woensdag 21 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  DECEMBER 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2005

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
woensdag 28 december 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • De Geus: extra geld naar VNG en GGD voor versterking toezicht kinderopvang (Ministerie van SZW, 28 december 2005). De controles door de GGD op de kwaliteit van de kinderdagverblijven en de handhaving daarvan door de gemeenten wordt versterkt. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor subsidies toegekend aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) Nederland
 • Jongen of meisje: Echo wordt strafbaar in China (Elsevier, 27 december 2005). In China worden zwangere vrouwen die uitsluitend een echo laten maken om te weten of ze een jongetje of een meisje krijgen strafbaar. Zij riskeren een gevangenisstraf van drie jaar.zondag 25 december 2005

Gesignaleerd:

 • CNV tekent resolutie voor gelijkheid vrouwen en mannen (cnvinternationaal.nl, 23 december 2005). “Om de ongelijke positie van vrouwen en mannen op de werkvloer en binnen de vakbeweging te veranderen, hebben wij strategieën gedefinieerd. Wij doen nu onze uiterste best om deze in de praktijk te brengen, zodat we meer gelijkheid bereiken.” Deze resolutietekst is door CNV en 14 vakbondscollega’s uit Azië en Afrika ondertekend.
 • Positie van vrouwen moet verbeteren (cnvinternationaal.nl, 6 december 2005). In de Millenniumdoelen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld staat onder andere het streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. CNV Internationaal geeft gehoor aan dat streven en vraagt aandacht voor de positie van vrouwen, zowel in rijke industrielanden als in ontwikkelingslanden. Uit de Beleidsnota Gender van CNV Internationaal blijkt namelijk dat de positie van vrouwen allerminst gelijk is aan die van mannen.zaterdag 24 december 2005

Actueel > Tijdschriftenrek:
vrijdag 23 december 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Dit geld(t) voor alle leeftijden (leeftijd.nl, december 2005). Expertisecentrum LEEFtijd en de Nederlandse Gezinsraad (NGR) werken in het Europese project ‘Dagindeling’ samen aan het deelproject ‘Dit Geld(t) Voor Alle Leeftijden’. In dit project worden voor drie organisaties, te weten Kraamzorg Twente, Stichting Amstelring en Wehkamp, drie scans ontwikkeld en uitgevoerd die betrekking hebben op tijdsbeleid.
 • David Mol overleden (emancipatieweb.nl, 21 december 2005). Woensdag 21 december overleed onverwacht David Mol, op 56-jarige leeftijd. David, sinds 1999 in dienst bij de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid (DCE) was een van de drijvende krachten achter het beleidsthema Dagindeling. Vanuit zijn oprechte overtuiging wilde hij werken aan het verbeteren van de combinatie van arbeid en zorg in Nederland, een idealist in overheidsdienst
 • Jelle Brandt Corstius: Mishandelde Russinnen durven nog niet naar opvanghuis (Trouw, 23 december 2005). Elk jaar sterven in Rusland negenduizend vrouwen aan huiselijk geweld; gemiddeld een per uur. Opvanghuizen zijn er wel, maar de drempelvrees is groot.
 • Vijfde Voortgangsbrief gelijke beloning. Brief dd. 21 december 2005 van minister De Geus aan de Tweede Kamer. Hieruit: Er is per 15 december 2005 voor een periode van 12 maanden een werkgroep Gelijke Beloning, dat werkt! ingesteld, onder voorzitterschap van Paulien Osse. Taak: het bevorderen van bekendheid van wettelijke regels over gelijke beloning en de naleving daarvan. Ook: voorlichting geven over de inmiddels ontwikkelde instrumenten.
 • Piet de Jong: CDA wil nu principieel signaal afgeven (ND, 22 december 2005). De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft een signaal willen afgeven door voor de motie-Wilders te stemmen. Die motie bepleit een verbod op boerka's in de publieke ruimte. CDA-Kamerlid van der Camp licht het standpunt toe.
 • Cokki van Limpt: Misbruikende dominee vraagt om weerwerk (Trouw, 20 december 2005). Seksueel misbruik door predikanten kan desastreus zijn, zowel voor de slachtoffers als voor de kerk. „Preventie is goed, maar biedt geen garanties', zegt Alexander Veerman, die in Kampen promoveert op het thema misbruik.

