donderdag 16 juli 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  MAART 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2008

berichten uit maart 2008 nog niet hierheen verplaatst, zie daarom de openingspagina
zondag 9 maart 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Frank Kalshoven: Quota helpen vrouwen sneller naar de top (De Volkskrant, 8 maart 2008). Vrouwen krijgen 16 procent minder loon dan mannen (gemiddeld, wereldwijd), aldus The Global Gender Pay Gap, een onderzoek van de internationale federatie van vakverenigingen ITUC. In Nederland is het loonverschil groter dan gemiddeld. In Europa is een op de drie managers vrouw, aldus het Europese statistiekbureau Eurostat. In Nederland is een op de vier managers vrouw. In 2007 zijn zeven nieuwe secretarissen-generaal benoemd in Nederland, merkte de vrouwenlobbygroep Women on Top op: allemaal jongetjes. Vrouwenplatform Woman Inc. heeft een bestand aangelegd met deskundige vrouwen die zijn in te huren als spreker of voorzitter.
 • Enschede | Vrouwenbijeenkomst in het SIVE in het kader van Wereldvrouwendag (Dorpsplein Enschede, 8 maart 2008).
 • Dokkum | Internationale Vrouwendag Dokkum kleurrijk feest (Radio Noord-Oost Friesland, 8 maart 2008).  Zaterdag werd ook in Dokkum aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag. In het Omnium (Dockinga College) werd een feestelijke inloopavond voor en door vrouwen georganiseerd. Internationale Vrouwendag staat in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwen naar voren brengen. De werkgroep Vrouwen Intercultureel Dokkum organiseerde de inloopavond, met als thema: 'Vrouwen in the spotlights'. Ontmoeting tussen vrouwen van alle leeftijden en culturen stond centraal.
 • Hellevoetsluis | Verslag van de Vrouwendag 2008 in Hellevoetsluis. Ook in Hellevoetsluis werd deze, gedenkwaardige, dag uitbundig gevierd in theater Twee Hondjes. Het motto van de dag was “proeven aan elkaars cultuur”. Dat is op een voortreffelijke wijze gelukt.
 • Amsterdam | Vrouwenconferentie naar Amsterdam (AT5, 8 maart 2008). Amsterdam organiseert in september de Europese vrouwenconferentie. Dat maakte wethouder Hennah Buyne (Emancipatie) zaterdag bekend bij de viering van de Internationale Vrouwendag in Pakhuis de Zwijger. De wethouder richt ook een stedelijk platform op voor vrouwenemancipatie. Ze vindt het goed dat er aandacht komt voor vrouwen in armoede. 'Van de mensen in de bijstand is maar liefs zestig procent vrouw', aldus Buyne. Ook jonge vrouwen hebben volgens haar steun nodig. 'Zij moeten in toenemende mate opboksen tegen de negatieve oordelen van mannelijke leeftijdsgenoten. '
 • Den Helder | Emancipatieprijs voor Lidwien Buur (Noordhollands Dagblad, 8 maart 2008). Lidwien Buur heeft vanmiddag de Emancipatieprijs van de gemeente Den Helder gekregen. Dit gebeurde tijdens de viering van Internationale Vrouwendag. Ze was zelf verhinderd om de prijs, een beeld van de Helderse kunstenares Nelleke Konijn en een oorkonde, in onvangst te nemen.
 • Vrouwen eisen gelijke rechten (Radio Nederland Wereldomroep, 8 maart 2008). Op tal van plaatsen in de wereld hebben actievoerders en politici in het kader van Internationale Vrouwendag een einde aan discriminatie van vrouwen geëist. In Europese steden gingen duizenden vrouwen de straat op, en de Franse president Nicolas Sarkozy beloofde boetes in te voeren tegen ongelijke salariëring van vrouwen. In de Iraakse hoofdstad Bagdad demonstreerden vrouwen tegen het geweld in het land. En president Karzai van Afghanistan riep op een einde te maken aan gedwongen huwelijken.
