zaterdag 27 februari 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2007
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2007
 >  SEPTEMBER 2007 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF SEPTEMBER 2007

woensdag 12 september 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Aletta Jacobsprijs 2008 voor Lilian Gonçalves (RU Groningen, 12 september 2008). De Aletta Jacobs Prijs 2008 van de Rijksuniversiteit Groningen wordt toegekend aan mw. mr. Lilian Gonçalves – Ho Kang You, voorzitter van het internationale bestuur van Amnesty International en van het Prins Claus Fonds. In de jaren ’90 was ze onder meer voorzitter van het Landelijk Bureau Racismebestrijding en vice-voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling.  ..Als uitvloeisel van Amnesty’s campagne Stop Geweld tegen Vrouwen, die in maart 2004 startte, heeft de organisatie, onder leiding van Lilian Gonçalves, beleid geformuleerd waarin de mogelijkheid van mannen en vrouwen centraal staat om vrij van discriminatie, dwang en geweld hun seksuele en reproductieve rechten uit te oefenen.
 • E-Quality pleit voor maatregelen tegen slechte pensioensituatie van allochtonen (MKB net, 11 september 2007). Er moeten maatregelen genomen worden om iets te doen aan de slechte pensioensituatie van veel allochtonen, aldus Joan Ferrier, directeur van E-Quality. Veel allochtone ouderen hebben geen volledige AOW en weinig of geen aanvullend pensioen. Vooral vrouwen hebben zelden een optimaal aanvullend pensioen.

Agenda:


dinsdag 11 september 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Medieval women "had girl power" (BBC News, 11 September 2007). A new study by an academic says that "girl power" was alive and kicking around 600 years ago. Dr Sue Niebrzydowski at Bangor university said medieval women enjoyed a golden era with a greater life expectancy than men. "We found women running priories, commissioning books, taking early package tours to visit the Holy Land," she said.
 • Maaike Trimbach: Lilian Gonçalves krijg Aletta Jacobs-prijs (De Stentor, 11 september 2007). Lilian Gonçalves-Ho Kang You (60) krijgt in maart 2008 de Aletta Jacobsprijs. De jury heeft voor Gonçalves gekozen vanwege haar sterke maatschappelijke betrokkenheid, haar inzet voor de mensenrechten en in het bijzonder voor de rechten van vrouwen.maandag 10 september 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Weduwe sterker in inkomen achteruit dan weduwnaar (CBS webmagazine, 10 september 2007). Na verlies van een partner daalt het besteedbaar huishoudensinkomen. Voor weduwen is de daling sterker dan voor weduwnaren. Vrouwen die vóór hun 65ste weduwe worden gaan er wel licht in koopkracht op achteruit: zij vallen doorgaans terug op de ANW. Jong verweduwde mannen niet: hun partner had vaak geen of alleen een klein inkomen.
 • Miranda Megens: 'Veel vrouwen willen best meer werken' (AD, 9 september 2007). De angelopen jaren is best veel veranderd maar werkgevers en minister Donner (SZW) zien vrouwen en werk nog altijd niet voor vol aan, vindt Agnes Jongerius. Ze verwacht van de Taskforce Deeltijd Plus 'dat het beeld waarmee bedrijven naar werkende vrouwen kijken verandert, en dat de overheid er meer geld voor uittrekt.'

Gesignaleerd:

 • Martin van der Laan: Is de eerste kus beslissend? Beslissend waarvoor? U begrijpt het al, vrouwen zoenen om de emotionele band. Mannen ook, maar hun kus heeft vooral iets van een spierinkje in de hoop op kabeljauw: seks. En meer dan de helft van de mannen houdt daar ook van zonder zoenen.
 • Vrouw speelt net zo vaak computerspel als man (MKB net, 7 september 2007). Vrouwen spelen in Nederland bijna net zo vaak computerspelletjes als mannen (42% om 44%). De mannelijke gamers zijn gemiddeld genomen jonger dan de vrouwelijke spelers. Vrouwen hebben minder op met gewelddadige games dan mannen. Zo`n 75% van de vrouwelijke gamers vindt dat dit soort spellen verboden dient te worden, tegenover 53% van de mannelijke gamers.

Agenda:
zondag 9 september 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • D66 wil aanpassing artikel 1 (GaySite.nl, 8 september 2007). D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft vrijdag een concept-wet gepresenteerd met als doel artikel 1 van de grondwet uit te breiden met "homo- en heteroseksuele gerichtheid". Het wetsontwerp is gepresenteerd aan de vooravond van het twintigjarig jubileum van het homomonument in Amsterdam.
 • D66: Homodiscriminatie in grondwet (borisvanderham.nl, 7 september 2007). D66 Kamerlid van der Ham presenteert vandaag een ontwerp van wet om artikel 1 van de grondwet uit te breiden met “homo- en heteroseksuele gerichtheid”. Morgen, 8 september 2007, wordt het twintig jarig jubileum gevierd van het ‘homomonument’ in Amsterdam. D66 presenteert in dit kader een ontwerp van wet om artikel 1 van de grondwet aan te passen.

zaterdag 8 september 2007

Nieuws:

 • Yvonne Doorduyn: Analyse | Vergroot aanbod onthult moedermythe (De Volkskrant, 8 september 2007). Het aantal gezinnen dat gebruik maakt van naschoolse opvang is abrupt gestegen. Is dat een culturele doorbraak? De Nederlandse moeder, die had helemaal geen zin om méér te werken. Die was tevreden met een deeltijdbaantje, wilde gewoon de piepers om zes uur klaarzetten voor manlief, die taalde niet naar serieuze kinderopvang. Opvoeden deed ze zelf en niemand anders. Het was de mening die door alle onderzoekers – van SCP tot CPB – werd onderbouwd. Het laatste rapport waaruit zou blijken dat goedkope kinderopvang geen enkel effect heeft op de onwrikbare levenshouding van de Nederlandse vrouw, dateert van nog geen maand geleden.
 • Yvonne Doorduyn: Vraag naar buitenschoolse opvang explosief gegroeid (De Volkskrant, 8 september 2007). Meer dan 20 duizend kinderen tussen 4 en 11 jaar staan op dit moment op een wachtlijst van gemiddeld zes maanden voor buitenschoolse opvang. Het probleem is daarmee twee keer zo groot als eerder geschat.

Nieuwsarchief:

 • Hester Jansen: Mogen vrouwen écht meedoen ? Economen: kabinet hinkt op twee gedachten (VNO-NCW, 16 augustus 2007). Wat wil dit kabinet met vrouwen? Worden ze echt gestimuleerd om (meer) te gaan werken? Het kabinet heeft voor vrouwen diverse fiscale prikkels in petto. Maar ze werken wel twee kanten op. Blijft de vraag: wil het kabinet eigenlijk wel meer vrouwen aan het werk?

Onze andere sites > emancipatie-lokaal.startpagina.nl:

 • EVAs Schiedam. Sinds oktober 2004 komen in Schiedam allochtone vrouwen regelmatig bijeen. Deze bijeenkomsten staan in het teken van Emancipatie van Vrouwen van Allochtone herkomst in Schiedam (EVA'S).


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]