zaterdag 5 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  OKTOBER 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2005

vrijdag 21 oktober 2005

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Karin Adelmund (1949-2005)


Uit het archief:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen dubbel slachtoffer in rampgebied Pakistan. XminY steunt wederopbouw vrouwenorganisaties (xminy.nl, oktober 2005). Verontrustende berichten over geweld tegen vrouwen en vrouwenhandel bereikten ons deze week via Blue Veins (klik hier of hier), een organisatie in het noorden van Pakistan die zich inzet voor de rechten van vrouwen en waar XminY al geruime tijd intensieve contacten mee heeft. Blue Veins kwam meteen in actie na de aardbeving. Ze stuurden een team van 28 vrijwilligers, voedsel, kleding, dekens en materiaal naar de ergst getroffen gebieden. Zij focussen zich vooral op medische hulp voor vrouwen en kinderen die alleen zijn achtergebleven en het meest kwetsbaar zijn.
 • Zorgverleners uitgeput (AD, 20 oktober 2005). Er ligt een tijdbom onder de mantelzorg, mensen die thuis voor een kennis of ziek familielid zorgen. Tweehonderdduizend zorgverleners zijn overbelast. Gevreesd wordt dat velen te maken krijgen met een serieuze burn-out, aldus de LOT en de LHV. Bezuinigingen in de zorg, de vergrijzing, het zo lang mogelijk thuis houden en te snel naar huis sturen van patiënten zijn de belangrijkste oorzaken voor het grote aantal overspannen mantelzorgers.
 • Fulltime hulp weg bij kraambed (Volkskrant, 21 oktober 2005). Fulltime kraamverzorgenden worden steeds zeldzamer. Kraamverzorgsters krijgen zulke karige contracten dat ze er bijna niet meer van kunnen bestaan, aldus Abvakabo FNV in Groningen. Volgens de bond worden vooral de verzorgenden - meestal vrouwen - op straat gezet die langer dan drie dagen per week werken.
 • Peter Post: Genderapartheid (LLINK.nl, 19 oktober 2005). Ook de VN is er uit: de bestrijding van armoede is onmogelijk zonder de positie van de vrouw te verbeteren. “Millenniumdoelen en het rondpompen van miljarden zijn zinloos als we er niet in slagen een eind te maken aan de onderdrukking van de vrouw,” stelt het VN-bevolkingsfonds (UNFDA) min of meer in zijn vorige week verschenen jaarverslag en lanceert meteen een nieuwe strijdkreet: genderapartheid. Een woord dat we de komende jaren nog vaak zullen horen, want niet voor niets heeft de UNFDA het verslag De Belofte van Gelijkheid genoemd.
 • Elsje Jorritsma: Jongere moet werkritme opdoen (NRC-Handelsblad, 20 oktober 2005). Iemand onder de 27 krijgt in Amsterdam niet zomaar een uitkering meer. Werk, een stageplek of een opleiding, dat is wat ze kunnen krijgen als ze zich melden voor een uitkering. In Den Haag hebben ze dit jaar ook de leeftijdsgrens van de zogenoemde 'sluitende aanpak' verruimd van 23 tot 25. Groepen zoals tienermoeders, die niet voltijds kunnen werken, gaan in deeltijd opleidingen volgen en vrijwilligerswerk doen.
 • Froukje Santing: Klacht moskeeën over discriminatie Inspraakorgaan (NRC-Handelsblad, 20 oktober 2005). De besturen van ruim twintig Turkse en Marokkaanse moskeeën in Amsterdam dienen vandaag een klacht in tegen het Inspraakorgaan Zuid-Europese Gemeenschappen. Het inspraakorgaan wakkert ,,de haat tegen moslims aan'', aldus woordvoerder Haci Karacaer van de Turkse moskeevereniging Milli Görüs Noord-Nederland. De organisatie stelde onder meer voor om aparte gebedsruimten voor mannen en vrouwen in moskeeën te verbieden en in Amsterdam een burkaverbod in te voeren: ,,Mannen die hun vrouw in een burka laten lopen zijn een smet op de mensheid''.

Actueel > Tijdschriftenrek:

 • Nieuwsbrief 10 van Emancipatieweb (21 oktober 2005). Met:
  • Startbijeenkomst ''De glazen muur'' (31 oktober)
  • Van Hoof: Bijstandsmoeders aan de slag in kinderopvang
  • Extra geld voor kinderopvang gaat vooral naar ouders
  • De Geus: 50 procent vrouwen op de lijst voor gemeenteraadsverkiezingen
  • Levensloopwijzer
  • Slotmanifestatie Ambassadeursnetwerk 2001-2005.

