donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  DECEMBER 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2006

Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
zondag 31 december 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • José Groen: Het vwo is een meisjeszeef (NRC-Handelsblad, 28 december 2006). Jongens worden in het onderwijs de dupe van een te ver doorgeschoten emancipatie van de vrouw. Het onderwijs is gefeminiseerd.[...] Laten we aannemen dat jongens niet dommer zijn dan meisjes, dan moeten we de oorzaak hiervan ergens anders zoeken. Ik durf de stelling aan dat, als gevolg van de feminisering van de onderbouw van het vwo een deel van de mannelijke studenten voortijdig door het putje gespoeld wordt.
 • Strijken en dweilen tegen kanker (Het Parool, 29 december 2006). Vrouwen die de kans om borstkanker te krijgen willen verkleinen, zouden vaker de stofzuiger, strijkbout of afwaskwast ter hand moeten nemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat huishoudelijke taken het risico op borstkanker aanmerkelijk verkleinen, meldde de Britse krant The Times vrijdag. [...] De onderzoekers wijzen erop dat alle vormen van beweging die niet met het werk te maken hebben, tegen de kankersoort helpt. Huishoudelijk werk zou echter het meeste effect sorteren.
  • David Rose: Housework can help you to beat breast cancer, women are told (Timesonline, December 29, 2006). Doing housework can cut substantially a woman’s risk of developing breast cancer, according to researchers. A study comparing the beneficial effects of different types of exercise found that moderate housework had the biggest obvious effect.zaterdag 30 december 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen ook regelmatig dader van eerwraak (De Volkskrant, 30 december 2006). Vrouwen komen lang niet altijd uitsluitend in beeld als slachtoffer van eerwraak. Zij kunnen actief betrokken zijn bij gewelddadige vormen van eerherstel. In de praktijk blijkt tevens dat mannen ook regelmatig het slachtoffer zijn van geweld rond eerwraak. Dat concluderen de politiekorpsen Haaglanden en Zuid-Holland-Zuid vrijdag in hun eindrapportage over eergerelateerd geweld.vrijdag 29 december 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Kinderwagens in Amsterdamse trams en bussen

 • [Amsterdam] hspace=0  Vanaf januari: maximaal één kinderwagen per bus (Trouw, 29 december 2006). Vanaf 1 januari mag er nog maar één kinderwagen per bus of tram mee. Meer kinderwagens of buggy's mogen alleen opgeklapt mee. De maatregel wordt ingevoerd om valpartijen in bussen te voorkomen.
 • [Amsterdam] Nanda Millenaar: Kinderwagens moeten wachten op de volgende tram. Vijf vragen (Trouw, 28 december 2006). Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) gaat het meenemen van kinderwagens in trams per 1 januari 2007 beperken. GroenLinks-raadslid Maarten van der Meer ziet liever dat het vervoerbedrijf gewoon wat creatiever wordt.
 • [Amsterdam] Kinderwagens inklappen in tram (NRC-Handelsblad, 28 december 2006). Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB gaat vanaf 1 januari 2007 minder kinderwagens meenemen in trams en bussen. De kinderwagens mogen voortaan alleen op de plek voor rolstoelen staan. Als het vol is, of als er iemand in een rolstoel komt, moeten ouders kinderen op de arm nemen en de wagen inklappen. Het nieuwe beleid was volgens de woordvoerder van het GVB hard nodig. De situatie in de tram was onduidelijk, kinderwagens stonden in het gangpad en mensen konden er niet door.
 • Kinderwagenplek in Amsterdamse trams en bussen (gvb.nl, persbericht Gemeentelijk Vervoerbedrijf A'dam, 18 december 2006).

 • Marije Randewijk: De baan ? Vrouwen willen er niet aan (De Volkskrant, 29 december 2006). Bij het onderdeel scratch kwam eenderde van het deelnemersveld gewoon niet opdagen. En tijdens de 500 meter tijdrit klokte winnares Willy Kanis een tijd die bijna drie seconden (!) sneller was dan de nummer twee. De internationale wielerunie (UCI) wil graag meer vrouwen op de wielerbaan in actie zien. Maar die missie blijkt zelfs in Nederland – al twee jaar achtereen winnaar van de wereldbeker voor landen – uitdagender dan gedacht.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Biografie over Annelien Kappeyne van de Coppello verschenen (PolitiekParlementPartij, 1 november 2006). In Den Haag is gisteren een beknopte biografie verschenen over VVD-politica Annelien Kappeyne van de Coppello. De biografie, met de titel 'Annelien Kappeyne van de Coppello. Strijdvaardig en eigenzinnig', is geschreven door Martijn van der Kooij.

Onze andere sites > emancipatie-lokaal.startpagina.nl:
donderdag 28 december 2006

Nieuws:

 • Vrouwen mogen niet springen (wintersport.blog.nl, 21 december 2006). Het International Olympic Committee (IOC) heeft besloten dat  skispringen (ook wel skivliegen genoemd) als Olympische sport voorlopig nog niet voor vrouwen opengesteld wordt. Dit op grond van het feit dat de sport, die in 16 bij het ISF (International Ski Federation) aangesloten landen door vrouwen wordt beoefend, door het IOC als 'nog niet ontwikkeld genoeg' wordt gezien. Ook wordt het technisch niveau nog niet hoog genoeg geacht. Het ISF is hier fel tegen.dinsdag 26 december 2006

Actueel > Tijdschriftenrek :
zondag 24 december 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Claudia Kammer: Bij ouderschapsverlof: Ambtenaren dreigen geld mis te lopen (NRC-Handelsblad, 23 december 2006). Ambtenaren die ouderschapsverlof opnemen, krijgen hun vrije uren in 2007 niet meer voor 75 procent doorbetaald, behalve als ze meedoen aan de levensloopregeling.
 • Gunilla Kleiverda: Vrouw beslist of sprake is van noodsituatie (NRC-Handelsblad 23 december 2006, ingezonden brief).
  Naar aanleiding van een EO-uitzending die concludeerde dat abortus in verband met kleine afwijkingen weinig voorkomt in Nederland, bepleit de ChristenUnie een aanscherping van de noodsituatie (NRC Handelsblad, 11 december).
  In Nederland stelt de abortuswet dat het de vrouw is die beslist of zij vindt dat er sprake is van een noodsituatie. Daarvoor hebben vrouwen onder het motto 'baas in eigen buik' in het verleden hard gevochten. De geïnterviewde gynaecoloog van het AMC meldde in de uitzending duidelijk, dat de AMC-artsen er alles aan gedaan hebben om de ouders op andere gedachten te brengen, zoals gesprekken met een plastisch chirurg, psycholoog en maatschappelijk werk. De ouders kozen desalniettemin voor een abortus, waarbij de foetus later ook andere subtiele afwijkingen bleek te hebben, mogelijk passend bij een syndroom. Kennelijk hebben de ouders aangevoeld dat er misschien iets meer mis was.
  De suggestie van de ChristenUnie om de noodsituatie niet door de vrouw aan te scherpen, gaat voorbij aan het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Zij zijn de enigen die weten en voelen of zij een al dan niet gewenst kind in de toekomst dat kunnen bieden, wat hun goed dunkt. Laten we ervoor waken, mocht de ChristenUnie in het kabinet komen, dat deze verworvenheid niet teloorgaat. Daarbij hulde aan de artsen van het AMC, die op zeer zorgvuldige wijze het ouderpaar begeleid hebben, maar die uiteindelijk het zo belangrijke zelfbeschikkingsrecht gerespecteerd hebben, hoe moeilijk dit ook voor een ieder was.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]