vrijdag 25 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2007
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2007
 >  OKTOBER 2007 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2007

woensdag 10 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Wilfried van der Bles en Nicole Lucas: Bussemaker: meer werk en zorg gaan best samen (Trouw, 10 oktober 2007). Het personeelstekort in de zorg is in één klap opgelost, als alle vrouwen met een kleine deeltijdbaan in die sector twee uur per week meer gaan werken. Dat zegt staatssecretaris Bussemaker van volksgezondheid in een interview in Trouw. Vandaag stuurt zij een nota over mantelzorg en vrijwilligerswerk naar de Tweede Kamer. Maar de vraag is hoe mensen dergelijke onbetaalde zorg kunnen blijven verlenen, als de druk vanuit de regering om de arbeidsmarkt op te gaan toeneemt, en ook nog wordt verlangd dat werknemers langer werken.
 • Interview | Wilfried van der Bles en Nicole Lucas: Vrijwilligerswerk | Meer werken én meer zorgen (Trouw, 10 oktober 2007). Hoe zorg je dat mensen werk kunnen combineren met vrijwilligerswerk en mantelzorg? Daar is een steuntje in de rug van de overheid voor nodig, zegt Jet Bussemaker, PvdA-staatssecretaris van volksgezondheid, welzijn en sport.
 • Monique Slingerland: Seksualisering | Wie in bed ligt shopt niet (Trouw, 10 oktober 2007). Van oudsher is het waarschuwen tegen seksualiteit een vertrouwde bezigheid voor de kerken. Het is nu juist een PvdA-minister die een grens wil stellen aan de seksualisering van de samenleving. Abeltje Hoogenkamp: „Niet seksualisering is het probleem, maar commercialisering.” Een samenleving die marktwerking accepteert als leidend principe, krijgt pornografische voorstellingen op billboards. „Met seks verkopen dingen goed. We zijn tot in onze slaapkamer geëconomiseerd. Daar doe je ook met een goede preek niets tegen.”
 • Annelies Vlaanderen: 'Al die seks op tv, moeten we dat willen?' (BN De Stem, 9 oktober 2007). Fatsoensrakker, hysterica, preutse tante met 'vast een saai seksleven'. Journaliste Myrthe Hilkens (28) krijgt het allemaal naar haar hoofd geslingerd sinds ze nolens volens het boegbeeld is van een nieuwe feministische stroming die de seksualisering van onze samenleving aan de kaak stelt.
 • Tjeerd Agema: 'Vrouwen zijn te bescheiden' (AD, 9 oktober 2007). Interview met Sherita Marain, Zwarte Zakenvrouw 2007.
 • Jacqueline van Ginneken: 'Vrouwen komen er in de rechtszaal bekaaid van af' (Gelderlander, 9 oktober 2007). De naam mag dan verdwenen zijn, maar de feministische visie van advocatuur bedrijven, is springlevend. Agathe van Bon en haar collega's Leonie van Sommeren, Jan Berendsen en Erna Jansen strijden nog steeds voor de rechten van vrouwen. Want Van Bon vindt dat er nog wel het een en ander kan veranderen.dinsdag 9 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 'Kamer: Eis naleving van het VN-Vrouwenverdrag' Nederland komt afspraken over vrouwenrechten niet na. Persbericht dd. 8 oktober 2007 van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Kabinet komt afspraken vrouwenrechten niet na. “De Nederlandse regering lijkt zelf te willen kiezen welke delen van het VN-Vrouwenverdrag ze wel, en welke ze niet naleeft” Dat zegt Saskia Bakker namens het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. “En dit terwijl de afspraken juridisch bindend zijn. Bovendien hebben veel van de maatregelen die genomen worden te weinig of een onduidelijk effect”. Het netwerk vindt dat de Tweede Kamer bij Minister Plasterk moet aandringen op volmondige erkenning van de juridische status van het verdrag en op emancipatiemaatregelen.
 • Çilay Özdemir, Stine Jensen en Senay Özdemir: Emancipatienota richt zich op de verkeerde groep. Het draait om talent, niet om achterstanden (NRC-Handelsblad, 8 oktober 2007). Succesvolle allochtone vrouwen kunnen aan het emancipatieproces de impulsen geven die nodig zijn voor een trendbreuk. [...] De emancipatienota van minister Plasterk maakt terecht onderscheid tussen aan de ene kant de meisjes en vrouwen die goed presteren en aan de andere kant degenen die zelfs geen startkwalificaties bezitten. Maar vervolgens gaat bijna alle aandacht uit naar die laatste groep.

