donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  NOVEMBER 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF NOVEMBER 2006

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
donderdag 30 november 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Elma Drayer: Als het hoofddoekje toch niets voorstelt, waarom zou je er dan zoveel waarde aan hechten? (Trouw, 30 november 2006). Wellicht reken ik me rijk, maar het lijkt alsof er nieuw elan rondwaart in vrouwenland. Maandag ging er een Open Brief de deur uit aan ’mevrouw de informatrice’, met een oproep om in de komende kabinetsformatie serieus werk te maken van de emancipatie. ... Een feministisch tegengeluid kan per slot geen kwaad in dit land waar de emancipatie is blijven steken in schamele deeltijdbaantjes en een handjevol vrouwen aan de top. Enig minpuntje van de brief: hij zwijgt in alle talen over de positie van moslimvrouwen. Terwijl er onder onze islamitische seksegenoten zoveel gist en broeit dat enkele alinea’s erover beslist niet hadden misstaan.
 • Nederlandse moslima vindt burkaverbod absurd (AD, 29 november 2006). Voor haar man is de gezichtssluier een overbodig kledingstuk. Ook haar familie heeft er zacht gezegd moeite mee. In twaalf jaar tijd veranderde Rabia Frank (30) van een niet religieuze Bredase, in een diepgelovige, volledig bedekte moslima. Vandaag protesteert ze op het Plein in Den Haag tegen een mogelijk burka-verbod in Nederland.
 • Sterkste daling bijstand sinds jaren (CBS, 29 november 2006). In het derde kwartaal van 2006 is het aantal bijstandsuitkeringen aan personen onder de 65 jaar met bijna 11.000 afgenomen, en in het laatste jaar met 21.000. Het aantal uitkeringen is bij mannen sneller gedaald dan bij vrouwen. Bij mannen daalde het met 12.000 en bij vrouwen met 9.000.woensdag 29 november 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jann Ruyters: Hoe vrij is de vrouw? (Trouw, 29 november 2006). Deze week beleeft ’Flying: Confessions of a Free Woman’ zijn wereldpremière op het IDFA in Amsterdam. In een zes uur durend zelfportret peinst documentairemaakster Jennifer Fox hardop over haar leven. Hoe bevrijd is ze eigenlijk, vraagt ze zich af. En wil ze die vrijheid nog wel? En hoe kijken vrouwen in India, Zuid-Afrika, Pakistan of Cambodja tegen hun leven aan? De titel van de film herinnert welbewust aan ’Fear of flying’(1973), Erica Jongs klassiek-feministische bestseller.
 • Demonstratie tegen boerkaverbod (AD, 28 november 2006). Op het Plein tegenover de Tweede Kamer in Den Haag wordt donderdag om 12.00 uur gedemonstreerd tegen een boerkaverbod. De demonstratie wordt gehouden naar aanleiding van de aankondiging van een algemeen verbod op gezichtsbedekkende kleding van minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie).
 • Duizend en één Kracht zet allochtone vrouwen aan tot vrijwilligerswerk (SZW, 28 november 2006). Allochtone vrouwen in zes gemeenten worden volgend jaar extra gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen. In het project Duizend en één Kracht werken SZW, gemeenten, migrantenorganisaties en vrijwilligersorganisaties samen. Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat vrouwen actief worden in de samenleving. Bovendien zitten de vrijwilligersorganisaties te springen om allochtone vrijwilligers.
 • Vrouw helpt man om uit kantoorbaan te ontsnappen (Management Team, 27 november 2006).  Brits onderzoek onder bijna duizend mannelijke kantoormedewerkers: dankzij goedverdienende vrouwen hoeven mannen steeds minder vaak de rol van kostwinner op zich te nemen. Hierdoor kunnen en durven ze eerder van baan of zelfs beroep te verwisselen.

Servicepagina > Oproepen:

