vrijdag 25 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  MAART 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2004

vrijdag 5 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Beeldvorming van vrouwen is heel snel veranderd (Dagblad van het Noorden, 5 maart 2004). De 23-ste editie van de Aletta Jacobs Lezing, uitgesproken door Cisca Dresselhuis, ging donderdagavond over de beeldvorming van de vrouw. Die is door de jaren heen veranderd. Het is heel snel gegaan, concludeerde zij, maar we zijn er nog niet.
 • Weinig vrouwen in top universiteiten (De Volkskrant, 5 maart 2004). De helft van de universiteiten in Nederland heeft niet één vrouw in een bestuursfunctie. Van de 275 bestuursfuncties bij de veertien universiteiten in Nederland worden er dertien door vrouwen bekleed. In het kader van de Internationale Vrouwendag (8 maart) is een postercampagne begonnen om beleidsmakers op deze cijfers te wijzen.
 • Posters attenderen op beperkt aantal vrouwen in universiteitsbesturen (persbericht Universiteit van Maastricht, 4 maart 2004). Van de 275 bestuurlijke posten zijn er maar dertien bezet door vrouwen, dat is 4,5%. Doel van de posters is beleidsmakers te attenderen op de geringe doorstroom van vrouwen.
 • Artsen kiezen te snel voor abortus (Nederlands Dagblad, 4 maart 2004). Bij ongewenste zwangerschappen verwijzen huisartsen te snel door naar abortusklinieken, omdat zij vaak niet weten dat er alternatieven voor abortus voorhanden zijn. Vooral allochtone vrouwen krijgen bij een ongewenste zwangerschap het advies voor een abortus zonder dat zij worden geïnformeerd over andere vormen van hulpverlening. De pro-life organisatie VBOK heeft een consulent-huisart in dienst genomen om de doorverwijzing te verbeteren.
 • Portugal verwerpt versoepeling abortuswet (Reformatorisch Dagblad, 4 maart 2004). Het parlement van Portugal heeft woensdag elke versoepeling van de strenge abortuswetgeving verworpen, en wijst ook een referendum over de strafbaarheid van zwangerschapsonderbreking af.
 • Berichten uit New York (E-Quality, 4 maart 2004). Verslag van Ines Orobio de Castro over de vergadering van de Commission on the Status of Women.
 • VN: meisjes in 55 landen in leger ((Reformatorisch Dagblad, 5 maart 2004). Volgens een rapport van UNICEF  is de aanwezigheid van meisjes onder de 18 jaar in nationale legers, rebellenbewegingen en paramilitaire eenheden wijder verbreid dan altijd werd aangenomen. Unicef schat dat er wereldwijd zo’n 300.000 kindsoldaten zijn. „Op basis van ons werk valt te concluderen dat eenderde van hen uit meisjes bestaat en in sommige gevallen zelfs de helft”, zei Dyan Mazurana.
 • Doorbraak ouderen op internet (Trendbox, 3 maart 2004). Het 'het wel eens gebruik van internet' is in één jaar gestegen is van 71% naar 76%. Primeur: het aantal vrouwen dat minimaal wekelijks over het internet surft is voor het eerst gelijk aan het aantal mannen. Vijf jaar geleden bestond de Nederlandse internetbevolking nog voor tweederde uit mannen, en voor eenderde uit vrouwen.
 • Conferentie Wereldvrouwendag over invloed cultuur op seksualiteit en kinderen krijgen (persbericht ministerie van Buitenlandse Zaken Ontwikkelingssamenwerking, 3 maart 2004). Elke minuut sterft een vrouw aan onnodige complicaties bij zwangerschap en bevalling en worden 10 personen besmet met HIV/AIDS. In Noord-Sudan wordt 90 procent van de vrouwen genitaal verminkt. Jaarlijks worden 15 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 zwanger.Cijfers als deze staan centraal op de internationale conferentie Cairo and beyond die van 7-9 maart in Amsterdam wordt gehouden.
 • Van Ardenne: besnijdenis bij de bron aanpakken (Volkskrant, 5 maart 2004). Vrouwenbesnijdenis kan niet alleen in Nederland worden opgelost. Het moet bij de bron worden aangepakt, in de landen waar besnijdenis een culturele traditie is. Bovendien moet worden gewerkt aan preventie, want, zegt Van Ardenne, 'strafbaarstelling alleen is onvoldoende'.
 • Frank Kools: Strijd homohuwelijk VS verhardt (Trouw, 5 maart 2004). Republikeinen zijn ongerust over de 'ongehoorzaamheid' van burgemeesters. Het homohuwelijk grijpt volgens hen als een 'bosbrand' om zich heen. Ze hopen met het oog op de presidentsverkiezingen een crisissfeer op te roepen.
