donderdag 1 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2007
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2007
 >  DECEMBER 2007 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2007

dinsdag 18  december 2007

Vandaag 27 jaar geleden:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Amsterdam geeft Wallen andere bestemming (Trouw, 18 december 2007). ’Foute’ ondernemingen op de Wallen moeten verdwijnen. De entree van Amsterdam moet weer een aantrekkelijk gebied worden waar geen ruimte is voor criminele activiteiten zoals witwassen, vrouwenhandel en mishandeling.
 • Wallen schoon geveegd (Parool, 17 december 2007).  De gemeente Amsterdam gaat een groot deel van de binnenstad rigoureus aanpakken. De raamprostitutie moet 'tientallen procenten minder', maar Asscher wil zich niet vastleggen op precieze aantallen. Volgens de gemeente werkt het huidige beleid onvoldoende. Nu wordt geprobeerd met vergunningen en controle de criminaliteit in te dammen. Ook het opheffen van het bordeelverbod bracht geen verbetering. In de prostitutie komt nog steeds mensenhandel voor en via stromannen weten criminelen controles te omzeilen.
 • Politie constateert toename huiselijk geweld (Volkskrant, 17 december 2007). De politie heeft vorig jaar in totaal 63.131 incidenten van huiselijk geweld geregistreerd. Dat is een toename van 10 procent ten opzichte van 2005. Bijna twee vijfde van de incidenten leidt tot aangifte. Het lopende onderzoek zal ook aandacht besteden aan het risico dat daders opnieuw de fout in gaan.
 • Meer geregistreerde incidenten huiselijk geweld in 2006 (Justitie, 17 december 2007). In 2006 hebben alle politieregio’s samen 63.131 incidenten van huiselijk geweld geregistreerd; een toename van bijna 10 procent ten opzichte van 2005. Dat blijkt uit het rapport Met de deur in huis, omvang, aard achtergrondkenmerken en aanpak van huiselijk geweld in 2006. Bijna 85 % van de slachtoffers is van het vrouwelijke geslacht.
 • 'Emancipatie leidt tot meer eerwraak' (NRC-Handelsblad, 13 december 2007). Het aantal gevallen van eerwraak zal de komende jaren blijven stijgen, aldus minister Vogelaar. De voortgaande emancipatie van allochtone vrouwen kan leiden tot meer incidenten.maandag 17  december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Steeds meer hoger opgeleiden (CBS webmagazine, 17 december 2007). Een steeds groter deel van de Nederlanders behaalt een diploma in het hoger onderwijs. Vooral vrouwen nemen deze stijging voor hun rekening. In 2006 had 24 procent van de 15-64 jarige vrouwen een hbo- of wo-diploma, tegen 16 procent in 1996. In dezelfde periode is dit voor mannen gestegen van 22 naar 26 procent. Ook hadden mannen en vrouwen in 2006 bijna even vaak een startkwalificatie. Dit betekent dat vrouwen hun achterstand in het onderwijs vrijwel hebben ingehaald.
 • Sterke vrouwen in het Koninkrijk voor een nieuwe sterke generatie (BZK, 15 december 2007). Staatssecretaris Ank Bijleveld  lanceerde zaterdagavond 15 december op het Koninkrijksconcert een gezamenlijk initiatief  “sterke vrouwen voor een nieuwe sterke generatie”: Antilliaanse en Arubaanse moeders en hun kinderen, zowel in Nederland als op de Antillen en Aruba staan centraal Het gaat om een pragmatisch initiatief: concreet en praktisch de kansen van Antilliaanse jongeren in het Koninkrijk te verbeteren, waarbij de mensen in de landen van het Koninkrijk van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.
 • Bouw heeft vrouwen in topfuncties nodig (Bouwnetwerk, 12 december 2007). Onder voorzitterschap van Elco Brinkman van Bouwend Nederland en Colette Niemeijer van Bouwnetwerk werd het onderzoek 'Getallen op tafel' gepresenteerd: het brengt in beeld hoe slecht het feitelijk staat met de positie van hoogopgeleide vrouwen in de bouwbranche. Dat geldt in het bijzonder voor het hogere echalon van de branche. In de top van verschillende sectoren uit de branche is het percentage vrouwen zelfs 0%. Veranderingen in de branche vragen om andere, 'vrouwelijke', competenties en ook aan de opdrachtgeverkant komen steeds meer vrouwen.

