woensdag 21 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  NOVEMBER 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2008

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
zondag 30 november  2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Zwangere vrouw niet bang voor prenatale screening (De Telegraaf, 27 november 2008). Zwangere vrouwen zijn niet bang voor screeningstesten als een echo en een bloedtest. Van extra afwijkingen die daardoor bij het kind zouden ontstaan is geen sprake. Dat blijkt uit onderzoek waarop de psychologe Anke Kleinveld dinsdag promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens Kleinveld hebben eventuele screeningstesten helemaal geen invloed op het feit dat vrouwen meer aan het kind hechten naarmate de zwangerschap vordert.
 • Frederiek Weeda: Ruggeprik voor alle barende vrouwen (NRC-Handelsblad, 29 november 2008). Elke barende vrouw krijgt voortaan een pijnstillende ‘ruggeprik’ aangeboden als de pijn haar te veel wordt. Dit staat in een nieuwe richtlijn, opgesteld door de landelijke verenigingen van gynaecologen, verloskundigen en anesthesiologen.

Nieuwsarchief:

 • 'Ondubbelzinninge steun homo-emancipatie' (COC Nederland, 22 november 2008). De Nederlandse politiek en samenleving moeten ondubbelzinnig hun steun uitspreken voor de emancipatie van vrouwen en homo's én volop ruimte geven aan orthodoxe moslims. Dat zei Ahmed Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, zaterdag op de najaarsbijeenkomst van de Banning Werkgemeenschap binnen de PvdA in Utrecht.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • hspace=0  Renate Rubinstein (Markant, heruitzending in DocDepot van een programma d.d. 12 april 1987). Schrijfster en journalist Renate Rubinstein (1929 - 1990) vertelt in Markant over haar jeugd in Duitsland en de vlucht van haar joodse ouders naar Nederland en Engeland eind jaren '30 uit angst voor het nazisme en de dood van haar vader in Auschwitz. Haar werk als schrijfster staat centraal: het interview met kroonprins Willem-Alexander, de wekelijkse column in Vrij Nederland en haar reisverhalen in Avenue. Over haar hang naar ruzies, haar leven en haar slopende ziekte.donderdag 27 november  2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Yvonne Hofs: Jonge vaders in de knel tussen gezin en werk (De Volkskrant, 26 november 2008). In de kantine van de Amsterdamse voetbalclub Wartburgia is dit hét gespreksonderwerp, zegt Rutger Groot Wassink (34). Boven het bier na het zaterdagvoetbal ventileren hij en zijn ploegmaten, bijna allemaal dertigers met jonge kinderen, hun frustraties over de combinatie werk en gezin. Want de jonge vaders zitten in een lastig parket. Dat hun vrouwen en vriendinnen minder gingen werken toen er kinderen kwamen, was de normaalste zaak van de wereld. Maar vaders die in deeltijd willen werken, moeten de ‘papadagen’ voor de poorten van de hel wegslepen. Werkgevers zien zorgzame vaders als lastpakken en collega’s geven hun het gevoel dat ze ‘ambitieloze sukkels’ zijn. Want een echte man gaat uiteraard vol voor zijn carrière.
 • Eerste vrouwen (NVR.nl, november 2008). Ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan heeft de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) op de eigen site een rubriek 'Eerste vrouwen' geopend. Een kleine selectie van eerste vrouwen is gepresenteerd in nummer 2 van de Inforeeks van de NVR. U kunt het nummer online bekijken >> of gratis nabestellen via: info@de-nvr.nl.

Onze andere sites > jokesmit.nl:

 • Doeko Bosscher: Een verantwoordelijke rebel (Historisch Nieuwsblad, november 2008). Wilhelmina Drucker (1847-1925), Aletta Jacobs (1854-1929), Joke Smit (1933-1981) - wie durft te beweren dat dit rijtje voor Smit teveel eer is ? Zij heeft het naoorlogse 'onbehagen bij de vrouw' een stem gegeven met een baanbrekend artikel in De Gids van 1967. Door samen met Hedy d'Ancona de actiegroep Man Vrouw Maatschappij (MVM) op te richten voegde zij ook nog eens een belangrijke daad bij het woord. Zo werd Joke Smit het boegbeeld van de tweede feministische golf in Nederland. Een monument van vastbeslotenheid, in weerwil van tal van persoonlijke twijfels en zachte kanten die bij anderen maar al te vaak de daadkracht ondermijnen.woensdag 26 november  2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vaders voeren actie voor betere balans werk en privé (FNV Bondgenoten, 26 november 2008). Onder de noemer 'Papa Plus' wil een groep jonge vaders de manier veranderen waarop werk in Nederland is georganiseerd. FNV Jong start de campagne samen met de vaders om tot een betere balans tussen werk en zorgtaken te komen. 'Bij de discussie over deeltijdwerkende vrouwen die meer moeten gaan werken, wordt vaders niets gevraagd', stelt Rutger Groot Wassink, beleidsmedewerker bij FNV Jong en initiatiefnemer van Papa Plus. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de werkende vaders minder wil werken en meer tijd aan de kinderen wil besteden. “Waarom wordt er alleen naar vrouwen gekeken als het om het participatieprobleem gaat? Weg met dat anderhalfverdienersmodel. 2 keer 4 dagen doet meer recht aan het verlangen van beide ouders', aldus Merlijn van Hulst (32), universitair docent Bestuurskunde en vader van Kyra (1).
  • Manifest Papa Plus: Vaders van Nederland ! De tijd is gekomen om ons te bevrijden uit de ketens van het fulltimewerk en de laatste resten van het kostwinnersmodel af te schudden.' Zo begint het 'Manifest Papa Plus'. Veertien vaders van in totaal achttien kinderen roepen hun collega-vaders op om bij hun werkgever meer ruimte te eisen voor hun rol als vader. Onder het motto: Een echte man heeft een papadag én een carrière.
 • Ook boerkaverbod hoger onderwijs (re.Public, 26 november 2008). Op wens van de Tweede Kamer gaat Onderwijsminister Ronald Plasterk ook boerka's en nikabs op hogescholen en universiteiten verbieden. Dat heeft hij woensdag toegezegd.

