijk mannen getroffen, maar inmiddels geldt voor vrouwen een soortgelijke situatie.
 • Sporten met kind is favoriete bezigheid vader (KNVB.nl, 10 augustus 2003). Een sportteam (bege)leiden is de meest geliefde vrijetijdsbesteding van vaders met voetballende kinderen in de leeftijd tot 13 jaar. Ruim 40 procent van deze groep is al actief als vrijwilliger. Van de vaders die nog geen activiteiten uitvoeren, is bijna 30 procent bereid dit te gaan doen. Een representatief onderzoek onder 311 ouders is verricht in opdracht van de KNVB en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het onderzoek is gekeken naar de vraag of vaders met voetballende kinderen in de leeftijd tot 13 jaar meer zorgtaken willen doen, onder meer in de vorm van vrijwilligerswerk bij voetbalverenigingen. Als onderdeel van de samenwerking tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de KNVB krijgen alle ouders met kinderen die in het pupillenvoetbal actief zijn, een boekje uitgereikt met de titel ‘Zo doen wij dat, Vaders’. Het boekje bevat informatie en tips over het jeugdvoetbal en het Europese initiatief mannen meer huishoudelijke en zorgtaken te laten verrichten zodat vrouwen zich meer en beter kunnen ontplooien op de arbeidsmarkt.
 • Geheim Vaticaans document verkeerd aangehaald (Nederlands Dagblad, 9 augustus 2003). Het vertrouwelijke Vaticaans document uit 1962 dat de Amerikaanse nieuwszender CBS News vorige week publiceerde is verkeerd geïnterpreteerd blijkt uit nadere bestudering. Bovendien is het volgens het Vaticaan achterhaald.
 • Nieuwsbrief 8 augustus 2003 van huismannen.nl
 • Marieke Monden: Partner met losse handjes sneller vervolgd (Het Parool, 7 augustus 2003). De Amsterdamse politie begon drie jaar geleden een project om geweld binnen relaties tegen te gaan. Dat werpt vruchten af, het aantal aangiftes en vervolgingen stijgt en de recidive neemt af. Nu nog een meldingsplicht voor artsen.
 • Marieke Monden: Meldplicht huiselijk geweld (Het Parool, 7 augustus 2003). De Amsterdamse politie wil een meldingsplicht voor hulpverleners die merken dat hun cliënt slachtoffers is van een meppende partner. Ook moet de termijn waarbinnen een verdachte van huiselijk geweld voor de rechter staat drastisch omlaag.
 • News We Can Use. Update August 7, 2003.
 • Quinty Danko: Geen bolle buiken aan tafel (Intermediair, 7 augustus 2003).Topmanagers roepen om het hardst dat ze vrouwen een kans willen geven in het management. Toch is zwanger carrière maken vrijwel onmogelijk.
 • Amerikanen verdeeld over Vaticaans ''doofpot''-stuk (Nederlands Dagblad, 7 augustus 2003). In de Verenigde Staten is een discussie losgebarsten over een geheim Vaticaans stuk uit 1962 dat door de nieuwszender CBS News openbaar is gemaakt. Het is een stuk van de toenmalige kardinaal Alfredo Ottaviani, waarin hij absolute geheimhouding gelast in zaken die te maken hebben met seksueel misbruik.
  • Bericht later gecorrigeerd, zie: Geheim Vaticaans document verkeerd aangehaald (Nederlands Dagblad, 9 augustus 2003). Het vertrouwelijke Vaticaans document uit 1962 dat de Amerikaanse nieuwszender CBS News vorige week publiceerde is verkeerd geïnterpreteerd blijkt uit nadere bestudering. Bovendien is het volgens het Vaticaan achterhaald.
 • Vandaag (6 augustus 2003) een nieuwe reeks oordelen van de Commissie gelijke behandeling, waaronder één betreffende het recht van een katholieke school, om leerlingen het dragen van hoofddoeken te verbieden. Zie openingspagina: 6 augustus en later.
 • Bus driver skirts shorts ban (Ananova, 6 Augustus 2003). The weather is hot in Sweden as well and making it unbearable to wear a uniform when driving busses in Umea. A Swedish male bus driver has decided to skirt his company's shorts ban - by driving in a dress.
 • Claudia Gaspard: Een onafhankelijke vrouwenwereld: gids voor de intelligente reiziger (Divazine, 6 augustus 2003). Toen de eerste begijnen besloten een eigen spirituele weg te bewandelen, kon niet iedereen hiervoor begrip opbrengen. Merkwaardig genoeg hebben enkel in Vlaanderen sterke begijnengemeenschappen tot vorige eeuw overleefd. Het zopas verschenen boek ''Een onafhankelijke vrouwenwereld, gids voor de intelligente reiziger'' biedt een verrassende ontdekkingstocht door acht eeuwen begijnenleven.
