zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Mei 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  MEI 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MEI 2006

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
woensdag 31 mei 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Eveline Brandt: 'Groepsverkrachtingen zijn van alle tijden' (Trouw, 31 mei 2006). Groepsverkrachting zou een probleem van de laatste tijd zijn. De daders zouden Antilliaanse en Kaapverdiaanse jongens zijn die vooral in grote steden als Rotterdam hun wandaden begaan. „Wij willen afstand nemen van dat beeld”, zegt psycholoog en onderzoeker Jan Hendriks. „Dit is een probleem van alle tijden. We weten dat groepsverkrachtingen veel voorkomen in oorlogssituaties. Maar we hebben ook historische informatie: over het Florence van de Renaissance, waar een derde van alle verkrachtingen een groepsverkrachting was. En uit een proefschrift uit 1937 blijkt dat tussen 1911 en 1930 dertig procent van de aanrandingen door jeugdigen in Nederland in groepsverband plaatsvond.”
 • Inburgering | Diversiteit is goed voor het moreel (Trouw, 29 mei 2006). Na veel getouwtrek lijkt de Wet op de inburgering, hét kroonjuweel van minister Verdonk, op 1 januari 2007 te worden ingevoerd. Ook bepaalde groepen die al langer in Nederland verblijven, moeten inburgeren. Bij TPG Post doen ze dat gewoon op de werkvloer.dinsdag 30 mei 2006

Actueel > Agenda:

 • donderdag 8 en vrijdag 9 juni 2006: conferentie 'Gender equality, cultural diversity: European comparisons and lessons'. De bijeenkomstwordt georganiseerd door Anne Phillips (London School of Economics) en Sawitri Saharso (Vrije Universiteit Amsterdam) en vindt plaats in het Metropolitan gebouw (begane grond Z009), Buitenveldertselaan 3 in Amsterdam. Meer informatie over de conferentie vindt u in het programma en op de flyer.
 • [verplaatst naar] vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2006: The art of global networking. Tweedaags internationaal congres in Rotterdam, georganiseerd namens de Stichting Zwarte Zaken Vrouwen Nederland (ZZVN).

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Onze andere sites > emancipatie.startpagina.nl:
maandag 29 mei 2006

Nieuws (in volgorde van platsing vandaag):

 • Meer jongens dan meisjes hyperactief (CBS webmagazine, 30 mei 2006). In 2003/2005 vertoonde één op de twintig kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar tekenen van hyperactiviteit. Jongens zijn bijna twee keer zo vaak hyperactief : 6,6% tegen 3,6%. Deze jongens kunnen niet stil zitten, zitten voortdurend te friemelen of te draaien en kunnen zich slechts kort op een bezigheid concentreren. Er bestaat een sterke samenhang tussen het vóórkomen van hyperactiviteit bij het kind en het inkomen van de ouder(s).Van de kinderen in de groep met de laagste inkomens was 5,9% hyperactief, van die in de groep met de hoogste inkomens was dat nog maar 2,7%. In een-oudergezinnen komen, gecorrigeerd naar inkomen, niet meer hyperactieve kinderen voor dan in twee-oudergezinnen.
 • 'Seksuele gelijkheid is een feit' (Het Volk, 28 mei 2006). De seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen is, zo'n veertig jaar na het losbarsten van de seksuele revolutie, een feit. Dat meldt de Sunday Times op basis van een omvangrijk Amerikaans onderzoek naar de manier waarop vrouwen de jongste 50 jaar met seks omgaan. .... De groeiende gelijkheid tussen mannen en vrouwen heeft ook een keerzijde, zoals vorig jaar nog bleek uit een rapport van het Britse Royal College of Physicians dat sprak van een 'tijdbom' wegens de toename van drankmisbruik en geweld bij (jonge) vrouwen. En op een even belangrijk als praktisch vlak blijft de m/v-kloof nog altijd bestaan: kijk maar naar het loonbriefje.
 • Corinne de Vries: Homo's krijgen klappen in Moskou (Volkskrant, 28 mei 2006). Een eerste bescheiden demonstratie van homoseksuelen in Moskou liep zaterdag uit de hand. ‘Moskou is geen Sodom’, klonk het.
 • Reactie op Actieplan 'Seks onder je 25e' . Brief dd. 23 mei 2006 van staatssecretaris Ross (VWS) aan de Tweede Kamer. Hieruit: Het preventieplan kent echter nog 'witte vlekken' als het gaat om het voorkomen van onbedoelde zwangerschap en seksueel geweld, nu staan Soa en Hiv centraal. Ik wil daar verandering in aanbrengen. Biji de preventie inzake zwangerschap worden verschillende doelgroepen en vraagstukken meegenomen, onder meer ontmoediging van zwangerschap bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking.
 • Britten later met pensioen (Planet.nl, 26 mei 2006). De Britse regering heeft donderdag aangekondigd geleidelijk de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 68 jaar... Ook is besloten het aantal dienstjaren dat nodig is om voor een pensioen in aanmerking te komen, wordt verlaagd van veertig naar dertig jaar. Die maatregel is vooral voordelig voor vrouwen die hun carrière enige tijd onderbroken hebben om voor kinderen te zorgen.
 • Geef herintreders een kans (PZsignaal, 26 mei 2006). Werkgevers moeten meer moeite doen moeders, mantelzorgers, gepensioneerden en andere ‘arbeidsmarktverlaters’ terug te laten keren naar de werkvloer. Als ze tenminste goed op toekomstige veranderingen voorbereid willen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van City & Guilds.
 • Addy de Jongh: Veenendaal niet over een nacht ijs in het vrouwendebat (RefD, 26 mei 2006). De één pleit ervoor om vrouwen, als zij daarvoor de gaven hebben, ook op kieslijsten te plaatsen. De ander vindt het huidige voorstel van het hoofdbestuur -vrouwen kunnen lid worden van een kiesvereniging- al veel te ver gaan. Het is duidelijk: SGP’ers in Veenendaal denken verre van gelijk over de participatie van vrouwen.

