donderdag 22 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  OKTOBER 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF OKTOBER 2005

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
maandag 31 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Spaanse prinses bevalt van dochter (Volkskrant, 31 oktober 2005). Het meisje maakt de kans als eerste prinses dezelfde rechten te krijgen als een jongen. De socialistische regering heeft plannen om de regeling af te schaffen waarbij mannen voorrang hebben bij de troonsopvolging.
 • Herman Veenhof: Sterke slachtoffers (ND, 29 oktober 2005). Vrouwenhandel in Nederland, vijf jaar nadat prostitutie legaal werd. .. Als het om een vrije keuze gaat, zou dat in Nederland in theorie goed moeten werken. Prostitutie is sinds 2000 legaal, de belasting- en arbodienst staan klaar om inkomen en werkwijze verantwoord te administreren. ...  Maar ergens is iets misgegaan. Niks is clean en transparant. Vrouwenhandel en prostitutie genereren rond een miljard euro per jaar, in Nederland. In ons land werken rond dertigduizend hoeren, van wie het overgrote deel van buiten de EU is en illegaal.
 • Portugees Hof: geen abortusreferendum (RefD, 29 oktober 2005). Het constitutioneel hof van Portugal heeft vrijdag vanwege procedurele onregelmatigheden de plannen van de socialistische regering om een nieuw referendum te houden over verruiming van de abortuswetgeving verworpen. De regering wil abortus tot de tiende week van de zwangerschap volledig legaliseren.
 • 1325Award: nieuwe prijs voor vrouwen, veiligheid en vrede (SZW, 28 oktober 2005). Ter gelegenheid van  de 5e verjaardag van resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde naties over vrouwen, vrede en veiligheid, heeft.Nederland de 1325Award ingesteld. De Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en een speciaal ontworpen kunstwerk. De prijs zal volgend jaar in maart, rond Internationale Vrouwendag, worden uitgereikt aan een individu of een maatschappelijke organisatie die op een inspirerende wijze bijdraagt aan de uitvoering van ‘1325’. Jury: Annemarie Jorritsma, Thea Hilhorst, Dick Berlijn, Ayaan Hirsi Ali, Eimert van Middelkoop, Clairy Polak en Robert de Groot.
  • Nomineren: Vanaf 27 oktober 2005 kunnen (onder andere) organisaties die zich bezig houden met ontwikkelingssamenwerking individuen of organisaties nomineren voor de 1325Award via de internetsite www.1325award.nl.

Gesignaleerd:

 • Menno de Bruyne: Zwakke vrouwenhanden (ND, 31 oktober 2005). Het zal wel even wennen zijn, te zijner tijd. Koning Willem de Vierde in plaats van koningin Beatrix. Een Koning in plaats van een Koningin. Er is zelfs al een boekje geschreven met bespiegelingen over de overgang van een matriarchaat naar een patriarchaat - van een vrouwenregering naar een mannenregering. Verdwijnt het vrouwelijke element uit het koningschap, of zal koningin Máxima dat weten te compenseren?
 • Succesvolle aanpakken diversiteit gebundeld in publicatie Diversity Award (Opportnity, 26 oktober 2005). Tussen 2002 en 2005 kende VNO-NCW driemaal een Diversity Award toe aan een Nederlands bedrijf met een verdienstelijke track record op het gebied van diversiteit m/v. In de brochure “Werk maken van diversiteit, een renderende praktijk” zijn de aanpak van de winnaars en een aantal genomineerden gebundeld. Verkrijgbaar bij Opportunity, oib@opportunity.nl of tel. 020 – 426 58 90