 • Luciane Opdeweegh: Oudere vrouw met jongere man (Divazine, column, 5 augustus 2003).  
 • Het ideale gezin: een jongen en een meisje (CBS Webmagazine, 4 augustus 2003). Nederlandse en Surinaamse ouders met een kinderwens hebben geen voorkeur voor een zoon of een dochter en willen het liefst van allebei een. Turkse en Marokkaanse ouders hebben een duidelijke voorkeur voor jongens.
 • Elma Drayer: Vrouwensynode | Verder gaan kijken dan die ene Heer (Trouw, 2 augustus 2003, tijdelijke link). In Barcelona begint komende dinsdag de Tweede Europese Vrouwensynode. De christenvrouwen domineren, maar als het aan hen ligt, duurt dat niet lang meer. ,,Als je christelijk wilt blijven, heb je oogkleppen op.'' Vijf Nederlandse deelneemsters blikken alvast vooruit.
 • COC en Gaykrant lanceren handleiding homohuwelijk (Nederlands Dagblad, 1 augustus 2003). Het COC en de Gaykrant publiceren vrijdag 22 augustus in Amsterdam een internationale handleiding over het homohuwelijk. ,,Deze handleiding moet een tegenwicht vormen tegen de uitlatingen van de Paus en het Vaticaan over het homohuwelijk'', zei Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol donderdagavond, nadat het Vaticaan zich dezelfde dag fel tegen het homohuwelijk keerde.
 • Marc Peeperkorn: Aanval op Nederland subsidieland geopend (De Volkskrant, 1 augustus 2003). Driehonderd organisaties moeten subsidie inleveren omdat hun doel is verouderd én de overheid bezuinigt. De komende weken wordt bekend waar de klappen vallen.
 • Inspectie onderzoekt zaaddonatie via internet (Trouw, 31 juli 2003, tijdelijke link). De inspectie voor de gezondheidszorg doet onderzoek naar de firma Babydonors. Dit Amsterdamse bedrijf biedt vanaf 1 september in Nederland sperma en eicellen te koop aan via internet.
 • Spaanse wet moet vrouwen beschermen tegen geweld (de Volkskrant, 31 juli 2003). Het Spaanse parlement heeft woensdag zijn vakantie onderbroken om in een spoedzitting een nieuwe wet aan te nemen die vrouwen moet beschermen tegen hun gewelddadige partners of ex-partners. De wet, die onmiddellijk van kracht wordt, geeft rechters de mogelijkheid na een aangifte van een mishandelde vrouw haar partner direct in voorarrest te plaatsen.
 • Marc van den Broek: Webhandel in eicellen en sperma onderzocht (de Volkskrant, 31 juli 2003). De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de komst van een bedrijf dat sperma en eicellen via internet te koop aanbiedt. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en opent in september de deuren.
 • VAmp, juli 2003 (magazine van de Vrouwen Alliantie)
 • Maria Hendriks: Prestatie niet beter na crèche (De Volkskrant, 29 juli 2003). Kinderen worden niet beter op school als ze voor hun vierde jaar naar de crèche of de peuterspeelzaal gaan of een voorschools leerprogramma volgen. Dit blijkt uit onderzoek door de Katholieke Universiteit Nijmegen in opdracht van het ministerie van Onderwijs.
 • Geslachtsnaamswijziging na incest. Brief van het Clara Wichmann Instituut en Slachtofferhulp Nederland aan de minister van Justitie  (CLWI, brief 29 juli 2003).
 • Grijze golf telt in 2030 700 duizend alleenstaanden (De Volkskrant, 22 juli 2003). Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt de komende dertig jaar met een miljoen toe. Op dit moment wonen 2,4 miljoen Nederlanders alleen, in 2030 zijn dat er 3,4 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • NB: de kop is onjuist, want uit het artikel blijkt dat het aantal alleenstaande 65-plussers stijgt met 700 duizend tot 1,3 miljoen in 2030.
 • Aanmelding Corrie Hermann Prijs 2004 geopend (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen, bericht 21 juli 2003)
 • Intimidatie door collega’s en leidinggevenden zorgwekkender dan intimidatie door klanten. Horeca en zorg grootste risicosectoren (TNO Arbeid, persbericht 14 juli 2003). Uit de tweejaarlijkse TNO Arbeidssituatie Survey blijkt dat intimidatie door chefs en collega’s een groter effect heeft op burnout, verzuim en de wens om van baan te veranderen, dan intimidatie door klanten. Ongeveer 22% van de Nederlandse werkenden werd in 2002 geconfronteerd met intimidatie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. 13% van de werkenden werd geïntimideerd door chefs en collega’s. 7% van de Nederlandse werkenden is slachtoffer geworden van fysiek geweld door klanten. Seksuele intimidatie wordt door circa 3-7% gemeld.
