zaterdag 5 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  OKTOBER 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2005


woensdag 5 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jaap Volkerts: Behandeling ivf volledig vergoed (Telegraaf, 5 oktober 2005). Reageerbuisbevruchting wordt straks waarschijnlijk weer vanaf de eerste behandeling vergoed. Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA eist dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ervoor zorgt dat de eerste ivf-behandeling terugkeert in het basispakket voor de zorg. Voorwaarde bij het voorstel van het CDA is wel dat bij zowel de eerste, tweede als derde behandeling per keer slechts één embryo wordt teruggeplaatst.
 • Nadere raadpleging ILO en CGB in relatie tot afschaffing WAZ. Brief dd. 30 september 2005 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer. De minister heeft de ILO en de CGB om advies verzocht
  • Particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Brief dd. 30 september 2005 van minister De Geus (SZW) aan de Commissie Gelijke Behandeling met verzoek om - op uitdrukkelijk verzoek van de Eerste Kamer - de afschaffing van de publiek geregelde zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen te beoordelen tegen de achtergrond van relevante Europeesrechtelijke aspecten, en daarbij ook de aan de ILO voorgelegde kwestie.
  • Request for an informal opinion. Brief dd. 22 april 2005 van de directeur Internationale Zaken van SZW aan de ILO, met verzoek om advies over de afschaffing van de publiek geregelde zwangerschapsuitkering in relatie tot de ILO-bescherming bij moederschap en gelijke behandeling.
  • Particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en zwangerschap. Brief dd. 30 september 2005 van minister De Geus (SZW) aan het Verbond van Verzekeraars, met verzoek om mee te werken aan een voortvarend hoger beroep.
 • Met Levensloopwijzer snel inzicht in persoonlijke verlofmogelijkheden (Ministerie van SZW, 5 oktober 2005). Vanaf vandaag 5 oktober 2005 kan met behulp van de Levensloopwijzer worden berekend hoe lang het duurt voordat voldoende is gespaard voor het financieren van een bepaalde verlofperiode. De Levensloopwijzer is te vinden op de internetsite met informatie over de levensloopregeling www.levensloopregeling.szw.nl en via www.levensloopwijzer.szw.nl.

Gesignaleerd:

 • Vrouwen in Iran weer op motor (RefD, 5 oktober 2005). Vrouwen mogen in Iran na een kwarteeuw weer motorrijden. ''Het is geen misdrijf voor vrouwen om motor te rijden en ze kunnen, net als mannen, een rijbewijs halen, motorrijden en toch de islamitische waarden respecteren”.dinsdag 4 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Gesignaleerd:

 • Door moeder verzorgde baby beter af (Telegraaf, 30 oktober 2005, met 143 lezersreacties). Baby's en peuters in Groot-Brittannië die door hun moeder worden verzorgd, ontwikkelen zich in de meeste gevallen beter dan jonge kinderen die naar een crèche gaan of veel tijd in gezelschap van een oppas doorbrengen, zo blijkt uit onderzoek door Penelope Leach. De Britse organisatie voor kinderopvang reageert: 'De dagopvang voor kinderen is een ideale omgeving voor de zorg en de opvoeding van kinderen tot vijf jaar. En 78% van de werkende moeders zegt dat een crèche hun ideale opvang is.'
 • Gendercampagne CNV 2005. Weblog Roemenië: Wat betekent het om te wonen, te werken en vakbondswerk te bedrijven in een voormalig communistisch Oostblokland? En hoe staat het op de werkvloer met de verhouding ‘man-vrouw’? Vier bestuurders van het CNV bezochten de collega-vakbond Cartel Alfa in Roemenië en zochten zelf naar de antwoorden.
 • Een leven lang leren. Factsheets E-Quality, september 2005.
  • Deel 1: Effecten van leren op verdere verloop van de arbeidscarrière.
  • Deel 2: Oudkomers en volwasseneneducatie.maandag 3 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Politieke voorstanders homohuwelijk in de ban (Trouw, 3 oktober 2005). De katholieke kerk werkt aan een voorstel om politici die zich inzetten voor het homohuwelijk uit te sluiten van alle katholieke sacramenten. Met deze maatregel worden vrijwel alle Nederlandse politici uitgesloten van onder meer de communie, het kerkelijk huwelijk en de doop.

Nieuwsbrieven:
zondag 2 oktober 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Erik Zwennes: Run op morning-afterpil (Het Parool, 1 oktober 2005). De verkoop van de morning-afterpil is sinds begin 2004 met ruim vijftig procent gestegen. Dit is een gevolg van de bezuiniging waardoor de 'gewone' anticoncenptiepil voor vrouwen boven de 21 niet meer wordt vergoed.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Ria Lavrijsen (1954-2005), theaterexpert
  • Peter Brusse: Zij aan zij (De Volkskrant, Uit het leven, 1 oktober 2005). Theaterexpert Ria Lavrijsen bekommerde zich de laatste jaren om de emancipatie van jonge moslima's. 
  • Loes de Fauwe: Onvermoeibaar multiculti (Het Parool, Tenslotte, 28 september 2005). Het overlijden van Ria Lavrijsen (50) is hard aangekomen in de wereld van kunst en theater, en dan vooral in dat deel van de kunstensector waar werd gedacht over en gewerkt aan wat tegenwoordig zo deftig heet ''multiculturaliteit''.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Tv babe Barbara Barend (Zij aan Zij, 2005, nummer 4). André Hazes wilde zingen op je bruiloft, je voetbalde tegen Patrick Kluivert en Jordi Cruijff en tenniste als kind al tegen je latere vaste vriendin. Sportjournaliste Barbara Barend (dochter van Frits ‘Barend en Van Dorp’) heeft het allemaal meegemaakt. Nederland noemt ze 'een volslagen gek, fundamentalistisch land'. Waarom? Vanwege de achterlijke positie van vrouwen in de sportjournalistiek !

Nieuwsarchief:

 • Aruba: droomeiland blijkt nachtmerrie (Zij aan zij, 2005, nummer3). Vol goede moed vertrokken Charlene, Esther en hun kindje naar Aruba, ‘one happy island’ dat volgens reisorganisaties bekend staat om haar ‘extreem vriendelijke houding ten opzichte van toeristen’. Charlene had er een baan, de totale huisraad werd ingepakt en verscheept. Niets kon meer misgaan. Of toch wel? Zij aan Zij treft het drietal nu in een kale flat te Breda. Enkel de zeesterren in het toilet herinneren aan de tropische droom. Hoe is het zo ver gekomen?


Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]