 • Oldenzaal | Na 25 jaar het doel nog niet bereikt (Tubantia, 8 maart 2008). Feest rond jubileum vrouwendag met enige terughoudendheid. Het was zaterdagavond feest en eigenlijk ook géén feest in het stadhuis tijdens de viering van Internationale Vrouwendag. Het was een vrolijke avond, omdat het de 25ste keer was. Reden tot enige terughoudendheid was er ook, omdat vrouwen na ruim honderd jaar knokken voor een gelijkwaardige verhouding tussen man en vrouw nog steeds hun doel niet helemaal bereikt hebben. Als het gaat om beloning, carrièrekansen of de zorgplicht voor kinderen en ouderen is er nog wel wat te winnen.

 • Robin Uitham: Deskundige vrouwen, ze zijn er genoeg (De Volkskrant, 7 maart 2008). Aan de vooravond van de honderdste Internationale Vrouwendag lanceert Women Inc. vandaag een speakersagency voor vrouwen (www.women-inc.nl/agency). ‘Wie is die vrouw, kunnen we haar als spreekster huren? Op allerlei manieren worden wij benaderd door overheden, programmamakers en bedrijven. Wij spelen in op de vraag. Vaak hoor je dat deskundige vrouwen niet gevonden kunnen worden’, zegt Jannet Vaessen, programmadirecteur van Women Inc., een platform ‘voor vrouwen die voor verandering staan’.

 • Den Haag | Maaike Kraaijeveld: Ramya Brik is de best gebekte Haagse Debater van Vrouwendag 2008 (Algemeen Dagblad, 8 maart 2008). Den Haag heeft een groot aantal goedgebekte jonge vrouwen.
  Tijdens de verkiezing van Beste Haagse Debater van Internationale Vrouwendag 2008, zaterdagavond in het Nutshuis, moet wethouder Bert van Alphen (een man!) uiteindelijk de knoop doorhakken. Want afgaan op de sterkte van het applaus voor Hinde, Malika en Ramya, alle drie kandidaten voor de eretitel, levert uitsluitend verwarring op: alle drie krijgen eenzelfde luid applaus, gejuich en enthousiast gefluit toegeworpen.zaterdag 8 maart 2008, Internationale Vrouwendag

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):
 • Afghaanse leider wil einde aan gedwongen huwelijk (De Volkskrant, 8 maart 2008). De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag zijn landgenoten opgeroepen om minderjarige meisjes niet meer uit te huwelijken aan mannen die veelal tientallen jaren ouder zijn. Op een bijeenkomst ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag waarbij driehonderd vrouwen aanwezig waren, zei Karzai ook dat meisjes onderwijs moeten kunnen krijgen. Afghaanse meisjes mochten niet naar school tijdens het Talibanbewind van 1996 tot 2001. Meer dan 80 procent van de Afghaanse vrouwen is uitgehuwelijkt en bijna twee derde van hen is getrouwd voor de wettelijk toegestane leeftijd van zestien jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Vorig jaar op 8 maart deed Karzai eenzelfde oproep, maar sindsdien is er nauwelijks iets veranderd.
 • Hoeveel vrouwen zijn anno 2008 in Nederland lid van een college van bestuur van een universiteit, faculteitsdecaan of directeur van een door de KNAW erkende onderzoeksschool ? Het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht brengt het in beeld op een poster.
 • Frederieke van Velzen: 100ste dag van de vrouw: feestje waard ? (De Volkskrant, 8 maart 2008). Zaterdag 8 maart is het de 100ste verjaardag van de internationale dag van de vrouw. Voor meerdere organisaties reden om aandacht te vragen voor het tekort aan vrouwen in diverse (hogere) functies. Want het mag dan een jubileum zijn: een hoop zaken zijn nog niet het vieren waard.