Gesignaleerd:

 • www.parttimecarriere.nl: een nieuw concept voor parttime werk op hoger niveau. Parttime werk is in. Maar parttime werk wordt nog onvoldoende geassocieerd met banen op hoger niveau”, zegt Maurice Kimman, mede-oprichter van Parttimecarrière.nl. De organisatie biedt werkzoekenden met minimaal HBO werk- en denkniveau die er bewust voor kiezen om parttime te gaan werken, aansprekende functies bij bedrijven met ambitie.zaterdag 15  december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Servicepagina > Oproepen:

 • Online petitie 'Uiting van ongenoegen over subsidie aan discriminerende partij' (ipetitions.com, december 2007). De Raad van State oordeelt dat de SGP alsnog subsidie moet krijgen over 2006. Volgens de Raad van State moeten alle politieke partijen in principe zonder belemmeringen kunnen deelnemen aan het politieke debat en dus subsidie krijgen. Dat geldt volgens de Raad van State ook voor partijen 'waarvan het gedachtegoed niet strookt met de heersende opvattingen'.
  De SGP heeft discriminerende opvattingen over vrouwen en handelt ook naar deze opvattingen: vrouwen mogen deze partij niet vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in de Tweede Kamer. Tot voor kort mochten vrouwen zelfs geen lid worden van de partij.
  Wij willen hierbij ons ongenoegen uiten over de uitspraak van de Raad van State.
  Discriminatie op basis van sekse, etniciteit, seksuele voorkeur, fysieke gesteldheid en leeftijd komt helaas veel voor. Discriminatie ondermijnt de rechten van de mens. Discriminatie moet daarom zo veel mogelijk worden voorkomen en bestreden. Het toekennen van subsidie aan een partij die discrimineert is zeer onwenselijk. Wij zijn dan ook diep teleurgesteld in de beslissing van de Raad van State.vrijdag 14 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Aimée Kiene: Vrouw doorverwezen naar abortuskliniek Spanje (De Volkskrant, 14 december 2007). De vrouw uit Boxtel die in Spanje een illegale abortus zou hebben ondergaan, is door een Nederlandse instelling doorverwezen naar de Ginemedex kliniek in Barcelona. Dat zegt haar advocaat Caspar Brouwers.donderdag 13 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Esther Hageman: Elsbeth Boor, 1952-2007 (Trouw, 13 december 2007). De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) verloor in 2005 de acht ton rijkssubsidie. Dat was te danken aan een bevlogen advocate: Elsbeth Boor. ... Elsbeth Boor werd ervoor beloond met de Harriët Freezerring van 2005. „Het vermoeiende in deze hele problematiek blijft dat iedereen weet dat als het om bijvoorbeeld joden of allochtonen was gegaan die uitgesloten werden van lidmaatschap van een politieke partij, de staat wél zou hebben ingegrepen”, zei ze tijdens de prijsuitreiking.
 • Discriminatie niet langer speerpunt politie (Staatscourant, 12 december 2007). De bestrijding van discriminatie vervalt zeer waarschijnlijk volgend jaar uit de prestatiecontracten van de politie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting. Het wegvallen van discriminatie als speerpunt is opvallend, omdat vorig jaar het aantal discriminatiezaken nog flink is toegenomen. En juist de prioriteit die politie en justitie de afgelopen jaren aan dit onderwerp hebben gegeven, blijkt vruchten af te werpen. Maar voor de periode 2008-2011 zijn de landelijke prioriteiten voor de politie volgens het onderzoek al vastgesteld. 'Merkwaardig genoeg maakt discriminatie daarvan geen deel meer uit', constateren de onderzoekers.
 • Carolien Stam: Media versterken stereotype opvattingen jongeren over seks (Zorg en Welzijn, 12 december 2007). Jongeren doen het meer en eerder. Hun opvattingen over de rol van jongens en meisjes op seksueel gebied lijken echter steeds traditioneler te worden. Dat blijkt uit een studie van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit.
 • Veroordeling van slachtoffer groepsverkrachting in Saoedi-Arabië (BuiZa, 12 december 2007). Antwoord op de vragen van TK-leden Jonker (CDA) en van Gent (GL). Hieruit o.m.:  In algemene zin verwelkom ik het voornemen van Saoedi-Arabië om verbetering in zijn mensenrechtenbeleid te bereiken. In het geval van CEDAW en Saoedi-Arabië heeft Nederland er voor gekoen zich niet te verzetten tegen toetreding van Saoedi-Arabië en is het Verdrag tussen beide landen in werking getreden. Hierdoor bestaat namelijk een instrument om Saoedi-Arabië aan te spreken op zijn verdragsverplichtingen, zoals de erkenning van de gelijke rechten voor mannen en vrouwen (artikel 28, tweede lid, van het CEDAW).
 • Kamer tegen intensivering projecten in etnische kring (COC, 12 december 2007). Een motie om de projecten gericht op het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in etnische kring te intensiveren door daarvoor vanaf volgend jaar een miljoen euro extra beschikbaar te stellen is door een Kamermeerderheid afgewezen. Afgelopen jaar was er voor dit beleid zeven ton beschikbaar, maar minister Vogelaar voor Integratie heeft er voor de komende jaren maar 3,5 ton voor beschikbaar.
 • Tineke van der Kraan: Raad van State schendt vrouwenrechten (ingezonden bericht, 12 december 2007). Ik maak me zorgen over andere ontwikkelingen in Nederland, waarbij het lijkt of de verworven rechten van vrouwen heel langzaam weer worden teruggedraaid.Zo is het onbeschaamd dat de Raad van State heeft geoordeeld dat de SGP wel subsidie moet krijgen van de overheid (van belastinggeld dus, waar ik ook aan meebetaal!), ook al worden vrouwen door deze partij gediscrimineerd en beknot in hun mensenrechten.

