donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juli 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  JULI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JULI 2008

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''De publicatie van berichten wordt hervat op 12 augustus 2008.
zaterdag 12 juli 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):
 • hspace=0  Het antwoord van presidentskandidaat John McCain op de vraag '(Do you think it) unfair that insurance companies cover Viagra but not birth control ?' (Youtube.com, July 2008).
  • Met dank aan Hillie Molenaar voor de tip.
 • Homoprijs genoemd naar Jos Brink (De Volkskrant, 12 juli 2008). Minister Plasterk (Emancipatie) heeft de Jos Brink homo-emancipatieprijs in het leven geroepen. De prijs is bestemd voor personen of organisaties die opkomen voor de sociale acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes. Hij bestaat uit een geldbedrag van 10  duizend euro en een kunstwerk. Dit is vrijdag bekend gemaakt. ‘De keuze is op Jos Brink gevallen, omdat hij nadrukkelijk geen geheim maakte van zijn seksuele geaardheid, geliefd was bij een breed publiek en vanwege zijn veelzijdige persoonlijkheid’, aldus Plasterk.
 • Jos Brink homo-emancipatieprijs (Ministerie van OCW, persbericht 11 juli 2008). Er komt een homo-emancipatieprijs die vernoemd is naar de vorig jaar augustus op 65-jarige leeftijd overleden televisie- en theaterpersoonlijkheid Jos Brink. Dat heeft minister Plasterk van Emancipatie bekend gemaakt.
 • Vrouwen kopen online abortuspillen (Trouw, 12 juli 2008). Vrouwen in landen waar abortus beperkt is toegestaan, gebruiken het internet om medicijnen te kopen die de zwangerschap afbreken. Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag.vrijdag 11 juli 2008

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Biografie | Hilda (Verwey-)Jonker (1908-2004) (Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, Biografisch Woordenboek van Nederland). Hilda Jonker (ook bekend onder de naam Hilda Verwey-Jonker), sociologe, feministe en publiciste (Goes 20-5-1908 - Utrecht 23-6-2004).woensdag 9 juli 2008

Nieuws (berichten in volgorde van vandaag):

 • Carola Houtekamer: De vrouwen rukken op. Maar waren blijven de mannen op de arbeidsmarkt ? (NRC-Handelsblad, 8 juli 2008). Steeds meer vrouwen werken op posities waar vroeger vooral mannen werkten. Verdringen ze de mannen of zijn die gewoon minder zichtbaar geworden ?
 • Meisjes van 12 ingeënt tegen baarmoederhalskanker (NRC-Handelsblad, 8 juli 2008). Met ingang van september 2009 worden alle meisjes van twaalf jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Klink wil vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker veroorzaakt opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dat betekent dat het vaccin gratis wordt aangeboden. Ook is de minister van plan een inhaalcampagne uit te voeren voor meisjes van dertien tot en met zestien jaar, startend in de eerste helft van 2009.
 • Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (Ministerie van VWS, 8 juli 2008). Minister Klink wil vanaf september 2009 het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin wordt aangeboden aan alle twaalfjarige meisjes. Ook wil Klink vanaf de eerste helft van 2009 een inhaalcampagne uitvoeren voor meisjes van dertien tot en met zestien jaar. Daarnaast stelt de minister een onderzoek in waarin het voorkomen van baarmoederhalskanker in deze groep langdurig wordt gevolgd.dinsdag 8 juli 2008

Nieuws (berichten in volgorde van vandaag):