Actueel > Agenda:

 • maandag 28 november: de film De Rekenaarsters (Grietje Keller, 2005, 45 min.) wordt vertoond op Nederland 1, rond 23.00 uur. Documentaire over vroege automatisering en gender. In de jaren vijftig werd in het Mathematisch Centrum één van de eerste computers ontwikkeld. Een groep vrouwen was betrokken bij het programmeren en coderen van de eerste elektronische rekenmachine.
 • PM: de film is ook te zien op donderdag 27 oktober in ASCII, Javastraat 38, Amsterdam. De regisseur is dan aanwezig. De voorstelling start om 19:30 uur en de toegang is gratis

Gesignaleerd:

 • Dr. Loonstra neemt boek homofilie terug (RefD, 21 oktober 2005). Dr. B. Loonstra, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Emmeloord, heeft zijn boekje ”Hij heeft een vriend. Homorelaties in de christelijke gemeente” teruggenomen. In dit boek stelt dr. Loonstra, mede op grond van Paulus’ woorden ”Alles is geoorloofd” dat aan „homoseksuele relaties in liefde en trouw” binnen de gemeente van Christus ruimte gegeven zou moeten worden. De publicatie leidde tot grote commotie binnen de CGK en ook daarbuiten. Onder andere de kerkenraad van de cgk van Elburg diende bij de classis Zwolle een bezwaarschrift in.donderdag 20 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Natuurkunde blijft stevig mannenbolwerk (UT-nieuws, 20 oktober 2005, tijdelijke link). Waarom zijn vrouwen zo slecht vertegenwoordigd in de natuurkunde? Natuurkundige Margaret Wertheim vond bij toeval een verklaring. Op uitnodiging van het Female Faculty Network Twente hield ze begin deze maand een Coffeebreak lecture. `It's all about God', zegt ze. De kern van haar betoog is dat de natuurkunde een wetenschap is die van oudsher niets anders ten doel had dan het blootleggen van de wiskundige formules waarmee God de aarde heeft geschapen. Natuurkunde was daarmee automatisch een zaak van mannelijke geestelijken. Het gevolg? De idee dat `physics are only suitable for men'.
 • John Hoogerwaard: Politie heeft extra geld nodig voor project over eerwraak (Trouw, 20 okotber 2005). Een pilotproject over eerwraak van de politiekorpsen Haaglanden en Zuid-Holland- Zuid dreigt onder zijn eigen succes te bezwijken. Het project doet onderzoek naar betere registratie van eerwraakgevallen door de politie. Ook onderwijst het agenten hoe zij eerwraak tijdiger kunnen signaleren. Vooral het vroeg signaleren van eerwraak ’op buurtniveau’ is een probleem.
 • Hoofddoekjes nu ook verboden op chrèches in Duitse deelstaat (RefD, 19 oktober 2005). De regering van de Duitse deelstaat Baden–Württemberg gaat ook het dragen van hoofddoekjes door personeel op crèches verbieden. Vorig jaar is een dergelijk verbod al voor het voortgezet onderwijs ingevoerd. De toen verantwoordelijke deelstaat-minister wordt in de regering-Merkel minister van Onderwijs.
 • Verslag Vrouw en Internet, 21 september 2005. Met onder andere:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Friederike de Raat: Alleseter met allergie voor sleur. Wie is Fieke van der Lecq ? (NRC-Handelsblad, 19 oktober 2005). Fieke van der Lecq weet zichzelf snel en raak te typeren. 'Ik ben een vakidioot, een alleseter, zolang het maar over economie gaat. En ik ben allergisch voor sleur.' Die eigenschappen geven kort en krachtig de loopbaan weer van Van der Lecq, die nu nog hoofdredacteur is van het tijdschrift Economisch Statistische Berichten (ESB), maar per 1 januari 2006 overstapt naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Actueel > Agenda:

 
woensdag 19 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Weinig educatie in de crèche (RefD, 19 oktober 2005). Het kabinet streeft ernaar dat volgend jaar de helft van het aantal ’doelgroepkinderen’ deelneemt aan programma’s voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW bleek onlangs dat slechts een handvol kinderdagverblijven VVE aanbiedt.
 • Anki Duin en Janneke Plantenga: Doen die opvang, maar wel doordacht (Trouw, 19 oktober 2005). Naschoolse kinderopvang regel je niet op een koopje. Het kabinet moet een plan maken, op basis van voorbeelden hier en in het buitenland.
 • Bart-Jan Spruyt: Plan kinderopvang is wrede barmhartigheid (ND, 19 oktober 2005). Het plan om scholen van half acht 's ochtends tot half zeven 's avonds voor kinderopvang te laten zorgen, is in strijd met het wezen van de moeder en de oerbehoeften van het kind. Het plan getuigt van de wrede barmhartigheid van de liberale staat, meent Bart Jan Spruyt.
 • Islamitisch college wijst vrouw zonder hoofddoek af (ND, 17 oktober 2005). Bij de Commissie Gelijke Behandeling dient vandaag de zaak van Samira Haddad (32). De moslima stapte naar de commissie nadat ze op de scholengemeenschap was afgewezen als docente Arabisch omdat ze geen hoofddoek wilde dragen. ,,Het geloof zit niet in een hoofddoek, het zit in je hart.'' .. ''Mijn vader komt uit Tunesië, daar is het voor vrouwen verboden in het openbaar een hoofddoek te dragen.''
 • Meer vrouwen aan top Nederlandse bedrijven (Zibb.nl, 14 ooktober 2005). Nederlandse vrouwen staan niet in de lijst met 25 machtigste dames in het Europese bedrijfsleven, aldus de Financial Times. Wel drie vrouwen die bij een Nederlands bedrijf werken: Nancy McKinstry, Linda Cook en Marie-Christine Lombard. Vorig jaar was McKinstry nog de enige link met Nederlandse bedrijven.

Varia > Klein vuil:

 • Marleen Barth, voorzitter Onderwijsbond CNV: 'Vooral jonge leraren knappen af op het gebrek aan zeggenschap over de lesstof. Ze willen meer betrokken zijn. Meer intellectuele uitdaging zal ook meer jongens naar het onderwijs halen. Die missen nu vooral een loopbaanperspectief. Vrouwen stellen andere prioriteiten, die willen vooral minder werkdruk' (NRC-Handelsblad, 18 oktober 2005, p. 2).

Gesignaleerd:

 • Eerste bioscoop in Saoedi-Arabië: mannen niet toegelaten (De Standaard, 17 oktober 2005). De bioscoop voor vrouwen en kinderen zal in eerste instantie alleen in het Arabisch gesynchroniseerde buitenlandse tekenfilms vertonen. Het project moet echter de weg vrijmaken voor een echte bioscoop. Voor mannen en vrouwen blijft het in elk geval ook in de toekomst uitgesloten om samen naar de film te gaan.dinsdag 18 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Europese prostituees eisen erkenning beroep (Volkskrant, 17 oktober 2005). Prostituees uit heel Europa hebben maandag in Brussel een verklaring opgesteld waarin ze opsommen welke rechten ze eisen. Ze willen onder meer dat hun beroep wordt erkend, wat in veel landen nog niet het geval is. Ook willen ze dezelfde behandeling krijgen als mensen in alle andere beroepen, ook in de sociale zekerheid.
 • Seks met seksslaven is verkrachting (Metro, 16 oktober 2005). Mannen die seks hebben met prostituees die afkomstig zijn uit de vrouwenhandel, kunnen in Groot-Brittannië worden aangeklaagd wegens verkrachting, aldus de Britse onderminister voor Binnenlandse Zaken.
 • Oprichting European Sexuality Resource Center (persbericht IIAV, 12 oktober 2005). Op 12 oktober lanceerde het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) het European Sexuality Resource Center (ESRC). Dit centrum zal informatie ter beschikking stellen over alle aan seksualiteit gerelateerde onderwerpen. Het ESRC wordt een samenwerkingsverband tussen diverse informatiecentra, voorlichtingscentra, belangenbehartigingsorganisaties, onderzoekscentra en het wetenschappelijk onderwijs.