Agenda:

 • donderdag 11 oktober 2007: Vrouwbeeld anno 2010. Debat met o.a. Suny Bergman en Ronald Giphart. Moeten we het geseksualiseerde vrouwbeeld als teken van onafhankelijkheid of als teken van onderdanigheid typeren? Is het huidige vrouwbeeld cultuur-historisch gezien überhaupt wel alarmerend? Welke verantwoordelijkheid is weggelegd voor literatuur, film, media, mode, muziek en kunst bij het creëren van culturele rolmodellen? En zijn we blij met het door de sprekers geschetste vrouwbeeld 2010?Plaats:  Dante building zaal DZ 1 Universiteit Tilburg, Warandelaan 2, Tijd: 15.30 - 18.00 uur
 • maandag 19 november 2007: Symposium art.1 bij discriminatiezaken. Symposium over mediation en bemiddeling bij discriminatiezaken. Het symposium richt zich op professionals die in hun werk te maken krijgen met discriminatiesituaties op het gebied van onderwijs, arbeid of wonen. Aan de hand van presentaties en interactieve sessies leren de deelnemers over het inzetten van mediation en bemiddeling. Plaats: Jaarbeurs, Utrecht.Aanmelden is nog tot 15 oktober via aanmeldingsformulier

Gesignaleerd:

 • 26-jarige vrouw uitgeroepen tot rijkste Chinees (Volkskrant, 8 oktober 2007). Een 26-jarige projectontwikkelaar is dit jaar uitgeroepen tot rijkste persoon van China. De vrouw bezit omgerekend 10,5 miljard euro. Dat meldde het Amerikaanse weekblad Forbes maandag. Dit bedrag maakt Yang Huiyan ook meteen de rijkste vrouw van Azië.maandag 8 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sherita Narain Zwarte Zakenvrouw 2007 (AD, 7 oktober 2007). Sherita Narain, directeur Thermen Holiday Schiedam, ontving van staatssecretaris Albayrak de prijs van Zwarte Zakenvrouw 2007. Marilyn Haimé, directeur Inburgering en Integratie, kreeg de prijs van Zwarte vrouwelijke manager 2007, en wel uit handen van Sybilla Dekker.
 • 'Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan beter' (Volkskrant, 7 oktober 2007). Vrouwen hoeven nog maar een keer per zes jaar in plaats van vijf jaar een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker te laten maken als het traditionele uitstrijkje wordt aangevuld met een nieuwe test, zo concludeert professor Chris Meijer.

