zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  MAART 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2005

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
donderdag 31 maart 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • donderdag 31 maart 2005 (13.00- 14.00 uur): Abortuspil online verkrijgbaar ? Lunchdebat over de vraag 'Hoe ver gaat het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen die ongewenst zwanger zijn?'. Met o.a. Will Tinnemans, Marjan Sax, Diederik van Meersbergen en Evelien Tonkens. Wees welkom in Boekhandel Verwijs, de Passage 39, Den Haag. Toegang gratis.

Abortuspil via internet

 • Artsen vinden webverkoop van abortuspil gevaarlijk. Artsen bezorgd over doe-het-zelfmiddel (De Volkskrant, 31 maart 2005). De artsenorganisatie KNMG maakt zich zorgen over de verkoop van de abortuspil via internet. De organisatie Women on Waves geeft sinds een paar maanden op de website informatie over een medicijn waarmee vrouwen zelf een abortus kunnen opwekken. Daarnaast verwijst de vrouwenorganisatie naar buitenlandse internetapotheken waar het middel zonder recept te verkrijgen is. Dat is medisch onverantwoord en ''op de grens van illegaliteit'', schrijft de KNMG vandaag in de Volkskrant.
 • Voorlichting Women on Waves in orde (Telegraaf, 30 maart 2005). De voorlichting die de organisatie Women on Waves op de eigen website geeft over abortus kan door de beugel. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg instelde na ophef over de reis van de abortusboot van Women on Waves naar Portugal vorig jaar.

Actueel > Agenda:
woensdag 30 maart 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Activiteitenagenda verdwijnt van IIAV.nl (persbericht 30 maart 2005). De landelijke overheid heeft de structurele subsidie aan het IIAV per 1 januari 2005 verminderd. Daardoor kunnen databases en andere producten die het IIAV tot nu toe specifiek heeft gemaakt ter ondersteuning van de hedendaagse vrouwenbeweging, niet meer uit de structurele subsidie worden betaald. De Activiteitenagenda is een van de diensten waar het IIAV mee is gestopt.
 • Kabinet moet meer aan seks doen (GroenLinks.nl, 30 maart 2005). Teveel jongeren hebben slechte ervaringen met seksualiteit. De overheid moet veel meer doen om jongeren beter te informeren. GroenLinks pleit voor Rutgershuizen, seksuologen op internet, meer en eerdere aandacht in het onderwijs, een Kijkwijzer voor videoclips en een voorlichtingscampagne. Jongeren moeten weerbaarder worden om zelfstandig en verstandig van seks te kunnen genieten.
 • Ugandese moslims betogen tegen vrouwenrechten (RefD, 30 maart 2005). De Ugandese betogers zijn vooral tegen het onderdeel van de wet dat mannen dwingt eerst toestemming van hun eerste vrouw te vragen voordat zij een tweede trouwen. Ook hadden ze problemen met het verbod op een bruidsschat en de minimum huwelijksleeftijd van meisjes van 18 jaar.
 • Advies voor gratis opvang kinderen (NRC-Handelsblad, 29 maart 2005). Goede kinderopvang vanaf twee jaar leidt tot minder schooluitval, minder criminaliteit, minder mishandeling en minder afhankelijkheid van uitkeringen op latere leeftijd. Kinderopvang zou daarom gratis moeten zijn. Dat stellen leden van de adviescomissie Inventgroep, die door staatssecretaris Ross (Jeugd, CDA) is ingesteld om te adviseren over het aanpaken van gedragsproblemen bij jongeren.

Nieuwsarchief:

 • Maatregelen sociale zekerheid voor migranten (Ministerie van SZW, persbericht 9 maart 2005). Het kabinet wil ervoor zorgen dat werkgevers en partners die financieel garant staan voor migranten, hun verplichtingen beter nakomen. Vreemdelingen die geen recht meer hebben om in Nederland te verblijven en daartegen in beroep gaan, wil het kabinet niet langer een bijstandsuitkering geven. En: 'De duur van het partnerafhankelijke verblijfsrecht is momenteel 3 jaar. Overwogen kan worden deze termijn te verlengen tot 5 jaar. Om deze maatregel geen strijd te laten opleveren met het emancipatiereïntegratiebeleid kan overwogen worden bepaalde groepen (waaronder bijvoorbeeld actieve inburgeraars) hiervan uit te zonderen'.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Beppie Melissen - theatermaker / acteur: radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 21 maart 2005). Ze vindt theater eigenlijk een ouderwets fenomeen, omdat alles tegenwoordig snel en gedigitaliseerd is. Toch is Beppie Melissen al jaren de drijvende kracht achter toneelgezelschap Carver. Typerend is dat alle stukken vanuit het niets in het repetitie­lokaal ontstaan, binnen enkele maanden. Beppie Melissen is sinds vorige week te zien in  Lapidarium, het nieuwe stuk van Carver.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl > overzicht persoonlijke homepages en websites:
 dinsdag 29 maart 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Willeke Bezemer: Goede afspraken maken goede seks (AD, 29 maart 2005). Ik zat in de auto en hoorde op de radio de eerste nieuwtjes over het onderzoek 'Seks onder je 25ste'. .. In mijn seksuologische praktijk zie ik nogal wat jonge mensen - meer vrouwen dan mannen - met een seksuele burnout. Veel van hen zijn té jong begonnen. Het hoorde erbij, en als ze het niet deden zou hun vriend er vandoor gaan. Tja, dat houd je niet vol, dat houdt een keer op.
 • Gonnie ten Haaft: Kinderopvang voorkomt gedragsproblemen niet (Trouw, 29 maart 2005). De gedachte dat gratis kinderopvang helpt om gedragsproblemen of zelfs jeugdcriminaliteit te voorkomen, is 'te gemakkelijk', vindt hoogleraar Marianne Riksen. Elk kind vanaf twee jaar zou naar een -gratis- instelling voor kinderopvang moeten gaan, adviseerde de Inventgroep afgelopen weekeinde. Tegelijkertijd zouden ouders vaker thuis bij de opvoeding moeten worden ondersteund. Riksen waarschuwt dat de voorstellen om de opvang van peuters en kleuters te verbeteren niet zo gemakkelijk uitvoerbaar zijn als de Inventgroep wil doen geloven.