Gesignaleerd:
woensdag 12 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Staatssubsidie SGP

 • Clara Wichmann: Minister moet SGP geen subsidie geven (Reformatorisch Dagblad, 12 december 2007). Het Proefprocessenfonds Clara Wichman vindt dat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken de SGP voorlopig geen subsidie moet geven. De bewindsvrouw moet eerst een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over overheidssteun aan de staatkundig gereformeerden afwachten, zo stelt het fonds in een brandbrief die woensdag naar Ter Horst is gestuurd.  Het oordeel van het gerechtshof wordt half januari verwacht.Minister Ter Horst besloot vrijdag een week geleden dat de SGP voor de jaren 2006 en 2007 weer subsidie zou ontvangen. Ook zou de partij - net als andere politieke partijen- binnenkort een voorschot voor 2008 tegemoet kunnen zien.
 • Vrouwenfonds: SGP moet niet te vroeg juichen (Trouw, 12 december 2007). De SGP mag nog geen subsidie ontvangen. Dat eist het vrouwenrechtenfonds Clara Wichmann. Volgens de advocaat van het fonds moet minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) eerst een uitspraak van het Haagse gerechtshof afwachten, die half januari wordt verwacht.

 • EU moet werkaanbod vrouw verbeteren (RefD, 11 december 2007). Nederland doet het goed als het gaat om de verbetering van de werkgelegenheid. Toch zou het de maatregelen om het werkaanbod voor vrouwen, oudere werknemers en de werklozen moeten verbeteren.

De vrouw uit Boxtel

 • Vriend sloeg alarm na illegale abortus (Truow, 12 december 2007). De 24-jarige vrouw die woensdag onder voorwaarden is vrijgelaten nadat zij was opgepakt wegens een illegale abortus in Spanje, werd aangegeven door haar vriend. Hij merkte na zeven maanden zwangerschap dat zijn vriendin niet meer zwanger was en stapte naar de politie.
 • Vriend gaf verdachte late abortus aan (De Volkskrant, 12 december 2007). De vriend van de vrouw die tot vandaag werd vastgehouden omdat ze een illegale abortus zou hebben ondergaan, heeft haar aangegeven. Hij verklaarde half november bij de politie dat zijn vriendin zeven maanden zwanger van hem was, en dat hij erachter was gekomen dat die zwangerschap ineens was afgebroken. Dat blijkt uit een persverklaring van het Openbaar Ministerie in Den Bosch.
  De vrouw komt vandaag vrij. Ze mag het land niet verlaten en moet zich beschikbaar houden voor justitie. De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag besloten nadat haar advocaat een bezwaarschrift tegen de gevangenhouding van de vrouw had ingediend.
 • Vrijlating geëist van vrouw Boxtel (Stentor, 11 december 2007). De advocaat van de 24-jarige vrouw uit Boxtel die verdacht wordt van een illegale abortus in Spanje, heeft gisteren bezwaar aangetekend tegen haar voorarrest. Binnen een week beslist de rechtbank in Den Bosch over het bezwaarschrift. De vrouw zit al sinds 14 november vast en mag behalve met haar advocaat met niemand contact hebben.