 • Opening van de Women on Waves tentoonstelling (Indymedia.nl, 12 juli 2003). Met nieuwe installaties van Willem Velthoven, de WOW mobiele abortuskliniek van Atelier van Lieshout en beelden van de laatste expeditie met de abortusboot die net afgerond is. Op de opening van de tentoonstelling zal de A-portable geïnstalleerd worden op een speciaal gebouwde constructie voor de ingang van de Mediamatic Supermarkt (bij de IJ-tunnel).
 • Frank Renout: IVF-kind mankeert niets (Algemeen Dagblad, 12 juli 2003). Kinderen die zijn verwekt met vruchtbaarheidstechnieken als ivf en icsi, zijn gemiddeld vrijwel net zo gezond als kinderen die na een normale bevruchting ter wereld komen. Ook functioneren zij thuis even goed.
 • Carolien Roelants: De onvrede in Iran gaat licht gekleed (NRC-Handelsblad, 11 juli 2003). De meisjes van Teheran dragen tegenwoordig lichte linnen jasjes, haast transparant zo licht, getailleerd, over broeken van hetzelfde materiaal. De jasjes reiken zo kort als de draagster waagt: meestal tot iets boven de knie, maar soms vér erboven, in elk geval met splitten opzij die vrolijk opwapperen in de wind.
 • Philip Brouwer: Discriminatie (Binnenlandsbestuur.nl, commentaar, 11 juli 2003). Vermoedelijk omdat de SGP altijd een marginale rol heeft gespeeld in de politiek, heeft tot nu toe niemand een groot probleem gemaakt van de starre opstelling van deze politieke groepering. Maar voor het emancipatie-instituut Clara Wichmann is de maat vol.
 • Testament kaapt kind van vader (Het Parool, 11 juli 2003). Het gerechtshof heeft deze week de laatste wens van een overleden Amsterdamse vrouw ingewilligd en de voogdij over haar elfjarige dochter toegekend aan een vriendin. De vader van het meisje zit met de handen in het haar en stapt naar de Hoge Raad. De vrouw had de voogdijkwestie in haar testament geregeld.
 • ''18 % van Nederlanders wil minder werken'' (MKB-Net Nieuwsbericht, 11 juli 2003). Bijna een op de vier (23%) Nederlandse werknemers in loondienst wil zijn of haar arbeidsduur aanpassen. Van hen wil een kwart meer werken, terwijl driekwart van hen juist minder wil werken.
 • Korter werken lukt vaak niet ondanks wet (De Volkskrant, 11 juli 2003).  Een op de vijf mannen en een op de zeven vrouwen wil graag korter werken. Daar komt in de praktijk weinig van terecht. Ondanks de Wet aanpassing arbeidsduur, die andere werktijden binnen de huidige baan mogelijk maakt, kunnen - of durven - vooral mannen niet minder te gaan werken.
 • Annabelle Schouten: Feminisme wegbezuinigd uit Groningen ? (Indymedia.nl, 10 juli 2003). In Groningen dreigt het Vrouwencentrum wegbezuinigd te worden.
  • Redactie emancipatie.nl tekent aan: Vrouwen met bestuurlijke ervaring: werk aan de winkel ! Zie de vacaturepagina van de Stichting Vrouwencentrum Groningen.
 • Veiligheid in Blijf-van-mijn-lijfhuizen. Antwoord 10 juli 2003 van minister Hoogervorst (VWS) op vragen van TK-leden Griffith en Hirsi Ali (beiden VVD).
 • SGP blijft bij vrouwenstandpunt ondanks dreigende rechtszaak (Trouw, 10 juli 2003). Het vrouwenstandpunt blijft de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) achtervolgen. Het Clara Wichmann-instituut heeft de SGP onlangs in een brief gevraagd haar vrouwenstandpunt te heroverwegen. Het emancipatie-instituut dreigt met een rechtszaak. Partijvoorzitter Kolijn schrijft nu een reactie, samen met een jurist, want ''de zaak is niet te onderschatten''. En nee, het vrouwenstandpunt wordt niet heroverwogen, verzekert hij.
 • Sluiting peuterspeelzalen onacceptabel. Vragen dd. 10 juli 2003 van TK-lid Tonkens (GL) aan de staatssecretaris van VWS.
 • Katja Meertens: Peuterspeelzaal in gevaar. Verdwijnen subsidiebanen bedreigt veel zalen in grote steden (Algemeen Dagblad, 10 juli 2003). Van de peuterspeelzalen in de vier grote steden dreigt 40 procent te moeten sluiten. Veel speelzalen zijn afhankelijk van ID-banen (voorheen Melkertbanen), waarop de grote gemeenten sterk moeten bezuinigen.
