zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2007
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2007
 >  DECEMBER 2007 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2007

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''Signalering van nieuwsberichten wordt hervat vanaf maandag 7 januari 2008. De redactie wenst u plezierige feestdagen en een vrolijk 2008!
maandag 24 december 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sybilla Dekker ontwikkelt Charter 'Vrouwen naar de top' (EZ, 20 december 2007). Sybilla Dekker (voorzitter Ambassadeursnetwerk 2007-2008) gaat, op verzoek van staatssecretaris Heemkerk (EZ) en minister Ronald Plasterk (OCW), het voorzitterschap vervullen van de Taskforce voor de ontwikkeling van het Charter ‘Vrouwen naar de Top’. Dit Charter moet ervoor zorgen dat meer vrouwen in de top van bedrijven en overheidsorganisaties komen.
 • Dertig Nederlandse toponderzoekers onderscheiden (Volkskrant, 18 december 2007). De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dertig excellente wetenschappers een Vici-subsidie toegekend met max. 1.250.000 uero. Hieronder zijn 10 vrouwen. ..Van de 89 jonge, recent gepromoveerde wetenschappers die een Veni-subsidie van maximaal 208.000 krijgen zijn 38 vrouw.
 • Lilianne Ploumen: 'Ik geloof in morele verontwaardiging' (Trouw, 15 december 2007, serie Tien Geboden). 'Weet je wat mij ongelooflijk shockeert?  Dat er in Nederland tachtig vrouwen per jaar door hun echtgenoot of partner worden doodgeslagen en dat we het daar eigenlijk nooit over hebben terwijl we nu al maandenlang naar het proces van Holleeder moeten kijken.'

Staat handelt onrechtmatig door niet op te treden tegen de vrouwendiscriminatie door de SGP

 • Gerard Beverdam: Voogt: Met SGP-vonnis is het hek van de dam' (ND, 24 december 2007). Wat het nieuwste vonnis over de SGP duidelijk maakt, is dat ook rechters 'kinderen van hun tijd' zijn. ,,Hoe kan het anders dat er binnen twee weken twee tegenovergestelde vonnissen liggen?'', zegt Sietse Voogt, de Rotterdamse advocaat die de SGP bijstaat. 'Een principiële partij moet iets doen wat tegen haar principiële standpunt ingaat, maar mag dat standpunt wel blijven huldigen. Het komt erg gekunsteld over.''
 • Dick Hofland: Verbieden van partijen is een zinloze weg (PZC, 24 december 2007). De kans dat de SGP wordt verboden is nihil. Dat concludeert hoogleraar staatsrecht Douwe Elzinga naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. [...] 'Het verbieden van partijen is in elk geval een zinloze weg' stelt Elzinga. 'Daarvoor moet een partij in strijd handelen met de openbare orde. Langs die weg heeft de overheid eerder geprobeerd de Nederlandse Volksunie en de CentrumDemocraten aan te pakken en recent ook de Hells Angels. Het is steeds op een pijnlijke mislukking uitgelopen. Vergeet ook niet dat de SGP sinds haar oprichting een gewaardeerde partij is. Fractievoorzitter Bas van der Vlies is dit jaar nota bene bijna verkozen tot politicus van het jaar. Waarom zou je zo'n partij dan verbieden?'
 • Peter Bergwerff: SGP (ND, 22 december 2007, commentaar). De uitspraak van het Haagse gerechtshof inzake de SGP stemt weinig vrolijk over de toekomst van minderheden in dit land. In uiterste consequentie kan zij niet tot een andere conclusie leiden dan dat de staat politieke partijen die ,,afwijkende denkbeelden'' huldigen ten aanzien van ,,de in Nederland heersende opvatting'' over vrouwendiscriminatie, zal moeten verbieden. Het valt namelijk niet goed in te zien welk ander ,,effectief'' middel de overheid ten dienste staat om naleving van het discriminatieverbod af te dwingen, nu de subsidiestop ,,niet effectief'' is gebleken.


