zaterdag 27 februari 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Mei 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  MEI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MEI 2008

dinsdag 20 mei 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sociaal Jaarverslag Rijk 2007 (Ministerie van BZK, 21 mei 2008). Uit het begeleidend persbericht: [...] De vertegenwoordiging van allochtonen en vrouwen blijft groeien, mede door een reeks gerichte maatregelen. Het aandeel van allochtonen steeg in een jaar tijd van 9,5 naar 10 procent. Het aandeel van vrouwen ging omhoog van 41,1 naar 41,7 procent. Van de posities bij de Algemene Bestuursdienst wordt 18,2 procent door een vrouw bezet (was 16,7 in 2006). In de topmanagementgroep nam het aandeel van vrouwen toe van 15,9 naar 19,3 procent.
 • Tweede Kamer | Mogelijke genderdiscriminatie in het pensioenstelsel (Ministerie van SZW, 16 mei 2008). Tijdens het notaoverleg over het emancipatiebeleid op 12 november 2007 is door de leden Koser Kaya (D66), Jonker (CDA) en Hamer (PvdA) een motie ingediend (Kamerstukken II 2007/08, 30 420, nr. 109). Met deze motie wordt de regering verzocht mogelijke vormen van genderdiscriminatie in het pensioenstelsel in kaart te brengen en met voorstellen te komen om die vormen van discriminatie op te heffen. Deze brief van Minister Donner en Staatssecretaris Aboutaleb bevat de reactie.
 • Mirjam Hommes: Neelie spreekt niet aan als rolmodel (Trouw, 15 mei 2008). De Nederlandse vrouw heeft de verkeerde ambitie. Zij laat zich inspireren door beeldschone vrouwen op tv. Daar kunnen de Nina’s, Cisca’s of Neelies niet tegenop.
 • Voorkeur voor zoon heeft impact op economie (Express.be, 19 mei 2008). De ouderlijke voorkeur voor een zoon in sommige culturen kan een verwoestend effect hebben op de economie en het sociale welzijn van een land. Dit stellen onderzoekers van het United Nations Population Fund. De onderzoekers voorspellen dat voortschrijdende technologie ertoe zal leiden dat er in Azië steeds meer jongens geboren zullen worden omdat ouders in staat zijn in een zeer prematuur stadium sekseselectieve abortus te plegen.
 • Team moet man emanciperen (AD.nl, 20 mei 2008). De wereldberoemde begintune van ‘The A-Team’, de Amerikaanse hitserie uit de jaren ’80, schalt uit de speakers. Uit het busje – een grijs exemplaar zonder de beroemde rode streep – stappen niet B.A., Face of Hannibal, maar Mohammed, Alison en Johan, leden van het E-team, emancipatieteam.
 • 'Mannen niet beter in natuurwetenschappen' (Nu.nl, 20 mei 2008). Volgens wetenschappers zijn mannen niet van nature beter in natuurwetenschappen dan vrouwen. 'Er bestaat geen wetenschappelijke basis voor die opvatting', zei hoogleraar onderwijswetenschappen Elsbeth Stern in München.
 • Europarlement wil homo's in antidiscriminatierichtlijn (NRC-Handelsblad, 20 mei 2008). Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie discriminatie op basis van seksuele geaardheid, religie en leeftijd opneemt in een nieuwe antidiscriminatierichtlijn. Voorzitter José Manuel Barroso van de Commissie wilde daarin alleen discriminatie op basis van een handicap opnemen, omdat zeker vijf EU-landen tegen een uitgebreide richtlijn zouden zijn.