Emancipatienota 2008-2011 - Vrouwen meer kansen geven

 • Veel Nederlanders steunen campagne tegen lustobject (Elsevier, 5 oktober 2007). Het plan van het kabinet om een einde te maken aan het beeld van vrouwen als lustobject geniet brede steun onder de Nederlandse bevolking. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat vrouwonvriendelijke clips van de televisie moeten verdwijnen. Uit onderzoek bleek dat de baarmoederhalskankercellen en de gevaarlijke voorlopers daarvan veel sneller werden ontdekt als de vrouwen ook met de HPV DNA test waren onderzocht.
 • Oversekste samenleving ...en verantwoordelijkheid. (Friesch Dagblad, 5 oktober 2007, hoofdredaktioneel commentaar). Het kabinet bindt de strijd aan met de ‘seksualisering van de samenleving’. Vooral in de beeldcultuur leidt die er vaak toe dat meisjes en vrouwen als ‘lustobject’ worden geportretteerd. ... Het wordt tijd dat het begrip ‘rekenschap geven’ van gedrag de plaats krijgt die het verdient. Verweesde jongeren (en ouderen) snakken naar duidelijkheid en richting voor hun leven. Zij hebben hulp nodig bij het weerbaar worden tegen de gebundelde macht van seks en commercie.
 • Grotere rol mannen bij emancipatie (PvdA, 4 oktober 2007). PvdA Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer ziet de Emancipatienota als een trendbreuk met het vorige kabinet, maar wil wel meer aandacht voor de rol van mannen: ‘De emancipatie blijft nog teveel op het bordje van de vrouw liggen in deze nota.’
 • Gerard Vroegindeweij: Spagaat in emancipatienota (RefD, 3 oktober 2007). Het kabinet wil meer vrouwen op de arbeidsmarkt en tegelijk een halt toeroepen aan de seksualisering in de samenleving. Volgens SGP-fractievoorzitter Van der Vlies strijden deze doelstellingen met elkaar.  „Bij het thema seksualisering staat de vraag centraal hoe de jeugd beter te beschermen, maar dat zie ik bij het onderdeel vrouwenemancipatie niet terug. Er bestaat geen betere investering in de samenleving dan de opvoeding van kinderen.”
 • Ales Veldhuizen: CU: Soaps mogen best kuiser (AD, 2 oktober 2007). Soaps moeten bij zichzelf te rade gaan of zij niet een verkeerd beeld geven van seksualiteit. CU-fractievoorzitter Slob wil dat media terughoudender zijn in het tonen van seks en geweld.

 • Minister Vogelaar neemt advies Emancipatie in de buurt in ontvangst (E-Quality, 6 oktober 2007). Tijdens de Prinsjesdagborrel (5 oktober) kreeg Minister Vogelaar Joan Ferrier het advies ‘Emancipatie in de Buurt’ overhandigd. De publicatie bevat een aantal handvatten waarmee gemeenten de verschillende posities van burgers in kaart kunnen brengen, en hun emancipatiedoelen op verschillende beleidsterreinen kunnen bereiken. Minister Vogelaar  sprak daarbij haar optimisme uit: “We staan aan de vooravond van een derde emancipatiegolf”.  Vervolgens bracht ze drie punten naar voren die daarbij van belang zijn: ruimte voor vrouwen, ondersteunen en sturen.
 • Anouchka Miltenburg: Hardwerkende vrouwen dupe van vuile oorlog zorgaanbieders (VVD, 4 oktober 2007). Vrouwen die onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de thuiszorg werken, zijn nu de dupe van gewiekste zorgaanbieders.  De aanbieders meten zich een slachtofferrol aan terwijl zij zelf verantwoordelijk zijn voor slecht werkgeversbeleid. “Er wordt ijskoud gesaneerd door de zorgaanbieders zelf.' Van Miltenburg wil van staatssecretaris Bussemaker exact weten hoeveel vrouwen zonder ontslagprocedure hun vaste contract moesten opgeven.

Verschenen:

 • LOF, magazine voor moeders met ambitie, 1e jaargang nr 1, oktober 2007. Werk, gezin, belans, stijl
 • E-Quality Matters,  2007 nr 2., oktober. Met: Arbeid en zorg in de metaal -  Jaar van de Gelijke Kansen voor Iedereen - P-Team Maastricht wint PaFemme Award - Interview met Tineke de Nooij, projectleider Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen - Loonkloof nog altijd groot.zaterdag 6 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Myrthe Hilkens: Vrouwen in gevaar door erotische videoclip (De Pers, 6 oktober 2007). Erotische videoclips beïnvloeden de kijker in zijn ideeën over zichzelf en de andere sekse. Dat concludeert dr. Saskia Schwinghammer (30), verbonden aan de afdeling Economische Psychologie van de Universiteit van Tilburg (UvT). ‘Het effect van seksueel geladen clips en dat van bepaalde, onrealistisch mooie afbeeldingen raakt niet alleen vrouwen, maar ook mannen’, aldus de wetenschapster.
 • Nederlanders steunen campagne tegen lustobject (Elsevier, 5 oktober 2007). Het plan van het kabinet om een einde te maken aan het beeld van vrouwen als lustobject geniet brede steun onder de Nederlandse bevolking. Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat vrouwonvriendelijke clips van de televisie moeten verdwijnen.donderdag 4 oktober 2007