Onze andere sites > emancipatie.startpagina.nl:

 • Vrouwenverhalen : online magazine voor en door vrouwen. Met heel veel verhalen en gedichten geschreven door vrouwen. Het delen van gevoel en ervaring staat centraal op de website. Onze doelstelling: leren door elkaars ervaring én je gesterkt voelen door te lezen dat je niet de enige bent...!zaterdag 22 december 2007

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Staat handelt onrechtmatig door niet op te treden tegen de vrouwendiscriminatie door de SGP

 • De SGP, grondrechten (Friesch Dagblad, 23 december 2007). [...] De opvatting van het Hof over vrijheid van godsdienst is bijzonder. Voor SGP’ers is het vrouwenstandpunt wel degelijk een rechtstreekse uitdrukking van de godsdienstige overtuiging. De opvattingen van de SGP over de overheid maken onlosmakelijk deel uit van een overtuiging van godsdienstige aard. Dat het Hof deze relatie niet ziet, is veelzeggend. Heeft het Hof onvoldoende kennis van de theologie van de SGP? Of speelt er iets anders, namelijk een erg beperkte visie op godsdienst en haar uitwerking in het handelen?
  Dat laatste past in opvattingen zoals die in ‘verlichte’ kringen wordt gevonden, namelijk dat godsdienst een privé-zaak is. Geloven is best, hoewel dom, maar geloof vooral in de kerk of thuis, en laat er niets van merken in het publieke domein. De interpretatie van godsdienstvrijheid door het Hof reikt zo bezien veel verder dan de kwestie van de SGP
 • Ter Horst overweegt cassatie zaak SGP (NRC-Handelsblad, 22 december 2007). Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het gerechtshof. [...] „Het lijkt erop dat wij de SGP moeten verbieden”, zei Ter Horst gisteren na afloop van de ministerraad in reactie op de uitspraak die het gerechtshof in Den Haag afgelopen donderdag deed.

Aktueel > Tijdschriftenrek:
 vrijdag 21 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Patiënt mag arts kiezen, ook als de motieven daarvoor religieus zijn (Trouw, 21 december 2007). De artsenvereniging KNMG verdient lof voor de serieuze en nuchtere manier waarop zij heeft gereageerd op de ophef die deze zomer ontstond over een Iraakse vrouw die van haar islamitische man niet mocht worden behandeld door een mannelijke arts. ...De discussie is pas losgebarsten nu moslims religieuze motieven aanvoeren voor hun keuze voor een vrouwelijke arts. De opwinding daarover is alleen begrijpelijk voorzover het het afdwingen van de keuze door een derde – lees de man – betreft. Dat kan niet...Intimidatie is onaanvaardbaar, en als niet duidelijk is of het de patiënt is die een vrouwelijke dokter wil of dat haar echtgenoot dat eist, dan moet de familie desnoods met geweld worden verwijderd, en komt er een apart gesprek met de vrouw. Haar wens telt.
 • Perdie Ramesar: Prostitutie toestaan was een fout (Trouw, 20 december 2007). De opheffing van het bordeelverbod is mislukt, stelt het Amsterdamse stadsbestuur. De seksbranche is er noch verantwoorder, noch veiliger van geworden.

Staat handelt onrechtmatig door niet op te treden tegen de vrouwendiscriminatie door de SGP

