zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2007
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2007
 >  OKTOBER 2007 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2007

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site'' 
woensdag 31 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Tweemaal zoveel vrouwen bij de brandweer (CBS Webmagazine, 31 oktober 2007). In de periode 2000-2007 is het aantal vrouwen bij de brandweer ruimschoots verdubbeld tot 1 500. Het aantal vrouwelijke beroepskrachten steeg van 145 tot 313, het aantal vrouwen dat als vrijwilliger bij de brandweer werkte, nam toe van 600 tot 1,2 duizend. Toch is de brandweer nog altijd een mannenwereld. Slechts zes op de honderd brandweermedewerkers is een vrouw.
 • Nieuwsbrief vrouwennuvoorlater.nl, oktober 2007. Deze site wordt regelmatig aangevuld met nieuw materiaal:
  • Voor het eerst is er op de site een filmpje te zien! Angèle van Hanswijk beschikt over prachtig materiaal uit 1979, dat gelukkig gedigitaliseerd bewaard gebleven is.
  • In 1999 kwam er een voorlopig einde aan vrouwencafé Saarein in Amsterdam. De laatste week was een feestweek waarvan deze foto's zijn genomen
  • Gon Buurman stelde haar foto-archief ter beschikking.
  • Her en der duiken foto's op van de Playbackshow die in de Sleep-inn gehouden werden. Onze glamourredactrice schreef er een smeuïg stukje bij, waarin (hoe kan het ook anders) de nodige fouten zijn geslopen. Op het forum is inmiddels een heftige discussie gaande over hoe het dan wel zit. Bekijk het Shownieuws en oordeel zelf!
  • Ons archief van Paarse September is compleet! Dankzij het IIAV, dat genereus nummer 2 aan ons deed toekomen.
 • Lont wil homo's uit bestuur CU weren (Het Parool, 31 oktober 2007). De ChristenUnie moet praktiserende homoseksuelen weren uit bestuursfuncties. Dat vindt Yvette Lont, CU-raadslid in stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Lont wil dit met een motie op het partijcongres van 17 november laten vastleggen. Volgens haar hebben partijleider André Rouvoet en voorzitter Peter Blokhuis geen bezwaar tegen homo's. In een e-mail aan zevenhonderd partijleden roept Lont de partij op 'als christen achter de Bijbelse standpunten te staan'.

Actueel > Tijdschriftenrek:

Onze andere sites > emancipatie-lokaal.startpagina.nl:
dinsdag 30 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vereniging voor Vrouwenbelangen: Commentaar op de Emancipatienota 2008-2011. Brief dd. 29 oktober 2007 van de Vereniging voor Vrouwenbelangen aan de Vaste Commissie OCW en minister Plasterk (Emancipatie). Zie voor eerdere berichten hierover ook: www.vrouwenbelangen.nl  Uit het commentaar onder meer:
  • Vrouwenbelangen maakt zich grote zorgen over de voortgang van het emancipatiebeleid. Met name het proces van gender mainstreaming binnen de rijksoverheid stagneert.
  • Volgens Vrouwenbelangen heeft Nederland een denktank voor gendervraagstukken nodig. Wij hebben dit idee de werktitel “Aletta Jacobs Instituut” of “AJI” gegeven. Een dergelijk instituut, als onderdeel van de national machinery, moet een knooppunt van kennis zijn, ten dienste van het nakomen van de verplichtingen die voortvloeien uit internationale en nationale afspraken op het gebied van gendervraagstukken. Het vormt de evenknie van vergelijkbare instituten op het terrein van vraagstukken rond het milieu (MNP), de ruimtelijke ordening (RPB), sociaal-culturele ontwikkelingen (SCP) of de economie (CPB).
 • Rechter wijst claim screenen borstkanker af (Volkskrant, 30 oktober 2007). De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een claim afgewezen van drie oudere dames - gesteund door het Clara Wichmann Proefprocessenfonds - die deelname eisten aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. De vrouwen zijn ouder dan 75 jaar en krijgen daarom geen oproep meer voor de preventieve opsporing van borstkanker. Weliswaar is de kans bij ouderen groter om borstkanker te krijgen, maar de gezwellen groeien langzamer dan bij jongere vrouwen. Bovendien zijn het onderzoek en behandeling van de ziekte zo belastend voor de patiënt dat het beter is het bevolkingsonderzoek niet meer uit te voeren. De drie vrouwen die het proces hebben aangespannen overwegen hoger beroep in te stellen.
 • Politie wil betere hulp na huiselijk geweld (Nu.nl, 29 oktober 2007). De hulpverlening na huiselijk geweld kan beter. Dat is het oordeel van de politie na de eerste vijf jaar van haar 'project huiselijk geweld'. Doordat de dader vaak niet wordt behandeld, gaat één op de drie weer in de fout. Slachtoffers krijgen in een kwart van de gevallen geen hulp,
 • Barbara Nieuwenhuysen: Vrouwen geven beroep loser image (Z24.nl, 29 oktober 2007). Als er te veel vrouwen in een beroep werkzaam zijn, gaat dit ten koste van het imago van dit beroep, zegt hoogleraar management en organisatiekunde Paul Jansen. Als de status van een beroep daalt, stoot dit mannen af. Beroepen waarin veel vrouwen werkzaam zijn, worden minder stoer gevonden.
