donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  SEPTEMBER 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2008

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
maandag 29 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Summit places equality at heart of EU social agenda (europa.eu, September 29, 2008). 400 high-ranking delegates will today discuss the next steps in the EU's strategy to tackle discrimination at the second annual European Equality Summit in Paris. A key element of the discussions will be the European Commission's proposal from July 2008 to extend existing EU protection from discrimination to areas like access to goods and services, education and healthcare. Equality ministers and stakeholders – NGOs, social partners, companies and independent equality bodies from around Europe – will be able to give their views on the proposal, and also follow up on the commitments made by EU countries as part of the European Year of Equal Opportunities for All in 2007.
 • Deedee Derksen: Politievrouw streed met boerka en kalasjnikov (De Volkskrant, 29 september 2008).  Ze was de eerste politievrouw van Afghanistan. Zondag werd Malalai Kakar (45) vermoord. Een boerka en een kalasjnikov. Dat waren de belangrijkste wapens van Malalai Kakar. In de boerka kon ze over straat in het conservatieve Kandahar, provinciehoofdstad in het zuiden van Afghanistan. Met de kalasjnikov rekende ze dieven verkrachters en moordenaars in.
 • ChristenUnie: Onderzoek 'koude uitsluiting' (ChristenUnie.nl, 26 september 2008). Op verzoek van de ChristenUnie komt er een onderzoek van het ministerie van Justitie naar de zogeheten 'koude uitsluiting' bij echtscheiding: het met lege handen achterblijven van de echtgenoot die voor het gemeenschappelijke huishouden heeft gewerkt, echter zonder een inkomen in te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om werk in het huishouden, op de boerderij of in de zaak.
 • Vrouwelijke werknemers uit Nederland melden het minst snel loondiscriminatie (ANP Pers Support, 29 september 2008). Van de geënquêteerde vrouwelijke werknemers in Europa en in de VS melden vrouwelijke werknemers uit Nederland het minst snel loondiscriminatie, zo blijkt uit een onderzoek van JobbingMall.nl. In het onderzoek wordt de gelijkheid op de werkvloer in de VS en zeven Europese landen vergeleken: 28 Procent van de vrouwelijke werknemers in Nederland meldt loondiscriminatie, in vergelijking met 45 procent in Duitsland, 38 procent in heel Europa en 34 procent in de VS.zondag 28 september 2008

Aktueel > Tijdschriftenrek:

 • LOVER, september 2008 (inhoudsopgave). Hieruit online:
  • Boekrecensie | Manu Buhring: Monstermoeder of monsterleven ? De nieuwe roman van Julia Franck: De Middagvrouw (LOVER 2008, nr. 3). De jonge verpleegster Helene laat haar zoon Peter in de zomer van 1945 alleen achter op een klein station ergens in Noord-Duitsland. Peter is dan pas 7 jaar oud. In De middagvrouw reconstrueert Julia Franck het leven van Helene.
  • Film | Karlijn de Blécourt: Actieheldinnen zonder bimbo-outfit (LOVER 2008, nr. 3). De mannelijke held doet het in actiefilms altijd goed. Maar wie smult van heldhaftige vrouwen, moet het doen met karikaturale pin-ups als Lara Croft en bovennatuurlijke creaturen als Buffy. Hoewel: er is een lichtpuntje. In het horror-, slasher- en fantasygenre zijn de ‘gewone’ stoere vrouwen in opkomst.
  • Contra Expertise | Cathelijne Berghouwer: Vrouwenhersenen (LOVER 2008, nr. 3). Wetenschappers hebben een jarenlange traditie opgebouwd in het ‘leren begrijpen van de vrouw’, ofwel ‘Was wil das Weib?’. Een veelbelovende tak in deze sport is het hersenonderzoek. Nu de technieken om het brein in kaart te brengen steeds geavanceerder worden, komen er meer ‘bewijzen’ naar buiten dat vrouwen echt andere hersenen hebben dan mannen. De aloude zoektocht naar sekseverschillen wordt dus in de fMRI-scanner voortgezet. Wat is er waar van de claims over verschillen in de mannelijke en vrouwelijke hersenpan?zaterdag 27 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • De betere manager heeft vrouwelijke èn mannelijke kant (De Volkskrant,, 26 september 2008). Socioloog Iteke Weeda omschrijft de manager van de toekomst als een androgyn, intelligent persoon met humor en zelfvertrouwen. De beste manager heeft mannelijke en vrouwelijke kanten in zich, constateert socioloog Iteke Weeda nadat ze namens het Nederlands Instituut voor Managers (NIVE) de ervaringen van tweehonderd managers en twaalf topmanagers onderzocht.
 • USA | Kim Gandy: Don't Take His Word For It (National Organisation of Women, September 2008). She's been on the covers of publications from Time and Newsweek to Us Weekly. Alaska Governor and Republican vice presidential nominee Sarah Palin could be a heartbeat away from the highest office in the country. There could be a woman in the White House, and the nation's a-buzz over this rising star.So why aren't I more excited about this?
 • Frank Furedi: De heksenjachtclub (Trouw, 27 september 2008). De progressieve vrouwen van Amerika waren er heel snel bij om Sarah Palin, de Republikeinse kandidate voor het vicepresidentschap, aan het kruis te nagelen. Niet zozeer vanwege haar ideeën, maar vanwege haar levensstijl, constateert Frank Furedi. „De kwaadaardigheid van de taal die jegens Palin gebezigd wordt laat zien met hoeveel minachting de kosmopolitische elite naar gewone mensen kijkt.”
 • Te weinig plek voor zieke zwangeren (NRC-Handelsblad, 27 september 2008). Ziekenhuizen hebben te weinig plaats voor zieke zwangeren en vrouwen met een ernstig bedreigde zwangerschap. In 2006 werden 312 zwangere vrouwen in een penibele situatie overgeplaatst naar zogeheten perinatologische centra buiten de eigen regio, wegens plaatsgebrek. In zeven gevallen moest de zwangere vrouw naar België uitwijken. Dat stellen tien gynaecologen vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.vrijdag 26 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • CDA roept Plasterk nog niet op matje (Nederlands Dagblad, 26 september 2008). CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk ziet geen aanleiding minister Plasterk van Onderwijs op het matje te roepen. Wel vindt hij dat Plasterk moet afblijven van het wetsartikel dat scholen vrijheid geeft in hun benoemingsbeleid. Een aanscherping ten gunste of ten koste van homo's is volgens hem uit den boze.
 • CDJA: Homo's weigeren op school mag (De Telegraaf, 25 september 2008). Het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, protesteert tegen het idee van minister Plasterk over het benoemingsbeleid van scholen. De minister van Onderwijs wil scholen verbieden om homoseksuele docenten te weren. De jongeren roepen de Tweede Kamerleden van het hun partij op om tegen dit idee in te gaan. Dit doen zij in een artikel in het Nederlands Dagblad van donderdag.
 • Harry van der Molen en Geert Meijering: CDA moet vrijheid van onderwijs nù redden (Nederlands Dagblad, 25 september 2008). De CDA-fractie in de Tweede Kamer moet minister Plasterk tot de orde roepen, omdat hij de vrijheid van onderwijs wil inperken. De minister van Onderwijs wil reformatorische scholen namelijk verbieden om homoseksuele leerkrachten te weigeren. Dit staat haaks op artikel 23 van onze Grondwet en het CDA moet opstaan om een van dé verworvenheden van ons land veilig te stellen.donderdag 25 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Innovatieve financiering voor vrouw en kind (regering.nl, 25 september 2008). Minister-president Balkenende heeft samen met buitenlandse collega's gepleit voor een extra internationale inspanning om kindersterfte en sterfgevallen in het kraambed te verminderen. Zij deden dat in een opinieartikel in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Het artikel is ondertekend door minister-president Balkenende, president Kikwete van Tanzania, minister-president Stoltenberg van Noorwegen en voorzitter Zoellick van de Wereldbank.woensdag 24 september 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Meldpunt uitgehuwelijkte meisjes (De Volkskrant, 24 september 2008).Minister Ella Vogelaar voor Integratie komt met een meldpunt tegen het achterlaten van allochtone meisjes in hun land van herkomst. Het idee hiervoor komt van Khadija Arib van de PvdA. Het probleem van meisjes die tijdens de vakantie worden achtergelaten en vaak tegen hun wil worden uitgehuwelijkt, komt voor onder Marokkanen en Turken, en mogelijk onder Irakezen en Pakistanen, aldus Arib dinsdag in de Tweede Kamer.
 • Katrijn de Ronde: Seksistische man krijgt meer dan progressieveling (Volkskrant Banen, 24 september 2008). Sexisme lijkt het inkomen te bevorderen, schreef een groep Amerikaanse psychologen in het Journal of Applied Psychology. Zij vroegen in de periode 1979 tot 2005 vier keer aan ruim 12 duizend mannen en vrouwen hoe zij dachten over werkende vrouwen en de gevolgen voor de maatschappij als meer vrouwen zouden gaan werken. Uit dat onderzoek blijkt dat de ideeën van mannen en vrouwen steeds dichter bij elkaar komen te liggen, maar ook dat traditioneel ingestelde mannen significant meer verdienen dan hun meer vooruitstrevende seksegenoten. Het verschil in inkomen kan oplopen tot 5.800 euro per jaar.
 • Albayrak treedt op tegen polygamie (De Volkskrant, 24 september 2008). Migranten die in hun land van herkomst met meerdere vrouwen zijn getrouwd, kunnen straks op geen enkele manier meer Nederlander worden. Nu bestaat die mogelijkheid nog wel voor buitenlanders die al langer dan vijftien jaar in Nederland zijn.


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]