Vacatures:
vrijdag 28 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Aantal vrouwen aan de top stijgt (RefD, 28 oktober 2005). Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd aan de top van bedrijven en instellingen. Maar hun aandeel stijgt wel. In de industrie is het aandeel vrouwen in de raden van bestuur gestegen van 1,9% (2000) naar 6,5% (2004). Van alle hoogleraren in Nederland is slechts 6% een vrouw.
 • Vierde ambassadeursnetwerk 'Glazen Plafond' van start (SZW, 27 oktober 2005). Het 4e netwerk van ambassadeurs dat zich gaat bezighouden met de bevordering van de doorstroming van vrouwen naar topfuncties bestaat uit 7 vrouwen en 9 mannen.Voorzitter van dit ambassadeursnetwerk is Jos Nijhuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van PricewaterhouseCoopers Nederland.  Vrouwen aan de top van bedrijven en instellingen nog steeds zijn ondervertegenwoordigd. Het aandeel vrouwen in managementfuncties is nu 25%.
 • Samenleven is nog geen polygamie (ND, 28 oktober 2005). Een echtpaar kan zonder belemmering een samenlevingscontract aangaan met een derde persoon. Juridisch is er niets op tegen, maar de SGP wil maatregelen tegen dit 'opstapje naar polygamie'. Advocaat N.P. Gelling, gespecialiseerd in familierecht. ,,Strikt juridisch kan iedereen een contract sluiten, maar zo'n overeenkomst is geen huwelijk. Van polygamie is alleen sprake als iemand twee keer trouwt.''
 • SGP: Donner zet deur open naar polygamie (Volkskrant, 27 oktober 2005). De fractie van de SGP maakt zich grote zorgen nu minister Donner (Justitie) in haar ogen een begin maakt met de introductie van polygamie (veelwijverij) in Nederland. Donner heeft geen bezwaar tegen echtparen die een samenlevingscontract sluiten met een derde persoon.
 • Annelieke Dijkstra: Conflict over huisverbod bij geweld (AD, 28 oktober 2005). Minister Donner (Justitie) wil de burgemeesters inschakelen in de strijd tegen huiselijk geweld. Burgemeesters willen niet de verantwoordelijkheid dragen voor het uit huis zetten van plegers van huiselijk geweld. De VNG vindt het plan om daders preventief uit hun woning te zetten op zich prima, maar wil niet dat de burgemeester degene wordt die beslist over de uithuisverboden.
 • Sacharov-prijs naar Cubaanse vrouwen (Telegraaf, 26 oktober 2005). De Sacharov-prijs van het Europees parlement is dit jaar toegekend aan de Cubaanse vrouwenbeweging Damas De Blanco. De activistes delen de prijs met de Franse journalistenorganisatie RSF en de Nigeriaanse advocate Hauwa Ibrahim. De Damas De Blanco (Dames In Het Wit) protesteren tegen de detentie van hun dissidente mannen en zonen. Ibrahim verdedigt vrouwen die wegens echtbreuk ter dood zijn veroordeeld.

Gesignaleerd:

 • 50% van de pilgebruiksters heeft seks ondanks falende anticonceptie (TNS-NIPO, 26 oktober 2005). Meer dan de helft van de pilgebruiksters heeft seks terwijl zij weten dat de beschermende werking van de pil is afgenomen en daarmee de kans op een zwangerschap is toegenomen. Bijna 80% van deze groep neemt vervolgens geen aanvullende anticonceptiemaatregel, zo blijkt uit een internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door het TNS NIPO1.

Nieuwsarchief:

Agenda:

 • maandag 7 november 2005: Ik laat je nooit meer gaan. Debat over vrouwenhandel. Ruth Hopkins presenteert haar boek Ik laat je nooit meer gaan. Daaropvolgend vindt een politiek debat plaats met de centrale stelling: vrouwenhandel is een vorm van arbeidsmigratie. Fotograaf Caro Bonink exposeert foto’s van slachtoffers van vrouwenhandel.Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam. Tijd:  20.00 uur.
 • woensdag 9 november 2005: Women in black. Kleurrijk zakenvrouwenseminar. Voor meer informatie zie Women in black (E-Quality). Plaats: Auditorium Rabobank, Utrecht. Tijd: 10.00-16.00 uur. Inschrijven
 • dinsdag 13 december 2005: Symposium gezondheidszorg en mensenrechten. Met o.a. aandacht voor vrouwenbesnijdenis dat wordt toegelicht en besproken aan de hand van de film “The day I will never forget”. Vervolgens is er een interactief programma, waarin in een debat tussen de inleiders en de zaal een aantal stellingen worden besproken. Met Evert Bloemen en K. Bartels van de Stichting Pharos. Plaats: Lomanlaan 103, Utrecht. Tijd: 16.00 - 20.30 uur. Het symposium is bedoeld voor alle artsen en andere betrokkenen die betrokken zijn bij de problematiek van gezondheidszorg en mensenrechten.donderdag 27 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Mannen kiezen eerder voor uitdagende taken dan vrouwen (persbericht UvA, oktober 2005).  Irene de Pater onderzocht de verschillen tussen mannen en vrouwen in voorkeuren, keuzen, verdeling en uitvoer van taken, en of deze kunnen bijdragen aan de verklaring van het sekseverschil in carričresucces. Zij concludeert dat - hoewel mannen en vrouwen uitdagende taken even leuk vinden - vrouwen minder snel uitdagende taken kiezen wanneer deze daadwerkelijk uitgevoerd moeten worden. Vrouwen richten zich bij hun taakkeuze meer op het voorkomen van mislukking; mannen kiezen juist taken waarmee ze hun capaciteiten kunnen laten zien.
 • Tutjes hebben niets te zoeken bij de brandweer (Noordhollands Dagblad, 25 oktober 2005). Vrouwen zijn in het Beverwijkse brandweerkorps volledig gelijk aan mannen. Geluiden dat de toelatingseisen voor vrouwen te zwaar zijn, zoals Diana Rijk Willems van het Netwerk Brandweervrouwen laatst stelde, gaat hier dan ook niet op, zegt Angelique Zonneveld.
 • VNO-NCW: bewijslast intimidatie niet omkeren (VNO-NCW, 24 oktober 2005). De Europese richtlijn die de positie van werknemers die zich seksueel geďntimideerd voelen, moet verbeteren, “is een voorbeeld van ongewenste Europese regelgeving”. Het Nederlandse wetsvoorstel dat op deze richtlijn is gebaseerd, is “schadelijk en overbodig”, aldus VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer.
 • Kamer herdenkt Adelmund (AD, 26 oktober 2005). Tijdens de herdenking omschreef Kamervoorzitter Weisglas Adelmund als een strijdbaar persoon en prees haar inzet en betrokkenheid, vooral voor mensen die wel een steun in de rug kunnen gebruiken. ,,Een parel in de klassenstrijd.'' Haar emotionele karakter was juist haar sterke kracht, aldus Weisglas.
 • Adelmund knokte voor de goede zaak (Regering.nl, 26 oktober 2005). 'Karin Adelmund was warm, gedreven en maatschappelijk zeer betrokken'. Zij 'knokte voor de goede zaak'. Dat zei minister-president Balkenende in zijn toespraak bij de herdenking van het overleden Tweede Kamerlid Adelmund.