 • Freek Staps: Naaimachine is terug dankzij crisis (NRC-Handelsblad, 10 juli 2003). Terwijl winkeliers klagen over hun omzetten beleeft de naaimachinebranche hoogtijdagen. Ook tijdschriften voor zelfmaakmode zien de laatste tijd de losse verkoop duidelijk stijgen.
 • Danielle Pinedo: Barsten in het glazen plafond (NRC-Handelsblad, 9 juli 2003). De top van het Nederlandse bedrijfsleven telt nog altijd weinig vrouwen. Hun aantal groeit mondjesmaat. Toch komt de feminisering van het topmanagement bij steeds meer grote bedrijven hoger op de agenda te staan.
 • Judit Neurink: Koeweit: Vrouwenkiesrecht: alles of niets (Trouw, 9 juli 2003, tijdelijke link). Vrouwen zijn in Koeweit gelijk voor de wet, maar mogen niet meedoen aan de verkiezingen. Als het aan advocate Badrija al-Awadhi ligt gold die ongelijkheid bij de parlementsverkiezingen van dit weekeinde voor het laatst.
 • Homohuwelijk mag in tweede Canadese provincie (De Telegraaf, 9 juli 2003). Na de provincie Ontario staat nu ook de Canadese provincie British Columbia homohuwelijken toe. Een rechtbank in Vancouver oordeelde dinsdag dat de autoriteiten in de provincie koppels van hetzelfde geslacht niet tegen mogen houden in het huwelijk te treden, zo meldde de BBC.
 • Jeanne de Bruijn en Gert de Vries: WAO-debat discrimineert beklemde vrouw (De Volkskrant, 9 juli 2003). Het is goed verklaarbaar waarom meer vrouwen in de WAO zitten. Het geeft dus een pas hen misbruik te verwijten.
 • Raoul du Pré: Proces tegen staat om vrouwenveto bij SGP (De Volkskrant, 9 juli 2003). Het emancipatie-instituut Clara Wichmann spant een proces aan tegen de Nederlandse staat als die geen stappen onderneemt tegen het restrictieve vrouwenbeleid van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). De partij zou op z'n minst deelname aan de verkiezingen moeten worden ontzegd. Het instituut doet hiervoor een beroep op het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.
 • Amanda Kluveld: Bedreigde mannen (NRC-Handelsblad, colum, 8 juli 2003). Wanneer men opinietijdschriften en platforms mag geloven, is de totale feminisering van de cultuur, het onderwijs en de samenleving in het algemeen ophanden. Dat schijnt reden voor paniek te zijn.
 • Proefproces over seksueel geweld in psychiatrisch ziekenhuis (Clara-Wichmann.nl, 8 juli 2003). Het Proefprocessenfonds heeft een rechtszaak lopen waarin het draait om het waarborgen van de veiligheid van vrouwen in psychiatrische ziekenhuizen. Procespartij in deze zaak is een vrouw die tijdens een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis door twee mannen is aangerand en verkracht.
 • Economische positie Filippijnse vrouwen. Antwoord dd. 8 juli 2003 van minister de Geus (SZW) op vragen van TK-leden Tonkens (GL) en Tjon-A-Ten (PvdA). Specifieke acties voor Filippijnse vrouwen acht de minister niet nodig, ook niet in de vorm van een contactpunt ter financiele ondersteuning voor Filippijnse gezondheidswerkers zoals bepleit in het onderzoek De economische positie van Filippijnse vrouwen in Nederland.
 • Marlies Klooster: Op eBay wordt meer betaald voor een ''man'' dan voor een ''vrouw'' (Divazine, 8 juli 2003). Vrouwelijke avatars kampen met dezelfde ongelijkheid als echte vrouwen. Dat concludeerde de Amerikaanse econoom Edward Castronova in een studie naar de prijzen die via de populaire veilingsite eBay worden betaald voor de fictieve karakters uit een spel van Sony.
 • Alex Baumans: De Rode Thatcher (Divazine, 8 juli 2003). Bespreking van: Anne Perkins, Red Queen. The authorized biography of Barbara Castle. London, MacMillan, 2003. Prijs: 20 pond.
 • Joke Spaey: Fanny Blankers-Koen wilde altijd meer records breken (Divazine, 8 juli 2003). Zestig jaar geleden waren vrouwen en topsport nog een onvoorstelbare combinatie. Het levensverhaal van Fanny Blankers-Koen, de 'Atlete van de Eeuw', bevestigt dat dubbel en dik. Haar biografie, ''Een koningin met mannenbenen'', ligt nu in de winkel.