Gesignaleerd:

 • Ondernemersplein.nl, themaplein Diversiteit. Diversiteit is te omschrijven als alle aspecten waarop mensen van elkaar verschillen. De deelnemers aan dit themaplein schrijven 8 weken lang over hun ervaringen met diversiteit.
 • Vrouwen in opstand tegen het WK (Telegraaf, 28 mei 2006). Nu het WK met rasse schreden nadert en Nederland steeds meer oranje kleurt, groeit ook het verzet tegen het WK en alles wat met voetbal te maken heeft. Meest recente ontwikkeling is de lancering van www.wegmethetwk.nl, een burgerinitiatief van Vrouwen voor een Voetbalvrij Nederland (VVN). Zie ook:zondag 28 mei 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • hspace=0  Mirjam Bartelsman en Chaja d'Olivat: Spectaculair minder jonge vrouwen in WAO (novatv.nl, 27 mei 2006). Drie jaar geleden zat de toen 24-jarige Carmie Jonker in de WAO. Afgekeurd voor onbepaalde tijd. Nu werkt ze als personeelsmedwerkster en voelt zich beter dan ooit. Carmie is maar een voorbeeld uit vele honderden. Want het aantal jonge vrouwen in de WAO is de afgelopen tijd spectaculair gedaald. Dankzij nieuwe wetten en grootscheepse herkeuringen daalde het aantal WAO-ers. Maar de sterkste daling was bij vrouwen onder de 30 jaar. Wie tegenwoordig arbeidsongeschikt wordt, komt niet in de WAO, maar in de WIA. Alles moest anders, dus kennelijk ook de naam. Sinds januari 2006 zijn slechts 161 jonge vrouwen in die WIA terecht gekomen, aanmerkelijk minder dan in de jaren daarvoor. In tegenstelling tot vroeger wordt van hen verwacht dat ze zo snel mogelijk weer aan het werk gaan.
 • Wilma van Hoeflaken: Erfdochters. Draagkrachtige dames of zoektocht naar liefdadigheid (NRC-Handelsblad, 27 mei 2006). Eerst controle krijgen over je geld en vervolgens bedenken wat voor goeds je ermee kunt doet. Dat doen de Erfdochters, een club rijke vrouwen. Dit jaar bestaan ze 20 jaar. 'Als je rijk wordt, krijg je een heel ander leven', zegt Margriet Jansen. 'Je krijgt contacten die je niet zou hebben als je niet rijk was. Je moet praten met de bank, de vermogensbeheerder, de belastingdienst, de accountant, de notaris. Dan is het handig als je zelf goed op de hoogte bent.'vrijdag 26 mei 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Peter de Waard: Britten gaan pas met 68 jaar met pensioen (De Volkskrant, 26 mei 2006). Britten moeten tot hun 68ste jaar blijven werken. De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd zal geleidelijk worden doorgevoerd. In 2024 zal de leeftijd omhooggaan tot 66, tien jaar later tot 67 en in 2044 tot 68. Dit heeft de regering besloten na een jarenlang debat en vele onderzoeken naar de financiële gevolgen van de vergrijzing in het land.

Nieuwsarchief:

 • Dr. Gunilla Kleiverda: Vroege medicamenteuze zwangerschapsafbreking: goede, maar in Nederland weinig gebruikte methode. In: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 8 april 2006, pp. 766-769. Abstract: First trimester medical abortion: a good method that is seldom used in the Netherlands.– A majority of Dutch women present their request for termination of pregnancy very early after their missed period. For these women, medical abortion with mifepriston and misoprostol is a good option. The method is only rarely used in the Netherlands. A change in attitude of the care-providers, dissemination of information to women and new legislation is needed to increase the use of this non-invasive treatment, which has proven to be safe up to 9 weeks in the home situation.donderdag 25 mei 2006

Karin Celis en Petra Meier: De macht van het geslacht. Gender, politiek en beleid in België. Leuven, uitgeverij Acco, 2006. ISBN 9033461234. Prijs € 28,00. Inhoudsopgave.