 • 'Onbestaanbaar en verstrekkend' (Reformatorisch Dagblad, 21 december 2007). „Een bijna onbestaanbare tegenstelling met de uitspraak van de Raad van State en verstrekkend in de gevolgen.” Dat is het oordeel van advocaat Voogt nadat hij donderdag het jongste vonnis over de SGP had bestudeerd.
 • CDA springt in de bres voor SGP (Reformatorisch Dagblad, 21 december 2007). De staat moet maatregelen nemen tegen vrouwendiscriminatie door de SGP, zo sprak de rechter deze week uit. CDA-Kamerlid Schinkelshoek is verbaasd over het „fundamentalistische” vonnis. „SGP’ers vormen geen gevaar voor de rechtsstaat.”Met „gefronste wenkbrauwen” heeft de christendemocraat het vonnis van het Haagse gerechtshof gelezen. De Nederlandse staat moet de SGP dwingen om vrouwen als lid toe te laten, oordeelde de rechter. De CDA’er, woordvoerder partijpolitieke kwesties, is verbaasd. Hij springt in de bres voor de SGP: „De uitspraak komt op mij nogal fundamentalistisch over. En ook weinig verdraagzaam, eerlijk gezegd.”
 • Ter Horst steunt SGP in vrouwenkwestie (Elsevier, 21 december 2007). Minister Guusje ter Horst (PvdA) van Binnenlandse Zaken overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad vanwege de vrouwenkwestie rond de SGP. ‘Het is nogal wat als je je als overheid bemoeit met de inhoud van politieke partijen.
 • Ook Staat in cassatie tegen SGP-uitspraak (Trouw, 21 december 2007). De Nederlandse staat gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over de SGP. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) vrijdag aangekondigd. Volgens Ter Horst is de SGP-vrouwenkwestie zo fundamenteel dat ook de hoogste rechter, de Hoge Raad, zich erover moet buigen.
 • De SGP en de vrouw (NRC-Handelsblad, 21 december 2007). De Nederlandse rechter weet blijkbaar niet goed raad met de SGP en heeft zo de staat voor een dilemma geplaatst. Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren geoordeeld dat de staat tegen deze politieke partij moet optreden, omdat zij vrouwen discrimineert. Vrouwen mogen bij de SGP geen bestuursfuncties vervullen en de partij niet in gekozen organen vertegenwoordigen (het passief kiesrecht). Als de staat hiertegen niet in het geweer komt, handelt hij „onrechtmatig”, aldus het hof.
 • Verdeelde reacties op SGP-vonnis (Reformatorisch Dagblad, 21 december 2007). Het vonnis van het Haagse gerechtshof over de SGP leidt tot verdeelde reacties: van teleurstelling tot juichstemming. SGP-voorzitter Kolijn is „zwaar teleurgesteld” over de uitspraak. „Dit vonnis gaat echt heel ver. Het betekent aantasting van de gewetensvrijheid”. SGP-leider Van der Vlies is geschrokken: „Twee verschillende rechtscolleges kijken fundamenteel verschillend aan tegen vrijheden voor politieke partijen. Er is echt iets aan de hand.' Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann is „erg blij met dit principiële en goed gefundeerde oordeel” van het gerechtshof. Ook de Gay Krant is blij dat het verbod op discriminatie zwaarder weegt dan het recht op vrijheid van godsdienst en van vereniging. De organisatie legt direct de link met de ChristenUnie. Deze partij zal in de ogen van de krant geen praktiserende homoseksuelen mogen weren.