 • Lut Verstappen: Jihad van moslimfeministe Riffat Hassan (Divazine, 8 juli 2003). ''De beste emancipatiestrategie voor moslimvrouwen ligt in de studie en het onderricht van de koran. De islam is immers geen godsdient van onderdrukking, maar van bevrijding. Met de koran in de hand kunnen vrouwen hun positie in de maatschappij versterken''. Zo klinkt de voornaamste boodschap van Riffat Hassan die onlangs België aandeed op uitnodiging van het Steunpunt Allochtone Meisjes & Vrouwen en Cadre asbl (le Centre d’action pour le développement des relations euro-méditerranéennes).
 • Leonoor Kuijk: Japan | Verkrachte vrouwen ''vragen er zelf om'' (Trouw, 8 juli 2003, tijdelijke link). Het is bijna elke week wel raak in Japan: een hooggeplaatste functionaris plaatst seksistische opmerkingen. Maar zo bont als de Japanse kabinetssecretaris Yasuo Fukuda van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) het maakte, is zelfs in Japan ongehoord. Volgens hem hebben sommige vrouwen die verkracht worden ''daar zelf om gevraagd''.
 • Robert Haagsma: Bonnie inspireert jonge meiden. Buitenbeentje in de blues (Algemeen Dagblad, 8 juli 2003). Bonnie Raitt doet het komende weekeinde twee Nederlandse festivals aan. Uitzonderlijk, want de Amerikaanse zangeres en muzikant moet het doorgaans vooral van haar thuisland hebben. Concerten: Bospop Weert 11-7, North Sea Jazz festival Den Haag 12-7.
 • Vrouwen krijgen hulp bij huiswerk (Twentsche Courant, 7 juli 2003). In Hengelo krijgen herintredende allochtone vrouwen vanaf het nieuwe schooljaar hulp bij het maken van hun huiswerk. Juist zij hebben daar moeite mee, deels vanwege een taalachterstand.
 • Peter de Waard: Homo-priester wendt schisma in Britse kerk af (Volkskrant, 7 juli 2003). De homofiele priester Jeffrey John ziet af van zijn wijding tot nieuwe bisschop van de Engelse stad Reading. In Groot-Brittannië hadden 9 bisschoppen zich verzet tegen de wijding van een homofiele priester tot bisschop. Vooral ook in de Derde Wereld was er groot verzet gerezen.
 • Thea van Beek: Dagenlang leuren met vrouwen in nood (Haagsche Courant, 7 juli 2003). Andrea Ossenblok: 'Dagelijks moeten we gemiddeld zo'n twintig vrouwen afwijzen, soms oplopend tot wel veertig. Het is voor weggelopen vrouwen een zoektocht door het hele land. Als het niet lukt komen ze in de noodopvang, met hun kinderen tussen mannen, zwervers en drugsverslaafden.
 • Newsflash June 2003 van de European Women's Lobby (EWL, July 7, 2003).
 • Iedere dag een dode door kleine wapens (Telegraaf, 7 juli 2003). VN-secretaris-generaal Kofi Annan: Van de half miljoen mensen die per jaar slachtoffer worden zijn 90% vrouwen en kinderen.
 • Jaarlijks 2 miljoen abortussen in Indonesië (Spits!, 7 juli 2003). Het betreft ongeveer 30% van alle zwangerschappen in Indonesië. Veel abortussen worden uitgevoerd door niet-gekwalificeerd medisch personeel onder vaak slechte hygiënische omstandigheden.
 • Verruiming abortus verdeelt Slowaaks parlement (Neder, lands Dagblad, 7 juli 2003). Het parlement van Slowakije is ze, e, , , , r verdeeld over een pas goedgekeurd amendement op de abortuswet. Het amendement maakt abortussen legaal tot in de 24e week van de zwangerschap, op voorwaarde dat moeder of ongeboren kind ernstig gezondheidsriscico lopen.
 • Johanna Brenner: Vrouwen in een veranderende wereld. Gender en het neoliberalisme (Grenzeloos, nummer 72, juli-augustus 2003). De globalisering heeft een grote, maar door tegenstrijdigheid gekenmerkte invloed op de levens van vrouwen en op hun vermogen de mannelijke dominantie te bestrijden. Aan de ene kant verdwijnen oudere vormen van mannelijke overheersing, maar aan de andere kant treedt op veel terreinen ook een verslechtering van de positie van vrouwen op.
 • Subsidie E-Quality voortgezet (E-Quality, 7 juli 2003). Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten de subsidie aan E-Quality, expertisecentrum op het terrein van vrouwenemancipatie in de multiculturele samenleving, voort te zetten tot en met 2007.
 • Gelukkige huisvrouwen en de werkelijkheid (verslag NOS-journaal, 6 juli 2003). In het Rotterdamse Schielandhuis is vanaf 6 juli een tentoonstelling te zien over de huisvrouw in de vorige eeuw. Of beter gezegd: het verschil tussen de reclame van die tijd en de vaak harde werkelijkheid. Zie ook:


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 6 juli 2003)

 • Gulle gift van bh-fabrikant voor winnares in Londen (Haagsche Courant, 5 juli 2003). De firma Shock Absorber legt 58.000 euro bij in de winstpremie voor Serena of Venus Williams op Wimbledon. De vrouwentennisorganisatie WTA: Zij begrijpen de marktwaarde van het vrouwentennis. De WTA ijvert al jaren voor evenveel prijzengeld bij de vrouwen als bij de mannen.
 • Chris Paulussen: Barbara Kux eerste vrouw in groepsraad Philips (Eindhovens Dagblad, 5 juli 2003). Kux wordt gerekend tot de meest invloedrijke zakenvrouwen in Europa. Philips streeft ernaar om het aantal vrouwen in hogere managementposities in vijf jaar uit te breiden van 4% naar 10%.
 • België / Marokko | Marlies Klooster: En ze leefden nog lang en gelukkig (Divazine, 5 juli 2003). Trouwen en scheiden volgens de Marokkaanse wet, is iets heel anders dan voor de Belgische wet. Daardoor hebben de meeste Marokkaanse of Belgo-Marokkaanse* mannen en vrouwen die in België wonen, met twee verschillende rechtssystemen te maken. Daarover is nu een boekje verschenen: ''Huwelijk & Echtscheiding: vragen & antwoorden m.b.t. huwelijksrecht in Marokko en België''.
 • Staatssecretaris Ross kondigt extra voorlichting aan om ongewenste zwangerschappen te voorkomen (nieuwsbericht ministerie van VWS, 4 juli 2003). Ross maakt zich zorgen over de stijgingen van het aantal ongewenste zwangerschappen, abortussen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ze wil de soa-bestrijding en de preventie van ongewenste zwangerschap en abortus beter op elkaar gaan afstemmen en ‘de mogelijkheden van integratie verkennen’. Zie verder:
 • Nieuwe online tentoonstelling: ''Vredesinitiatieven van vrouwen'' (IIAV.nl, 4 juli 2003). De geschiedenis in het kort van 1915 tot heden, met prachtig beeldmateriaal.
 • Nieuwe online schat uit het beeldarchief: ''Hoe gaan we op reis?'' (IIAV.nl, 4 juli 2003). Met prachtige foto's van diverse vervoersmiddelen waarmee vrouwen in de 19de en 20ste eeuw op reis gingen.
 • Gratis ICT-opleiding voor vrouwen (WebWereld, 3 juli 2003). Steeds meer ict'ers mogen dan uitzien naar andere bezigheden, de Universiteit Leiden biedt een gratis ict-opleiding aan. Alleen voor vrouwen.
 • AOW-pensioen van Turkse en Marokkaanse vrouwen van wie de man overleden is. Antwoord dd. 3 juli 2003 van minister de Geus (SZW) op vragen van TK-lid Bakker (D66) over verschillen in berekening van de AOW. Op dit moment wordt de AOW-uitkering nog gekort met de jaren dat de weduwe zelf niet in Nederland woonde. Eerdaags treedt het verdrag met Marokko (1996) in werking, waardoor deze korting vervalt.
 • Van werknemers verdient 1,1% minder dan het minimumloon (persbericht ministerie van SZW, 3 juli 2003). Bij de ca. 68.000 werkenemrs die minder dan het minimumloon verdienen gaat het vooral om in deeltijd werkende vrouwen en jongeren met een verzorgende of dienstverlenende functie.
 • Bruce Bawer: Arranged marriages prevent integration (International Herald Tribune, June 27, 2003). Muslim women have it the worst. They are subject without exception to the authority of their husbands, fathers, and community leaders. And if they seek to escape that tyranny, they can expect little help from government authorities, who are loath to "intrude" and show "disrespect" for someone else's culture.Western Europe is increasingly a house divided. While non-Muslim Europeans live in democracies, most Muslims in the same countries inhabit theocratic enclaves where they are expected to tread a narrow path - or suffer the consequences.