 • Peiling: meer vrouwen in mannenberoep (Telegraaf, 29 oktober 2007). Veel meer vrouwen zouden aan de slag moeten in 'mannenberoepen' zoals monteur, politieagent of ingenieur, zo vindt ruim 70%van de Nederlanders in een peiling van Maurice de Hondt in opdracht van het ministerie van OCW.
 • Peiling: meer vrouwen nodig in mannenberoep (Glazen Muur, 29 oktober 2007). Veel meer vrouwen moeten aan de slag als politie-agent, monteur, accountant en ingenieur. Uit een peiling onder 1300 Nederlanders blijkt dat 71% van de bevolking vindt dat meer vrouwen een mannenberoep moeten hebben. 94% van de Nederlanders maakt het bijvoorbeeld niets uit of hun vliegtuig bestuurd wordt door een vrouwelijke piloot. 44% reageert zelfs enthousiast. En voor 99% maakt het geen verschil als hun kapotte CV door een vrouwelijke monteur wordt gerepareerd.

Vrouwen in en uit het nieuws:
 maandag 29 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Forse daling borstkankersterfte (CBS Webmagazine, 29 oktober 2007). In de afgelopen tien jaar is de sterfte door borstkanker met een vijfde gedaald. Deze daling zet ook dit jaar door. In het eerste halfjaar van 2007 zijn 1,6 duizend vrouwen overleden aan borstkanker, 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2006. [...] Deze daling hangt samen met betere behandelingsmethoden en een eerdere opsporing van borstkanker door screening.
 • Geneeskundestudent mag geen mannen of vrouwen weigeren (Erasmusuniversiteit | U-blad online, 26 oktober 2007). De Erasmus Universiteit Rotterdam wil nieuwe studenten geneeskunde voortaan een contract laten tekenen waarin staat dat ze mannen én vrouwen zullen behandelen. Dat meldde dagblad ‘het Parool’ gistermiddag. De Erasmus Universiteit wil voorkomen dat studenten pas tijdens practica aangeven dat ze om hun geloofsovertuiging niet met mannelijke of vrouwelijke patiënten willen werken.
 • Erasmus: religie mag geen rol spelen. Student moet beide seksen behandelen (Het Parool, 25 oktober 2007). Eerstejaars studenten geneeskunde van de Erasmus Universiteit in Rotterdam moeten vanaf volgend jaar beloven zowel mannen als vrouwen te behandelen. Enkele studenten hebben hier vanwege hun religieuze opvattingen grote moeite mee. Vanaf 2008 moeten studenten een contract ondertekenen waarin staat dat zij zich moeten houden aan alle geldende normen en waarden in de Nederlandse gezondheidszorg. Het komt nu voor dat studenten pas in hun derde studiejaar, tijdens practica waarbij ze medestudenten moeten onderzoeken, beseffen dat ze geen mannen of vrouwen willen behandelen. Degenen die blijven weigeren, moeten hun studie opgeven.zondag 28 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Proefprocessenfonds wèl in hoger beroep tegen de Staat (Vereniging Vrouw en Recht, 26 oktober 2007). De Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann verwelkomt het door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann ingestelde hoger beroep in de procedure tegen de Staat inzake de zwangerschapsuitkering voor zelfstandig werkende vrouwen. Dat de FNV niet meer mee doet en evenmin bereid is hoger beroep voor de gedupeerde bondsleden te bekostigen is uiterst teleurstellend. Nu draait het Proefprocessenfonds op voor alle kosten, ook van de vrouw die zelf wel hoger beroep wilde instellen. Hopelijk slaagt het Proefprocessenfonds om extra donateurs te werven voor financiering van deze principiële procedure.
 • Clara Wichmann Fonds dagvaart Staat voor 20.000 zelfstandigen (Clara Wichmann, 26 oktober 2007). Het Clara Wichmaan Fonds gaat in hoger beroep om een zwangerschapsregeling voor de totaal 20.000 zelfstandigen die tussen 2004 en 2008 zwanger waren. Begin september 2007 kondigde minister Donner een nieuwe regeling aan, maar degenen die tussen 2004 en 2008 zwanger waren dreigen hier tussen wal en schip te vallen. Het Fonds stapt naar de rechterr om ook voor deze groep een regeling af te dwingen. 
 • Steeds meer vrouwen verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid (Verbond van Verzekeraars, 25 oktober 2007). Het aantal vrouwelijke zelfstandigen in Nederland stijgt hard (tussen 2003 en 2006 met 11,5%), maar het aantal verzekeringen dat deze groep afsluit stijgt nog harder: het aandeel in de verzekeringsportefeuille arbeidsongeschiktheid nam in dezelfde periode met maar liefst 13% procent toe.