Onze vrouw in New York:
maandag 17 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Meeste ouders zien weinig in plan Van Hoof (Trouw, 17 oktober 2005). 13% van de ouders met kinderen op de basisschool staat positief tegenover het plan van staatssecretaris Henk van Hoof (SZW) om bijstandsmoeders in te zetten voor naschoolse opvang, aldus onderzoek door bureau Regioplan. De meeste ouders geven de voorkeur aan opvang door leidsters die daarvoor zijn opgeleid.
 • Weinig vrouwen met technische beroepsopleiding (CBS-webmagazine, 17 oktober 2005). Ongeveer de helft van alle mbo-geslaagden vrouw in Nederland was vrouw. Andere Europese landen wijken daar niet veel van af. Maar bij techniek en ambachten zijn vrouwen overal fors ondervertegenwoordigd. Nederland scoorde het allerlaagst met slechts 8% vrouwelijke mbo-gediplomeerden tegen 30% in Zweden.
 • Jonge mannen drinken het meest (CBS webmagazine, 17 oktober 2005). In 2004 dronk de Nederlander gemiddeld 7,7 glazen alcohol per week, tegen 8,3 in 2001. Meer mannen dan vrouwen drinken. Zwaar drinken komt bij mannen bovendien vier keer zo vaak voor als bij vrouwen. Jonge meiden doen nauwelijks onder voor jonge jongens als het gaat om zwaar drinken: meer dan een op de twintig jongens en bijna een op de twintig meiden van 12–17 jaar is een zware drinker.

Gesignaleerd:

 • Eddy van der Leij: Gratis string voor bijstandsmoeders (AD, 17 oktober 2005). Met het uitdelen van gratis strings op de markt probeert de Stadspartij Enschede bijstandsmoeders aan de man te helpen. Het initiatief is een ’ludieke’ reactie op plannen van de plaatselijke VVD-fractie, om bijstandsvrouwen door de gemeente aan een man te laten koppelen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van een uitkering.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Janny Beekman (Stichting Nahid), geïnterviewd door Francisco van Jole (Llink.nl, de Geitewollensokkenshow, afl. 7, 16 oktober 2005). Beekman was jarenlang directrice van een basisschool en stond voor de klas als juffrouw. Ze hield van haar werk, maar ondertussen knaagde er nog iets, een groot verlangen tegen onrechtvaardigheid in de wereld te strijden. Pas na haar pensioen kreeg ze er de kans voor en die heeft ze dan ook met beide handen gegrepen. Ze bezocht verschillende oorlogsgebieden en besloot onlangs in Kabul tot het oprichten van een blijf-van-mijn-lijf huis voor Afghaanse vrouwen.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl > homepages (zelfmelders):
zaterdag 15 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • De leuke dingen voor de soennitische minderheid (Volkskrant, 15 oktober 2005). Irakezen spreken zich vandaag uit over een Grondwet die de basis voor een nieuw Irak moet vormen. Koerden en shi’ieten kunnen zich erin vinden, soennieten hebben hun twijfels. Over vrouwenrechten:
  • Alle Irakezen, ‘mannen en vrouwen’, hebben het recht ‘deel te nemen aan het openbaar leven’, te stemmen en overheidsfuncties te bekleden. Een kwart van de zetels in het parlement is gereserveerd voor vrouwen. Sommige vrouwengroepen zijn bang dat de belangrijke rol voor de islam in de wetgeving de vrouwenrechten zal ondergraven in familiezaken, zoals erfrecht en echtscheiding.
 • Vrouwen en armoede in de EU (Europees Parlement, 13 oktober 2005). Armoede en sociale uitsluiting gaan in tegen de mensenrechten van vrouwen, is de conclusie van een rapport van Slowaaks lid Anna Záborská dat door het EP is aanvaard. Het rapport vraagt aandacht voor de kloof tussen mannen en vrouwen in salariëring en deelname aan de arbeidsmarkt. In 85% van de eenoudergezinnen is de ouder vrouw. Tweederde van de personen in de EU die ouder zijn dan 65, zijn vrouw. Beide groepen zijn gevoelig voor de armoedeval.
 • Onderzoekstalent op waarde geschat. Brief dd. 30 september 2005 van minister van der Hoeven (OCW) aan de Tweede Kamer inzake een lange-termijnaanpak en samenhangend beleid over o.m. vrouwen en allochtonen in de wetenschap.
  • Onderzoekstalent op waarde geschat. Hieruit: Het talent van vrouwen en allochtonen moet beter worden benut.
   • Mijn ambitie is dat in 2010 minstens 15% van de hoogleraren een vrouw is. In 2004 was het aantal vrouwelijke hoogleraren gestegen tot 9,3%. Hiermee staat Nederland echter nog steeds onder aan in Europa. Recentelijk is op Europees niveau een streefpercentage van 25% afgesproken. Ook op bestuurlijke posities zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd.
   • Als Aspasia nieuwe stijl een succes blijkt zullen de midelen met ingang van 2009 structureel worden ingezet.
   • Om duidelijkheid te krijgen over een mogelijke gender bias in de selectiemechanismen voor hogere functies binnen universiteiten, hebben wij een onderzoek naar deze selectiemechanismen gefinancierd. De resultaten van dit onderzoek zullen in 2006 bekend zijn.

