dinsdag 29 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  SEPTEMBER 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2008


dinsdag 23 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Malou van Hintum: 'Hulp aan meisjes in detentie is ondermaats' (De Volkskrant, 23 september 2008). Een op de vijf tienermeisjes in justitiële jeugdinrichtingen is zwanger geweest. Bijna allemaal hebben ze last van ernstige psychiatrische stoornissen. Toch doen de inrichtingen onvoldoende om deze problemen aan te pakken en te voorkomen. Vooral voor meisjes die strafrechtelijke delicten hebben gepleegd, ziet de toekomst er somber uit.
 • Sexism pays: Study finds men who hold traditional views of women earn more than men who don't. Women with egalitarian views don't earn much nore than those with traditional outlooks, researchers conclude (American Psychological Association, September 18, 2008). When it comes to sex roles in society, what you think may affect what you earn. A new study has found that men who believe in traditional roles for women earn more money than men who don't, and women with more egalitarian views don't make much more than women with a more traditional outlook.
  Timothy Judge, PhD, and Beth Livingston from the University of Florida, analyzed data from a nationally representative study of men and women who were interviewed four times between 1979 and 2005. A total of 12,686 people, ages 14 to 22 at the beginning of the study, participated; there was a 60 percent retention rate over the course of the study. Results were published in the September issue of the Journal of Applied Psychology, published by the American Psychological Association.zondag 21 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Half miljoen vrouwen sterven bij bevalling (De Telegraaf, 20 september 2008). Elk jaar sterven er 500.000 vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling. Dat blijkt uit een oproep die Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) vandaag heeft gedaan, voor een actievere politiek als het gaat om moedersterfte.

Onze andere sites > emancipatie.startpagina.nl:

 • Studerende moeders - Zwangerschap of studeren in combinatie met andere gezinverantwoordelijkheden vormt een extra belasting. Het vergt nogal wat regel en uitzoekwerk, daarnaast blijkt dat (her) intredende studerende moeders tegen nogal wat knelpunten aanlopen die de toegang tot onderwijs of de studievoortzetting kunnen belemmeren.vrijdag 19 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Grote steden willen einde aan polygamie (Staatscourant.nl, 19 september 2008). Justitieminister Hirsch Ballin moet de wet zo wijzigen dat mannen die in het buitenland zijn getrouwd met meerdere vrouwen, niet langer Nederlander kunnen worden. Dit verzoek legden de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vandaag neer bij de CDA-bewindsman.
 • Helene Seevinck:  Zeeland experimenteert met tijdenbeleid (Re.Public, 19 september 2008). De provincie Zeeland zet een experiment met tijdenbeleid in gang. Dat moet het eenvoudiger maken om werk en gezin te combineren.
 • Veel ambtenaren vinden diversiteit niet zo belangrijk (Re.Public, 19 september 2008). ‘De ambtenaar’ een oude, witte man? Als het aan het kabinet ligt niet. Maar een derde van de ambtenaren weet niet of zijn of haar werkgever een actief diversiteitbeleid voert.
 • Scout zoekt burgemeester (Ministerie van BZK.nl, 18 september 2008). Een van de beleidsprioriteiten van het kabinet is het bevorderen van diversiteit. Ook onder politieke ambtsdragers. Een groep van zes scouts, bestaande uit burgemeesters en oud-burgemeesters, gaat komend jaar gericht op zoek naar talenten voor het burgemeesterschap. Hiervoor benutten de scouts hun netwerken. Minister Ter Horst vindt het noodzakelijk dat het openbaar bestuur gebruik maakt van al het beschikbare talent. Vanwege achterblijvende instroom van vrouwelijke en allochtone burgemeesters wil zij gericht aandacht besteden aan deze groepen. Zij krijgt daarbij de hulp van het Nederlands Genootschap van burgemeesters (NGB) en de commissarissen van de Koningin.woensdag 17 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):
woensdag 17 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Plasterk steunt meer vrouwen in Europa (NRC-Handelsblad, 16 september 2008). Minister van Onderwijs Ronald Plasterk heeft publiekelijk zijn steun uitgesproken voor een campagne ter vergroting van het aantal vrouwelijke leden van het Europees Parlement. De Europese Vrouwenlobby startte onlangs de ‘50/50’- campagne, gericht op evenredige vertegenwoordiging van vrouwen bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. Plasterk schrijft op de ‘50/50’ website: „Het aantal vrouwen in de Europese politiek groeit niet hard genoeg. We moeten er harder aan trekken.” Ook Europees commissaris Neelie Kroes (mededinging) verbindt haar naam aan het initiatief, evenals de Belgische premier Yves Leterme.