 • Aandacht voor armoede op Internationale Vrouwendag (De Volkskrant, 8 maart 2008). Veel vrouwen leven in armoede. Dat is wat WOMEN Inc. vaak om zich heen hoort. Het platform voor vrouwen kondigde daarom zaterdag, op Internationale Vrouwendag, aan zich in te zullen zetten voor een nieuw doel; behoed jezelf en anderen voor armoede. Volgens Jannet Vaessen, projectdirecteur bij WOMEN Inc., hebben veel vrouwen in Nederland te maken met dit probleem. De organisatie wil dit de komende tijd onderzoeken en proberen verandering te brengen in deze vaak uitzichtloze situaties. De aftrap hiervoor vond plaats tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, dat behalve door het platform werd georganiseerd door Mama Cash, La Strada en de gemeente Amsterdam
 • Oprichting vereniging ‘Timazighin Nederland’ (Timazighin, persbericht 8 maart 2008). Op 22 februari j.l. vond de oprichting van de vereniging Timazighin Nederland plaats. Timazighin Nederland is een netwerk van vrouwen die de behoeften en belangen van de Amazigh(Berber) vrouw behartigt. Timazighin Nederland bestaat uit zelfstandige, bewuste en enthousiaste vrouwen, die zelf de Amazigh achtergrond hebben.
 • 100 jaar Internationale Vrouwendag (NOS Teletekst, 8 maart 2008). Vandaag wordt voor de honderdste keer Internationale Vrouwendag gevierd. De dag staat in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Op 8 maart 1908 staakten vrouwen in de VS in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, kiesrecht en betere arbeidsomstandigheden. De jaren daarna werden in steeds meer landen op 8 maart demonstraties gehouden. Internationale Vrouwendag wordt vandaag in Nederland in bijna honderd gemeenten gevierd. Zowel in grote steden als in kleinere gemeenten zijn er concerten, debatten en toneelvoorstellingen.
 • Nieuw debat over seksuele vrijheid (BN/De Stem, 8 maart 2008). Myrthe Hilkens (29) van de de actiegroep Beperkt Houdbaar strijdt tegen de seksualisering van de maatschappij. De seksuele bevrijding is door de commercie in het tegendeel veranderd, stelt ze.
 • 'Ik ben voor hun e-man-cipatie' (BN/De Stem, 8 maart 2008). Faren Sallak vindt de vrouwenemancipatie een groot goed, maar wil 'de balans herstellen tussen het mannelijke en het vrouwelijke'. Haar remedie: een Internationale Mannendag op 21 maart.
 • Yorick Groeneweg en Jeannine Hermans: 'Vrouwendag lost de problemen niet op' (BN / De Stem, 8 maart 2008). 'Vrouwendag? Dan word ik zeker verrast met een roos of een ontbijtje op bed?'' Aicha El Allouchi (21) is leerling verpleegkunde op het Kellebeek College in Roosendaal en heeft geen idee wat de Internationale Vrouwendag eigenlijk is. Gaat het over mensenrechten? Ik geloof best dat de leefomstandigheden voor vrouwen elders niet goed zijn, maar hier in Nederland zijn volgens mij weinig problemen op dat gebied', zegt haar klasgenoot Sakina Belhadj (22) meteen. Hoewel het vandaag Internationale Vrouwendag is en dat in pakweg honderd Nederlandse gemeenten, ook in Roosendaal, wordt gevierd, gaat toch aan veel mensen voorbij.
 • 'Ook voor de witte vrouw is de emancipatie niet voltooid' (Brabants Dagblad, 8 maart 2008). Nelleke van Wijk (53) is een van de motoren achter de grootscheepse Internationale Vrouwendag in het provinciehuis in Den Bosch. Omdat het de honderdste verjaardag is van de strijd voor vrouwenrechten, besloot 'haar' Vrouwennetwerk 's-Hertogenbosch de Vrouwendag groots aan te pakken en er een dag voor alle vrouwen in Brabant van te maken.
 • Naema Tahir: Niet het geloof maakt moslima's anders, maar de delicate balans tussen vader en dochter (NRC-Handelsblad, 8 maart 2008). Vrouwendag prima, maar moslimadag? Liever niet. Laten we daarom leren anders te kijken naar de positie van moslimvrouwen. Voorkom dat ze het gevoel krijgen te moeten kiezen tussen onderdrukt worden of het ouderlijk huis verlaten. Geef de ruimte aan migranten die het goede van hun land van herkomst willen verenigen met de zeden en gewoonten van hun nieuwe leefomgeving.
