donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juni 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  JUNI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JUNI 2008

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
zondag 29 juni 2008

Nieuwsarchief:

 • Feminisme gaat voorbij aan het hart (AMC Magazine, mei 2008). Het zal geen nieuws zijn dat er gezondheidsverschillen bestaan tussen mannen en vrouwen. Wél nieuws is dat dit ook geldt bij aangeboren hartafwijkingen: vrouwelijke patiënten blijken een lager risico te lopen op aorta-aandoeningen en ontstoken hartkleppen. Omgekeerd hebben ze een grotere kans op een verhoogde druk in hun longvaten, zo schrijven onderzoekers van het AMC en het Julius Centrum van het UMC Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.

 
zaterdag 28 juni 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):
 • Bert Lanting: Discrimineren homo's mag toch van EU-richtlijn (De Volkskrant, 27 juni 2008). De brede anti-discriminatierichtlijn die de Europese Commissie komende week wil presenteren, biedt de EU-landen te veel ruimte om onder de regels uit te komen. Dat vinden sommige europarlementariërs. Onder zware druk van het parlement besloot de Europese Commissie onlangs toch een uitgebreide anti-discriminatierichtlijn op tafel te leggen die ook bescherming zou bieden aan homoseksuelen. Aanvankelijk wilde de Commissie de richtlijn alleen voor invaliden laten gelden, omdat landen als Polen en Duitsland bezwaar hadden tegen een algemene richtlijn die discriminatie op grond van leeftijd, religie, seksuele oriëntatie en invaliditeit zou verbieden.
 • Peter de Graaf: Man gegijzeld voor alimentatie (De Volkskrant, 28 juni 2008). Met een gijzeling wil een vrouw uit Werkendam haar ex-man dwingen alimentatie te betalen. De gemeente draagt bij in de kosten. ‘Een unicum.’ Een 49-jarige inwoonster van Werkendam heeft haar 50-jarige ex-man in gijzeling laten nemen om de betaling van alimentatie af te dwingen. De man zit sinds vorige week dinsdag vast in de gevangenis van Breda. De gemeente Werkendam betaalt via de bijzondere bijstand mee aan de gijzeling, die de rechter voorlopig voor een periode van 30 dagen heeft opgelegd.
 • Britten willen vrouw voortrekken (Algemeen Dagblad, 27 juni 2008). De Britse regering heeft gisteren een aantal maatregelen gepresenteerd om discriminatie op de werkvloer terug te dringen. Meest omstreden is het plan om positieve discriminatie in de wet te verankeren. Hoewel Groot-Brittannië de afgelopen jaren tal van anti-discriminatiewetten heeft aangenomen, zijn er nog steeds grote verschillen. Zo verdienen blanke mannen per uur 40 procent meer dan vrouwelijke parttimers die precies hetzelfde werk doen. Ook stromen blanke mannen makkelijker door naar de beter betaalde banen.vrijdag 27  juni 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kindersekstoerisme | Actie tegen kindersekstoerisme (De Telegraaf, 27 juni 2008). Europarlementariër Jules Maaten en Tweede Kamerlid Fred Teeven lanceren vrijdag een Europees initiatief in de strijd tegen kindersekstoerisme. De VVD'ers willen een miljoen handtekeningen voor hun onlinepetitie www.sayno.eu. Dat moet de Europese Commissie overtuigen om van Europol in Den Haag een soort FBI tegen kindersekstoerisme te maken.
 • Abortus / Roemenië | Beslissing nabij over abortusreis 11-jarige (Nederlands Dagblad, 27 juni 2008). Een commissie van de Roemeense regering beslist vandaag of een Roemeens meisje van elf jaar dat een kind verwacht, naar Groot-Brittannië mag voor een abortus. De zaak maakt veel los in Roemenië.
 • Voorbehoedmiddelen | Refo wijst pil minder af (Reformatorisch Dagblad, 23 juni 2008). Een groot deel van de gereformeerde gezindte wijst voorbehoedsmiddelen niet op voorhand af. Dit blijkt uit een enquête die Terdege onder lezers hield naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het familieblad. De uitslag van het deel van het onderzoek over gezinsvorming staat in het nummer dat dinsdag verschijnt.
 • Vaderverlof | Voorlopig geen duidelijkheid over vaderverlof (Reformatorisch Dagblad, 27 juni 2008). Of er een betaald vaderverlof komt van twee weken is vooralsnog onduidelijk. De behandeling van een initiatiefwet hiertoe van GroenLinks is donderdagavond op verzoek van de indieners aangehouden omdat er geen meerderheid voor is in de Tweede Kamer. GroenLinks gaat zijn voorstel nu aanpassen, in de hoop dan wel voldoende fracties achter het voorstel te krijgen.