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Conny Stuart (Markant, heruitzending in DocDepot van een programma d.d. 19 januari 1984). | Cabaretière Conny Stuart (pseudoniem voor Cornelia van Wijngaard). Ster in de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Met Simon Carmiggelt, Friso Wiegersma en Wim Sonneveld.dinsdag 25 november  2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • CDA-instituut wil rem op importbruiden (De Volkskrant, 25 november 2008). Hoewel het aantal importbruiden de laatste jaren fors is afgenomen, moet de overheid het moeilijker maken om een buitenlandse bruid of bruidegom naar Nederland te halen. Dat schrijft het Wetenschappelijk Instituut van het CDA in een advies aan de partij. Het bureau wil onder meer dat huwelijksmigranten alleen in Nederland mogen komen wonen als zij in hun eigen land minimaal een vakdiploma hebben behaald en Nederlands of Engels spreken en schrijven. Volgens Petra van der Burg van de denktank is het niet ‘noodzakelijkerwijs’ zo dat alle huwelijksimmigratie uit Marokko en Turkije daarmee onmogelijk wordt gemaakt.


 


maandag 24 november  2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen werken tien uur per week meer voor gezin dan mannen (De Standaard, 24 november 2008). Na vijf jaar samenwonen of nadat er kinderen zijn, wordt het onevenwicht in de gezinstaken groter. Het weekblad Flair en het Vlaamse Gelijkekansenbeleid hebben een enquête gehouden onder jonge stellen. Er kwam een respons van 956 mensen, 73 procent was jonger dan 30 jaar. De mannen antwoordden amper.

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  An Rutgers van der Loeff-Basenau (Markant, heruitzending in DocDepot van een programma d.d. 12 april 1987). In deze aflevering van Markant een interview van Antoine Bodar met kinderboekenschrijfster An Rutgers van der Loeff-Basenau over haar leven en haar boeken, met korte verklaringen over haar van haar dochter, kinderboekenschrijver Karel Eykman en mr. dr. G. Herman. Haar grote doorbraak kwam in 1949 met het verschijnen van het boek “De Kinderkaravaan'. Ze schreef ook boeken voor volwassenen.zondag 23 november  2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Presentatie
 • Maandag 24 november wordt dit boek gespresenteerd op een speciale avond waarin Roos Wouters spreekt over 'De emancipatie van het ouderschap.' Hoe kunnen we, wanneer het ouderschap en opvoeding niet meer primair bij moeders wordt neergelegd, ervoor zorgen dat ouderschap breder gedragen en gefaciliteerd wordt? Door moeders en vaders, door overheid, kinderopvang en werkgever?
  Tijd: 20.00 uur, gratis toegang. Plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam. Organisatie: WOMEN Inc. NEW GIRLS NETWORKS.

Fuck!

 • Roos Wouters: Fuck ! Ik ben een feminist.  Amsterdam, uitgeverij Augustus, november 2008, ISBN 9789045701967, prijs € 12,50.
  Was het feminisme niet iets voor manhatende vrouwen uit de vorige eeuw? Roos Wouters moet er niets van hebben. Zij is de jonge ambitieuze supervrouw die alles weet te combineren: relatie, kinderen, carrière en een rijk sociaal leven. Alles heeft ze onder controle. Totdat ze zomaar haar kind op het schoolplein vergeet. Ze raakt overspannen en werkloos, leest de krant niet meer en draagt nog slechts joggingpakken. De arbo-arts adviseert haar om in de zandbak te gaan zitten en eens goed naar haar kinderen te kijken. Ondertussen verdient haar man weer ouderwets de kost. Hoe heeft dat alles kunnen gebeuren?
  Fuck! Ik ben een feminist is de zoektocht van een moderne vrouw die constateert dat ouders die werk en zorg willen combineren hopeloos tekortschieten. Wie dat echter aankaart wordt uitgemaakt voor ambitieloze deeltijdfeminist. Roos komt op het spoor van medestanders en lotgenoten. Ze blijkt niet de enige te zijn die het gevoel heeft altijd te vroeg van huis te gaan om toch weer te laat op het werk te verschijnen. Ze concludeert dat het de hoogste tijd is voor een nieuwe vorm van emancipatie: niet tégen maar mét mannen. Tijd voor het femanisme.

Nieuwsarchief:

 • hspace=0  Herman Schulte Nordholt: Seksueel geweld tegen vrouwen wordt epidemisch (buitenhoftv.nl, 17 november 2008). 'In mijn lange carriëre over de hele wereld dacht ik veel ellende gezien te hebben, maar wat ik in Congo aantrof tart elke beschrijving. Seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen heeft daar epidemische vormen gekregen', dat zegt Patrick Cammaert deze week in het programma Buitenhof.
 • Caroline Tax: Hoezo 'moderne feminist'? (Katholiek Nieuwsblad, 31 oktober 2008). Eurocommissaris Neelie Kroes sprak zich onlangs weer eens expliciet uit als voorstander van een quotum voor vrouwen in topposities. Hiermee doet zij de vrouwenemancipatie vanaf de jaren zeventig teniet en blijft zij steken in de Dolle Mina-visie op de verhouding tussen de seksen.

Gesignaleerd op verzoek:[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]