 • European Directive on gender equality under threat - European Women's Lobby demands a public debate (EWL, press release 25 June, 2003). The European Women’s Lobby (EWL), representing thousands of women’s organisations across Europe is aware that intense lobbying by vested interests, in particular the insurance and the media industry, is in danger of burying the planned new European Directive on equality of women and men before it even sees the light of day.
 • Christel Kohlmann: Leve het levensloopdenken? Keuzemogelijkheden van wieg tot graf (LOVER, juni 2003). Er waart een nieuw fenomeen door Den Haag en omstreken: het levensloopbeleid. De populaire parapluterm presenteert oude kwesties als ''arbeid & zorg'', ''flexibele dagindeling'' en ''combinatiescenario'' in een nieuw jasje, zoveel is duidelijk. Hamvraag: brengt levensloopdenken ook nieuwe oplossingen met zich mee?
 • Reactie CDA-Vrouwen op formatie en regeerakkoord “Meedoen, meer werk, minder regels” (CDA.nl, 10 juni 2003). Inmiddels is het regeerakkoord bekend en is de samenstelling van het kabinet gereed. Wij hebben ons gebogen over de vraag in hoeverre het regeerakkoord ‘Meedoen, meer werk, minder regels’ bijdraagt aan herkenbaarheid van de politiek voor vrouwen.
 • Mineke Bosch: Over het jatten van schatten. Mijn bezoek aan het Osoby Archiv te Moskou (LOVER 2003/2). In 1994 bracht historica Mineke Bosch een bezoek aan het Osoby Archiv in Moskou, waar de in de oorlog buitgemaakte IAV-collectie al tientallen jaren verstopt lag. Zij wilde het verloren gewaande materiaal met eigen ogen inzien. Kijken mocht, maar iets meenemen naar Nederland was onbespreekbaar. In een onbewaakt ogenblik jatte zij een foto van Rosa Manus, oprichtster van het IAV. Hierbij de overwegingen van een dievegge tegen wil en dank.
 • Levensbeschouwelijke feministische inzichten gebundeld (Joods.nl, 21 mei 2003). Oecumenische feministen breiden hun werkterrein uit. Diverse kerkelijke vrouwengroepen beperken zich niet meer tot hun eigen geloof, maar gaan zich ook op andere levensbeschouwingen richten. In Bunnik is gisteren de multireligieuze vereniging voor Feminisme en Levensbeschouwing opgericht.
 • Werkplaats voor feminisme en levensbeschouwing (bericht over oprichting op 18 mei 2003).
 • Arianne van der Ven: Transatlantische overwegingen. Hoe anders durft de transgender te zijn ? (LOVER 2002/3). Na jaren in de VS te hebben gewerkt in de transgenderzorg, viel het Arianne van der Ven op hoezeer Nederlandse transen hun best doen zo 'gewoon' mogelijk te zijn. De behoefte aan assimilatie weerspiegelt zich in een gebrek aan solidariteit én een rigide transgenderzorg. Dat ziet er in de VS heel anders uit.
 • Goede voorbeelden van beleid tegen agressie en geweld op de werkvloer (Ministerie van SZW, persbericht 2 september 2002). KPN, Connexxion, de Sociale Dienst in Amsterdam en dertien andere organisaties hebben succesvol beleid ontwikkeld om agressie en geweld op de werkvloer tegen te gaan. Het beleid is ook gericht op ander `ongewenst gedrag' (zoals discriminatie, seksuele intimidatie en vandalisme). Oplossingen worden niet alleen gezocht in afspraken en procedures, maar bijvoorbeeld ook in het ontwerp van het gebouw of de werkplek.  


