donderdag 1 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2007
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2007
 >  DECEMBER 2007 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2007

 dinsdag 4 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ariane Kleijwegt: Tabaksblat wil vrouwen in code (FD, 3 december 2007). Bedrijven moeten verplicht worden te melden welk beleid zij voeren om meer vrouwen en etnische minderheden aan te trekken. Ook moeten ze rapporteren over de voortgang vanuit het ‘comply or explain’-principe, aldus Morris Tabaksblat tijdens het Women Inc Festival. Maar hij vindt het te ver gaan om een quotering vast te leggen in de code-Tabaksblat. ‘Dat blijft aan de bedrijven zelf. Ik pleit voor transparantie.’
 • Koenders en Van Middelkoop komen op voor rechten van vrouwen in conflictgebieden (OS, 3 december 2007). Minister Van Middelkoop (Defensie) en minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ondertekenen morgen een akkoord over de aanpak van geweld tegen en de positie van vrouwen in conflictgebieden. Koenders: 'Het nationaal actieplan biedt meisjes en vrouwen in conflictgebieden daarnaast meer kans op onderwijs en het recht op ontwikkeling.”maandag 3 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ianthe Sahadat, Anouk Kemper: 'Zusters, ga in de tegenaanval' (Volkskrant, 3 december 2007). Het feminisme reanimeren? Akkoord, maar dan wel ontdaan van het aura van zwaarmoedigheid. Feest in de beurs. ....De boodschap die Ségolène Royal haar gehoor wil meegeven: ‘Zusters, ga altijd in de tegenaanval en vooral: wees jezelf. Vrouw-zijn is geen zwakte, maar een kracht.’


Women Inc.
 • WOMEN Inc: een weekend lang inspiratie, verdieping, fun, informatie en cultuur in de Beurs van Berlage Amsterdam. Zaterdag 1 en zondag 2 december 2007.
  WOMEN Inc: vrouwen die voor verandering staan; vrouwen met lef, die inspireren omdat ze grenzen verleggen en risico's nemen; dwars door leeftijden, culturen en disciplines heen.

           zaterdag 1 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Emancipatie vrouwen vormen nieuw front (Trouw, 1 december 2007). De Geus aanstichter van moderne vrouwenbeweging. Mede dankzij Women Inc. staan thema’s als kinderopvang, seksualisering en huiselijk geweld weer op de agenda. In 2003 verklaarde minister De Geus (CDA) dat de emancipatie van autochtone vrouwen voltooid was. Vrouwen hebben vrijheid om te doen wat ze willen. Dat ze nog nauwelijks aan de top zitten – noch in het bedrijfsleven, noch bij de overheid – komt doordat ze minder ambitie hebben dan mannen, was de teneur. Een groep vakbondsvrouwen begreep dat er werk aan de winkel was. „De Geus zei wat een heleboel mensen dachten. Zo gek is dat niet: aan zijn opmerking ging pakweg tien jaar lamlendigheid vooraf.” Het bestuur van het Women Inc. wilde het anders: „We wilden dat het weer inspirerend werd. Je mag jezelf een leuk leven gunnen, dat is de boodschap.”
 • Stijntje Blankendaal: 'In feite was de politie onze pooier' (Trouw, 1 december 2007). Sinds de economische crisis is het aantal prostituees in Buenos Aires vervijfvoudigd. Maar hun politieke emancipatie maakt wel een einde aan de willekeur van de politie. Vandaag betogen ze voor meer rechten.
 • 'Hier geen vrouwen' (Telegraaf, 30 november 2007). Een ontslagen agente van de politie van het korps Gelderland-Midden doet een boekje open. Op steun van veel andere parketwachters hoefde ze niet te rekenen. 'Die zeiden: 'Wat doe je hier? Dit is een machowereld, hier horen geen vrouwen thuis'. 
 • Kabinet: zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen (Ministerie van SZW, 30 november 2007). Vrouwelijke zelfstandigen krijgen een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. De hoogte van de uitkering uit de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ-regeling) hangt af van de inkomsten van de zelfstandige in het jaar voor de uitkering wordt uitgekeerd. De uitkering bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon (1.317 euro bruto per maand). Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
 • Kamer tegen agent met hoofddoek (NRC-Handelsblad, 2 november 2007). Politie-agenten mogen geen hoofddoekje dragen vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Het dragen van religieuze kledingstukken moet verboden worden. De Commissie Gelijke Behandeling adviseerde eerder dat het dragen van hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes aleen moet worden verboden als daar sterke argumenten voor zijn.

Gesignaleerd:

 • Pay-Uun Hiu: Blik van vrouwelijke leiders (Volkskrant, 23 november 2007). Het aantal vrouwelijke presidenten en premiers neemt toe. Maar mogen zij ook vrouwelijk zijn? Een opmerking van Hillary Clinton (‘Let op je kapsel’) kon rekenen op schampere reacties. Is de blik van vrouwelijke wereldleiders anders dan die van hun mannelijke collega’s? En wat is hun kracht?

Gepubliceerd:

 • Magazine E-Quality Matters: Gemeentespecial . Meer speelplekken voor meisjes; Emancipatie & Integratie op de kaart; 'Wij laten ze zien dat het wél kan!': Toneelstuk zet huwelijksmigrantes in de spotlight; Utrechtse wethouder Cees van Eijk: 'Participatie: niet praten maar doen'; Emancipatiecijfers en gemeentelijk beleid.


Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]