woensdag 8 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  NOVEMBER 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2006

vrijdag 17 november 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Geef alle moeders in de bijstand binnen een jaar nieuwe kansen (GL, 16 november 2006). Alle moeders i de bijstand moeten snel weer kunnen werken aan een nieuwe toekomst. Ze worden afgeschreven, zo blikt uit het Armoedebericht 2006, en leven in armoede. Gemeenten moeten hen binnen een jaar een voorstel doen ommee te kunnen doen: van aanrecht naar baanrecht.
 • Simone de Schipper: Minder seks samen, meer solo of op het web (Volkskrant, 16 november 2006). Nederlanders vrijen minder dan 15 jaar geleden. Zes van de tien stellen doen het nooit tot hooguit eens per week, tegen vier van de tien in 1991. Ruim de helft van de mannen en bijna de helft van de vrouwen vindt dat ze te weinig seks hebben.
 • Dafna Holzer: Minder seks dan vaak gewild (AD, 16 november 2006). Ondanks meer bloot op straat en in de media houdt de volwassen Nederlander zich redelijk rustig op seksgebied: driekwart heeft op dit moment seks met één partner en de frequentie van seks is de afgelopen vijftien jaar zelfs gedaald.
  • Vrouwen zijn de afgelopen vijftien jaar wél actiever geworden. Had in 1991 55% ‘wel eens’ gemasturbeerd, nu is dat 75%. Ook het aantal partners van vrouwen is fors toegenomen: in 1991 had 14% van de vrouwen vijf minnaars of meer gehad, nu geldt dat voor 37%.
 • Peiling: 'Royal presidentskandidate Franse socialisten' (Volkskrant, 16 november 2006). De leden van de Socialistische Partij (PS) van Frankrijk hebben volgens de eerste peilingen de 53-jarige Ségolène Royal aangewezen als hun kandidate voor de presidentsverkiezingen in 2007. Royal maakt volgend jaar kans de eerste vrouwelijke president van Frankrijk te worden.
 • Werknemers willen terug naar 40-urige werkweek (RefD, 16 november 2006). Van de Nederlanders die tussen de 31 en 38 uur werken wil 80 procent weer een werkweek van 40 uur, zo bleek uit een peiling van TNS NIPO. De werknemers willen er wel meer loon voor terugzien. Voor iemand die nu 36 uur werkt, zou dat een loonstijging van 10% inhouden. Balkenende: ''Dat kan worden uitbetaald in loon, maar ook in bijvoorbeeld scholing'.
 • Meer jeugd vast in zedenzaken (ND, 16 november 2006). Het aantal zedendelinquenten tot achttien jaar dat voor aanranding, verkrachting of schennispleging met de politie in aanraking komt, is in vijftien jaar verdrievoudigd. Vooral het aantal jongeren dat zich voor een aanranding moet verantwoorden, stijgt explosief. Onduidelijk is of jongeren meer seksuele misdrijven plegen, of dat slachtoffers sneller naar de politie stappen.
 • Ruurd Ubels: Hebberige vrouwen (ND, 16 november 2006). Volgens sommige onderzoeken beleggen mannen weliswaar vaker dan vrouwen, laatstgenoemden beleggen wél beter. Mannen hebben vaak een zo'n groot zelfvertrouwen - zie ook hun gedrag in het verkeer - dat ze overmoedig worden. Dat machogedrag verblindt hen voor risico's en op de beursvloer is dat - net zoals in het verkeer - bepaald geen pré.
 • Armoede stijgt, maar daalt daarna (SCP, 16 november 2006). In 2004 moest 10,3% van de huishoudens rondkomen van een laag inkomen. Ramingen wijzen op een verdere stijging in 2005, maar in 2006 buigt de negatieve trend om. Eenoudergezinnen met minderjarige kinderen hebben de grootste kans op armoede. Zo hadden in 2004 vier op de tien eenoudergezinnen met minderjarige kinderen een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Ook alleenstaanden tot 65 jaar lopen een groter risico dan gemiddeld.
  • Armoedebericht 2006 (SCP en CBS, 16 november 2006). Hieruit o.m.:
   • De huishoudens met een laag inkomen bevatten in totaal 1,4 miljoen mensen. Hieronder vormen minderjarige kinderen een betrekkelijk grote groep. Ook vrouwen maken relatief vaak deel uit van een huishouden met een laag inkomen.
   • In huishoudens met een laag inkomen zijn vrouwen duidelijk in de meerderheid. Ook was in 2004 het aandeel vrouwen onder ouderen die deel uitmaken van een huishouden met een laag inkomen, met 71% nog steeds aanzienlijk.
   • In 2004 had nog één op de acht à negen eenoudergezinnen te maken met langdurig lage inkomensten maken. Dat is ruim drie keer zo hoog als gemiddeld.
 • Hivos zet emancipatie opnieuw op de kaart (hivos.nl, persbericht 16 november 2006). November 2006 is voor Hivos actiemaand. Met een landelijke campagne en een internationaal congres zet Hivos gelijke rechten voor vrouwen opnieuw op de politieke en maatschappelijke agenda. En dat is hard nodig. Want als het gaat om gelijke rechten voor vrouwen in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland, moet er nog veel gebeuren. Investeren in vrouwen is een belangrijke voorwaarde voor duurzame ontwikkeling. Meer aandacht, geld en een Ambassadeur voor Vrouwenrechten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de inzet.donderdag 16 november 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Fusie E-Quality en de Nederlandse Gezinsraad (e-quality.nl, 15 november 2006). E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie in de multiculturele samenleving, en de Nederlandse Gezinsraad (NGR) gaan per 1 januari 2007 fuseren. De organisaties gaan samen verder onder de naam: E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Door het productaanbod én de inhoudelijke focus te verbreden kan de nieuwe organisatie beter inspelen op actuele en urgente beleidsvraagstukken en het maatschappelijk debat.
 • Percentages vrouwen op kandidatenlijsten (Vrouwenbelangen, november 2006). Vrouwenbelangen heeft een overizcht gemaakt met grafieken: per partij wordt aangegeven voor ieder mogelijk te behalen zetels hoe hoog het percentage vrouwen is. Bijvoorbeeld: de lijst van het CDA is vrij onevenwichtig verdeeld over mannen en vrouwen. Bij de PvdA is er balans van 50/50, en bij de VVD begint het goed maar zakt het snel. En: in de voorspelde groei van de SP kan het percentage vrouwen met 5 à 10% toenemen.
 • 'Veel werkende Nederlanders leven in armoede' (Volkskrant 14 november 2006). Meer dan 235.000 huishoudens in Nederland leven op de armoedegrens, terwijl zij wel een baan hebben. Die situatie verergert wanneer mensen binnenkort tot maximaal vier jaar buiten de cao om aan het werk kunnen worden gezet als tegenprestatie voor een uitkering, aldus de Sociale Alliantie in een manifest. Vooral in de zorg zijn er volgens de alliantie veel kansen om in de vorm van zogenoemde participatiebanen ‘van arbeid een medicijn tegen armoede te maken’. Staatssecretaris Van Hoof (SZW) wees erop dat het verhogen van uitkeringen het minder aantrekkelijk kan maken werk te zoeken.
 • Sociale Alliantie: Manifest 2006. Hieruit onder meer:
  • Het feit dat vrouwen onevenredig hoog vertegenwoordigd zijn in de lage inkomensgroepen en dus vaker dan mannen geconfronteerd worden met armoede heeft veel te maken met hun zwakkere positie op de arbeidsmarkt en met de maatschappelijke en economische onderwaardering van zorg.
  • Van de huidige generatie ouderen leeft nog steeds een grote groep uitsluitend van de AOW-uitkering. Binnen deze groep is de positie van alleenstaande vrouwen ongunstiger dan die van mannen. Dit is onder meer toe te schrijven aan het feit dat deze vrouwen vaak een groot deel van hun werkzame leven hebben besteed aan hun gezin, waardoor ze geen kans hebben gehad een pensioen op te bouwen.