 • Heleen Mees: Eer de Onbekende Verkrachte Vrouw. Pleidooi voor een monument voor slachtoffers van onbestraft oorlogsgeweld (NRC-Handelsblad, 7 maart 2008). Naast de monumenten voor de Onbekende Soldaat zou het passend zijn ook een monument op te richten voor een grote groep vergeten slachtoffers van oorlogsgeweld. Een oproep die door velen wordt ondertekend.
 • Veghel | Franziska Weissenbacher: Niet elke man zit te wachten op een sterke vrouw. Die zijn maar lastig (Brabants Dagblad, 7 maart 2008). Velen kwamen voor niets aan de kassa. De grote zaal van de Veghelse Blauwe Kei was compleet uitverkocht.Gisteravond werd hier Internationale Vrouwendag gevierd met het Afrika Enga koor, Hella van der Wijst, dansgroep 2Lock en niet te vergeten, de uitreiking van de Vrouw Actiefprijs.
 • EU-rapport: Nog steeds glazen plafond voor vrouwen in topfuncties (Europese Commissie, 6 maart 2008). Hoewel de laatste jaren vooruitgang is geboekt, worden in Europa vrouwen nog steeds uit topfuncties in de politiek en het bedrijfsleven geweerd, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie. In de EU is 24% van de parlementsleden vrouw, tegen 16% tien jaar geleden. Voor ministersposten zien we soortgelijke percentages. In de particuliere sector worden nog steeds 9 op de 10 topcommissariaten door mannen vervuld, terwijl twee derde van de bedrijfsleiders man is. Het rapport valt samen met Internationale Vrouwendag op 8 maart en gaat vooraf aan de oprichting van een nieuw Europees netwerk van vrouwen in topfuncties later dit jaar.

Onze andere sites > Vrouwendag.nl - meest recente aanvullingen:
vrijdag 7 maart 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):
 • Mini-rokkenprotest in Zuid-Afrika (De Volkskrant, 4 maart 2008). Honderden Zuid-Afrikaanse vrouwen hebben dinsdag gedemonstreerd bij een taxistandplaats in Johannesburg waar in februari een vrouw is lastig gevallen omdat ze een minirok droeg. Nwabisa Ngcukana (25) werd aangevallen en seksueel misbruikt door een groep taxichauffeurs en straatventers die vonden dat de vrouw onbehoorlijk was gekleed. Passanten zouden erbij hebben staan lachen en juichen. De demonstratie, de tweede deze maand, werd geleid door journaliste Redi Direko. Ze wilde taxichauffeurs duidelijk maken dat ‘vrouwen ervan houden om minirokken te dragen, en dat ze dat ook zullen blijven doen’.
 • Aukje van Roessel: De onzichtbare Grondwet (De Groene, 7 maart 2008). De boerkini, de allochtoon, de vrouwenhand, de film: allemaal leiden ze tot heftige discussies over integratie, discriminatie, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Is de jarige grondwet onzichtbaar?
 • Vrouwelijk talent in wetenschap onvoldoende benut (Nu.nl, 6 maart 2008). 'Man, doe er wat aan!' Met deze noodkreet stelt het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht (UM) op posters de slechte deelname van vrouwen in de wetenschap aan de kaak.
 • GroenLinks-vrouwen op de bres voor Internationale Vrouwendag (Arnoud Boer / GroenLinks blogt, 6 maart 2008). GroenLinksers Europarlementariër Kathalijne Buitenweg, Eerste Kamerlid Tineke Strik en Tweede Kamerlid Mariko Peters pleiten voor economische zelfstandigheid van vrouwen en een beter verdeling van arbeid en zorg. Ze zeggen dit a.s. zaterdag 8 maart op het weblog ArnoudBoer.nl in het kader van Internationale Vrouwendag. ´Voor vrouwen die niet werken betekent een scheiding vaak een enkeltje richting armoedige bijstand, net als voor hun kinderen,´ aldus Peters, die verder pleit voor meer vaderverlof na het krijgen van kinderen.