Gesignaleerd:

 • Marjolein van Heemstra: 'Een geest, zo sterk als tien mannen samen' (Trouw, 26 oktober 2005). Volgens haar ouders is Nadia bezeten door een geest. Gebedsgenezer Ahmed Aissaoui moet uitkomst bieden: ,,Als ze niet snel bevrijd wordt, zijn we haar kwijt.' ... In de worsteling die volgt, schiet Aissaoui hem te hulp. Hij pakt Nadia’s benen en samen slepen de mannen het meisje naar binnen. Ze verzet zich hevig, haar T-shirt scheurt, haar laarzen vliegen uit. Uiteindelijk ligt ze, met ontbloot bovenlijf en verwilderde haren, in de gang. Aissaoui glimlacht verontschuldigend. „Even thee drinken, rustig worden.” .. Weer de bel. Er staan zeven agenten voor de deur, ze hebben melding gekregen van een ontvoering.

Agenda:
woensdag 26 oktober 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vooral jongens kiezen voor profiel techniek (RefD, 26 oktober 2005). Het meest exacte profiel in het studiehuis voor de bovenbouw van havo en vwo is natuur en techniek (N&T). Deze richting blijkt vrijwel uitsluitend door jongens te worden gekozen. Minder dan 5% van de meisjes kiest hiervoor, aldus concludeert onderzoekster A. van Langen in haar promotieonderzoek.
 • Verdonk bevordert bespreekbaarheid homoseksualiteit. Persbericht Justitie dd. 26 oktober 2005. Minister Verdonk wil de bespreekbaarheid van homoseksualiteit binnen etnische kringen bevorderen. Daarvoor trekt ze 350.000 euro uit. Een grote rol in dit proces wil ze toekennen aan Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling. Forum wil samenwerken met andere etnische samenwerkingsverbanden zoals het LOM, de moslimorganisatie CGI en organisaties die zich bezighouden met het homo-emancipatiebeleid.
 • 'Autoriteiten Ierland nalatig bij misbruik' (RefD, 26 oktober 2005). Ierse bisschoppen, politieagenten en regeringsfunctionarissen hebben veel te weinig gedaan om de vele gevallen van seksueel misbruik van kinderen door rooms-katholieke priesters in het bisdom Ferns te verhinderen. Aldus een rapport dat de Ierse regering heeft gepubliceerd.
 • Bas den Hond: Verenigde Staten: De vrouw die niet langer op wilde staan (Trouw, 26 oktober 2005). Rosa Parks, de vrouw die niet opstond in de bus en daarmee de stoot gaf aan de carričre van Martin Luther King, is maandagavond op 92-jarige leeftijd overleden.

