woensdag 21 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  OKTOBER 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2008

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
vrijdag 31 oktober 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ook Utrecht pakt prostitutie nu keihard aan (Binnenlands Bestuur, 31 oktober 2008). Net als in Amsterdam en Alkmaar pakt nu ook Utrecht de raamprostitutie fors aan. Aanleiding zijn steeds hardere aanwijzingen dat de helft tot mogelijk 80 of 90 procent van de vrouwen in meer of mindere mate gedwongen in de prostitutie zit.
 • Kamer debatteert over sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders (VNG.nl, 31 oktober 2008). Staatssecretaris Aboutaleb van SZW wil de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met jonge kinderen laten vervallen. Maar de bijstandsmoeders moeten zich dan wel gaan scholen. Uit het debat in de Tweede Kamer blijkt dat de meningen hierover verdeeld zijn.
 • VVD wil stop op kinderbijslag voor nakomelingen uit polygame huwelijken (VVD.nl, 31 oktober 2008). De VVD pleit voor een exportstop voor kinderbijslag voor gezinnen buiten de Europese Unie. Ieder jaar geeft de Nederlandse overheid veertig miljoen euro uit voor kinderbijslag voor kinderen die in het buitenland wonen. Voor de VVD, bij monde van Stef Blok, is dat ongehoord als het gaat om kinderbijslag dat naar landen buiten de EU gaat. Maar liefst 41.500 kinderen uit, met name, Marokko en Turkije ontvangen kinderbijslag. Een deel van die kinderen zijn vermoedelijk voortgekomen uit polygame huwelijken.
 •  Kennisland Nederland heeft technische vrouwen nodig (BredeSchool.nl, 31 oktober 2008). Meiden moeten vaker kiezen voor technisch onderwijs. Minister Plasterk gaf daarom woensdag het startschot voor het project ‘Meisjes en Techniek’ waarmee extra geld vrijkomt voor de promotie van techniek op school.
 • Oppositie gezinsnota roert zich alvast (Nederlands Dagblad, 30 oktober 2008). De gezinsnota die minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) vrijdag presenteert, circuleert al in kleine kring. Tegenstanders spuien hun kritiek alvast. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin kiest in zijn Gezinsnota het traditionele gezin als ijkpunt. Volgens de oppositie staart hij zich er blind op. Rouvoet zou éénoudergezinnen, homohuwelijken en andere moderne gezinsvormen verwaarlozen. Een gemiste kans, oordelen PvdA, VVD en D66. In zijn nota, die in concept in kleine kring circuleert, pleit Rouvoet voor gezinsvorming op jongere leeftijd. Hij wil af van het idee dat jonge stellen eerst carrière maken en dan pas een gezin gaan stichten. Ook waarschuwt de bewindsman voor de risico's van zwangerschappen op latere leeftijd. Volgens hem wordt er te lichtzinnig gedacht over ingrepen als ivf (reageerbuisbevruchting).
 • Rouvoet ontmaskert in nota betuttelparadox (Nederlands Dagblad, 29 oktober 2008). Het kabinet spreekt morgen over de Gezinsnota van minister Rouvoet. De bewindsman wil daarin aangeven hoe gezinnen kunnen worden versterkt. Ook dient hij critici die hem betutteling verwijten ideologisch van repliek. Zoals het bij een spannende nota meestal gaat, lekte een deel van André Rouvoets 'Gezinsnota' via RTL4 al uit. Morgen buigt het kabinet zich over de nota van de minister van Jeugd en Gezin. Een nota die gezien mag worden als zijn 'kroonjuweel' en als visitekaartje van zijn partij, de ChristenUnie. In zijn Gezinsnota zal hij lijnen uitzetten voor beleid op lange(re) termijn. Dat is eens wat anders dan te moeten reageren op een hoofdpijndossier zoals de voortdurende problemen in de jeugdzorg.