 • Gerard Vroegindeweij: SGP in bestaansrecht bedreigd (Reformatorisch Dagblad, 21 december 2007). Het komt allemaal flink verwarrend over. Twee weken geleden sprak de ene rechter uit dat de rijksoverheid de SGP haar subsidie moest teruggeven. Donderdag vonniste een ander rechter dat dezelfde overheid de SGP aan moet pakken vanwege vermeende vrouwendiscriminatie. Ziet de partij de subsidie alsnog door de vingers glippen? ... Als de overheid de SGP niet tot andere gedachten brengt, lijkt een verbod op de partij op den duur de enige andere optie. Het bestaansrecht van de SGP is in het geding.
 • Domper (Reformatorisch Dagblad, 21 december 2007, commentaar). Geld is in het leven niet het belangrijkste. Niet voor privépersonen, ook niet voor politieke partijen. Nu het gerechtshof donderdag heeft uitgesproken dat de SGP op ontoelaatbare wijze discrimineert, dat zij wel degelijk vrouwen moet toelaten op kieslijsten en dat de overheid middelen moet zoeken om dat af te dwingen, raakt dit Van der Vlies en de zijnen minstens even hard als het dichtdraaien van de subsidiekraan. ..Maar dat alles neemt niet weg dat we op dit moment in Nederland te maken hebben met een uiterst kwalijke ontwikkeling. De overheid, althans een deel daarvan, te weten een rechterlijk college, gaat voor burgers bepalen wat de inhoud en de essentie van hun godsdienst is.
 • 'Staat moet ruimte vrouw in SGP afdwingen' (ND, 21 december 2007). De SGP discrimineert met haar vrouwenstandpunt en de Staat moet daar tegen optreden. Hoe de Staat moet optreden, geeft het hof niet aan omdat zij niet bevoegd is. Het maken van wettelijke regels is voorbehouden aan regering en parlement. Wel stelt het hof dat sprake moet zijn van ,,een maatregel die effectief is''. De SGP toonde zich gisteren overvallen door de uitspraak, die niet voor 17 januari was voorzien en noemt de uitleg van godsdienst- en verenigingsvrijheid ,,minimalistisch’’ en ,,aanvechtbaar’’.
 • SGP in cassatie na uitspraak over discriminatie vrouwen (NRC-Handelsblad, 20 december 2007). De SGP gaat in cassatie na de uitspraak van het Hof in Den Haag dat de overheid moet optreden tegen de vrouwendiscriminatie door die partij. .. Minister Ter Horst (BZK) kon donderdag nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak, ze wil die eerst bestuderen.
 • Gerechtigheid: Hof oordeelt discriminatie SGP wèl onrechtmatig (weblog Margreet de Boer, 20 december 2007). Met een toelichting op de uiutspraak. En: Ik moet het allemaal nog eens goed lezen, maar mijn eerste reactie is: gerechtigheid. Het is nu aan de Staat om iets te doen tegen de discriminatie van vrouwen door de SGP. Dat een subsidiestop daartoe niet het juiste middel is, daar kan ik mee leven.
  Maar doe iets! Want om met Plasterk te spreken: het is inderdaad van de ratten besnuffeld.