Ingezonden mededeling:
maandag 19 mei 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Overblijven gaat tot problemen leiden (De Volkskrant, 19 mei 2008). Overblijven op de lagere school wordt volgend schooljaar problematisch. Er zijn te weinig overblijfkrachten terwijl steeds meer kinderen hun boterham op school moeten oppeuzelen. Dat stelt de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) maandag. De vergoeding die overblijfkrachten krijgen van 4,50 euro per uur, is volgens de VOO te laag om mensen in de lokalen te houden. Ook zijn de werktijden te beperkt en moeten ‘overblijfmoeders’ dus ook nog elders in de kinderopvang werken om rond te komen. Door de aantrekkende economie zijn ook minder vrijwilligers voorhanden. Een oplossing voor het probleem heeft de VOO niet voorhanden. Wel stelt de vereniging dat de vrijwilligers moeten worden gekoesterd totdat een definitieve oplossing is gevonden.
 • Tweede Kamer | Minister Ter Horst over meer vrouwen in de politietop (Ministerie van BZK, 19 mei 2008). Antwoorden op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over haar uitlatingen dat de helft van de politietop binnen drie jaar voor de helft uit vrouwen of allochtonen zou moeten bestaan.
 • Defensie geeft vrouw ten onrechte vrijstelling (Staatscourant, 19 mei 2008). Vrouwelijke militairen met kinderen tot vijf jaar mogen niet worden vrijgesteld van uitzending naar het buitenland. Dit beleid van staatssecretaris De Vries van Defensie is in strijd met de wet, aldus het College Gelijke Behandeling (CGB) in een maandag gepubliceerde uitspraak. De zaak was aangespannen door een militair van de luchtmacht. Zijn verzoek om vrijstelling van uitzending door Defensie werd afgewezen. Hij maakte er bezwaar tegen dat mannen met kleine kinderen wél en vrouwen niet uitgezonden worden. Alleen als mannen een eenoudergezin vormen, wijkt de luchtmacht van de regel af.zondag 18 mei 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Dorien Pels: De vrouw krijgt veruit de meeste klappen (Trouw, 15 mei 2008). Ondanks de toegenomen gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, blijft geweld een grote rol spelen in relaties. Hoogleraar huiselijk geweld Renée Römkens over de zwarte kant van de liefde.
 • hspace=0  Homo's mogen weer trouwen in Californië (Trouw, 16 mei 2008).
 • Quota vrouwen aan top werken niet (NRC Next, 15 mei 2008). Verplichte quota voor vrouwen aan de top werken niet. Binnen bedrijven moet een brede cultuuromslag plaatsvinden om meer vrouwen naar topfuncties te laten doorstromen. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Bain & Company liet uitvoeren onder Nederlandse managers en bedrijven. Uitgebreider berichten:
  • Vrouw aan top vergt cultuurverandering (deOndernemer.nl, 15 mei 2008). Het onderzoek 'Instrumenten en succesfactoren voor doorstroming van vrouwelijk talent naar de top', dat Bain & Company met hulp van Egon Zehnder International uitvoerde in opdracht van TopBrainstorm, toont aan dat een cultuuromslag nodig is om meer vrouwen naar de top te laten doorstromen. Op vier fronten is het tijd voor cultuurverandering: bij bedrijven, bij mannen, bij vrouwen zelf en in de Nederlandse cultuur.
  • 'Vrouwen die klagen krijgen nooit een topfunctie' (De Telegraaf, 15 mei 2008). ”Het moet maar eens afgelopen met het gezeur,” vindt een platform voor topvrouwen dat onderzocht hoe vrouwen wél carrière kunnen maken zonder een wettelijk quotum. TopBrainstorm is een initiatief onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker. De denktank heeft zich gebogen over de vraag hoe het aantal Nederlandse topvrouwen opgekrikt kan worden. Want zoals we al in diverse kranten de laatste tijd hebben kunnen lezen, is het droevig gesteld met vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Nederland bungelt in vergelijk met omringende landen ergens onderaan, met zo’n 7 procent vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Toch wel vreemd als je je bedenkt dat er steeds meer vrouwen een hoge opleiding hebben genoten. Een wettelijk quotum zou daar de oplossing voor zijn. Zie ook:
  • TopBrainstorm - het initiatief voor meer 'Vrouwen naar de top'.
 • Vrouwelijke doctor in opmars (CBS Webmagazine, 14 mei 2008). Het aantal gepromoveerden in Nederland neemt toe, vooral doordat de laatste jaren steeds meer vrouwen een proefschrift schrijven. In 2006/’07 voltooiden ruim 3 duizend personen een promotieonderzoek, waarvan ruim 40 procent vrouwen. Dat is meer dan in 1990/’91. Toen promoveerden er nog geen 2 duizend personen, waarvan bovendien slechts 18 procent vrouw.