Nieuwsarchief:
donderdag 30 oktober 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Antwoorden Staatssecretaris Bussemaker (VWS) op Kamervragen van Van der Vlies (SGP) over het uitvaren van de abortusboot naar Spanje (Ministerie van VWS, 30 oktober 2008). [...] Women on waves heeft een vergunning, verbonden aan een mobiele kliniek, voor het uitvoeren van zwangerschapsafbrekingen bij zwangerschappen tot zeven weken. Deze mobiele kliniek heeft Women on waves echter niet meegenomen naar Spanje. Daarom is geen sprake van een vergunning voor de voorgenomen activiteiten en zijn de voorwaarden behorende bij de vergunning niet aan de orde. Ik zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verzoeken mij te informeren over de activiteiten van Women on Waves bij Spanje. [...] Women on waves heeft in het verleden middels de wettelijke registratieformulieren van de Wet afbreking zwangerschap (Waz) aan de IGZ verslag gedaan van haar werkzaamheden. In de jaarlijkse Waz-rapportage van de IGZ wordt onder meer aandacht besteed aan overtijdbehandelingen. De opgave van Women on waves wordt daarin meegenomen. [...] Op dit moment is het kabinet nog in bespreking over de exacte wijze waarop invulling zal worden gegeven aan de passage in het coalitieakkoord met betrekking tot de overtijdbehandeling.
 • Helden met ongezonde taille-heup verhouding (De Volkskrant, 30 oktober 2008). De gemiddelde kindertelevisieheld is nog altijd blank en man, zo blijkt uit onderzoek. Scenarioschrijvers leggen tijdens het Cinekid filmfestival uit hoe je nieuwe helden kunt creëren. Het met scenarioschrijvers gevulde bioscoopzaaltje moet even wennen aan het idee: wat kindertelevisiehelden betreft, blijkt het altijd zo vooruitstrevende Nederland plots een weinig geëmancipeerd land. [...] En anno 2008 is in Nederland grofweg 70 procent van de hoofdrolspelers (zowel geanimeerde als echte personages) uit voor kinderen bedoelde televisieprogramma’s nog altijd mannelijk. Daarmee voldoet ons land precies aan het wereldgemiddelde. ‘In Scandinavië zijn er al wél evenveel jongens als meisjeshelden te zien op televisie’, meldt de Duitse Götz, die directeur is van het International Central Institute for Youth and Educational Television (IZI). ‘Volgens ons onderzoek zijn de Nederlandse commerciële omroepen zelfs iets geëmancipeerder dan de publieke.’woensdag 29 oktober 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Met kleine kinderen geen sollicitatieplicht (ChristenUni, 29 oktober 2008). Alleenstaande ouders die van de bijstand leven, hoeven geen baan te zoeken tot hun jongste kind zes jaar wordt. Dat staat in het wetsvoorstel verbetering arbeidsmarktpositie alleenstaande ouders, dat de Tweede Kamer vandaag behandelt. De ChristenUnie is er van harte voor, ouders van kleine kinderen geen sollicitatieplicht op te leggen. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Een ouder kan zelf kiezen hoe zij of hij voor de kinderen een stabiele thuissituatie schept.'
 • Onderzoek naar 'gezinsvriendelijk werkgeverschap' (ChristenUnie, 29 oktober 2008). Minister Rouvoet laat onderzoeken hoeveel ‘gezinsvriendelijk werkgeverschap' kost en oplevert. Hij zei dit dinsdag tijdens een toespraak in de Haagse Kloosterkerk. Voor een internationaal publiek van werkgevers, bestuurders en politici wees Rouvoet erop dat veel mensen wel (meer) willen werken, maar dat dit slecht te combineren is met hun gezins- en opvoedingstaken. ‘Meer kinderopvang is hiervoor niet de oplossing, omdat het gaat om ouders die zélf voldoende tijd voor hun kinderen willen hebben.'
 • Evelien Tonkens: Beste Naema (De Volkskrant, 29 oktober 2008). Met mijn libido gaat het uitstekend, dank je. Op zich geen vermelding in de krant waard. Maar omdat jij meent dat mijn libido volledig gedoofd is, voel ik me genoodzaakt er een verklaring over af te geven. Jij schrijft dat ‘in een samenleving waarin de ongelijkheid tussen man en vrouw, machtige en machteloze, steeds meer verdwijnt, ook het libido verdwijnt.’ (Forum, 24 oktober). Daar heb ik nou helemaal geen last van, hoewel ik al meer dan een kwart eeuw in relatie verkeer waarin de machtsbalans gelijk is.
  • [Dit artikel is een reactie op] Naema Tahir: Beste Andreas (deel 10) (De Volkskrant, 24 oktober 2008). Ongelijkheid bevordert het libido – ook alweer zo’n taai taboe, maar tegelijk een cruciaal punt.
 • Stellen mogen adoptie niet langer zelf regelen (De Volkskrant, 28 oktober 2008). Stellen die een kind willen adopteren, mogen dat niet langer zelfstandig regelen. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil af van de praktijk waarin Nederlanders zelf een adoptiekind zoeken in het buitenland. De bewindsman heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij volgt daarmee een advies op dat oud-staatssecretaris Ella Kalsbeek heeft uitgebracht. Zij stelde in mei een pakket maatregelen voor die problemen met adoptie moeten voorkomen.