 • Robbert de Witt: Albayrak lanceert plan tegen kinderhandel (Elsevier, 25 oktober 2007). PvdA-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak wil met Snelle Actie Teams (SAT's) de strijd aangaan met de internationale handel in minderjarige vreemdelingen. Door in te grijpen in het land van herkomst moet worden voorkomen dat minderjarigen het slachtoffer worden van mensenhandelaren en door hen op het vliegtuig naar Nederland worden gezet.vrijdag 26 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Argentinië moet kiezen uit twee vrouwen (Trouw, 26 oktober 2007). In machostad Buenos Aires kijken overal op straat vanaf billboards twee dames de Argentijnen aan: Cristina Kirchner en Elisa Carrió, beiden ’for president’. De Argentijnse vrouwen en hun dochters hebben een nieuw referentiekader. Zondag zijn de presidentsverkiezingen.
 • Annie Romeinprijs naar Marjolijn Februari; Harriet Freezerring naar Karina Schaapman (nog geen link beschikbaar). De jaarlijkse literaire onderscheiding van Opzij, de Annie Romeinprijs, gaat dit jaar naar de schrijfster Marjolijn Februari voor haar boek 'De literaire kring'. De jaarlijkse emancipatieprijs van Opzij, de Harriet Freezerring, gaat dit jaar naar Karina Schaapman, PvdA-raadslid in Amsterdam, voor haar onvermoeibare strijd tegen vrouwenhandel en misstanden in de prostitutie. De prijs en de ring worden vrijdag 30 november uitgereikt in Amsterdam, in aanwezigheid van vrijwel alle nog levende winnaressen van de Harriet Freezerring.
 • Moeders willen parttime baan (Het Parool, 25 oktober 2007). Parttime werken is voor de meeste vrouwen de oplossing als zij ook nog voor een gezin moeten zorgen. Ook de vader voelt zich daar het beste bij, zo blijkt uit een onderzoek van Motivaction onder ruim duizend mensen.
 • Japke d. Bouma: De hoogopgeleide man is de winnaar in de liefde (NRC-Handelsblad, 19 oktober 2007). In zijn boek Liefde à la carte voorspelt demograaf Jan Latten een samenleving waarin vrouwen de diienst uitmaken. Vrouwen raken hoger opgeleid dan ooit. 'Mannen worden minder gewild'. We zijn ongemerkt een nieuw tijdperk ingegleden.'donderdag 25 oktober 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Elma Drayer: Weg met de verwende prinsesjes (Trouw, 25 oktober 2007). Het was zonder twijfel feestelijk bedoeld. Maar zo pakte het niet uit. Maandblad Opzij vierde vorige week zijn zevende lustrum, en liet ter gelegenheid een enquête houden. Daaruit bleek dat de doorsnee Nederlandse vrouw reuze ingenomen is met zichzelf. Gemiddeld geeft ze haar bestaan het cijfer 7,9. Maar wat is het dat haar zo tevreden maakt? Dat ze alle feministische speeltjes achteloos over haar schouders werpt. ..De Nederlandse vrouw is een verwend prinsesje. Niet meer, maar beslist ook niet minder.
 • Menno van Dongen: 140 meisjes uit Nigeria in prostitutie verdwenen (Volkskrant, 25 oktober 2007). Ten minste 140 minderjarige Nigeriaanse asielzoeksters zijn de afgelopen twee jaar verdwenen uit opvanghuizen in Nederland en terechtgekomen in de prostitutie in Zuid-Europa. .. Nederland fungeerde als ‘doorvoerhaven’. Dat zou het gevolg zijn van een goede vliegverbinding met Nigeria en open opvangvoorzieningen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's). ‘Meisjes mochten vrij in- en uitlopen; mensenhandelaars konden ze er zo uit plukken’, aldus justitie. .. De ama’s stonden in Nederland onder toezicht van voogdij-instelling Stichting Nidos.
 • 'Beëindig stilte rond misbruik van vrouwen' (Provinciale Zeeuwse Courant, 24 oktober 2007). De grote stilte rondom het wijdverbreide en hevige geweld tegen vrouwen in conflictgebieden moet direct worden doorbroken. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft hier een belangrijke rol in en moet daar duidelijk over zijn, aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren in New York in een toespraak tot de VN-Veiligheidsraad. De Verenigde Naties moeten de 'ongemakkelijke kwesties' zoals verkrachting en ander (seksueel) geweld tegen vrouwen openlijk bespreken met regeringen, parlementsleden, militieleiders en opiniemakers. 'De grote stilte moet stoppen'.
 • Gemeenten vergeten homoseksuelen in WMO-beleid (Zorg en Welzijn, 24 oktober 2007). ‘Voor het onderwerp 'integratie' gaan in het gemeentelijk Wmo-beleid de deuren open. Maar voor het onderwerp homoseksualiteit gaan ze vaak weer dicht. Gemeenten hebben in hun Wmo-beleidsplannen een blinde vlek voor de problemen waar homoseksuelen mee worstelen’, zegt Peter Dankmeijer van MOVISIE.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]