  • Het armoedepercentage ligt bij (im)migrante huishoudens drie tot vier maal zo hoog als bij autochtone huishoudens. Deze hoge armoedepercentages houden verband met de ongunstige arbeidsmarktpositie van migranten, onder meer de geringe arbeidsmarktparticipatie van Turkse en Marokkaanse vrouwen, het hoge aandeel Surinaamse en Antilliaanse bijstandsmoeders.
  • Mantelzorgers vormen een risicogroep als zij door hun (langdurige en intensieve) zorgtaken overbelast dreigen te raken en moeite hebben met de combinatie arbeid en zorg. Zij hebben vaak geen andere keuze dan in deeltijd te gaan werken of zelfs te stoppen met werken. Mantelzorgers die zorg verlenen met een PGB krijgen wel een kleine compensatie, maar dit is niet te vergelijken met een salaris uit arbeid en er wordt ook niet voorzien in de pensioenopbouw.
 • Maaike Wind: Afghanistan: situatie vrouwen nog net zo slecht als tijdens taliban (Trouw 16 november 2006). Vijf jaar na de val van de taliban is er voor Afghaanse vrouwen nauwelijks iets verbeterd. Steeds meer meisjes steken zichzelf in brand om aan hun moeilijke leven te ontsnappen.
 • Vaticaan tegen gezichtssluier (NRC-Handelsblad, 15 november 2006). 'Gasten', zo zei kardinaal Martino, 'moeten de wetten van hun gastlanden volgen, dus ook een verbod op het bedekken van het gezicht.'woensdag 15 november 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Zuid-Afrika legaliseert homohuwelijk (RefD, 14 november 2006). Zuid-Afrika is het eerste land op het Afrikaanse continent waar een huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse mogelijk wordt. Het parlement in Kaapstad stemde dinsdag met een grote meerderheid in met een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren.
 • Vaticaan: Mensenhandel erger dan slavernij (Volkskrant, 14 november 2006). De huidige handel in mensen is nog erger dan de vroegere slavernij van Afrikanen. Kardinaal Renato Martino riep op de moderne vormen van slavernij - kinderen die dwangarbeid verrichten en vrouwen die worden gedwongen zich te prostitueren - te bestrijden.
 • Dénis van Vliet: In politierok past geen wapenstok (AD, 14 november 2006). De splinternieuwe rokken voor politieagentes blijken geen zak te hebben waarin een wapenstok past. De rokken, waarvan er al duizenden zijn gemaakt, zijn daardoor ongeschikt voor het werk op straat.
 • Tonny van der Mee: Jorritsma: laat prostituees maar thuis! (AD, 14 november 2006, weblog). Ene mevrouw Jorritsma, burgemeester van Almere, had het lumineuze plan om prostituees mee te sturen op de missie naar Afghanistan. Zeg maar een uitlaatklep onder de gordel voor alle gierende hormonen en opgekropte frustraties tussen de oren.dinsdag 14 november 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kantoor haalt gesluierde advocate van zaak af (De Volkskrant, 13 november 2006). Een islamitische advocate die weigerde haar gezichtssluier tijdens een zitting van een immigratierechter af te doen, is maandag door haar kantoor van de zaak afgehaald en door een van haar bazen vervangen.
 • CDA: gemeente moet bordeel en growshop kunnen weren (De Volkskrant, 13 november 2006). Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen bordelen, growshops en belwinkels te weren als ze vrezen dat die overlast veroorzaken. Het CDA zal een initiatiefwetsvoorstel hiertoe indienen.
 • Politie plaatst bord na verkrachting (De Volkskrant, 13 november 2006). De politie heeft maandag een speciaal bord met een getuigenoproep neergezet op de dijk bij de camping in Zevenhuizen. Daar is zaterdag 4 november op klaarlichte dag een 32-jarige vrouw uit Zevenhuizen bruut verkracht.