 • Harde kritiek op conclusies van Franssen (NRC-Handelsblad, 4 maart 2004). Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) verwerpt de conclusies van de commissie-Franssen dat inburgering in het land van herkomst duur en weinig effectief is. Het VVD-Kamerlid Hirsi Ali zegt dat de commissie-Franssen haar opdracht niet goed heeft begrepen: het inburgeringsexamen is juist wél bedoeld om analfabeten en laagopgeleiden uit Nederland te weren.
 • Marc Chavannes: VS lijken niet rijp voor homohuwelijk (NRC-Handelsblad, 4 maart 2004). Het homohuwelijk, met president Bush als prominentste tegenstander, zorgt voor veel ophef in Amerika. De politieke veenbrand gaat nu de juridische fase in. En in de media raast een polemiek over christelijk-viriele waarden.
 • Franse 'Eerste Kamer' stemt in met hoofddoekjeswet (AD, 4 maart 2004). Met 276 stemmen vóór heeft de Franse senaat ingestemd met de omstreden wet die het dragen van opzichtige religieuze symbolen op openbare scholen verbiedt. Slechts 20 senatoren stemden tegen.
 • Aantal banen bedrijfsleven daalt verder (CBS, 4 maart 2004). Ook de banengroei bij vrouwen valt stil: de groei met 0.1% is de laagste ooit gemeten. Het aantal banen bij mannen is 1,9% gedaald. In arbeidsjaren gemeten daalde de werkgelegenheid bij vrouwen.

Den Haag > Emancipatiebeleid:

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • Groningen | 8 maart 2004: Uitreiking Aletta Jacobsprijs aan Gabi van Driem. Universiteit, Academiegebouw, 15.00 uur.
 • Internationale Vrouwendag achterhaald ? (NRC-Handelsblad, Webcongres, 4 maart 2004). Internationale vrouwendag wordt in het voormalige communistische Oosten nog altijd groots gevierd. In Rusland krijgen veel mensen zelfs drie dagen vrij. Maar ook daar herinnert internationale vrouwendag in niets aan de strijd van de Russische feministe Clara Zetkin, die in 1907 de internationale socialistische vrouwenconferentie organiseerde en drie jaar later 8 maart tot internationale vrouwendag uitriep. ,,Internationale vrouwendag”, schreef voormalig Rusland-correspondent Frank Westerman in maart 2000, ,,is een kruising tussen Valentijnsdag en moederdag.” Maar het levert er nog wel een vrije dag en een feestje op.
 • Leiden | zaterdag 6 maart (13.00 - 17.00) 'De waarde van het vrouw zijn' en 'De rol van vrouwen in de toekomst'. Middag georganiseerd door de St. Feminenza. Met workshoops en lezingen. Cobetstraat 1a.
 • Leiden | zaterdag 6 maart (19.00 - 0.00) Avond, georganiseerd door het Samenwerkingsverband Migrantenorganisaties. Eksterpad 4 (Meerenwijk) 
 • Den Haag | maandag 8 maart 2004 (19.00 uur) Presentatie CDA-rapport Nederland Integratieland van Commissie Van der Tak. Met Marja Bijsterveldt, Mirjam Sterk en minister Maria van der Hoeven (Onderwijs). In Café Dudok, Hofweg 1a.  
 • Gouda | Ook dit jaar: op 8 maart, Internationale vrouwendag, zal JP-Bloembinders alle vrouwelijke klanten een gratis roos aanbieden.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Mieke Pullen (14-7-1957 -  28-1-2003). Wereldkampioene marathonlopen bij de veteranen.

Servicepagina > Oproepen :

 • Ben jij een hoogopgeleide jonge vrouw van 25 tot 40 jaar met psychische klachten, of voel jij je juist heel gezond en ben je gemotiveerd aan het werk? Meld je bij de Stichting WAHO voor deelname aan een onderzoek over afstemming werk en privé-leven.donderdag 4 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Lidy Nicolasen: ''Besnijdenis raakt uit de taboesfeer''. Mulki Hassan ziet vooruitgang (De Volkskrant, 4 maart 2004).  Mulki Hassan verheft haar stem. ''De hulpverlening is cruciaal om besnijdenis bespreekbaar te maken of aangifte te kunnen doen. Alles ligt bij hulpverleners. Maar als die niks weten, hoe denk je in godsnaam dan ooit besnijdenis te kunnen uitbannen?''