Onze andere sites > jokesmit.nl:

 • Mieske van Eck: Moeder van het Nederlandse feminisme (Leeuwarder Courant, 24 oktober 2008). Joke Smit is in de twintigste eeuw ongetwijfeld een van de invloedrijkste vrouwen geweest. Dat Marja Vuijsje een kloeke biografie over haar schreef, is dan ook niet meer dan terecht. Heel veel zaken waarvan vrouwen van nu gedachteloos genieten, zijn mede of vooral te danken aan deze dochter van een christelijke hoofdonderwijzer, die zich met calvinistische ijver en onverzettelijke vernieuwingsdrift inzette voor de vijfurige werkdag, abortus en gelijkberechtiging van de vrouw.dinsdag 28 oktober 2008

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Aboutaleb pleit in Turkije voor instellen Commissie gelijke behandeling (E-Quality.nl, 28 oktober 2008). Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in Turkije een pleidooi gehouden voor de instelling van een Commissie Gelijke Behandeling. Hij deed dit in Ankara tijdens een conferentie over een Nederlands-Turks samenwerkingsproject om de gelijke behandeling van vrouwen en mannen in Turkije te bevorderen. Dit project ‘Promoting Gender Equality’ is een initiatief van de Europese Commissie. Het ging in het voorjaar van 2007 van start en is nu afgerond.
 • Dichteres Ankie Peypers (80) overleden (NRC-Handelsblad, 27 oktober 2008). Dichteres Ankie Peypers is vrijdag op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Franse stad Cahors overleden, na een korte ziekte. Dat heeft een vriendin van de familie vandaag bekendgemaakt. Peypers woonde sinds jaren in Frankrijk, samen met beeldend kunstenares An Dekker. Ankie Peypers, geboren op 29 september 1928 in Amsterdam, debuteerde in 1946 met de bundel Zeventien, een bundel met zeventien gedichten die zij voor haar zeventiende jaar geschreven had. Sindsdien verschenen er vele dichtbundels, vertalingen en enkele romans van haar. In 1991 kwam er een verzamelbundel van haar poëzie uit: Gedichten 1951-1975.maandag 27 oktober 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen mogen lector zijn in de kerk (Het Laatste Nieuws, 25 oktober 2008). Priester worden is nog steeds een stap te ver, maar vrouwen mogen straks wel 'officieel' uit de Bijbel voorlezen tijdens misvieringen. Dat hebben bisschoppen in Rome beslist. Vergis u niet, de regel heeft maar één doel: het geloof verspreiden. Kan het niet meer via priesters, dan maar via leken, denken ze in Rome. De paus, die bekend staat om zijn conservatieve ideeën, moet het voorstel wel nog goedkeuren.
 • Seksuele voorlichting verplicht in Engeland (De Volkskrant, 25 oktober 2008). Seksuele voorlichting wordt verplicht op Engelse basis- en middelbare scholen. Daarmee hoopt de Britse regering het hoge aantal tienerzwangerschappen terug te dringen. Groot-Brittannië heeft het hoogste aantal tienerzwangerschappen in West-Europa. De afgelopen twintig jaar is het aantal weliswaar afgenomen, zei de staatssecretaris van onderwijs Jim Knight onlangs, maar er moet volgens hem nog veel meer gebeuren.
 • 'Schrikbarend veel slachtoffers loverboys Friesland' (De Volkskrant, 25 oktober 2008). Minstens 76 meisjes in Friesland zijn dit jaar het slachtoffer geworden van loverboys of vertonen symptomen daarvan. Dat blijkt uit de jaarevaluatie van het Advies en Meldpunt Loverboys en Jeugdprostitutie in Friesland.zaterdag 25 oktober 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Yvonne Doorduyn: Pechtold: ben je single, dan is D66 jouw partij (De Volkskrant, 25 oktober 2008). De partij van het individu was D66 altijd al. Maar de partij voor alleenstaanden – dat is nieuw. Partijleider Alexander Pechtold vent het dezer dagen enthousiast uit: ben je single, dan is D66 jouw partij. De mailbox liep vol, toen hij er bij de Politieke Beschouwingen in september een punt van maakte. Eindelijk oog voor de alleenstaande, in het geweld van elkaar naar de kroon stekende gezinspartijen. CDA, ChristenUnie – maar ook de PvdA laat zich niet onbetuigd met het motto ‘kinderen eerst’. Met een minister voor Jeugd en Gezin, extra koopkracht voor gezinnen, gratis schoolboeken, in ieder arm gezin een gratis computer.

Onze andere sites > emancipatie.startpagina.nl:

 • De Stichting Vrouwengeschiedenis van de vroegmoderne tijd stelt zich ten doel:
  • Het inventariseren van onderzoeksactiviteiten op het gebied van vrouwengeschiedenis van de vroegmoderne tijd (1500-1800)
  • Het stimuleren van en bekendheid geven aan onderzoek op dit terrein
  • Het uitwisselen van onderzoekservaringen en het bevorderen van onderlinge contacten in Nederland en internationaal


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]