Ingezonden mededeling:

 • Dick Holzhaus: Vuile Was Een familiedrama. ISBN 90 809562 1 X. 565 pagina's, € 22,50. Het leven van Oscar Hohenbach, charmante oplichter, handige scharrelaar en agressieve alcoholist, eindigt in een kamertje van het VU-ziekenhuis in Amsterdam. En dus is het aan zijn vrouw en zijn kinderen om daar afscheid te nemen van de man die hun levens verwoest heeft en die ze toch niet kunnen loslaten. Want ieder van hen draagt veel van Oscar in zich mee en die invloed is niet opgeheven als hij de laatste adem uitblaast.
vrijdag 14 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Minister vindt vergoeding ivf te duur (ND, 14 oktober 2005). Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) blijft onwillig over de wens van de Tweede Kamer om de ivf-behandeling volgend jaar weer in de basisverzekering op te nemen. Een ruime kamermeerderheid van CDA, PvdA, D66, SP, GroenLinks en LPF dwong gisteren het schrappen van de eigen bijdrage voor reageerbuisbevruchting af.
 • 'Burqa niet verbieden op scholenl' (Volkskrant, 14 oktober 2005). Een landelijk verbod op het dragen van burqa’s en niqabs op scholen is niet nodig, aldus onderwijsinstellingen. Scholen die tegen het dragen van de gezichtsbedekkende sluier door leerlingen en leerkrachten zijn, kunnen zich nu voor een verbod ook al baseren op een uitspraak hierover van de Commissie Gelijke Behandeling. Bovendien komt het eigenlijk niet voor dat leerlingen zich met een niqab op school melden.
 • Dragen burka moeilijk tegen te gaan (ND, 14 oktober 2005).  In Maastricht is het volgens de lokale regels ten strengste verboden een vermomming te dragen. Maskers (en dus burka's) zijn er niet verboden, maar moeten wel af als de agent dat eist. Strikt genomen blijkt het voornemen van minister Verdonk om burka's in sommige gevallen te verbieden dus uitvoerbaar. De handhaafbaarheid is echter vers twee.
 • Van der Hoeven wil burqaverbod op school (De Volkskrant, 13 oktober 2005). Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wil een verbod op burka's op school. Ze vindt dat docenten en leerlingen het alles bedekkende islamitische gewaad niet in de klas mogen dragen. Van der Hoeven heeft dat geschreven in haar dagboek op internet.
 • 'Armoede alleen via vrouw te bestrijden' (De Volkskrant, 13 oktober 2005). Bestrijding van armoede is onmogelijk zonder de positie van vrouwen te verbeteren. ‘Gender-apartheid’ ondermijnt de pogingen van de Verenigde Naties de armoede in de wereld in 2015 te hebben gehalveerd. Het VN-bevolkingsfonds (Unfpa) schrijft dit in zijn woensdag verschenen jaarrapport, De Belofte van Gelijkheid.

Gesignaleerd:

 • Kamer is vaker tranendal (AD, 14 oktober 2005). Politici barsten steeds vaker uit in tranen, zoals gisteren verkeersminister Karla Peijs. In het verleden bleven de huilbuien vaak verborgen achter de gesloten deuren van de fractiekamers. .. Toch is het vooral voor vrouwelijke politici beter de ogen droog te houden. Professor Carla van Baalen: ,,Bij vrouwen wordt huilen snel uitgelegd als een teken van zwakte. Bij mannelijke politici gebeurt het omgekeerde. Als zij huilen, tonen ze hun menselijke kant.’’

 • Astrid Elbers: recensie van Griet Vandermassen: Darwin voor dames (Liberales.be, oktober 2005). In haar boek Darwin voor dames belicht Griet Vandermassen de argwaan van veel feministen voor de biologische wetenschappen. Vooral de evolutieleer zien ze vaak als deterministisch, seksistisch en zelfs onwetenschappelijk. Ten onrechte, vindt de auteur. Voor een doeltreffend feminisme is een goede kennis van de evolutieleer broodnodig. Griet Vandermassen is verbonden aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Universiteit Gent) en is germaniste en filosofe. Haar onderzoeksvelden zijn onder meer wetenschapsfilosofie, evolutiepsychologie, evolutiebiologie en feministische theorievorming. Ze is bestuurslid van SKEPP.[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]