 • 'Oudere migrantenvrouwen krijgen niet genoeg hulp' (Telegraaf, 11 december 2007). Gemeenten kunnen veel meer doen om de emancipatie van oudere migrantenvrouwen te stimuleren, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Deze groep is een van de kwetsbaarste in de samenleving. Zo heeft 80 procent van de Turkse vrouwen boven de 55 jaar en 90 procent van hun Marokkaanse leeftijds- en seksegenoten geen enkele opleiding afgerond. Zij nemen dan ook nauwelijks deel aan de samenleving.
 • Zelfredzaamheid oudere allochtone vrouwen kan beter (Verwey-Jonker Instituut, 27 november 2007). De zelfredzaamheid van oudere allochtone vrouwen kan vanuit gemeenten veel beter worden ondersteund. Zij vormen één van de meest kwetsbare groepen in de samenleving. De emancipatieactiviteiten die gemeenten organiseren zijn vaak gericht op jongere vrouwen. De oudere allochtone vrouwen dreigen tussen wal en schip te vallen, terwijl hun aantal toeneemt
 • Gelijkheid in de bestuurskamer? Nog lang niet! (Managersonline, 10 december 2007). Ondanks alle pogingen om gelijkheid onder de seksen te bewerkstelligen, blijven Europese bestuurskamers gedomineerd door mannen. Nu vrouwen nog slechts tien procent van de bestuurszetels bezetten, zal het - als er niets gebeurt – nog zo’n 60 jaar duren voor die ongelijkheid opgeheven is. Dit blijkt uit onderzoek van het European Professional Women’s Network.
 • Geen toename ruilseks en groepsverkrachtingen vastgesteld (Justitie, 10 december 2007). Een toename van vormen van seksueel gedrag onder jongeren zoals ‘ruilseks’ en groepsverkrachtingen kon in recent onderzoek niet worden vastgesteld, zo schrijft mnister Hirsch Ballin mede namens minister Rouvoet en staatssecretaris Bussemaker.
 • Extra miljoenen voor slachtoffers eerwraak (Elsevier, 10 december 2007). Het kabinet stelt volgend jaar achttien miljoen euro extra beschikbaar voor slachtoffers van eerwraak, huiselijk geweld en mensenhandel. Dit bedrag loopt op tot 32 miljoen in 2012 en komt bovenop het huidige budget van 55 miljoen euro. Met dit extra geld worden jaarlijks honderd extra veilige opvangplaatsen gerealiseerd en worden de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld versterkt. Bussemaker wil een landelijk dekkend netwerk van opvang en hulp.
 • Rinske Bijl: Smoor de schreeuw om leven (Volkskrant, 9 december 2007). Alleen een straatverbod bij abortusklinieken kan voorkomen dat vrouwen door activisten worden belaagd in een moeilijke tijd. ..Deze afspraken worden door Schreeuw om Leven met voeten getreden. Bij het aanspreken van voorbijgangers krijgen jonge vrouwen van wie zij vermoeden dat ze voor een abortus komen hun bijzondere aandacht. Ze gaan om zo'n vrouw staan en vuren hun argumenten tegen abortus op haar af.
 • In EU geeft 1 op de 10 vrouwen voorrang aan gezin (RefD, 7 december 2007). Ongeveer een op de tien vrouwen in de EU tussen de 25 en de 54 jaar heeft geen baan omdat zij voorrang geeft aan de „verantwoordelijkheden binnen het gezin,” zo blijkt uit een  rapport van Eurostat. Er zijn grote verschillen tussen de landen. In het Verenigd Koninkrijk blijft slechts 1,9 procent om genoemde reden weg van de arbeidsmarkt. Daarna komen Zweden (2,1 procent) en Denemarken (2,3 procent). Malta laat met 45,9 het hoogste percentage aantekenen, gevolgd door Ierland (23,1) en Luxemburg (21,7). In Nederland gaat het om 8,3 procent.
 • Nieuwe Raad per 1 januari 2008 (WRR, 7 december 2007). De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zal in zijn nieuwe samenstelling per 1 januari 2008 drie vrouwen tellen (onder de in totaal 8 leden): Marjolein van Asselt, Henriëtte Prast en Corien Prins .

Agenda:Women on Waves

Open brief aan het College van Procureurs-Generaal
en Minister van Justitie Hirsch Ballin

Ondergetekenden dringen aan op onmiddellijke staking van de strafvervolging en vrijlating van de vrouw uit Boxtel die 14 november werd gearresteerd en onder beperking gevangen is gezet in verband met een vermeende “illegale” abortus in Spanje. Lees verder.[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]