Artikel 11bis van de Belgische grondwet waarborgt voor vrouwen en mannen de gelijke uitoefening van hun rechten en vrijheden. Is dit in de politiek wens of realiteit? De macht van het geslacht staat stil bij drie cruciale momenten in de relatie tussen vrouwen en de Belgische politiek: de toegang van vrouwen tot de politieke arena, de vertegenwoordiging van vrouwen en het beleid voor vrouwen. De rode draad doorheen dit boek is de wijze waarop de visie op mannen en vrouwen, op hoe zij zijn, wat zij willen, kunnen en wat goed voor hen is, vorm geeft aan politiek en beleid. De nadruk ligt op de Belgische politieke actualiteit (o.a. quota, het alimentatiefonds, gender mainstreaming en diversiteit), maar de plaats van de vrouw in de Belgische politiek wordt ook historisch en internationaal gesitueerd. Politieke partijen, (vrouwelijke) vertegenwoordigers en ministers, de vrouwenbeweging, gelijkekansenstructuren, Europa en de VN verschijnen voor het voetlicht in de zoektocht naar antwoorden op vragen als: Waar staan vrouwen vandaag in de Belgische politiek? Zijn quota succesvol? Wie zijn de hoofdrolspelers in de vertegenwoordiging van vrouwen? En welke rol spelen ze in het vertegenwoordigingsproces? Welk beleid voor wie?

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • European Sexuality Resource Center. Seksuele rechten en gezondheid op Europees niveau (iiav.nl, persbericht 23 mei 2006). Onlosmakelijk met elkaar verbonden: het menselijk lichaam en mensenrechten. Daarover waren de 12 organisaties die samenkwamen voor de lancering van het European Sexuality Resource Center (ESRC) eerder dit jaar, het roerend eens. Deze organisaties zullen - samen met informatiecentra vanuit heel Europa - werken aan het doorbreken van culturele- en taalbarrières met als doel: informatie leveren aan een breed Europees publiek. Van schoolgaande kinderen tot gezondheidswerkers voor vrouwen, van organisaties voor homorechten tot wetgevers. Volg de ontwikkelingen op www.sexualityresources.eu.
 • Bos pleit voor Wet Samen nieuwe stijl (De Telegraaf, 24 mei 2006). PvdA-leider Wouter Bos wil ondernemingen verplichten om in hun jaarverslag uit te leggen wat ze hebben gedaan om het aantal vrouwen, allochtonen en arbeidsgehandicapten in hun personeelsbestand „op te krikken”.
 • Heidi Schnakenberg, Women's E-News: Hating the Hate Mail (Alternet.org, 25 May 2006). As a young woman, I stepped out into the treacherous waters of opinion journalism, and was amazed by the lack of civil discourse and the intensity of personal attacks that I received via e-mail, letters to the editor and on Web postings.

IVF

 • Gynaecologen vinden ivf-behandeling nog te duur (Nu.nl, 25 mei 2006). Gynaecologen vinden de kosten van reageerbuisbehandelingen (ivf) in de plannen van minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) te duur. J. Kremer van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie zei dat donderdag in Radio 1 Journaal.
 • Patiëntenvereniging Freya: Minister Hoogervorst voert motie niet uit (persbericht 25 mei 2006). Hieruit: 'Het is ongehoord dat de minister voorbij gaat aan de wens van de Tweede Kamer. De minister heeft een motie uitgewerkt die niet is aangenomen, namelijk de motie van de VVD waarin gevraagd werd om de IVF-behandeling met een eigen bijdrage op te nemen in de basisverzekering. De door de Tweede Kamer aangenomen motie vraagt om het terugdraaien van de gehele bezuinigingsmaatregel die op 1 januari 2004 is ingegaan. Freya is van mening dat een vruchtbaarheidsprobleem een medisch probleem is en dat de gangbare behandelingen in de basisverzekering thuishoren.'
 • IVF weer terug in basispakket (Ministerie van VWS, persbericht 24 mei 2006). De eerste IVF-behandeling komt weer terug in het basispakket. Dit laat minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten. Verzekerden hebben hiermee recht op vergoeding van drie behandelingen, waarbij wel een eigen bijdrage geldt van 500 euro per behandeling. Voor de patiënt is dit een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Nu betalen patiënten gemiddeld 2500 euro voor de eerste IVF behandeling, waarna de tweede en de derde behandelingen volledig vergoed worden. Sinds de invoering van de eigen bijdrage van 2500 is het aantal IVF behandelingen vrijwel gelijk gebleven. Medicatie is onderdeel van de behandeling: het blijkt dat er doelmatiger wordt voorgeschreven. De maatregel werkt en daarom blijft een vorm van eigen bijdrage bestaan.

Nieuwsarchief:

 • Emancipatiebeleid in de kinderschoenen (PM Den Haag, 30 maart 2006). Bij de meeste ministeries staat het emancipatiebeleid nog in de kinderschoenen. ‘Dat het nog niet gelukt is om het helemaal voor elkaar te krijgen is heel erg jammer,’ zegt verantwoordelijk minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]