Gesignaleerd:

 • Eerste homoparen in Londen gehuwd (NRC-Handelsblad, 22 december 2005). Gisteren was de eerste dag dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Engeland en Wales op grond van een nieuwe wet een ‘civil partnership’ met elkaar konden aangaan. Daarmee krijgen ze min of meer dezelfde rechten als heteroseksuele echtparen. In totaal waren er gisteren zo’n 700 homohuwelijken, waaronder dat van de popzanger Elton John,donderdag 22 december 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Burkaverbod komt in de buurt van riskante stemmingmakerij (Trouw, 22 december 2005). Bijna letterlijk op een achternamiddag heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken voor een boerka-verbod in de publieke ruimte. Dit gebeurde op voorstel van het onafhankelijke kamerlid Wilders, die daarmee zijn eerste politieke succes boekte. Hij kan de uitspraak zien als een stap op weg naar een verbod op hoofddoekjes, waarvan hij heeft gezegd ze ’rauw te lusten’. In dat benauwende perspectief is het te betreuren dat doorgaans verstandige partijen als het CDA en de VVD zich voor dit karretje hebben laten spannen.
 • Juristen achten verbod op boerka wel haalbaar. Verdonk: Totaalverbod botst met grondrechten (Trouw, 22 december 2005). Een algemeen verbod op het dragen van een boerka is niet mogelijk, aldus minister Verdonk. Maar advocaten en wetenschappers zien wel mogelijkheden.
 • Michiel Kruijt: Discussie sluierwet duurt al even (De Volkskrant, 22 december 2005). In Nederland is de discussie over het verbieden van religieuze kledingstukken een aantal keren opgelaaid. Zo wilde de LPF begin 2004 een hoofddoekjesverbod voor ambtenaren. Kort daarvoor had het Franse parlement de ‘sluierwet’ aangenomen, die het dragen van hoofddoeken, keppeltjes en kruisen op openbare scholen verbood.
  • Achtergrond | Bart Dirks: 'Een bivakmuts op straat is ook verboden' (De Volkskrant, 22 december 2005). Sinds december 2004 geldt in Vlaanderen een modelreglement op basis waarvan gemeenten vrouwen kunnen verbieden een burqa te dragen.
  • Peiling | Frank van Zijl: Terechte beknotting ? (De Volkskrant, 22 december 2005). Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het dragen van een burqa in het openbaar moet worden verboden. Wenselijk?
  • Commentaar | Burqa-verbod ongewenst (De Volkskrant, 22 december 2005). Tot verrassing ook van de Tweede Kamer zelf, sprak een meerderheid van de volksvertegenwoordigers zich dinsdag uit voor een verbod op het dragen van een burqa in het openbaar.
 • Gé Grubben: Is een burkaverbod mogelijk ? (LBR.nl, 21 december 2005).  De burka staat volop in de belangstelling. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van een algemeen burkaverbod in Nederland. Is zo’n verbod binnen de huidige wetgeving mogelijk? Volgens het LBR niet. Gé Grubben, beleidsmedewerker, schreef naar aanleiding van die Kamerwens en het optreden van de gemeente Utrecht tegen burkadraagsters in de bijstand een uitgebreid artikel over de materie.
 • 'Werkgevers betalen voor kinderopvang'. Zalm wil verplichting (NRC-Handelsblad, 21 december 2005). Het kabinet gaat werkgevers verplichten om mee te betalen aan kinderopvang, indien medio volgend jaar blijkt dat nog steeds minder dan 90 procent van de werkgevers dat uit zichzelf doet. Dat zegt minister Zalm (Financiën, VVD) vandaag in een interview in De Telegraaf.