Agenda:

 • donderdag 17 januari 2008: Vrouw en muziek. Feestelijke bijeenkomst, gevolgd door de Nieuwjaarsborrel van het IIAV. Tussen 12.30 en 16.30 uur is er een ‘LuisterSalon’, met drie maal een uur muziek van vrouwelijke componisten en na ieder uur een rondleiding van 30 minuten door het IIAV-gebouw. Nieuwjaarsborrel vanaf 17.00 uur. Plaats: IIAV, Obiplein, Amsterdam.
 • vrijdag 8 februari 2007: Symposium Participatie vrouwelijke zelfstandigen op de arbeidsmarkt.(vooraankondiging) Tijdens dit congres wordt uiteengezet waarom vrouwen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap en welke knelpunten zij hierbij tegenkomen. De Nederlandse en Europese gelijke Behandelingswetgeving is een belangrijk aspect van deze middag. Tevens wordt de zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen nader belicht. Organisatie: Kennispunt Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Tijd: vanaf 12.30 uur. Plaats: Utrecht.donderdag 20 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Staat handelt onrechtmatig door niet op te treden tegen de vrouwendiscriminatie door de SGP

 • Gerechtshof: Overheid móet ingrijpen bij SGP (persbericht dd. 20 december 2007 van het Clara Wichmann Proefprocessenfonds). De SGP discrimineert vrouwen doordat zij namens die partij geen politieke functies mogen bekleden. Dat is de strekking van het vonnis dat het Gerechtshof Den Haag op 20 december heeft uitgesproken. Het Clara Wichmann Fonds is erg blij met dit principiële en goed gefundeerde oordeel. Het Hof verwijst onder meer naar de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en naar het VN-Vrouwenverdrag als basis voor dit oordeel.  De godsdienstvrijheid en vrijheid van vereniging dat door de SGP en de Staat zijn aangevoerd worden niet wezenlijk aangetast als SGP-vrouwen ook het passief kiesrecht krijgen. Daarom weegt handhaving van het discriminatieverbod volgens het Hof het zwaarst.
 • Staat moet SGP-discriminatie aanpakken (NOS, 20 december 2007). De Staat moet optreden tegen vrouwendiscriminatie door de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Dat heeft het Hof in Den Haag bepaald in een zaak die het Clara Wichmann Fonds had aangespannen. Volgens het Hof maakt de SGP onderscheid tussen mannen en vrouwen op een manier die verboden is door het Vrouwenverdrag. 
 • SGP moet vrouw verkiesbaar stellen (Reformatorisch Dagblad, 20 december 2007). De rijksoverheid moet maatregelen nemen tegen de SGP zodat deze partij niet alleen mannen, maar ook vrouwen verkiesbaar stelt voor volksvertegenwoordigende organen.
  Dat heeft de civiele kamer van het Gerechtshof in Den Haag donderdagmiddag uitgesproken in een zaak die was aangespannen door de staat en door de SGP. Volgens het hof mag de SGP op grond van het VN-Vrouwenverdrag geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. De overheid is op grond van dat verdrag gehouden maatregelen tegen de SGP te nemen. Dat moet volgens het hof een maatregel zijn die effectief is en tegelijkertijd de minste inbreuk maakt op de grondrechten van de SGP-leden.Het hof vindt dat hij niet kan oordelen over de vraag of de subsidie aan de SGP al dan niet gestopt moet worden. Daarover gaat de bestuursrechter. Stopzetting van subsidie is volgens het gerechtshof ook niet de meest geschikte maatregel omdat dit niet zal leiden tot aanvaarding van het passief kiesrecht door de SGP.
 • SGP in cassatie na uitspraak over vrouwendiscriminatie (De Telegraaf, 20 december 2007). De SGP gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen de uitsprak van het gerechtshof in Den Haag dat de Staat moet optreden tegen vrouwendiscriminatie door die partij. Het hof bepaalde donderdag dat de overheid maatregelen moet treffen die er voor zorgen dat de SGP in het vervolg ook vrouwen verkiesbaar stelt. Volgens de SGP is de uitspraak 'teleurstellend en aanvechtbaar'. De partij spreekt in een reactie van 'een minimalistische uitleg van de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging'.
 • Hof gelast maatregelen tegen SGP om vrouwenkwestie (Trouw, 20 december 2007). De staat moet maatregelen nemen tegen de SGP omdat die partij vrouwen discrimineert. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald. Volgens het hof is het in strijd met het verbod op discriminatie dat vrouwen zich niet verkiesbaar kunnen stellen.
 • Niet optreden Staat tegen vrouwendiscriminatie is onrechtmatig (rechtspraak.nl, 20 december 2007, persbericht over de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in de zaak van de Staat en de SGP tegen het Proefprocessenfonds Clara Wichmann c.s.).
  De civiele kamer van het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van o.a. de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann tegen de Staat in verband met hun stelling dat de SGP vrouwen discrimineert. Het hof heeft vandaag geoordeeld dat het onderscheid dat de SGP maakt tussen mannen en vrouwen verboden is op grond van onder meer het Vrouwenverdrag dat de Staat verplicht om vrouwen op gelijke voet met mannen te verzekeren van het passief kiesrecht. Volgens het hof worden het recht op godsdienstvrijheid en het recht van vrijheid van vereniging niet in de kern geraakt, bij het recht op gelijke behandeling is dat wel het geval. Het hof acht het, net als de rechtbank, onrechtmatig dat de Staat niet optreedt tegen deze vrouwendiscriminatie.
 woensdag 19 december 2007