 • Amsterdam | Idols-finaliste Nathalie opent Vrouwendag (Trouw, 7 maart 2008). Idols-finaliste Nathalie Makoma opent zaterdag de Internationale Vrouwendag in Amsterdam. Ze doet dat samen met de Amsterdamse wethouder Hennah Buyne, die Nathalie uitnodigde voor de opening.
 • Den Haag | Raadsvrouwen ontmoeten elkaar op grote hoogte (Westonline, 7 maart 2008). Op de bovenste verdieping van wolkenkrabber het Strijkijzer in Den Haag zijn vrijdagmiddag een aantal Haagse raadsvrouwen bijeen gekomen. Ze ontmoetten elkaar in het kader van Internationale Vrouwendag. De deelnemende raadsvrouwen namen hun ieder hun eigen krachtvrouw mee, dat is een vrouw die ze waarderen. Tijdens een brainstormsessie gingen de vrouwen in gesprek over de toekomst van Den Haag en over wat nog meer kracht kan geven aan vrouwen in de wijk.
 • Andreas Kinneging: De vloek van het feminisme (Opinio.nl, 7 maart 2008). [...] Hoe komt het eigenlijk dat het geboortecijfer zo laag is, lager zelfs dan ooit in de wereldgeschiedenis ? Het antwoord is niet ingewikkeld. Het is een rechtstreeks gevolg van het feminisme, dat sedert de jaren zestig van de vorige eeuw de traditionele visie op de rol van de vrouw niet aflatend en met succes onder vuur heeft genomen.
 • Eén op de drie managers is vrouw (Nu.nl, 6 maart 2008).  Een op de drie managers in Europa is een vrouw. In Nederland is dat ruim een op vier, zo meldde Europees statistich bureau Eurostat donderdag naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart.
 • 'Vrouw moet meer werken'. Emine Bozkurt aan de lijn (nrc-next, 7 maart 2008). Internationale Vrouwendag, morgen, is een belangrijke dag voor PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt (40). Zij is lid van de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid in het Europarlement. „Hoe wij Vrouwendag vieren ? We hebben dat gisteren in het Europees Parlement gedaan met een conferentie over de rol van de vrouw in de interculturele dialoog. Daar bleek opnieuw dat vrouwen over de hele wereld met dezelfde problemen te maken hebben. Zo worden vrouwen veel vaker dan mannen slachtoffer van geweld, onafhankelijk van cultuur of religie.”
 • Bas Koelman: 'Wij moeten supervrouw zijn' (inc-nieuws, 7 maart 2008). Morgen is het internationale Vrouwendag. Wat moet er anno 2008 veranderen voor vrouwen in ons land. Nederlanders uit de politiek, religie en entertainment geven hun mening.
 • Staat in cassatie tegen uitspraak Hof over SGP (regering.nl, 7 maart 2008). Het kabinet gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof over het passief kiesrecht van vrouwen bij de SGP. Het kabinet wil op een aantal punten opheldering. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde op 20 december 2007 dat de staat maatregelen moet nemen waardoor de SGP het passief kiesrecht (het recht om gekozen te worden) toekent aan vrouwen.Het kabinet gaat in cassatie bij de Hoge Raad om het belang van rechtsvorming en rechtszekerheid en wil opheldering over de volgende punten:
  -- de onderlinge verhouding tussen de grondrechten, zoals het discriminatieverbod en het passief kiesrecht tegenover de vrijheid van godsdienstuiting, meningsuiting en vereniging;
  --
  de verhouding tussen rechter, wetgever en politieke partijen. Het is nog niet eerder voorgekomen dat de wetgever van de rechter moet ingrijpen in een politiek partij vanwege inhoudelijke opvattingen. Het kabinet wil weten hoever de vrijheid van politieke partijen gaat of moet gaan;
  --
  het verschil tussen de uitspraken van het Hof (civiel) en de Raad van State (bestuursrechtelijk).