dinsdag 16 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • ChristenUnie: 'Maak einde aan gebrekkige opvang slachtoffers mensenhandel' (ChristenUnie.nl, 15 september 2008). De regering moet maatregelen nemen om de opvang van slachtoffers van mensenhandel veilig te stellen. Dat stelt de ChristenUnie in Kamervragen aan de Ministers Klink en Hirsch Ballin naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad. Kamerlid Ed Anker: 'Dit bericht schokt mij zeer.' Slachtoffers van mensenhandel belanden vaak weken in de politiecel of op straat door een schrijnend tekort aan veilige opvangplekken.
 • Dylan de Gruijl: Slachtoffers mensenhandel op straat (Nederlands Dagblad, 15 september 2008). Slachtoffers van mensenhandel belanden vaak weken in de politiecel of  op straat door een schrijnend tekort aan veilige opvangplekken. Dat frustreert de opsporing van criminele bendes die zich veelal bezighouden met gedwongen prostitutie van buitenlandse, illegale vrouwen. De slachtoffers kunnen een cruciale rol spelen voor politie en justitie, maar doen vaak geen aangifte door het gebrek aan opvang.
 • Dylan de Gruijl: 'In politiecel is vrouw tenminste nog veilig' (Nederlands Dagblad, 15 september 2008). De opvang van slachtoffers van mensenhandel schiet ernstig tekort. Vrouwen uit Oost-Europa of Azië die door criminelen gedwongen in de prostitutie te werk zijn gezet, moeten vaak in de politiecel blijven of nog erger: ze kunnen niet weg bij hun pooier. ,,Dat heeft al geleid tot zelfmoordpogingen.''. [...] Anderhalve maand bivakkeert de vrouw met haar twee kinderen nu in de kale aanmeldruimte van een asielzoekerscentrum. Ze kan geen kant op. Een wandeling buiten de poort is levensgevaarlijk. De criminelen die haar onder dwang in de prostitutie lieten werken, maken vermoedelijk nog altijd jacht op haar.maandag 15 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Minder eenoudergezinnen afhankelijk van uitkering (CBS.nl,. 15 september 2008). In 2007 haalde 68,5 procent van de eenoudergezinnen het inkomen voornamelijk uit betaald werk. Dat is meer dan in 2005 toen dat voor bijna 63 procent van de eenoudergezinnen gold. Er zijn dus minder eenoudergezinnen afhankelijk van bijstand of een andere uitkering. Het aandeel met inkomen uit betaald werk ligt bij eenoudergezinnen nog wel steeds veel lager dan bij gezinnen met twee ouders. Van die gezinnen had bijna 95 procent voornamelijk inkomen uit loon of winst.
 • Pensioen vrouwen ondermaats (Trouw, 15 september 2008). Vanaf vandaag organiseert E-Quality overal in het land Vrouw & Geld Cafés om de financiële educatie van vrouwen te vervolmaken. Dat is hard nodig: „Vrouwen vinden geld oninteressant.”Ze zijn bedoeld om het ’financieel analfabetisme’ van vrouwen, zoals onderzoeker geldcultuur Gerard Borst het noemt, te verhelpen. De ’Vrouw & Geld Cafés’, die kenniscentrum voor emancipatie E-Quality vandaag in het hele land gaat organiseren, bieden vrouwen een ontspannen manier om in hun financiële huishouding te duiken, ervaringen uit te wisselen en informatie in te winnen.
