woensdag 28 juli 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  DECEMBER 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2005


zondag 4 december 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Nanda Troost: Canada heeft de sharia nog niet verbannen (De Volkskrant, 30 november 2005). 'Iets wat verkeerd is sta je niet toe omdat het toch wel gebeurt. Je verbiedt het.' De sharia houdt Canada nog steeds bezig, ook al is invoering van de islamitische rechtsregels van de baan.zaterdag 3 december 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Menno van Dongen: Een topattractie gebouwd op onderdrukking (De Volkskrant, 3 december 2005). Het oogt zo vrolijk, al die rode lichtjes en die glimlachende meisjes. Maar achter de ramen op de Amsterdamse Wallen gaat veel ellende schuil. De gemeente en de politie willen het echter niet altijd zien.
 • Nanda Troost: 'Vrouwen zijn nog steeds bijzaak voor Zweedse politici' (De Volkskrant, 3 december 2005). Zweden is helemaal niet zo feministisch, zegt Gudrun Schyman, voorheen bekend van haar alcoholprobleem. ‘Niemand heeft het over mannen die aan de fles hangen.’ Ze richtte haar eigen partij op en krijgt alle steun.vrijdag 2 december 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Meer zelfmoordpogingen onder Turksen en Surinaamsen (De Volkskrant, 2 december 2005). Surinaamse en Turkse meisjes en vrouwen tussen de 15 en 24 jaar in Den Haag doen twee tot drie keer vaker een poging tot zelfdoding dan hun van oorsprong Nederlandse leeftijdgenoten. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van de GGD Den Haag en het psycho-medisch centrum Parnassia.

Feministische kennisquiz t.g.v. 70-jarig bestaan IIAV

 • Fleur de Bruin: Feministen vieren feest met kennisquiz (Het Parool, 1 december 2005). Verslag van de feministische kennisquiz ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het IIAV (Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging).
 • Anja Meulenbelt: IIAV- een bak met wijven (Weblog Anja Meulenbelt, donderdag 1 december 2005). Persoonlijk verslag, met een reeks prachtige foto's.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Cobi Schreijer (1922-2005)

 • Patrick van den Hanenberg: 'Speelse minnestreelse' werd rebelse meid (De Volkskrant, 2 december 2005). [...] De overgang van ‘speelse minnestreelse’ naar ‘rebelse meid’ is voor Schreijer een logische. Als zij over de middeleeuwse Heer Halewijn zingt, dan is dat vooral een lied over een zelfbewuste vrouw, die de vrouwenverkrachter Halewijn weet te vermoorden, nadat zij eerst toegevend ‘heur haar ontbond.’ Ze heeft dan twee scheidingen achter de rug en heeft haar kinderen grotendeels alleen opgevoed, naast haar buitenlandse tournees en het werk voor het Waagtheater, radio en tv. In 1982 zet Cobi Schreijer het gedicht [*] 'Er is een land' van Joke Smit, het credo van de feministen, op de plaat. [...] De vrouwenstrijd wordt gedragen door felle amazones van tussen twintig en dertig jaar. Toch houdt Schreijer zich staande in dat gezelschap en weet de cultuur- en generatiekloof te overbruggen. Voor de zingende, emanciperende dames stelt zij in 1977 het vrouwenliedboek 'Sansevieria' samen, terwijl in 1980 het kloeke 'Sara, je rok zakt af' verschijnt. In het voorwoord van 'Sara' neemt zij het de paus nog steeds kwalijk dat hij in 318 de vrouwen verbood te zingen bij de kerkmis.
 • Henk van Gelder: Cobi Schreijer (1922-2005). Strijdlustige 'oermuziekmoeder' (NRC-Handelsblad, 1 december 2005). Cobi Schreijer, die vannacht op 83-jarige leeftijd is overleden in het Rosa Spierhuis in Laren, was vooral in de jaren zeventig bekend als de zangeres van het geëngageerde lied. [...] Na 1969 werd Cobi Schreijer met haar rebelse liedjes de zangeres van de vrouwenbeweging. Ze behoorde tot de rekkelijken die wel met mannen wilden samenwerken, en viel prompt uit de gratie bij de preciezen die daar fel tegen waren.

[*] Dat is geen gedicht, maar een liedtekst. Hoe vaak moeten we dat nog uitleggen ? (redactie emancipatie.nl).
donderdag 1 december 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • De Mantelval. Over de dreigende overbelasting van mantelzorger. (SCP, 3- november 2005). Bijna 7% van de totaal 3,7 miljoen mantelzorgers voelt zich overbelast. De meeste kans op overbelasting bestaat bij verzorgers van huisgenoten, mensen die meer dan drie maanden gedurende meer dan acht uur per week hulp bieden en informele zorgverleners van een terminale patiënt.
 • PvdA wil boete discriminerende advertentie (RefD, 1 december 2005). Werkgevers moeten een boete krijgen als ze personeelsadvertenties plaatsen waarin wordt gediscrimineerd op leeftijd, etniciteit, gezondheid of sekse. Dat voorstel deed Jet Bussemaker (PvdA) bij het debat over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.
 • Hof Zuid-Afrika: Huwelijk homo's moet mogelijk zijn (RefD, 1 december 2005). Het constitutionele hof in Zuid-Afrika heeft donderdag bepaald dat huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse mogelijk moet zijn. Het heeft een wet die dergelijke verbintenissen verbiedt, ongeldig verklaard en het parlement opgedragen met een nieuwe wet te komen.
 • Maaike Ruepert: 'Binnenstad kapot zonder hoeren' (AD, 1 december 2005). Asscher stelt dat de kamerverhuur toch alleen maar in handen is van criminelen, en loverboys die de meisjes bezitten. ,,Dat is een leugen,’’ zegt een prostituee uit de Dominicaanse Republiek. ,,Het zijn gewone mensen die in deze business werken. Er zullen wel wat criminelen tussen zitten, maar de meerderheid bestaat uit goede mensen.''
 • Amsterdamse PvdAleider wil af van Wallen (NRC-Handelsbald, 30 november 2005). Als het aan Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam, ligt, moeten de Amsterdamse Wallen op termijn verdwijnen. Asscher heeft liever een toeristenattractie minder dan dat de stad medeplichtig is aan ,,misbruik van vrouwen''. ,,Als je veiligheid serieus neemt gedoog je geen slavenhandel op de Wallen.''

Agenda:

 • vrijdag 2 december 2005: Presentatie Handboek Islam en de Rechten van Vrouwen. Voor betrokken, zoekende en gelovige vrouwen en mannen presenteert FORUM Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling het Handboek Islam en de rechten van vrouwen. Tijd: 13.00 - 17.00 uur. Plaats: De Witte Vosch, Oudegracht 46, Utrecht.


Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]