Aktueel > Agenda:

Nieuws:

 • Marieke van Willigen: 'Vrouwen in topfuncties economische noodzaak' (Management Team,. 3 oktober 2007).  “Vrouwen in het topmanagement betekent een sterkere concurrentiepositie,” zegt Jos Nijhuis, voorzitter van de raad van bestuur van PricewaterhouseCoopers. Hij reageert daarmee op een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Catalyst, onder de vijfhonderd grootste bedrijven van Amerika.
 • Yvonne Benschop e.a.: Hora est. Meer vrouwen in de top (Trouw, 4 oktober 2007).  Tien vrouwelijke wetenschappers zullen vandaag, voorafgaand aan een tweedaags Europees festival over vrouwen en wetenschap – WISER, in navolging van Luther, 95 stellingen over doorstroming van vrouwen naar de universitaire top aan de deur van de St. Janskerk in Maastricht spijkeren.  Een oproep aan minister Plasterk (onderwijs en emancipatie) structurele maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld: Totdat vrouwen evenredig vertegenwoordigd zijn in de wetenschap, zijn er echter ook speciale stimuleringsprogramma’s nodig. En: Wat we nodig hebben is een slimme mix van structurele maatregelen, gericht op de participatie van vrouwen én op de organisatie en inhoud van wetenschap. Universiteitsbesturen moeten zich hard maken voor dit probleem.
 • Elma Drayer: Het onheil schuilt niet in hitsige beelden (Trouw, 4 oktober 2007). De minister van emancipatie, feministen, publicisten – ze vinden elkaar in de strijd tegen ’de seksualisering van de samenleving’. Schrijvers die erotische scènes in hun romans beslist niet schuwden, publiceren nu ongeruste columns over de ’pornodictatuur’. En de WRR wijdt in zijn laatste rapport een compleet hoofdstuk aan ’het seksuele mijnenveld’. Toch heeft geen onderzoek nog aangetoond dat onze huidige seksuele staat zorgwekkender is dan pakweg tien, vijftien jaar geleden. Is er geturfd, ondervraagd, nauwkeurig vergeleken?
 • Subsidiegevers moeten vrouwen tellen (Telegraaf, 3 oktober 2007). De organisaties die voor het ministerie van Economische Zaken de subsidieregelingen uitvoeren, zoals SenterNovum en EVD, moeten voortaan bijhouden of de aanvrager een mannelijke of vrouwelijke ondernemer is en daarover rapporteren, aldus minister van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk. De maatregel volgt op het rapport van een Visitatiecommissie Emancipatie, die een „afwachtende en defensieve houding” aantrof toen zij Economsche Zaken op de korrel nam.
 • Reactie op eindrapportage Visitatiecommissie Emancipatie. Brief dd. 3 oktober 2007 van minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk (EZ) aan de Tweede Kamer. Hieruit :
  • de inbedding van gendermaistreaming is versterkt met o.a. een departementsbreed netwerk gendermainstreaming
  • op een aantal specifieke thema's willen de bewindspersonen een extra slag maken, bv. m/v-verdeling van subsidievragers, evaluaties van subsidieregelinge, extra aandacht voor vrouwelijk ondernemerschap, arbeidsparticipatie en vrouwen aan de top.
  • nadrukkelijker toetsing van (nieuw) beleid op aspecten van diversiteit.
  • NB: de reactie heeft betrekking op de VCE-eindrapportage 2005-2006 - Ministerie van Economische Zaken (VCE-07-04).
 • Koenders: geweld tegen vrouwen in Congo is epidemie (Telegraaf, 3 oktober 2007). Het geweld tegen vrouwen in de Democratische Republiek Congo (DRC) is meer dan een instrument in de oorlogsvoering. Het is een epidemie en het maakt de sociale structuur kapot. Vrouwen worden er niet alleen verkracht maar ook verminkt. Aldus minister Kenders (OS) in een overleg met de Tweede Kamer.
 • Dorien Pels: Oproep aan creatieven: bied tegenwicht aan platte pornocultuur (Trouw 2 oktober 2007). Minister Plasterk van emancipatie wil jongeren weerbaar maken tegen de steeds verdere seksualisering van de samenleving. „Jongeren zien porno ver voor ze zelf seks hebben.”