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

 • Mozaïek - driejarig project, gericht op preventie van seksueel geweld en vrouwenmishandeling tegen Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse vrouwen en de opvang van deze groep vrouwen met hun kinderen.
 • Damespad. nl - Vrouwen in lesbisch Nederland die het leuk vinden om kennis te maken met Noord-Holland worden uitgenodigd de wandelschoenen aan te trekken en deze speciale polderwandeling te bewandelen.
 • Inge - het forum voor de technische vrouw.
 • Stichting Anu is een landelijk centrum voor vrouwenzelfhulp. Als je informatie zoekt, vragen hebt of advies en ondersteuning nodig hebt op het gebied van vrouwspecifieke gezondheidsproblemen, dan kun je bij ons terecht.

emancipatie-lokaal.pagina.nl:


SERVICEPAGINA

Oproepen:

 • Mama Cash Kunstprijzen 2003. Mama Cash is op zoek naar kunstprojecten en (samenwerkings)projecten die blijk geven van innovatie en maatschappelijk engagement. Mama Cash nodigt vrouwelijke beeldende kunstenaars uit die in Nederland wonen en werken, zich kandidaat te stellen voor haar twee kunstprijzen. Mama Cash is op zoek naar kunstwerken en projecten die multidisciplinair en grensoverschrijdend zijn. Het kunstproject moet eind december 2003 zijn afgerond om op de Mama Cash tentoonstelling in januari 2004 vertoond te kunnen worden.


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek :

Agenda:


FOCUS

Levensloop:

 • Afscheid Nel van Dijk als directeur LBL (leeftijd.nl, 9 juli 2003). Op 25 juni 2003 heeft het LBL , het expertisecentrum leeftijd en maatschappij, afscheid genomen van Nel van Dijk als directeur van het LBL. Dat gebeurde o.a. met een inhoudelijke bijeenkomst rond het thema ''leeftijd, gender en etniciteit: overeenkomsten en verschillen''. Dit is het korte verslag; het uitgebreide verslag volgt later. Wel zijn nu al beschikbaar de inleidingen van
 • A.L. Bovenberg: Nieuwe levensloopbenadering (OSA Discussion Paper 2003-1). In de afgelopen jaren is er groeiende belangstelling voor de zogenaamde levensloopbenadering. Deze benadering verschaft een nieuw perspectief van waaruit een aantal maatschappelijke vraagstukken in hun onderlinge samenhang kunnen worden bezien.


DOSSIERS

Onze eigen dossiers:

Dossiers van derden > E-Quality:

 • Migratiebeleid. Een nieuw dossier met o.a. verslagen van expertmeetings over: arbeidsmigratie; gezinsvorming en - hereniging; mensen zonder verblijfsvergunning; en de positie van meiden en vrouwen in de asielopvang.

EMANCIPATIE ALGEMEEN

Biografische berichten:

Prijzen en lezingen:

 • Aanmelding Corrie Hermann Prijs 2004 geopend (Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen, bericht 21 juli 2003)
 • Katholieke Universiteit Nijmegen | Het Centrum voor Vrouwenstudies looft in 2003 voor de vijfde keer de prof. dr. C. Halkes Scriptieprijs uit voor de beste en meest vernieuwende KUN-scriptie over vrouwen, gender, seksualiteit of emancipatie. Scripties afgerond in de periode 01-09-2001 tot 01-09-2003 kunnen meedingen naar de prijs van 2003. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 350 euro en uit publicatie en verspreiding van de winnende scriptie.


DEN HAAG


VARIA

Klein vuil:

 • Albert De Booij: ''Je kunt een kind van 34 toch niet opzadelen met een besluit over zo'n stoomschip?'' Uitpraak over staatssecretaris Medy van der Laan, in het gelijknamige artikel van Jan Hoedeman in De Volkskrant van 11 juli 2003.

Signalementen (tekst niet online):

 • Ingeborg van Teeseling: Jongensleed. Modern onderwijs nekt jongens, omdat meisjes de norm zijn (Vrij Nederland, 5 juli 2003). Ze zijn geen meisjes, dus moeten ze ook niet zo behandeld worden. Toch gebeurt dat wel. Vooral op school hebben jongens er last van dat vrouwelijke eigenschappen beloond worden. Stil zitten, je aan de regels houden, netjes schrijven en vlot spreken. Maar jongens moeten mannendingen doen. En mannen als voorbeeld hebben.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.