 • Uitstel van ouderschap: waar zit het echte probleem ? (Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, nieuwsbericht 8 juli 2008). Is uitstel van ouderschap een probleem? En zo ja, wat zou dan de rol van de overheid of van andere partijen (sociale partners) moeten zijn om daaraan wat te doen? Die vraag stelde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een discussie die ruim een jaar geleden over dit onderwerp begon. En op die vraag geven Bonneux, Zaadstra en De Beer in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een antwoord. Uitstel van ouderschap is volgens hen geen probleem en er is geen aanleiding tot door de RVZ en sommige gynaecologen aangewakkerde zorgen. De meeste vrouwen in Nederland maken een verstandige keuze door hun eerste kind te krijgen vanaf hun 25e en voor hun 35e levensjaar. Dat is, volgens Bonneux e.a., in medisch en sociaal opzicht niet te vroeg en niet te laat. Krijg je namelijk kinderen voor je 25e dan is dat vanwege sociale risico’s (opleiding niet af, minder stabiele relatie, sociale achterstand) niet verstandig, krijg je ze na je 35e dan kan dat in medisch opzicht tot problemen leiden. Kortom: die bangmakerij van de RVZ en van sommige gynaecologen is helemaal niet nodig. En de overheid? Die hoeft dus eigenlijk niets te doen.
 • Uitstel moederschap leidde niet altijd tot meer afstel (CBS Webmagazine, 7 juli 2008). Hoogopgeleide vrouwen worden op latere leeftijd moeder dan vrouwen met een middelbare of lage opleiding. Dat is al generaties lang zo. Vooral hoogopgeleiden zijn het moederschap steeds verder gaan uitstellen. Dat heeft echter bij hen niet tot meer afstel geleid.
 • Sylvia Marmelstein: Vrouwen halen achterstand in salaris in hoog tempo in (De Pers, 8 juli 2008). Vrouwen halen hun salarisachterstand razendsnel in. Verdienden ze vorig jaar nog gemiddeld 18 procent minder dan mannelijke collega’s in precies dezelfde functies, dit jaar is dat verschil teruggelopen naar 11,8 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Beloningsindex 2008 die de adviesorganisatie Mercer en salarisadministrateur ADP vandaag presenteren. Zij hielden de loonstroken van alle werknemers in ruim vijfhonderd bedrijven tegen het licht.
 • Britse vrouwen kunnen Bisschop worden (De Volkskrant, 8 juli 2008). De Church of England, de staatskerk in Engeland en de moederkerk van de Anglicaanse gemeenschap wereldwijd, heeft maandag ingestemd met een controversieel voorstel om het ambt van bisschop open te stellen voor vrouwen. Dat meldde de Britse nieuwszender Sky News.maandag 7 juli 2008

Nieuws (berichten in volgorde van vandaag):

 • Tweede Kamer | Stand van zaken onderzoek naar gevolgen van seksualisering (Ministerie van OCW, 7 juli 2008). In de emancipatienota ‘Meer kansen voor vrouwen, 2008-2011’ heeft het kabinet aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de gevolgen van de seksualisering van de rol van meisjes en vrouwen op jongeren en op de maatschappij. In deze brief geeft minister Plasterk een stand van zaken van de twee onderzoeken die worden uitgevoerd en enig inzicht in zijn plannen om met de opbrengst aan de slag te gaan.
 • Tweede Kamer | Minister Plasterk matigt zijn aanvankelijk voorgenomen bezuiniging op subsidies IIAV en E-Quality. In een brief van 30 juni 2008 (Ministerie van OCW, 30 juni 2008) informeert Minister Plasterk de Tweede Kamer over zijn 'definitieve voornemens ten aanzien van de efficiency- en kwaliteitsverbetering van E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, en het IIAV, het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor Vrouwen' [*]. De minister verzocht in november 2007 beide instituten om de mogelijkheden en onmogelijkheden van een efficiencykorting van 25% in een strategisch plan uit te werken en hierbij de mogelijkheden te betrekken van ‘resource sharing’ of fusie. Beide instituten hebben genoemde plannen opgesteld en deze zijn volgens afspraak extern getoetst door Berenschot. Dit bureau concludeert dat een bezuiniging van 25% ingrijpt in de kerntaken en de efficiency verder verslechtert. [...] De uitkomsten van beide Berenschot-onderzoeken en alle gesprekken daarover zijn door de minister betrokken bij zijn uiteindelijke voorstel om de efficiencykorting te beperken tot 10% in 2010 en de instituten de mogelijkheid te bieden om vanaf 2010 15% van de subsidie te matchen met cofinanciering en in te zetten op verdere groei.
  • [*] de naam is '... voor de Vrouwenbeweging', maar een kniesoor die daarop let, toch ?


[ Pagina: 1 2  >>>]