Nieuwsarchief (berichten vóór 29 maart 2005):

 • Wilma van Meteren: Vergrijzing: In jonge gezinnen groeit het menselijk kapitaal (Trouw, 26 maart 2005). Europa schrijft te vroeg mensen af en investeert veel te weinig in jonge gezinnen, meent hoogleraar Lans Bovenberg. ,,We proberen arbeid in een heel beperkte periode te persen, want we beginnen later met werken en stoppen eerder. Het is juist die periode, tussen 30 en 50 jaar, dat we voor kinderen zouden moeten zorgen.'' Bovenberg bepleit ook een betere benutting van het vrouwelijk kapitaal. Arbeidsorganisaties moeten daar veel meer oog voor krijgen; ze zijn nu te zeer gericht op mannelijke kostwinners zonder zorgtaken.
 • Ingrid Weel: Kinderopvang moet gratis. (Trouw, 26 maart 2005).  Het is het beste voor elk kind als het vanaf twee jaar regelmatig naar de kinderopvang gaat. Daarom moet de overheid dat gratis aanbieden. Dat meent de Inventgroep, een adviescommissie samengesteld door staatssecretaris Ross van volksgezondheid. 'Gratis kinderopvang met voorschoolse educatie is de beste investering die beleidsmakers kunnen doen', aldus de Inventgroep in een tussentijds rapport.
 • Annelies Dijkstra: Plan: gratis crèche voor elke peuter (AD, 25 maart 2005). Elk kind van 2 tot 4 jaar moet gratis naar de crèche kunnen, ook kinderen van niet-werkende ouders. Dat voorkomt gedragsproblemen en leerachterstanden. De commissie Invent zal dit komend najaar adviseren aan staatssecretaris Ross (Welzijn). De commissie, bestaande uit prominente jeugd- en gedragsdeskundigen, denkt dat gratis opvang van baby's en peuters hen behoedt voor problemen op latere leeftijd.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Liesbeth Coltof - theatermaker: radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 18 maart 2005). Ze is de oermoeder van het Nederlandse jeugdtheater en niet bang om 'volwassen' onderwerpen te gebruiken in haar voorstellingen. Regisseur Liesbeth Colthof maakte een toneelbewerking van het boek Vernon God Little van DBC Pierre, over de gevolgen van een schietpartij op een middelbare school. Het gelijknamige stuk gaat deze week in première bij Huis aan de Amstel, in aanwezigheid van de schrijver.maandag 28 maart 2005

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Reactie VVD op rapport over genitale verminking (VVD.nl, 23 maart 2005). VVD-woordvoerder Ayaan Hirsi Ali vindt het advies van de Commissie Bestrijding Vrouwelijke Genitale Verminking teleurstellend. De maatregelen zijn volgens Hirsi Ali te vrijblijvend, waardoor genitale verminking bij vrouwen en meisjes niet wordt voorkomen.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Claudy Jongstra - textielontwerper: radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 23 maart 2005). Van ruwe materialen en met behulp van eeuwenoude technieken maakt ze verrassend vernieuwende stoffen. Textielontwerper Claudy Jongstra ontwierp stoffen voor topontwerpers als John Galliano, Donna Karan, Alexander van Slobbe en voor de film Star Wars I. Zelf houdt ze het meest van vilt. Om het te maken heeft ze wol nodig, veel wol. Daarom heeft ze haar eigen kudde schapen.zondag 27 maart 2005

Varia > Audio/video:

 • hspace=0  De Keizerinnen (VPRO-tv-programma Andere Tijden, 8 maart 2005). Hoe vier feministen eind jaren '70 besloten dat ze geen mannen meer nodig hadden en in het gekraakte Amsterdamse Handelsbladgebouw de keuken, de klerenkast en de slaapkamer met elkaar deelden: De Keizerinnen. Een vol jaar woonden ze met elkaar samen en de vijfentwintig jaar daarna zagen of spraken ze elkaar niet. Andere Tijden bracht ze weer bij elkaar.zaterdag 26 maart 2005

Nieuws:

Onze andere sites > vrouwendag.nl > Perspublicaties over en verslagen van Vrouwendag 2005:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Diana Ozon - dichter / schrijver / performer / beeldend kunstenaar: radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 24 maart 2005). Ze begon haar carrière in de punkscene als zangeres en tekstschrijver in bandjes, oprichter van een punkclub, een alternatieve boekhandel en een graffitigalerie. Diana Ozon werd in de jaren tachtig een veelgevraagd performer en in de jaren negentig was ze een van de eerste auteurs die werk uitbracht via internet. Onlangs verscheen sinds lange tijd weer een nieuwe dichtbundel, Bronwater.


[ Pagina: 1 2 3 4 5 6  >>>]