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Plasterk veroordeelt vrouwenstandpunt SGP (Volkskrant, 19 december 2007). Minister Ronald Plasterk van Emancipatie vindt het ‘van de ratten besnuffeld dat de SGP geen vrouwen in bestuurlijke functies wil’, in een interview met de Gay Krant. Op de vraag of Plasterk op zijn beurt dan ook de opvattingen van andersdenkenden als orthodoxe christenen voor lief moet nemen, antwoordt hij dat discriminatie altijd uit den boze is. Hij verwijst daarbij naar de SGP. ‘In mijn ogen moet je een totale streep zetten als het om discriminatie gaat, daar kan geen discussie over zijn!’ SGP-leider Bas van der Vlies reageert gelaten op de kritiek van Plasterk. ‘De SGP had al zo het vermoeden dat minister Plasterk het niet in alle opzichten eens is met de SGP.'
 • Eindelijk: huiselijk geweld = geweld tegen vrouwen (weblog Margreet de Boer, 19 december 2007). 'Bijna 85% van de slachtoffers van huiselijk geweld is van het vrouwelijke geslacht; dit percentage is toegenomen vergeleken met voorgaande jaren. Gezien dit hoge percentage kunnen we bij huiselijk geweld eigenlijk ook spreken van ‘geweld tegen vrouwen’. .. Dat is ook de reden dat ik in de komende periode ga onderzoeken hoe in het beleid meer rekening kan worden gehouden met dit gegeven,' zo schrijft minister Ernst Hirsch Ballin in de brief aan de kamer waarmee hij het politierapport naar huiselijk geweld over 2006 presenteert. Ik heb me in de afgelopen jaren vaak een roepende in de woestijn gevoeld, door er steeds op te hameren dat huiselijk geweld geen sekseneutraal fenomeen is, en dat het van belang is dit te onderkennen, en het beleid hierop af te stemmen. Maar dit maakt me weer een beetje blij.'
 • Meer rechten voor Hongaarse homo (Volkskrant, 19 december 2007). Het Hongaarse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor homo’s en lesbiennes de mogelijkheid wordt geboden een samenlevingscontract te sluiten. Op het gebied van erfrecht en belastingen krijgen ze daardoor dezelfde rechten als gehuwde koppels. Ook heteroseksuele koppels kunnen voortaan een dergelijk contract aangaan. Homoparen krijgen zo niet het recht op adoptie.
 • Japke-d Bouma: Keuze voor arts is onbegrensd (NRC-Handelsblad, 18 december 2007) Elke patiënt mag een arts weigeren. Als hij geen zwarte arts wil, of geen homo of geen moslim, moet dat kunnen. Een moslima kan een arts weigeren die man is. Dat is altijd zo geweest. De KNMG komt binnenkort met een standpunt waarin wordt uitgelegd hoe artsen hier het beste mee om kunnen gaan.
 • Sheila Kamerman en Esther Rosenberg: 'In Koran heeft geneesheer geen geslacht' (NRC-Handeslblad, 18 december 2007). Patiënten kunnen naar de arts van hun keuze gaan. Alleen als de situatie levensbedreigend is, zegt de KNMG, moet de patiënt het doen met de beschikbare man of vrouw. 'De geneesheer heeft geen geslacht', aldus gynaeccoloog Mustafa Aftas. 'In Turkije is 80% van de gynaecologen man, en vrouwen worden daar dus bijna standaard door een man behandeld.' 
 • Willem Beusekamp: Wallen op de schop (Volkskrant, 17 december 2007). Met de Amsterdamse Wallen, de bekendste rosse buurt van Nederland, is het afgelopen. ‘Het gaat de kant op van de Jordaan’, meent Mariska Majoor, oud-prostituee en met haar winkel annex Prostitutie Informatie Centrum werkzaam in het hart van de buurt.  ‘Het gebied moet inderdaad in z’n volle glorie worden hersteld’, zegt Majoor. Maar dan wel met veel ‘sekswerkers’, zoals zij de prostituees noemt. ‘Deze operatie gaat enkele honderden vrouwen hun werkplek kosten. En op den duur gaat alles dicht.'


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]