 • Vrouwen krijgen les in financiën. Na een scheiding hebben vrouwen minder en mannen meer geld (Trouw, 15 september 2008). Vanaf vandaag organiseert E-Quality overal in het land Vrouw & Geld Cafés om de financiële educatie van vrouwen te vervolmaken. Dat is hard nodig: „Vrouwen vinden geld oninteressant.” Ze zijn bedoeld om het ’financieel analfabetisme’ van vrouwen, zoals onderzoeker geldcultuur Gerard Borst het noemt, te verhelpen. De ’Vrouw & Geld Cafés’, die kenniscentrum voor emancipatie E-Quality vandaag in het hele land gaat organiseren, bieden vrouwen een ontspannen manier om in hun financiële huishouding te duiken, ervaringen uit te wisselen en informatie in te winnen.
 • 'Vrouwen moeten pensioeninhaalslag maken' (MT.nl, 15 september 2008). Vrouwen bouwen in hun leven gemiddeld slechts een derde op van het pensioen dat mannen opbouwen. Oudere vrouwen staan er aanzienlijk slechter voor dan jonge vrouwen. Dat stellen Arthie Schimmel, beleidsmedewerker bij kenniscentrum voor emancipatie E-Quality, en Denise Hulst, co-auteur van 'Vrouwen & Geld, organiseer je financiën', in dagblad Trouw. Dit nieuwe gegeven, zeggen zij, komt in de Emancipatiemonitor 2009 te staan. De tweejaarlijkse monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau verschijnt in januari.
 • Agnes Jongerius: Aanboren van veelzijdig talent (FNV.nl, september 2008). Toespraak van de FNV-voorzitter tijdens een bijeenkomst van Hay Group Vision Society in Slot Zeist, 11 september 2008). Hieruit: '[...] Maar ik ben zelf dan ook letterlijk het product van positieve actie binnen de FNV. Ik zit op deze plek omdat indertijd de Vervoersbond uitdrukkelijk op zoek ging naar vrouwen om het  mannenbolwerk open te breken. Toen ik daar eenmaal zat, kwam ik in het bestuur omdat de bond het belangrijk vond dat daarin ook vrouwen zaten. En enige tijd later kreeg ik Johan Stekelenburg en Lodewijk de Waal op bezoek. Want de FNV had een aantal jaren eerder besloten: de volgende voorzitter wordt een vrouw. Een kansrijke kandidate had afgehaakt. En ik realiseerde me: als ik vandaag nee zeg, dan heb niet ik een probleem. Maar dan hebben Johan en Lodewijk een probleem' [...].
 • ChristenUnie: 'Gescheiden partner mag niet in de kou komen te staan' (ChristenUnie.nl, 15 september 2008). Bij echtscheiding mag een partner die jarenlang zonder inkomen voor de gemeenschappelijke zaak gewerkt heeft, niet in de kou worden gezet. Dat heeft de ChristenUnie ingebracht in het debat over de Wettelijke Gemeenschap van goederen. Kamerlid Ed Anker kreeg daarop van minister Hirsch Ballin (Justitie) de toezegging dat onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid om met een wettelijke regeling de zogeheten ‘koude uitsluiting' bij echtscheiding te voorkomen.
 • Renata Goldirova: Brussels set to improve maternity leave conditions (EUObserver.com, September 15, 2008). The European Commission intends to extend the minimum length of maternity leave from fourteen to eighteen continuous weeks, while ensuring a full salary. 'Longer leave would have a positive impact on the mother's health in general,' the draft commission paper, seen by EUobserver, says, adding that full payment of wages or salary would prevent women from suffering financial losses during their time away from work.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]