Aktueel > Tijdschriftenrek:
woensdag 3 oktober 2007

Nieuws:

 • RWI: arbeidsmarkt laat half miljoen werkwillenden onbenut (RWI, 2 oktober 2007). Een kleine half miljoen mensen, die géén uitkering hebben, wil aan het werk. Het gaat om relatief jonge mensen, vooral vrouwen, met vaak een hoog opleidingsniveau. In het arbeidsmarktbeleid is nog nauwelijks aandacht voor de niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden. Vaak hebben ze slechts een klein duwtje in de rug nodig om aan het werk te kunnen gaan.
 • Dinsdagprofiel | Lilianne Ploumen - Loyaal, scherp, maar geen scherpslijper (De Volkskrant, 2 oktober 2007). 'Lief’, noemt haar 13-jarige dochter Lilianne Ploumen. Een kwalificatie die kort na haar verkiezing tot voorzitter van de PvdA naadloos leek aan te sluiten op haar imago. Tot dan was de meeste aandacht voor Jan Pronk, de ervaren maar omstreden kandidaat. Opluchting was er bij de partijtop na afloop, omdat Pronk het niet had gehaald. De nieuwe voorzitter was nog te zeer een onbeschreven blad voor luidruchtige jubel. Een politiek lichtgewicht, heette ze in de wandelgangen.

Emancipatienota 2008-2011 - Vrouwen meer kansen geven

 • Emancipatienota biedt kansen maar kan scherper (E-Quality, 1oktober 2007). E-Quality goede kansen voor emancipatie. De koers is niet wezenlijk anders dan het emancipatiebeleid tot nu toe, maar nieuwe streefcijfers en nieuw committent kunnen een noodzakelijke impuls geven aan het beleid. Veel regulier beleid heeft invloed op de emancipatiemogelijkheden. Het is een belangrijke taak voor de minister en de Kamer om hier toezicht op te houden.  Voor de arbeidsparticipatie moet het kabinet hoger inzetten. Media en opvoeding: E-Quality benadrukt dat het hierbij niet alleen gaat om beelden over meisjes en vrouwen, maar ook om beelden over jongens en mannen.
 • Thijs van Soest: Weinig jongerensites doen mee aan seksualisering (Volkskrant, 1 oktober 2007). Het media-aanbod voor jongeren moet veiliger, vindt het kabinet. Websites zouden vol staan met gevaarlijke, seksueel getinte beelden. Bij zenders en omroepen wordt aangedrongen op terughoudendheid om zo de 'pornoficatie van de samenleving' te stoppen. Maar hoe onveilig en lustopwekkend is het huidige internetaanbod voor jongeren? Op de sites van de omroepen BNN, MTV en TMF lijkt dat op het eerste gezicht nogal mee te vallen. Pas bij de videosites is er pikant materiaal te zien. Maar wie het echt zoekt, komt uiteindelijk altijd aan zijn trekken via Google of andere zoekmachines. Hier is geen enkele gedragscode tegenop gewassen.
 • Berrit de Lange: Verwrongen beeld niet schuld van tv (De Stentor, 2 oktober 2007). Sinds afgelopen voorjaar classificeert het Nicam, de organisatie achter de Kijkwijzer, programma's op vrouwonvriendelijkheid. Het Nicam laat weten in de emancipatienota geen reden te zien de regels van de Kijkwijzer aan te scherpen. ,,Internet is eigenlijk de grootste zorg, maar zoals bekend, is daar moeilijk een vinger achter te krijgen'', zegt een woordvoerder.
 • Jan Salden: Makkelijke seks. Lekker toch? (De Stentor, 2 oktober 2007). Jongeren moeten af van het geseksualiseerde beeld van meisjes en vrouwen, vindt het kabinet. Dat trekt daarom ten strijde tegen de heersende 'lustcultuur'. Jongeren verwachten er weinig van. Psychologe en seksuoloog Sanderijn van der Doef kent de verhalen, maar noemt het 'excessen'. Zij betwijfelt of het zo slecht gesteld is met de seksuele moraal van de Nederlandse jeugd. Desondanks juicht ze de voornemens van het kabinet toe. ,,Ik pleit al jaren voor relationele voorlichting. En het liefst zo vroeg mogelijk. Wat mij betreft vanaf de basisschool.'
 • Pavlovreacties op Emancipatienota (De Volkskrant, 2 oktober 2007). Het voornemen van het kabinet om de 'seksualisering van de samenleving' te bestrijden, ontlokte meteen de nodige pavlovreacties uit liberale hoek. Met de nieuwe Emancipatienota zou de overheid zich opwerpen als zedenmeester. Een dodelijke combinatie van gereformeerde mannenbroeders en socialistische geheelonthouders leidt de samenleving naar een nieuwe vertrutting, vrezen de critici.
 • Sara Berkeljon en Yvonne Doorduyn: Christelijk blok tackelt emancipatie (De Volkskrant, 2 oktober 2007). Als een ‘helleveeg’ zou minister Plasterk tekeergaan. Hij zou ‘door glazen plafonds’ breken, want de emancipatie – ook van de autochtone vrouw – was nog ‘verre van voltooid’. In scherpe bewoordingen zette de nieuwe minister voor Emancipatie zich af tegen zijn voorganger De Geus (CDA).