  Het kabinet moest in september 2005 door een uitspraak van de civiele rechter de subsidie aan de SGP stopzetten. De Raad van State oordeelde op 5 december 2007 dat de subsidie aan de SGP ten onrechte was stopgezet.
 • Dolle Mina - het idee van een man. Volgens een man richtte een man Dolle Mina op (/Geschiedenis.vpro.nl, 7 maart 2008). Dolle Mina werd het boegbeeld van de tweede Feministische golf in Nederland. Wat blijkt? Achter deze succesvolle vrouwengroep zaten ook mannen. Eén daarvan is Huub Philippens, destijds een progessieve student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een interview.
 • Perro de Jong: Noorse vrouwenwet niet voor export (Wereldomroep, 7 maart 2008). Het is nog altijd bedroevend gesteld met het aantal vrouwen in het bestuur van grote bedrijven. Noorwegen schrijft ondernemingen sinds 1 januari voor dat er tenminste 40 procent vrouwen in de top moet zitten. De wet is een doorslaand succes, maar voor export naar andere landen is het nog te vroeg.
 • Wereldomroep interviewt drie vrouwelijke premiers (Wereldomroep, persbericht 7 maart 2008, niet online, daarom hierna integraal).
  Als enige land binnen het Koninkrijk der Nederlanden kennen de Nederlandse Antillen een rijke traditie van vrouwen aan de absolute politieke top. Het land kende sinds 1977 maar liefst vijf verschillende vrouwelijke ministers-president en vele vrouwelijke partijleiders. Vrouwelijke ministers - vaak met zware portefeuilles - en topambtenaren zijn in de Antillen al jaren de gewoonste zaak van de wereld.
  Ter gelegenheid van 8 maart, de jaarlijkse Internationale Vrouwendag, interviewt de Wereldomroep drie voormalige vrouwelijke ministers-presidenten gezamenlijk: Maria Liberia-Peters, Suzy Camelia-Römer en Mirna Louisa-Godett. Over hun persoonlijke ervaringen in de politiek, bijvoorbeeld; hun werkrelaties met mannelijke collega's en ambtenaren; de positie van vrouwen buiten de politiek, zoals in het bedrijfsleven; hun eigen pogingen de positie van vrouwen te verbeteren. En al het overige vrouwelijke dat ter tafel komt.
  Uitzending in Linea Recta- het dagelijkse nieuwsprogramma van de Wereldomroep gericht op de Nederlandse Antillen en Aruba -  vindt plaats op zaterdag 8 maart van 10.30 tot 11.25 uurNederlandse tijd.In de loop van de dag wordt het interview op de website
  www.caribiana.nl geplaatst.
 • Stiletto-run in P.C. Hoofstraat (Het Parool, 6 maart 2008). Voor het derde achtereenvolgende jaar maakten donderdagmiddag hebberige vrouwen op stilettohakken de sjieke P.C. Hooftstraat in Amsterdam onveilig.  Tijdens deze editie van de Glamour Stiletto-run probeerden 125 veelal jonge dames op torenhoge naaldhakken zo snel mogelijk de 350 meter lange straat door te rennen.
 • Nederlandse Vrouwenraad (NVR) 110 jaar jong. Samen altijd sterker dan alleen (NVR, persbericht 7 maart 2008). Aan de vooravond van 8 maart, Internationale Vrouwendag, staan we stil bij het feit dat de Nederlandse Vrouwen Raad dit jaar 110 jaar bestaat. In 1898 werd de Nationale Vrouwenraad van Nederland opgericht. De oprichting was een direct gevolg van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid die in de zomer van 1898 werd gehouden. Voor het eerst werd zichtbaar hoeveel werk vrouwen eigenlijk al verzetten, en vooral hoeveel er nog te doen was. Om de kennis en kunde van vrouwen op allerlei gebieden te bundelen werd het initiatief genomen een Nationale Vrouwenraad van Nederland op te richten.