Vacatures:

Actueel > Tijdschriftenrek:
dinsdag 25 oktober 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Commissie pleit in eindrapport voor vrouw op Japanse troon (RefD, 25 oktober 2005). De keizerlijke troon moet ook voor vrouwen toegankelijk zijn, is de conclusie van een commissie die in opdracht van de Japanse regering onderzoek deed naar het Japanse hof. De Japanse wetgeving bepaalt sinds 1947 dat alleen mannen de troon mogen bestijgen. 
 • Vera Pauw, KNVB-coach Nederlands Vrouwenteam: Help bij de herindeling! (column KNVB, 24 oktober 2005). Het verbaasde mij niet dat meisjes zo veel beter dan jongens kunnen zijn, dat is immers gesneden koek. In de pupillenleeftijd zijn er nog geen fysieke verschillen en gaat het dus om vaardigheid. Het verwondert mij echter wél dat we maar niet voor elkaar krijgen om bij de pupillen het geslacht te vergeten en in te delen naar niveau.
 • Gelijkheid | Zelfs IJslandse vrouwen hebben nog 'een lange weg te gaan' (Trouw, 25 oktober 2005). Exact om acht minuten over twaalf stopten gisteren tienduizenden IJslandse vrouwen met wassen en werken. Exact op dat moment, omdat dertig jaar geleden dat tijdstip symbool stond voor de achterstand van vrouwen. Die kregen in 1975 64 procent minder salaris dan mannen voor hetzelfde werk. De vrouwen legden daarom het werk neer toen 64 procent van de werkdag om was.
 • FNV verslagen na plotselinge dood oud-vicevoorzitter Adelmund (FNV, 21 oktober 2005). 'Karin is van ongelofelijk belang geweest voor de positieverbetering van de vrouw binnen de vakbeweging en daarbuiten. Strijdbaar, kleurrijk , welbespraakt,  dat zijn de  eerste gedachten  die bij me opkomen als ik  haar moet karakteriseren’, zegt een geschokte FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een eerste reactie.
 • Crematie Karin Adelmund in Amsterdam (Trouw, 25 oktober 2005). Voormalig PvdA-staatsscretaris Karin Adelmund wordt dinsdag in Amsterdam gecremeerd. Adelmund overleed vrijdag op 56-jarige leeftijd aan een hartstilstand. In het tweede kabinet-Kok was ze van 1998 tot 2002 staatssecretaris van Onderwijs.

Actueel > Tijdschriftenrek:
maandag 24 oktober 2005

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Crisis bij UWV / Pleidooi voor beëindiging herkeuringen WAO (Trouw, 24 oktober 2005). FNV en CORV vinden dat de herkeuringen moeten stoppen. FNV Bondgenoten hebben aanwijzingen dat vrouwen harder worden getroffen. Ze hebben de cliëntenraden verzocht om opheldering.
 • Mohamed Ajouaou: Hoofddoek: In de Koran staat het dus niet (Trouw, 22 oktober 2005). Voorstanders van de hoofddoek beroepen zich op de Koran. Maar zij halen eruit wat er níet instaat: kijk zelf maar, zegt theoloog Ajouaou.
 • Raoul du Pré Rebelse meid had grote moeite met politieke spel (Volkskrant, 22 oktober 2005). Vakbondsbestuurster Karin Adelmund verkreeg grote bekendheid als strijdster voor vrouwenparticipatie en deeltijdwerk. Later ging ze de politiek in en werd ze het sociale gezicht van de PvdA.
 • Addy de Jong: In memoriam Karin Adelmund (RefD, 21 oktober 2005). Als het waar is dat er in de politiek steeds meer ruimte komt voor het persoonlijke en het gevoelsmatige, dan was het vrijdag overleden PvdA-kamerlid Adelmund een typisch kind van haar tijd. Zij viel als vakbondsvrouw en politica op door haar gedreven en emotionele optreden.
 • Piet H. de Jong: Adelmund, bevlogen sociaal-democrate (ND, 21 oktober 2005). Betrokken, bevlogen en emotioneel. Dat zijn de woorden die opkomen nadat gisteren door haar partij bekend werd gemaakt dat Karin Adelmund is overleden. Adelmund, geboren in 1949 te Rotterdam, overleed aan een hartstilstand.

Gesignaleerd:

 • Cees Zoon: De echtgenotes doen de campagne in Argentinië (Volkskrant, 22 oktober 2005). De verkiezingen in Argentinië gaan zondag tussen twee mannen, van wie de namen niet eens op de lijsten voorkomen. Het zware werk laten de heren over aan hun respectievelijke echtgenotes. De eerste dame van het land, Cristina Kirchner, en de voormalige eerste dame, Chiche Duhalde, hebben de afgelopen maanden een verbeten gevecht geleverd over de zetel van senator voor Buenos Aires.


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]