 • Slavernij | Rijke New Yorkse had vrouwenslaven (De Telegraaf, 27 juni 2008). Een rijke Indiase vrouw (46) uit New York is donderdag veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf omdat ze twee Indonesische vrouwen gevangen hield. Ze liet de twee twintig uur per dag werken en nam hun paspoorten af.
 • Vaderverlof | Laura van Baars: Meer vaderschapsverlof, maar wie betaalt ? (Trouw, 25 juni 2008). Uitbreiding van het vaderschapsverlof. Daarover kruisen werkgevers, werknemers en de politiek dezer dagen de degens. Is het nodig het verlof wettelijk te regelen, of moet het onderdeel zijn van de cao’s, zoals nu soms al het geval is?
 • Vaderverlof | 'Voor kleine werkgevers kan het funest zijn' (Trouw, 25 juni 2008). Toekomstige vaders kunnen niet rekenen op twee weken zorgverlof voor rekening van de werkgever. Alternatieve regelingen die het jonge vaders makkelijker maken verlof op te nemen, maken wel kans.
 • Vaderverlof | Lex Oomkes: De jaren zeventig zijn terug bij GroenLinks (Trouw, 26 juni 2008). De jaren zeventig van de vorige eeuw waren de hoogtijdagen van de overtuiging dat de samenleving via de politiek maakbaar is. Verandering kon worden afgedwongen door beleid; de samenleving liet zich gedwee leiden naar wat voor de één de heilstaat was en voor de ander de ideale samenleving.
 • Abortus / Polen | Ekke Overbeek: Poolse abortusrel rond 14-jarig meisje. Veel artsen vinden eigen ethiek, die abortus verbiedt, belangrijker dan de wet (Trouw, 24 juni 2008). Abortus is verboden in Polen. Maar in het geval van een veertienjarig meisje staat de wet een abortus wel toe. Het levert echter felle reacties op. „Ethiek staat boven de wet”, zegt de mevrouw van de ’pro life’-beweging met een glimlach op de televisie. Met andere woorden: katholieken hoeven zich niet aan de wet te houden, als deze in strijd is met hun geweten.
 • Gezondheid | Ellen de Visser: Inspectie kritisch over vaccin Arbodienst (De Volkskrant, 27 juni 2008). Inspectie voor de Gezondheidszorg vermoedt overtreding van de wet met aanbod baarmoederhalskankervaccin. Arbodienst ArboNed roept vrouwen via advertenties en een website op om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker terwijl het vaccin slechts aan meisjes en vrouwen tot 26 jaar mag worden toegediend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de indruk dat de dienst de wet overtreedt en onderzoekt de reclamecampagne.
 • Abortus / Roemenië | Abortus op Roemeense (11) mag (DAG.nl, 26 juni 2008). Een Roemeens meisje van 11 jaar dat zwanger raakte door een verkrachting mag een abortus laten plegen. Dat heeft een Roemeense overheidscommissie donderdag bepaald. De commissie komt vrijdag met een uitleg voor haar beslissing.
 • België | Man met vier vrouwen kan al zijn kinderen naar België halen (Gazet van Antwerpen, 26 juni 2008).  Alle kinderen uit een polygaam huwelijk moeten zich kunnen herenigen met hun vader. Dat besloot het Grondwettelijk Hof donderdag. Volgens de nieuwe vreemdelingenwet kan een buitenlander die wettig in België verblijft, aan gezinshereniging doen. Hij kan echter slechts één echtgenote laten overkomen en ook alleen hààr kinderen.donderdag 26 juni 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen voorstellen voor een koninklijke onderscheiding (E-Quality.nl, 26 juni 2008). Veel vrouwen verrichten belangrijk werk voor de maatschappij, zowel via betaald werk als vrijwilligerswerk. Het aantal vrouwen dat hiervoor een Koninklijke onderscheiding krijgt groeit elk jaar. In 2008 was 34% van de gedecoreerden vrouw. Voor 2009 streeft het kabinet naar een nog hoger percentage (zwarte, migranten- en vluchtelingen)vrouwen met een lintje. E-Quality en het Kapittel voor de Civiele Orden, het adviescollege voor de regering, vinden het daarnaast wenselijk dat vooral het aantal voorgestelde vrouwelijke professionals verder omhoog gaat.
  • In de publicatie 'Vrouwen voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding' vindt u feiten en cijfers, informatie over de aanvraagprocedure voor een Koninklijke onderscheiding en een aantal good practices. Downloaden publicatie (Worddocument).