Actueel > Agenda:


Klik voor vergroting

 • donderdag 7 december 2006: Wat kost dat eigenlijk ? Onderbenutting van vrouwelijk talent in de wetenschap. Jaarconferentie EQUAL-project. Den Haag, Ministerie van OCW. 14.00 - 18.00 uur.
 • Klik op de afbeelding hiernaast voor het volledige programma.
 • Aanmeldingen via www.participatiealsprioriteit.nl of info-equal@cgd.unimaas.nl .

 
maaandag 13 november 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vooral jonge vrouwen voelen zich onveilig (Volkskrant, 13 november 2006). Niet ouderen, maar jonge vrouwen tussen 15 tot 24 jaar voelen zich het vaakst onveilig, zo blijkt uit onderzoek van het SCP. Van de jonge vrouwen voelt 38% zich wel eens angstig of onveilig, tegenover 28% voor de Nederlandse bevolking als geheel. Van de niet-westerse allochtonen voelt 33% zich soms onveilig. Mannen van boven de 65 zeggen het minst vaak zich onveilig te voelen.
 • Vooral jonge vrouwen voelen zich onveilig. (SCP, 10 november 2006). Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking (28%) voelde zich in 2004 en 2005 wel eens onveilig. Met name vrouwen en  recente slachtoffers van criminaliteit (vooral van geweld) voelen zich relatief onveilig. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, voelen ouderen zich helemaal niet zo onveilig: het zijn vooral de jonge vrouwen (15-24 jaar) die zich relatief onveilig voelen (38%). Verder voelen niet-westerse allochtonen zich onveiliger dan autochtonen (33%, respectievelijk 25%).
 • Slotdocument Taskforce Vrouwen Veiligheid en Conflict. Brief dd. 10 november 2006 van minister De Geus (SZW) ter aanbieding van:
  • Slotdocument Taskforce Vrouwen, Veiligheid en Conflict, oktober 2006. Hieruit o.m:
   • Wanneer over gender(on)gelijkheid wordt gesproken, gaat het over machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Voor, tijdens en na conflict zijn deze verhoudingen aan verandering onderhevig. Dit kan zowel in positieve als in negatieve zin zijn.
   • Er is op nationaal niveau coordinatie nodig, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, en een integrale benadering.
   • Er zou (meer) geld beschikbaar moeten komen voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar gender en conflict.
   • Nederland zou zich moeten inzetten voor grotere aandacht van de Europese Commissie voor het thema vrouwen en gewapend conflict, één van de 12 thema's  van Beijing Platform for Action, en aandringen op het ontwikkelen van indicatoren op dit thema.
   • Er zijn geregelde monitorings- en evaluatiemomenten nodig. Hierbij is het onder meer van belang om sekse-specifieke data te gebruiken.
 • Evaluatie Ambassadeursnetwerk Doorbreken Glazen Plafond en toekomst netwerk. Brief dd. 9 november 2006 van minister De Geus (SZW). Hieruit o.m.: Men is positief over de formule in combinatie met initiatief vanuit de overheid. Ambassadeurs plaatsen wel kanttekeningen: het netwerk is slechts één van de instrumenten die ingezet kunnen worden, het is vooral geschikt voor het creëren van bewustwording en minder voor het daadwerkelijk bereiken van verandering in bedrijven buiten het netwerk. Door sommigen wordt gepleit voor een vernieuwde opzet, met meer sturing op (externe) effectiviteit en verbreding naar diversiteit.
  • Wilma Henderikse, Felix Hentenaar, Saskia Schalkwijk :Ambassadeursnetwerk gevolgd. Juli 2006. Het ambassadeursnetwerk is één van de instrumenten om het aandeel vrouwen op hogere posities te vergroten. Van belang is dat het niet geïsoleerd gebruikt wordt, maar juist verbonden met andere instrumenten.Door een mix van instrumenten, gericht op hetzelfde doel, tegelijkertijd en in samenhang in te zetten zal meer bereikt worden. Naast het middel ambassadeursnetwerk denken we daarbij bijvoorbeeld aan het stimuleren van onderlinge vergelijking van bedrijven door middel van benchmarken.
 • 'Zeven ton voor allochtone homo's' (AD, 12 november 2006). Minister Rita Verdonk (VI) heeft namens het.kabinet 700.000 euro beschikbaar gesteld om homoseksualiteit onder allochtonen bespreekbaar te maken. Zij maakte dit in Amsterdam bekend tijdens een discussiemiddag met homokiezers. Uit recent onderzoek bleek dat 80% van de Turkse en 88% van de Marokkaanse jongeren zegt geen homo in zijn vriendenkring te accepteren.

Nieuwsbrieven:
zondag 12 november 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Wijn houdt vol: geen discriminatie op de arbeidsmarkt (ND, 7 november 2006). Minister Joop Wijn (economische zaken) neemt niets terug van zijn opmerking dat werkgevers niet discrimineren op de arbeidsmarkt. Het onderzoek waarop hij zich baseerde kan hiervoor echter niet worden gebruikt, zo blijkt uit een interview op de VPRO-radio met projectleidster Marloes de Graaf van de Stichting Economisch Onderzoek gisteren.

Gesignaleerd:

 • Monique de Heer: Nederland is klaar voor de nanny. Maar waar blijft ze? (Trouw, 11 november 2006). Vermoeid kijkend zakte ze neer op de bank, de studente die wij wilden inhuren om op onze pasgeboren zoon te passen. „Hij slaapt toch wel veel, hè, want ik moet wel studeren”, meldde ze. „Die wordt het dus niet”, dachten wij, en zochten door. Veel werkende ouders leggen een zoektocht af langs de mogelijkheden van een oppas thuis, de crèche, uitwisseling met andere ouders, of opa en oma.