 • Steffie Kouters: Huisvrouwenvereniging wil bestaan nog rekken (De Volkskrant, 4 maart 2004). Opmerkelijke stelling op de website van de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen: Huishouden blijft stoffige boel. Instemmende reactie van een NVVH-lid: ''Wij hebben maar een kindje, maar het huishouden kan ik echt niet bijbenen. Voornamelijk het strijkgoed. Moet dit elke dag ???''
 • Franse senaat stemt in met ''hoofddoekjeswet'' (Nu.nl, 4 maart 2004). De Franse Senaat (Eerste Kamer) heeft woensdagavond ingestemd met de omstreden wet die het dragen van opzichtige religieuze symbolen op openbare scholen verbiedt. Slechts twintig senatoren stemden tegen, 276 anderen steunden het wetsvoorstel.
 • hspace=0  Britse verbazing over tumult rond hoofddoekje (Novatv.nl, 3 maart 2004). In Nederland wordt er flink over gediscussieerd. In Frankrijk worden ze op openbare scholen zelfs verboden: de hoofddoekjes. In Engeland daarentegen slaan ze dat tumult allemaal met verbazing gade. Want daar hebben ze er helemaal geen problemen mee dat vrouwen een hoofddoek dragen. Of mannen een tulband. Want zeggen ze: mentaliteit is belangrijker dan uiterlijk. 
 • hspace=0  Spoedoverleg Vereniging van Nederlandse Huisvrouwen (Novatv.nl, 3 maart 2004). Is er na negentig jaar nog toekomst voor de Nederlandse Verenigingen van Huisvrouwen ? Ooit was deze vereniging hét keurmerk voor huishoudelijke zaken. Maar de hoogtijdagen zijn voorbij. Steeds minder vrouwen zijn lid en de financiële problemen stapelen zich op. In mei moeten de leden beslissen of ze willen doorgaan of stoppen. In Leeuwarden was er vandaag daarom spoedoverleg.
 • hspace=0  ''Nederlander moet langer werken'' (Novatv.nl, 3 maart 2004). Nederlanders moeten langer doorwerken. De werkweek is te kort en de pensioenleeftijd van 65 jaar is te laag. Dat zegt minister Brinkhorst van Economische Zaken. Hij hoopt dat langer werken de economische groei aanwakkert.
 • Voortbestaan Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH) op de tocht (Nederlands Dagblad, 4 maart 2004). Ondanks verwoede pogingen van het bestuur om de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH) de afgelopen jaren nieuw leven in te blazen, ziet de situatie er nog altijd weinig rooskleurig uit.
 • Reina Wiskerke: Recht doen aan gestorven zendingsvrouwen (Nederlands Dagblad, 2 maart 2004). Werken zolang het dag is is het eerste boek over vrouwenzending in Indonesië, zegt historica Rineke van der Woerdt (1947) uit Veenendaal. ,,De schijnwerpers waren lange tijd gericht op wat mannen deden in de zending.''
 • hspace=0  Homohuwelijk verkiezingsitem in VS (Novatv.nl, 2 maart 2004). Het is Super Tuesday in de Verenigde Staten. In tien staten zijn er Democratische voorverkiezingen. Na vandaag moet duidelijk zijn wie het namens de Democraten tegen Bush opneemt in november. En na een golf aan huwelijken van homo en lesbische paren, staat tenminste één van de verkiezingsissues al vast: het homohuwelijk.
 • Froukje Santing: Nut van inburgeringsexamen betwijfeld (NRC-Handelsblad, 3 maart 2004). Het plan van het kabinet om nieuwkomers in het land van herkomst te laten inburgeren zal een gering effect hebben en brengt ,,enorme infrastructurele en logistieke investeringen'' met zich mee. Voorzitter Franssen:  ,,Kiezen we daadwerkelijk voor integratie van nieuwkomers, dan moeten we bereid zijn om fors meer geld uitgeven aan inburgering. Zo niet, dan is de maatregel bedoeld om immigratie af te remmen.''
 • Inburgeringsexamen in het buitenland mag geen onoverkomelijke drempel zijn (persbericht ministerie van Justitie, 3 maart 2004). Een examen Nederlands en kennis van de Nederlandse samenleving voor gezinsvormers en gezinsherenigers mag geen onoverkomelijke drempel voor toegang tot Nederland vormen.
 • Inburgering getoetst. Advies over het niveau van het inburgeringsexamen in het buitenland. Advies van de Commissie Normering Inburgeringseisen (Commissie-Franssen) dd. 3 maart 2004. Uit de samenvatting: Vooral laag-opgeleide vrouwelijke huwelijksmigranten behoren tot de zeer kansarme groepen. Het examen moet van een redelijk en haalbaar niveau zijn. Het mag niet zo zijn dat laag-opgeleiden en/of analfabeten geen enkele kans van slagen hebben.
