donderdag 16 juli 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  MAART 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2008


maandag 3 maart 2008

Onze andere sites > vrouwendag.nl > informatie over Vrouwendag 2008 in:

Akteel > Agenda:

 • dinsdag 18 maart 2008, 20.00 uur (Amsterdam, De Balie): Vrij van geest.
  Tussen Belle van Zuylens laatste publicatie Drie vrouwen (1796) en Simone de Beauvoirs debuut Uitgenodigd (1943) ligt bijna 150 jaar. Toch hebben deze twee vrouwelijke denkers dezelfde filosofische begrippen - vrijheid en gelijkheid - centraal gesteld in hun werk. Bovendien gebruikten ze beiden meerdere genres en stijlen - essays, toneelstukken, politieke pamfletten en romans - om hun gedachtegoed naar voren te brengen. Lang voor Simone de Beauvoirs pleidooi De tweede sekse (1949) schreef Belle van Zuylen al dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in hoge mate bepaald worden door een seksespecifieke opvoeding en scholing.
  De schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen publiceerde onlangs De liefde dus (2008), een roman over Belle van Zuylen en redigeerde de essaybundel Alles welbeschouwd (2008) over Simone de Beauvoir, naar aanleiding van haar honderdste geboortejaar.
  Wat verbindt deze twee vrouwelijke denkers? Joke J. Hermsen opent de avond en geeft vervolgens het woord aan Rosi Braidotti, die in haar lezing Belle van Zuylen en Simone de Beauvoir als onafhankelijke denkers naast elkaar zet. Ann Meskens gaat in op de veelzijdigheid van beider oeuvre. Karen Vintges vertelt in haar lezing ‘Het is tijd dat we het weer over de liefde gaan hebben’ waarom de De Beauvoir in haar artikelen na de jaren vijftig de liefde centraal stelt. Marli Huijer betoogt in haar lezing ’De onvrijheid van gelijkheid’ dat het leven complexer wordt naarmate mannen en vrouwen meer gelijk zijn.

Aktueel > Tijdschriftenrek:

 
zondag 2 maart 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Wouter Bos: 'Geen emancipatie zonder polarisatie' (pvda.nl, 1 maart 2008). Letterlijke tekst van het interview in De Volkskrant van die dag. Hieruit:
  • [...] Hij is opnieuw geïnspireerd door de onlangs verschenen biografie over Joop den Uyl, de vermaarde en verguisde PvdA-leider uit de jaren zeventig. Bos was al een bewonderaar van zijn illustere voorganger. Eén keer heeft hij hem ontmoet. ‘Als student wist ik hem voor een lezing over arbeidstijdverkorting naar de Vrije Universiteit te krijgen. Het was de tijd van Marcel van Dam met zijn 25-urige werkweek. Een  zaal vol economen zat klaar om Den Uyl aan te vallen hoe economisch onzinnig arbeidstijdverkorting was. Hield hij vervolgens een verhaal dat korter werken goed is voor de emancipatie van de vrouw. Daar had niemand op gerekend, de hele zaal stond op het verkeerde been. Dat vond ik toen tamelijk briljant.’
  • [...] ‘In het debat over integratie hoor ik voortdurend mensen roepen dat er minder gepolariseerd moet worden. Ongelooflijk. Mijn stelling is: ophouden met dat gezeur over de toon van het debat! Geen emancipatie zonder polarisatie. De emancipatie van de arbeider, de vrouw en de homoseksueel is alleen gelukt door strijd, door de confrontatie. Het is klassiek marxistisch: these-antithese-synthese.’  

Onze andere sites > vrouwendag.nl > informatie over Vrouwendag 2008 in:
zaterdag 1 maart 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Wereldwijd meer vrouwen in de politiek (NOS.nl, 1 maart 2008). Het aantal vrouwen in parlementen en regeringen is de laatste drie jaar licht toegenomen. Bijna 18% van alle parlementariërs is vrouw en ruim 16% van alle ministers. In beide gevallen is dat 2% meer dan in 2005,stelt de internationale Unie van Parlementen in haar jaarverslag. De unie pleit ervoor om quota in te stellen voor het aantal vrouwen in de politiek. In Rwanda komen de meeste vrouwelijke parlementariërs voor. Op de tweede plek staat Zweden, gevolgd door Finland. Onderaan staan Saudi-Arabië, Qatar, Oman en enkele eilanden in de Grote Oceaan. Daar zit niet één vrouw in de politiek.

Onze andere sites > vrouwendag.nl > informatie over Vrouwendag 2008 in:Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]