 
zaterdag 11 november 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jeroen Trommelen: 'Oudere vrouwen zijn het nieuwe proletariaat' (Volkskrant, 10 november 2006). Het nieuwe proletariaat bestaat opmerkelijk vaak uit oudere vrouwen met witte-boorden banen. Dat constateert onderzoekster Kitty Roukens (UvA) die het afgelopen jaar in samenwerking met de Volkskrant de positie van werkende armen in Nederland onderzocht. 'Opvallend is hoe vaak het gaat om oudere vrouwen in eenvoudige administratieve of dienstverlenende banen. Ze zitten op de schopstoel en krijgen de laagste inkomens. Een zorgelijke categorie, temeer omdat het de voorlopers zijn van dit soort vrouwen in de AOW. Aan pensioenopbouw hebben ze ook niet veel. ....Ook in Amerika bestaat het nieuwe proletariaat uit vrouwen met witte-boordenwerk of in de dienstverlening en Afro-Amerikanen.'
 • FNV: overheid moet loon doorbetalen bij verlof (Volkskrant, 10 november 2006). De overheid moet zorgen dat werknemers die ouderschaps- of zorgverlof opnemen, 70 procent van hun salaris krijgen doorbetaald. Dat is volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius nodig om meer vrouwen aan de slag te krijgen. Nu stoppen zij volgens haar nog te vaak met hun baan of gaan minder werken zodra zij kinderen krijgen. Aldus het FNV-actieplan voor vrouwen ‘Sterk in je werk’
 • FNV: betaal loon door tijds verlof (FNV, 10 november 2006). De overheid moet zorgen voor een wettelijke regeling voor doorbetaling van 70% van het loon tijdens het ouderschapsverlof voor werknemers, zegt Agnes Jongerius bij de presentatie van het actieplan 'Sterk in je werk’ over vrouwen en werk. Het betaalde ouderschapsverlof moet volgens de FNV buiten de levensloopregeling worden gehouden.
  • Sterk in je werk. Actieplan vrouw en werk. FNV, 10 november 2006. Met vier speerpunten: zeggenschap over werktijden, werken moet lonen, kinderopvang een basisvoorziening, en betaald ouderschapsverlof en zorgverlof.

 • Kabinet: nog geen algeheel verbod boerka (AD, 10 november 2006).  Het kabinet vindt het dragen van een boerka, een sluier die het lichaam van top tot teen bedekt, onwenselijk maar kan op dit moment nog geen algemeen verbod instellen. Wel wordt actief gezocht naar juridische ruimte om te komen tot een verbod op gelaatsbedekkende kleding.

 • Hilbert Meijer: CGB schermt voortdurend met religie (ND, 10 november 2006). VVD- minister Verdonk wil van de Commissie Gelijke Behandeling af omdat de oordelen haar niet bevallen. Terwijl haar partij ooit geharnasd voorstander was van de commissie die iedereen gelijk wil behandelen. Met reacties van : Alex Castermans, voorzitter CGB; Sietse Voogt, advocaat; Ed Sinke, woordvoerder minister Verdonk; Jacob Pot, CU; Kees van der Staay, SGP; en Bart Enbers van het Vader Rijncollege.

 • Balkenende: moeite met uitspraak (ND, 10 november 2006). CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft grote moeite met de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat een islamitische docente van een school in Utrecht mag weigeren mannelijke collega's de hand te schudden. En: D66-lijsttrekker Alexander Pechtold wil dat Prinses Máxima vicevoorzitter wordt van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

 • Lot Folgering: 'School bepaalt handschudden' (AD, 10 november 2006). Minister Verdonk wil af van de antidiscriminatiecommissie die een handenweigerende docente in het gelijk stelde. Etiquettekenner Van Ditzhuyzen verbaast zich over de uitspraak van de commissie: ‘De school is gastheer en die zet de toon.’ Ook voor schooldirecteur Bart Engbers heeft de Commissie Gelijke Behandeling afgedaan.

 • Frank Renout: 'Het is gewoon een teken van respect' (AD, 10 november 2006). Ook in Frankrijk wordt er wel eens een moslima bij de (semi-)overheid geschorst omdat ze weigert haar sluier af te doen of mannen een hand te geven. ,,Het is hier niet anders dan in Nederland,’’ zegt antropologe Dounia Bouzar. ,,Hun weigering is gebaseerd op een interpretatie van de woorden van de Profeet, maar een eenzijdige interpretatie.’’

Onze andere sites > emancipatie-lokaal.startpagina.nl:

 • Vrouweninformatieplein Groningen. Stichting Savante en de Openbare Bibliotheek Groningen hebben gezamenlijk het Vrouwen Informatiepunt Groningen opgericht. De Openbare Bibliotheek heeft de collectie van de voormalige Vrouwenbibliotheek Savante in de eigen collectie geïntegreerd en blijft deze onderhouden en uitbreiden. Daarnaast is er een website (www.vrouweninformatieplein.nl) ontwikkeld met informatie voor vrouwen in de provincie Groningen. Daarin wordt samengewerkt met andere organisaties, zodat het een portal wordt met veel informatie over de thema’s: arbeid, lichaam & psyche, leefvormen, migrantenvrouwen, emancipatie en cultuur.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]