 • Salarisverschillen mannen en vrouwen HR blijven bestaan (MKBnet, oktober 2007). De salarisverschillen tussen mannen en vrouwen blijven bestaan op het gebied van Human Resources. Dat blijkt uit het onderzoek `Beloning en waardering HR-verantwoordelijken 2007. Tussen mannen en vrouwen in dezelfde functies zitten vaak nog grote verschillen in het salaris.  Een vrouwelijke directeur HRM verdient gemiddeld 31% minder: 82.187 euro. Bij managers P&O ligt er een salarisverschil van 16,5% in het nadeel van de vrouwen en bij de medewerkers van de afdeling personeelszaken zit er een verschil van 7% in het nadeel van de vrouwen.dinsdag 2  oktober 2007

Nieuws:

Emancipatienota 2008-2011 Vrouwen meer kansen geven

 • De vrouw kiest zelf (NRC-Handelsblad, 1 oktober 2007, hoofdredactioneel commentaar). De emancipatienota van minister Plasterk (OCW, PvdA) legt terecht de nadruk op meer kansen voor vrouwen. ....Het kabinet wil nu dat vrouwen langer gaan werken. Dat is niet bedoeld voor de emancipatie. Er zijn extra arbeidskrachten nodig nu Nederland grijzer wordt. ...Vrouwen hebben meer keuze dan ooit, ook in hun seksuele leven. Dat is vooruitgang. Seksueel misbruik moet worden tegengegaan. Men kan zich ook storen aan de grote nadruk op seks en op de vrouw als seksueel object in media en reclame. Dat is een discussie waard. Toch is het simplistisch om de toename van het aantal tienerzwangerschappen in bepaalde bevolkingsgroepen daaraan te wijten.
  • discussie: Heeft Nederland een andere seksuele moraal nodig? Wat vindt u? Is er een verruwing van seksuele omgangsvormen onder jongeren, en zo ja, komt dat door de seksuele moraal? Of valt het allemaal wel mee? En is het een taak van de overheid om over de seksuele moraal te beslissen?
 • Over mannen zegt Plasterk niets (NRC-Handelsblad, 1 oktober 2007). De Emancipatienota van minister Plasterk is meer dan een pleidooi voor een nieuwe seksuele moraal. De arbeidsdeelname van vrouwen moet omhoog, en ze moeten meer gaan verdienen. Directeur Joan Ferrier van E-Quality is redelijk tevreden over de Emancipatienota. „Van deze nota lijkt een nieuw elan uit te gaan”, zegt ze. „En dat is nodig, want de emancipatie stagneert en verandert.”Jaco van Lambalgen, politiek verslaggever van Opzij.: „Plasterk zegt vrijwel niets over mannen. Alle problemen bij het combineren van werk en taken worden op het bordje van de vrouw gelegd. Er wordt geredeneerd dat als er voor vrouwen geen belemmeringen meer zijn, zij er dan wel in zullen slagen werk en zorg te combineren. Maar de mannen moeten ook wat doen! Laat de overheid zich in een campagne daarover eens uitspreken.”
 • Maartje Dammers: Meisjes zijn geen lustobject (Kidsweek, 1 oktober 2007). ... Mensen vragen zich af of de overheid zich hier wel mee moet bemoeien of dat het de taak van de ouders is om hun kinderen te leren waar de grenzen liggen. En mogen vrouwen niet zelf bepalen of ze schaars gekleed op televisie verschijnen? Dat mogen mannen toch ook?