 • Toespraak Minister ter Horst op seminar 'Lintje zoekt vrouw' (Ministerie van BZK, 26 juni 2008). Minister Ter Horst opende het seminar ‘Lintje zoekt vrouw’, georganiseerd door het ministerie van BZK in samenwerking met onder meer het Kapittel van Civiele Orden.woensdag 25 juni 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sandra Olsthoorn: Emancipatie als bijzaak (Binnenlands Bestuur, 20 juni 2008, link hersteld). Ooit was Nederland op het gebied van emancipatie een voorbeeldland. Maar langzaam maar zeker verdween het onderwerp van de politieke en ambtelijke agenda.
  ‘Het zit niet in de hoofden van de ambtenaren.’ Alsof hij de miljoenennota voortijdig in handen had gekregen. Zo uitgelaten stond RTL-journalist Frits Wester vorig jaar te zwaaien met de uitgelekte emancipatienota; het stuk met de beleidsvoornemens van de regering op het gebied van emancipatie. Het was een mooi moment voor de vrouwenbeweging. Er was een nieuwe minister, Ronald Plasterk, die bij zijn aantreden zei emancipatie als speerpunt te zien en die beloofde ‘als een helleveeg’ tekeer te zullen gaan. Emancipatie deed er weer toe.
  Een dik jaar later is van het aanvankelijke enthousiasme en de vernieuwde energie niet veel meer over. De voorgenoemde emancipatienota viel slecht. Te algemeen, te weinig ambitieus, te veel alleen op vrouwen gericht, niet vernieuwend genoeg, luidde de kritiek binnen en buiten de Tweede Kamer. Beleid van het kabinet om bijstandsmoeders met jonge kinderen te vrijwaren van de sollicitatieplicht deed de wenkbrauwen fronsen, want: tegenstrijdig met het voornemen de economische zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen. Verder is het commissietje hier, taskforceje daar, schamperen de critici, en ontbreekt het aan concrete actie. De onzichtbaarheid van Plasterk in het recente debat over de kinderopvang wordt als exemplarisch gezien.
 • Amsterdam gaat positie prostituées versterken (De Volkskrant, 25 juni 2008). De gemeente Amsterdam wil met de notitie ‘Prostituee V/M Amsterdam, Weerbaar En Zelfstandig', de positie van prostituees in de stad versterken. Het college van B en W heeft woensdag met de notitie ingestemd. De gemeente wil hiermee elke vorm van dwang in deze kwetsbare branche uitsluiten en gaat onder meer toezichthouders inzetten om de werkplekken van de prostituees in de gaten te houden en te controleren. Ook wil Amsterdam in nauw overleg met het ministerie van Sociale Zaken extra voorwaarden stellen in de exploitatievergunning om zo de arbeidspositie van de prostituees te verbeteren. Verder krijgt het Prostitutie en Gezondheidscentrum een spilfunctie en worden de opvangplekken voor slachtoffers van mensenhandel uitgebreid.
  • Amsterdam | Prostituees versterken en verzelfstandigen (Amsterdam.nl, 25 juni 2008). Het college van B&W heeft ingestemd met de notitie ‘Prostituee V/M Amsterdam, weerbaar en zelfstandig’. Met dit besluit wil de gemeente de positie van prostituees in Amsterdam versterken. Prostitutie is geen gewone branche en is kwetsbaar voor uitbuiting en mensenhandel. Elke vorm van dwang moet uitgesloten worden. Prostituees moeten meer zelfstandig en onafhankelijk kunnen werken. De gemeente gaat toezichthouders inzetten om meer toezicht en controle op de werkplekken van prostituees te houden. Om misstanden verder terug te dringen en de arbeidspositie te verbeteren worden extra voorwaarden gesteld in de exploitatievergunning. Het Prostitutie & Gezondheidscentrum krijgt een spilfunctie en opvangplekken voor slachtoffers van mensenhandel worden uitgebreid.
  • Amsterdam | Notitie Prostitutiebeleid 2008.
 • Gijs Herderscheê en Sheila Sitalsing: Compromis over selectie embryo's (De Volkskrant, 25 juni 2008). Wensouders mogen onder voorwaarden embryo’s laten selecteren op onder meer erfelijke borst-, darm- en maagkanker. Dat is de uitkomst van een compromis tussen de regeringspartners PvdA en ChristenUnie. Dinsdag kwamen de meest betrokken bewindslieden Rouvoet (ChristenUnie), Bussemaker (PvdA) en Klink (CDA) dit overeen. Vrijdag neemt het kabinet een besluit over deze kwestie, die de coalitie weken verdeelde.maandag 23 juni 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Stimulans voor politieke participatie van vrouwen (E-Quality, 23 juni 2008). Vrijdag 20 juni is Agnes Kant tot fractievoorzitter van de SP gekozen in de Tweede Kamer; dit brengt het percentage vrouwelijke fractievoorzitters naar een recordhoogte van 45%. Nederland behoort tot de top 6 van de IPU (Inter-Parliamentary Union) als gekeken wordt naar de participatie van vrouwen in parlementen wereldwijd.


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]