dinsdag 29 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  SEPTEMBER 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2008


woensdag 3 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Recordaantal vrouwen in Tweede Kamer (ANP-bericht, 3 september 2008, volledige tekst). De Tweede Kamer heeft woensdag een record bereikt. Met de komst van drie vrouwelijke parlementariërs komt het aantal vrouwen in de Kamer tot het record van 62. Dinsdag en woensdag traden Sabine Uitslag (CDA), Ine Aasted-Madsen (CDA) en Jolande Sap (GroenLinks) toe tot het parlement. Ook Isabelle Diks (GroenLinks) is woensdag beëdigd als tijdelijke vervanger van haar zwangere partijgenote Mariko Peters.
 • MKB: 'Geen uitbreiding zwangerschapsverlof' (MKB.nl, 3 september 2008). MKB-Nederland ziet niets in verlenging van het zwangerschapsverlof zoals de Europese Commissie vandaag heeft voorgesteld. Uitbreiding van het verlof staat haaks op de noodzaak tot verhoging van de arbeidsproductiviteit. De ondernemerskoepel is dan ook van mening dat de Nederlandse regering het Europese plan met klem moet afwijzen.
 • VNO-NCW: 'Zwangerschapsverlof niet uitbreiden' (VNO-NCW.nl, 3 september 2008). VNO-NCW ziet niets in verdere uitbreiding van het zwangerschapsverlof. Een nog onuitgewerkt voorstel van de Europese Commissie om het wettelijk vastgelegde zwangerschapsverlof uit te breiden van minimaal veertien naar minimaal achttien weken, wijst de ondernemingsorganisatie van de hand.
 • Michiel Haighton: EU: Zwangeren langer thuis (De Volkskrant, 3 september 2008). De Europese Commissie wil het zwangerschapsverlof verlengen, mogelijk tot minimaal achttien weken. Nu is de Europees ondergrens nog veertien weken. In Nederland geldt een verlof van zestien weken.Voor Nederlandse moeders zou de nieuwe ‘zwangerschapsverlofrichtlijn', die de vorige uit 1992 moet vervangen, dus een extra verlof van twee weken betekenen. Nederlandse vrouwen krijgen nu zestien weken verlof rond de bevalling, waarvan ze er in principe minimaal vier voor de bevalling moeten opnemen. [...] De plannen moeten nog worden uitgewerkt. Maar duidelijk is volgens bronnen in Brussel al wel dat de verantwoordelijk EU-commissaris Vladimir Spidla (Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen) aanstuurt op een forse verlenging. Hij wil niet vastleggen hoeveel weken een zwangere vrouw minimaal vóór de bevalling moet opnemen. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil nog niet reageren op de plannen. Hij wil volgens zijn woordvoerster het definitieve voorstel van de Commissie afwachten. Dat wordt dit najaar verwacht.
 • Genderstereotypering in de reclame (Europees Parlement, 2 september 2008). Vrouwen maken de keuken schoon en mannen rijden in krachtige auto's - kan reclame discriminerend werken en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen ondermijnen? Om mentaliteiten te veranderen en stereotypen te veroordelen, stelt een verslag van de commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid voor om instanties voor mediatoezicht op te richten en een gedragscode voor reclame in te stellen. Lees ons interview met rapporteur Eva-Britt Svensson
 • Jolande Sap geïnstalleerd als nieuw Kamerlid GroenLinks (groenlinks.nl, 2 september 2008). Econoom Jolande Sap is dinsdagmiddag geïnstalleerd als Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Zij neemt daarmee de zetel in die vrij is gekomen na het vertrek van Wijand Duyvendak, die vanmiddag zijn functie als Kamerlid heeft neergelegd. Jolande Sap is in 1963 geboren in Venlo en studeerde in de jaren ’80 economie aan de Katholieke Universiteit Tilburg. Tussen 1989 en 1992 heeft ze aan de universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de inkomensverschillen tussen man en vrouw.dinsdag 2 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Europese Commissie: zwangerschapsverlof naar 18 weken (De Volkskrant, 2 september 2008). De Europese Commissie wil het zwangerschapsverlof verlengen, mogelijk tot minimaal achttien weken. Nu is het Europees verplichte minimum nog veertien weken, in Nederland geldt een verlof van zestien weken.Voor Nederlandse moeders zou de nieuwe ‘zwangerschapsverlofrichtlijn', die de vorige uit 1992 moet vervangen, een extra verlof van twee weken betekenen. Nederlandse vrouwen krijgen nu zestien weken verlof rond de bevalling, waarvan ze er in principe minimaal vier voor de bevalling moeten opnemen.
 • CNV pleit voor langer en flexibel zwangerschapsverlof (CNV.nl, 1 september 2008). Het CNV wil jonge ouders helpen om hun gezin en werk te combineren. Daarom wil het CNV dat het zwangerschapsverlof wordt uitgebreid van 16 naar 20 weken.
 • Wouter Keuning: Laat vrouwen verlof regelen met hun baas (De Volkskrant, 2 september 2008). Wat is emancipatie? Hoe belangrijk is het dat meer vrouwen gaan werken, en is het eigenlijk wel goed voor een kind als de moeder werkt? Op dat soort vragen bleken de coalitiegenoten CDA, PvdA en ChristenUnie vorig jaar heel verschillende antwoorden te hebben, toen zij vergaderden over de emancipatienota waar minister Plasterk zich op dat moment het hoofd over brak. De totstandkoming ervan was naar verluidt dan ook een zware bevalling waar ministers van alle coalitiepartijen zich veelvuldig ermee bemoeiden.maandag 1 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Aanpak huiselijk geweld wordt aangescherpt (Staatscourant, 1 september 2008). Het kabinet gaat huiselijk geweld beter en strenger vervolgen. Dat blijkt uit het Plan van aanpak Huiselijk geweld tot 2011, dat Justitieminister Hirsch Ballin vandaag naar de Kamer heeft gestuurd.
 • 'Blijf bij die baby' (Intermediair, 29 augustus 2008). Vrouwen moeten zich meteen na hun zwangerschapsverlof ziek melden, vindt Beatrijs Smulders. Kinderen horen het eerste jaar bij hun moeder en niet op de crèche. Pleidooi voor een babysabbatical.
 • 'Zwangerschapsverlof in overleg met baas' (Elsevier, 1 september 2008). Vrouwen moeten in samenspraak met hun baas hun zwangerschapsverlof kunnen indelen. Zo moet het voor vrouwen makkelijker worden om na het krijgen van een kind de draad weer op te pakken. Met die gedachte stoeit de Taskforce DeeltijdPlus, die in opdracht van het kabinet onderzoekt hoe vrouwen gestimuleerd kunnen worden om langer te werken.
 • Maternity leave time to be increased in the EU (EUObserver.com, 1 september 2008, volledige nieuwsbericht). EU social affairs commissioner Vladimir Spidla is to present a draft proposal on 8 October to increase the length of maternity leave in the EU from 14 to 18 paid weeks, AFP reports. The aim is to improve gender equality in the bloc by helping women to remain active.Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]