 • Kindercentra met kleurrijker en diverser teams en kindergroepen (29 november 2006). Sara Pouramanian, werkzaam bij Ibox als projectcoördinator, vraagt aandacht voor een project dat als doel heeft e teams in de kindercentra kleurrijker en diverser te maken, en om iBOX toegankelijker te maken voor kinderen van niet-westerse komaf. Zij wil graag meningen van anderen over dit erg interessante project en ziet reacties tegemoet op koraal@ibox.nl .dinsdag 28 november 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Brief aan de informatrice (women-on-top.nl, 27 november 2006). Brief van Heleen Mees en anderen, met eisen : stop de feminisering van de armoede, internationale vrouwensolidariteit, en meer vrouwen aan de top! (redactie: deze brief is ook verschenen in de Volkskrant, 28 november 2006, maar staat niet online).
 • Raad van Europa begint campagne tegen huiselijk geweld (Volkskrant, 27 november 2006). De Raad van Europa is maandag een campagne begonnen tegen huiselijk geweld tegen vrouwen. Regeringen moeten beter hun best doen om vrouwenmishandeling te voorkomen, de slachtoffers te helpen en de daders aan te pakken, vindt de mensenrechtenwaakhond. 'Vrouwen die met huiselijk geweld te maken krijgen zijn niet alleen slachtoffers van mishandeling, maar ook van stilzwijgen, onverschilligheid en verwaarlozing', aldus secretaris-generaal Terry Davis van de Raad van Europa.
 • Mariken Smit, Gijs Herderschêe: Nieuwe Kamer is wit, man en hoog opgeleid (Volkskrant, 27 november 2006). De nieuwe Tweede Kamer is bepaald geen afspiegeling van de Nederlandse samenleving. De Kamer is in meerderheid wit, man, hoogopgeleid en ex-ambtenaar of onderwijzer. Tweederde van de Kamerleden is man. De enige fracties met een vrouwenmeerderheid zijn GroenLinks – vier vrouwen, drie mannen – en de Partij voor de Dieren: twee vrouwen. 8 procent is van allochtone afkomst terwijl dat in de ‘oude’ Kamer nog 11 procent was.
 • Raoul du Pré: Fatma Koser Kaya: Ik wil de kiezers danken (Volkskrant, 27 november 2006). Met 34564 voorkeurstemmen verdringt Fatma Koser Kaya haar collega Bert Bakker uit de fractie van D66 in de nieuwe Tweede Kamer. Koser Kaya: Ik ben er erg blij mee. Ik heb de afgelopen tweeënhalf jaar in de Kamer keihard gewerkt. Ik heb gestreden voor de emancipatie en onafhankelijkheid van vrouwen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.
 • Raoul du Pré: 27 leden van parlement met voorkeur gekozen (Volkskrant, 27 november 2006). Van de 150 nieuwe Tweede Kamerleden die aanstaande donderdag worden beëdigd zijn er 27 met voorkeurstemmen gekozen. D66-kandidaat Koser Kaya verdringt met ruim 34.000 voorkeurstemmen haar collega Bert Bakker, die na twaalf jaar de Tweede Kamer moet verlaten.maandag 27 november 2006

Tweede Kamerverkiezingen 2006 > kabinetsformatie:

Moet er weer een aparte en/of coördinerend bewindspersoon emancipatie komen? Zo ja: wat moet zij/hij de komende kabinetsperiode dan vooral gaan doen? 

 • Nu de verkiezingen voorbij zijn zijn alle ogen gericht op de kabinetsformatie. Jaco van Lambalgen vroeg commentaar aan Tineke Lodders-Elfferich (voorzitter VCE), Joan Ferrier (E-Quality), Edith Schippers (VVD) en Jan de Wit (SP).

Tineke Lodders-Elfferich
Visitatiecommissie Emancipatie:
'Alertheid moet terug!'
Edith Schippers 
TK-lid VVD:
'Doorbraak forceren!'
Joan Ferrier :
directeur E-Quality: 
'Geld meegeven!'
Jan de Wit :
TK-lid SP:
'Geen aparte minister,
maar wel coördinatie'

Nieuws (berichten in volgorde van vandaag):

 • 'Ook zwangerschapsbehandeling voor oudere vrouwen' (Volkskrant, 25 november 2006). De maximum leeftijd voor een zwangerschapsbehandeling moet omhoog van 45 naar 50 jaar. Dat bepleiten drie gynaecologen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Er zijn geen medische bezwaren tegen zwangerschappen op hogere leeftijd, als dat via een donoreitje gebeurt. Buitenlandse cijfers wijzen weliswaar op meer complicaties, maar niet op een hogere sterfte onder pasgeboren baby’s. De zwangerschapsduur is niet korter en het gemiddelde geboortegewicht is niet lager dan bij jongere vrouwen.
 • Proef met opvang jonge vreemdelingen (Regering.nl, 24 november 2006). Het kabinet neemt extra maatregelen om alleenstaande minderjarige vreemdelingen te beschermen tegen mensensmokkelaars. Tijdens een proefproject worden deze kinderen opgevangen in besloten kinderwoongroepen.
 • Vrowelijke ondernemers met Van Gennip naar Spanje (EZ, 23 november 2006). Drieendertig procent van de Nederlandse ondernemers is vrouw. Slechts een klein aantal van hen is als ondernemer ook internationaal actief. Van 26 november tot en met 29 november 2006 is staatssecretaris Van Gennip met 49 vrouwelijke ondernemers op handelsbezoek in Spanje. Met de 'vrouwenmissies' wil Van Gennip het internationaal ondernemen door vrouwen scherper op de kaart zetten.