European Women's Lobby - Newsflash December 2005

 • EWL News
 • EWL Representation
 • European & International news in brief
 • World AIDS Day 2005
 • News from the European Parliament
 • Update on violence against women and women’s human rights
 • Events
 • Publications - Web Sites
 • Funding - call for papers
woensdag 21 december 2005

Actueel > Tijdschriftenrek:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kamer wil verbod op burqua's in openbare ruimte (NRC-Handelsblad, 21 december 2005). Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod op het dragen van burqa’s in de openbare ruimte. Een motie van Tweede-Kamerlid Wilders (Groep Wilders) werd gisteravond door de fracties van CDA, VVD, LPF en Groep Nawijn gesteund.
  • Achtergrond | EU worstelt met islamitische kleding (NRC-Handelsblad, 21 december 2005). In geen enkel land in de EU geldt een algemeen verbod op het dragen van de burqa. Wel is in een aantal ervan het dragen van de allesbedekkende gezichtssluier (behalve de ogen) incidenteel verboden.
  • Hoofdartikel | Geen burqaverbod (NRC-Handelsblad, 21 december 2005). [...] Lokale overheden en andere instellingen zijn mans genoeg om de burqa te verbieden als die hinder oplevert. De regering in Den Haag hoeft daar niet tussen te komen.
 • Kamer: verbied dragen burqa in het openbaar (De Volkskrant, 20 december 2005). Het dragen van een burqa in het openbaar moet worden verboden. Dit vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. CDA, VVD, LPF en de Groep Nawijn steunden dinsdag een motie van het Kamerlid Geert Wilders die het kabinet opriep een burqaverbod in te stellen. Minister Verdonk voor Integratie onderzoekt de komende weken of dit mogelijk is.
 • Verbod op boerka in openbare ruimte (AD, 20 december 2005). Er moet een verbod komen op het dragen van een boerka in de openbare ruimte in Nederland. Dat vindt de Tweede Kamer die op initiatief van Wilders het kabinet opriep om met een verbod te komen. Een boerka, een islamitisch gewaad dat de vrouw helemaal bedekt, draagt volgens de partijen niet bij aan de integratie van vrouwen in de Nederlandse samenleving.
 • Verdonk kan importbruid via België amper aanpakken (AD, 20 december 2005). Minister Verdonk kan op korte termijn weinig doen tegen Nederlanders die de inburgeringsregels omzeilen door even in België te gaan wonen en dan hun buitenlandse partner laten overkomen. Een oplossing van het complexe probleem is volgens haar alleen in Europees verband mogelijk.
 • Leonoor Kuyk: Traditie kluistert Japanse vrouwen nog altijd aan huis (Trouw, 20 december 2005). Zelfs toen de 33-jarige Mari Oishi uit Kyoto hoog in het management zat van een Japans elektriciteitsbedrijf, vonden haar mannelijke collega’s dat zij voor de thee moest zorgen. De verhoudingen tussen mannen en vrouwen zijn in Japan nog heel traditioneel. Mari kwam erachter dat carrière maken in Japan zou betekenen dat ze nooit kinderen zou krijgen. Ze verhuisde onlangs naar Nederland.
 • Kamer bepleit verlaging huurlasten weduwen en weduwnaars (GroenLinks.nl, 20 december 2005). Ouderen die na verlies van hun partner de huur niet meer kunnen betalen, krijgen een extra tegemoetkoming. Dat is het gevolg van de aangenomen motie van Ineke van Gent (GroenLinks) en Bas-Jan van Bochove (CDA).
 • Met de scriptie 'Zij is een hoer, hij is stoer. Gender en bijnamen onder Nederlandse scholieren' won drs. Marijke Naezer de zesde prof. dr. C. Halkes Scriptieprijs (persbericht Institute for Gender Studies RU, 19 december 2005).


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]