 • IIAV ondersteunt leerstoel over interpersoonlijk geweld (IIAV.nl, nieuwsbericht 7 maart 2008). Vanaf 1 februari 2008 heeft de Universiteit van Tilburg een nieuw hoogleraarschap. Prof. dr. Renée Römkens bekleedt de leerstoel als hoogleraar Interpersoonlijk geweld, in het bijzonder geweld in de privé-sfeer bij het onderzoeksinstituut INTERVICT (International Victimology Institute Tilburg). Het onderzoeksprogramma wordt onder andere gefinancierd door het IIAV.
 • Carmen Breedveld: Vrouwen tennissen liever dan carrière te maken (Trouw, opinie, 7 maart 2008). Het idee dat de man de kostwinner moet zijn, is onverwoestbaar. Vooral voor lager opgeleide vrouwen moeten er banen komen die hen verlokken te werken.
 • Machtige vrouwen vragen erkenning voor hun stabiliserende rol (De Morgen, 6 maart 2008). 'De situatie van de mensheid kan niet verbeteren zonder een verbetering van de situatie van vrouwen'. Met die slogan zette de Amerikaanse buitenlandminister Condoleezza Rice de toon van een conferentie over de stabiliserende rol die sterke vrouwen kunnen spelen in conflictsituaties.
 • Europese vakbonden hekelen blijvende loonkloof (De Morgen, 6 maart 2008). De loonkloof tussen mannen en vrouwen op wereldvlak bedraagt circa 16 procent in het voordeel van de mannen. Dat blijkt uit een rapport dat de International Trade Union Confederation (ITUC) presenteerde naar aanleiding van de internationale vrouwendag zaterdag. Het Europees Vakverbond (EVV) deed eenzelfde oefening. In 30 bestudeerde landen bedroeg de kloof 14,5 procent. De verschillen nemen sinds een tiental jaar wel af.
 • Loonkloof in ons land groter dan wereldgemiddelde (FD.nl, 6 maart 2008). De beloningsachterstand van vrouwen is met 18% in Nederland groter dan het wereldwijde gemiddelde van 16%. Vrouwen zijn steeds beter opgeleid, soms beter dan mannen. Toch gaan ze in de loop van hun carrière steeds meer in salaris achterlopen.
 • Peter ten Cate: 'De Boule' wil evenwichtiger verhouding mannen en vrouwen (De Stentor, 7 maart 2008). Na een grondige verbouwing heeft café De Boulevard aan de IJsselkade in Zutphen de deuren weer geopend. 'De Boule', zoals het etablissement in de volksmond heet, is circa acht maanden gesloten geweest. [...] Opmerkelijk is de nieuwe huisregel die Van Til in een advertentie aankondigt: 'Wij willen de verhouding mannen en vrouwen gelijk proberen te houden. Dus bij te veel mannen kunnen deze geweigerd worden'. Van Til: 'Daar steekt verder niets bijzonders achter. We willen gewoon niet teveel mannen in de zaak. Dat is noodzakelijk voor een evenwichtiger verdeling van het publiek. We moeten voorkomen dat dochters van hun moeders niet meer de stad in mogen, omdat de mannen hier ruim in de meerderheid zijn.'

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Leven en werk van Naema Tahir (Liberales.be, maart 2008). Liberales had de Brits-Pakistaans-Nederlandse schrijfster Naema Tahir uitgenodigd voor een gespreksavond en dit naar aanleiding van de publicatie van haar nieuwe roman Eenzaam heden ( Liberales-boekbespreking ). Het boek gaat over de botsing die veel migranten ervaren, namelijk van de oude cultuur van het thuisland en de nieuwe cultuur waarin ze als migrant terechtkomen. Naema Tahir zelf is geboren in het Verenigd Koninkrijk en is op 9-jarige leeftijd naar Nederland gekomen. Ze heeft rechten gestudeerd in Leiden en heeft onder meer voor de Raad van Europa gewerkt. Ze staat bekend als een liberale, kritische moslima. Een verslag van de gespreksavond door Andreas Tirez.donderdag 6 maart 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vogelaar voelt zich niet aangesproken door Bos (de Volkskrant, 4 maart 2008). De toon van het integratiedebat is wel degelijk van belang. Dat zegt PvdA-minister Ella Vogelaar voor Integratie over de oproep van haar partijleider en vicepremier Wouter Bos om op te houden 'met dat gezeur over de toon van het debat'.