Oproepen:

Gesignaleerd:

 • Bronnenpakket vrouwengeschiedenis, eind 19e en 20e eeuw (Utrechts Archief, november 2006).Op deze site staan 92 gescande bronnen over de positie van vrouwen, met name uit de periode rond 1900. De archiefbronnen zijn afkomstig uit de archieven van vijf in Utrecht gevestigde verenigingen die aan het eind van de 19de of in het begin van de 20ste eeuw werden opgericht en een rol hebben gespeeld bij de emancipatie van vrouwen. Dit bronnenpakket is bedoeld voor leerlingen van 4 havo en 4 en 5 vwo.zondag 26 november 2006

Nieuws (berichten in volgorde van vandaag):

 • België | Jaarlijks sterven 70 Belgische vrouwen door partnergeweld (metrotime, 25 november 2006). 'In ons land overlijden jaarlijks zeventig vrouwen aan de gevolgen van partnergeweld', zegt Sofie De Graeve van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) zaterdag op de VRT-radio. 'Dat cijfer komt uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.' Het VOK vraagt dringend maatregelen om familiaal geweld aan te pakken.
 • Mannelijke dominantie ondermijnt ambitie vrouwen (Het Financieele Dagblad, 24 november 2006). Het is te wijten aan de mannelijke dominantie dat vrouwen op hun werk minder ambitieus zijn. Dit is de controversiële conclusie van een onderzoek dat het managementconsultancybureau Hay Group heeft verricht..zaterdag 25 november 2006

Nieuws (berichten in volgorde van vandaag):

 • Dr. G. A. de Jonge: Borstvoeding onvervangbaar (NRC-Handelsblad, 22 november 2006. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit er terecht voor dat wereldwijd borstvoeding zo enigszins mogelijk wordt toegepast als het enige voedsel in de eerste zes levensmaanden en als aanvullende voeding (met opklimmend vast voedsel) in ten minste het tweede halfjaar. De argumenten daarvoor kunnen worden nagelezen in de Policy Statement van de American Academy of Pediatrics, gepubliccerd in Pediatrics 2005;115: pag. 496-506). Na de column van Heleen Mees: “Stop met borstvoeding” (NRC, Opiniepagina, 3 november 2006 – ook online op nrc.nl > opinie) is een samenvatting van deze argumenten bepaald op zijn plaats.
 • The Economist: Geen boerkaverbod ! (De Telegraaf, 24 november 2006). Het gezaghebbende Britse weekblad The Economist heeft zich deze week in een commentaar gekeerd tegen het plan in Nederland om een algemeen boerkaverbod in te stellen. Wat mensen dragen is een uiting van hun identiteit en dat varieert nu eenmaal van piercing tot hoofddoek.
 • 'Ook zwangerschapsbehandeling voor oudere vrouwen' (De Volkskrant, 25 november 2006). De maximum leeftijd voor een zwangerschapsbehandeling moet omhoog van 45 naar 50 jaar. Dat bepleiten drie gynaecologen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat zaterdag verschijnt.
 • Moslima's betogen voor recht op boerka (De Volkskrant, 25 november 2006). ‘Selam Alaykum zusters in islam!!!!! Steeds weer worden we geconfronteerd met politici die over onze hoofden een discussie uitvechten. Gaan zij voor ons beslissen wat wij in de toekomst mogen dragen?’ Zo begint de oproep, die onder strijdbare moslima’s wordt verspreid, om volgende week donderdag bij de Tweede Kamer te gaan protesteren tegen het voorgenomen boerka-verbod.

Gesignaleerd:

Het eerste en enige feministische kerstpakket van Nederland (lover.nl): Een jaarabonnement op LOVER (ook geschikt als cadeau), gratis dvd 'Portrait of a marriage' en een luxe notitieboekje. Bijeen voor slechts € 22. Aarzel niet en print meteen de bon uit. Dan ligt dit fijne kerstpakket vóór 23 december ook onder jouw boom. Portrait of a Marriage is de verfilming van het gelijknamige boek van Nigel Nicolson. Het vertelt het verhaal van zijn moeder, de schrijfster Vita Sackville-West, haar onconventionele huwelijk met politicus Harold Nicolson en haar passionele relatie met Violet Trefusis. De dvd en het notitieboekje zijn samen ook voor € 11,99 te verkrijgen bij boekhandel Savannah Bay in Utrecht en FemFusion via www.femshop.nl. Actie is geldig tot 21 december 2006

Nieuwsarchief (oude berichten):

 • hspace=0  Instituut zet strijd tegen SGP door (ikontv.nl, 21 augustus 2006). Het Clara Wichmann Instituut zal blijven procederen tegen de SGP, zolang vrouwen nog niet namens die partij gekozen kunnen worden. Dit zegt Elsbeth Boor van het instituut dinsdagavond in een discussie met SGP-fractieleider Bas van der Vlies in het IKON-programma Spraakmakende Zaken. Boor ondernam eerder namens het Clara Wichmann Instituut juridische stappen tegen de SGP omdat vrouwen geen lid van die partij mochten worden. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat de SGP de jaarlijkse partijsubsidie van 800.000 euro verloor. Recentelijk zijn de partijstatuten van de SGP aangepast en mogen vrouwen lid worden.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]