Aktueel > Agenda:

 • Donderdag 22 mei wordt in Nijmegen de Heksennacht gevierd. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom op Plein '44. Het gaat om een ludieke stoepkrijtactie en er wordt heksendrank uitgedeeld. Ook zal er informatie zijn over de actiegroep Wasbord die de Heksennacht organiseert. Wasbord is een jonge groep die probeert feminisme opnieuw onder de aandacht te brengen.zaterdag 17 mei 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Tweede Kamer | Prostitutiebeleid (Ministerie van Justitie, 16 mei 2008). Brief Minister van Justitie, met nadere informatie (t.b.v. het Algemeen Overleg over de tweede evaluatie opheffing bordeelverbod van 17 juni 2008) omtrent de stand van zaken bij de ontwikkeling en uitwerking van het prostitutiebeleid, waaronder inhoud en proces van de in het Beleidsprogramma voorziene wetgeving.
 • Patiënten tevredener met vrouwelijke arts (NRC-Handelsblad, 16 mei 2008). Vrouwelijke artsen luisteren beter naar hun patiënten, geven meer informatie en stellen meer vragen dan hun mannelijke collega's. Hun patiënten zijn dan ook tevredener dan die van de mannelijke artsen.donderdag 8 mei 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Nieuwsarchief: 
woensdag 7 mei 2008

Onze andere sites > emancipatie.startpagina.nl:

 • VHTO - Landelijke expertisebureau vrouwen/meisjes en bèta/techniek. De VHTO spant zich op vele manieren in om de betrokkenheid van meisjes en vrouwen bij bèta, techniek en ict te vergroten en om de opleidingen en bijbehorende functies op de arbeidsmarkt in deze vakgebieden meer toegankelijk te maken voor meisjes en vrouwen.
 • Spiegelbeeld.net: een online database, waarin vrouwelijke professionals in bèta/techniek/ict zijn verzameld. Ze kunnen zich aanmelden voor activiteiten in het voortgezet onderwijs. Deze activiteiten zijn erop gericht om meer meisjes te interesseren voor een bèta- techniek- of ict-opleiding.zaterdag 3 mei 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Zeina Zaatari: The War Against Iraqi Women (Lebanon | The Daily Star, 29 April, 2008). Iraqi women's organizations and international observers point to an escalating war against women in Iraq, aided by the widespread chaos and lawlessness under United States occupation. In addition to violence by American troops inside and outside of prisons, women in Iraq face daily violence from militants under the guise of religion and 'liberation.'
 • Carlijne Vos: Vaders mogen zorgen en moeders werken (De Volkskrant, 3 mei 2008). Terwijl de internationale gemeenschap in de ban is van de wereldwijde voedselcrisis en de kredietcrisis – in Engeland daalden voor het eerst in twaalf jaar de huizenprijzen en wereldwijd lijden inmiddels 2 miljard mensen honger als gevolg van de gestegen voedselprijzen – worstelt Nederland met heel andere problemen.
 • Yvonne Doorduyn en Sheila Sitalsing: Crèchegeld: voorlopig geen zekerheid (De Volkskrant, 30 april 2008). Dat het mes in de gesubsidieerde kinderopvang gaat, zoveel weten ouders inmiddels. Dat ze vanaf 2009 meer geld kwijt zijn aan de crèche en de oppas aan huis, ook. Maar hoeveel precies, en of minvermogenden worden ontzien, en of het kabinet, ter compensatie, op andere terreinen leuke dingen voor de hardwerkende Nederlanders in petto heeft – dat is allemaal in mistflarden gehuld.
 • Yvonne Doorduyn en Marc Peeperkorn: Kritiek op kabinet om snijden in opvang (De Volkskrant, 29 april 2008). Regeringspartij CDA en de oppositiepartijen VVD, PVV en GroenLinks reageren geschokt op de effecten van het kabinetsplan om de rijksuitgaven aan de kinderopvang te beteugelen. Volgens eerste berekeningen gaan ouders in 2009 netto gemiddeld 1.400 euro meer betalen. CDA-Kamerlid De Nerée: ‘Hier schrik ik echt van'.


[ Pagina: <<< 1 2 3  >>>]