 • Ria Kerstens: Te braaf voor de top (Plus Woman, september 2007, online op opportunity.nl). Niks mannen die onze promotie tegen houden. Niks ‘old boys network' waarin wij niet toegelaten worden. Het is onze eigen schuld als we geen carrière maken. Dat is goed nieuws: want als het onze schuld is kunnen we er ook iets aan doen. Tien tips om de top te bereiken. Volgens het Amerikaanse blad Fortune wachten topvrouwen niet passief op kansen; ze creëren èn grijpen ze. En klagen over mannelijke bedrijfsculturen en glazen plafonds doen ze ook niet. Ook uit onderzoek van Opportunity in Bedrijf blijkt dat vrouwen die de top bereiken, een harde competitie niet als probleem ervaren, maar juist als drijfveer. Maar van die vrouwen zijn er in Nederland maar weinig. Van de Nederlandse ondernemingen zegt slechts 27 procent vrouwen in de top te hebben.
 • Ruim helft werknemers wil parttime werken (De Volkskrant, 2 oktober 2007). Meer dan de helft (57 procent) van de werknemers in Nederland wil graag in deeltijd werken. Maar in de praktijk is slechts een kwart van de werkenden parttimer. Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor van oktober, waarvoor ruim achthonderd werkenden zijn ondervraagd. Voor het onderzoek is voor parttime werk uitgegaan van minimaal 24 en maximaal 34 uur per week.

GERMAINE GROENIER OVERLEDEN

 • hspace=0  Op maandag 1 oktober overleed Germaine Groenier, schrijfster en programma- en documentairemaakster, grootmoeder en oud-Dolle Mina dat ze vanuit de frontlinie meemaakte, zat onder meer in de abortuswerkgroep en was jaren lang programmamaakster bij de VPRO. Vooral het programma VPRO-Vrijdag op 3, halverwege de jaren zeventig, zullen velen zich nog herinneren. En dan met name het rode-oortjes-onderdeel 'De Sekstelefoon' daarin. Het gewoner maken van seks was één van de doelen die het programma probeerde te bereiken. En daar was behoefte aan. Per uitzending kwamen twintig tot veertig brieven binnen, en vijftig telefoontjes. Uit het VPRO Radio Archief twee fragmenten uit dit programma.
  Op 24 maart 2000 zond de VPRO een
  interview uit dat Frénk van der Linden met Germaine Groenier maakte. Dit gesprek ging over haar activiteiten in de vrouwenbeweging en bij de VPRO, maar ook over de tijd dat de jonge Germaine, haar broer en haar moeder samenwoonden met de dichter Victor van Vriesland en de voertaal thuis opeens Frans moest zijn, over haar min of meer gedwongen huwelijk ten gevolge van ongewenste zwangerschap en over haar recente boek 'Vijf dagen bedenktijd', waarin Groenier schrijft over haar gevoelens als haar dochter ongewenst zwanger blijkt en abortus wil laten plegen.
 • Radio- en tv-maakster Germaine Groenier overleden (NRC.nl, 1 oktober 2007).  Televisie- en radiomaakster Germaine Groenier is maandagochtend overleden. Dit heeft de VPRO meegedeeld. Ze is 64 jaar geworden. Groenier maakte voor de VPRO van 1976 tot 1978 het spraakmakende programma 'Germaine sans gêne' waarin ze seksuele problemen van luisteraars besprak.[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]