 • Jacqueline Nienhuis: 'Verlies Clinton ramp voor emancipatie' (Algemeen Dagblad, 3 maart 2008). ‘Mijn hele leven heb ik gewacht op een vrouwelijke president. Dit is een cruciaal moment in onze geschiedenis. Als Clinton verliest, is dat een ramp voor de vrouwenemancipatie in de VS,’’ zegt Anne Bryant (70) fel. Haar jas zit vol met Hillary-buttons en -stickers. Bryant is een van de honderden dames op leeftijd die deze middag naar het Fair Park Coliseum in Dallas zijn gekomen om Clinton aan te moedigen in haar gevecht om de nominatie. Ondersteund door dochters, kleindochters of de zorghulp zoeken ze een plaatsje op de tribunes.
 • De Beauvoir-kenner niet blij met prijs voor Hirsi Ali (Filosofie Magazine, 5 maart 2008). De Nederlandse De Beauvoir-kenner Karen Vintges is niet blij met de toekenning van de Simone de Beauvoir-prijs aan Ayaan Hirsi Ali. 'Simone de Beauvoir moet zich krakend in haar graf hebben omgedraaid. Het is goed dat Hirsi Ali zich verzet tegen fundamentalisme, maar niet dat zij zich keert tegen de hele islam als zodanig. Zij doet mee aan het scheppen van een sfeer waarin het lijkt of iedere moslim gevaarlijk is, een sfeer waar de Beauvoir absoluut niet aan mee zou willen doen.', aldus Karen Vintgens, als filosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
 • CHANGE IS WHAT WE NEED ? | Marieke de Wit: Obama: vrouwen, word verpleegster (FD.nl, 4 maart 2008). Maak geen carrière, ga niet in het bedrijfsleven werken, maar word verpleegkundige of leraar. Dat hield Michelle Obama – vrouw van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama - een gehoor van werkende moeders voor op een crèche in Ohio.

Onze andere sites > vrouwendag.nl > nieuwe informatie:

Op verzoek vermeld:

 • Leeftijdloze schoonheid. De website Leeftijdloze Schoonheid biedt vrouwen vanaf 40+ onafhankelijke informatie over beauty, psyche en gezondheid.woensdag 5 maart 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Overeenkomst homo-emancipatiebeleid (regering.nl, 5 maart 2008). Minister Plasterk (OCW) en de vier grote steden hebben een overeenkomst ondertekend over het lesbisch- en homo-emancipatiebeleid. De steden krijgen elk 200.000 euro. De overeenkomst moet bijdragen aan meer sociale acceptatie van homoseksualiteit en aan de bestrijding van discriminatie, intimidatie en geweld tegen homo's. De vier koplopergemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan hiervoor de komende jaren intensief samenwerken en ervaringen uitwisselen.
 • Moeder blijft in deeltijd werken als kinderen ouder worden (CBS Webmagazine, 5 maart 2008). Na de geboorte van het eerste kind blijven de meeste moeders actief op de arbeidsmarkt. De deeltijdbaan is favoriet. Als de kinderen ouder worden is dit maar zelden aanleiding voor moeders om meer uren te gaan werken. Vaders blijven na de komst van kinderen meestal fulltime werken en veranderen nauwelijks hun arbeidsuren. Dit beeld blijkt ook uit de nieuwe publicatie van het CBS: Werkende moeders. Deze animatie toont op interactieve en visueel aantrekkelijke wijze het arbeidspatroon van vrouwen in verschillende gezinssamenstellingen.

Onze andere sites > vrouwendag.nl > informatie toegevoegd over Vrouwendag 2008 in:
dinsdag 4 maart 2008

Onze andere sites > vrouwendag.nl > informatie toegevoegd over Vrouwendag 2008 in:[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]