 • Vervolging bij besnijdenis in buitenland (NRC-Handelsblad, 3 maart 2004). Ouders die hun dochters in het buitenland laten besnijden, kunnen daarvoor binnenkort in Nederland worden vervolgd. Dat heeft minister Donner (Justitie) aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.
 • Minister Donner: vrouwenbesnijdenis vervolgen (Ministerie van Justitie, persbericht 3 maart 2004). Nederlanders of Nederlandse ingezetenen die in het buitenland vrouwenbesnijdenis laten uitvoeren, kunnen in de toekomst in Nederland worden vervolgd. Minister Donner wil voorkomen dat ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden hun straf ontlopen, door het vereiste van dubbele strafbaarheid voor dit delict te laten vervallen. In Nederland is vrouwenbesnijdenis verboden, maar in een aantal landen niet.
 • Pensioenleeftijd verhogen is ouderwets (FNV e-magazine, 3 maart 2004). Kitty Roozemond, vice-voorzitter van de FNV, in reactie op het voorstel van minister Brinkhorst van economische zaken wijst er op dat werkloosheid nu een urgent probleem is. “Als iedereen blijft zitten waar hij zit, los je dat niet op. Het houdt ook de doorstroom van van vrouwen en allochtonen tegen. Merkwaardig dat Brinkhorst zich ineens opwerpt als de beschermheilige van oude mannen met mooie baantjes die niet van ophouden weten.” 

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • Utrecht| zondag 7 maart 2004 (13.30 - 17.00): Europa ook voor jou? Informatie en debat met o.a. de (toekomstige) europarlementariers Ieke van de Burg, Hillie van de Streek, Kathalijne Buiteweg en Margriet de Jong. Locatie: IDEA, Wittevrouwenkade 6 Utrechtwoensdag 3 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Role of men, boys in achieving gender equality, women's role in conflict prevention themes for women's commission (persbericht UN, 1 maart 2004). As the Commission on the Status of Women opened its forty-eighth session today, Jose Antonio Ocampo, Under-Secretary-General for Economic and Social Affairs, told delegates that the role of men and boys in achieving gender equality -– one of the two main themes of the forty-eighth session -– was vital for future work in promoting equality between men and women.
 • Een nieuw actieplan voor het ondernemerschap in Europa (persbericht Europese Commissie, 2 maart 2004). De Europese Commissie stelt acties op 5 strategische gebieden voor, onder meer het verlenen van ondersteuning aan vrouwen en etnische minderheden.
 • Veel vrouwelijke ondernemers (nieuwsbericht support.nl, 3 maart 2004). Uit cijfers van het statische bureau van de Europese Unie (EU), Eurostat, blijkt dat Nederland behoort tot de EU-lidstaten met het hoogste aantal vrouwelijke ondernemers. Alleen Luxemburg (40%) en Portugal (34%) scoren beter.
 • VS en Londen blij met interim-grondwet (Reformatorisch Dagblad, 2 maart 2004). Tenminste een kwart van de nog op te richten Iraakse volsvertegenwoordiging zou uit vrouwen moeten bestaan.
 • Voortbestaan huisvrouwenvereniging op de tocht (Trouw, 3 maart 2004). Directeur A. Engles van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH): Ondanks verwoede pogingen om de NVVH nieuw leven in te blazen, ziet de situatie er nog altijd weinig rooskleurig uit. Het financieel tekort neemt steeds verder toe, momenteel rond 60.000 euro per jaar.
 • Transseksuele golfster wil kans (AD, 3 maart 2004). Dat ze 37 jaar geleden als man werd geboren, is volgens golfster Mianne Bagger geen voordeel bij haar debuut morgen op de Australian Open. ''Wanneer je een geslachtsverandering ondergaat, verlies je spiermassa en kracht. Het is een fabeltje dat ik sterker zou zijn dan de andere vrouwen'', zegt ze.
 • Mirjam Keunen: Gevaarlijke charme van loverboys (AD, 3 maart 2004). Theater over glijbaan naar prositutie: een toneelstuk voor middelbare scholieren en interactieve voorlichting moeten Rotterdamse jongeren laten zien hoe loverboys minderjarige meisjes tegen hun wil de prostitutie in trekken.
 • Besnijdenis meisjes in buitenland hier strafbaar (Nu.nl, 3 maart 2004). Ouders die hun dochters in het buitenland laten besnijden, worden hier strafbaar. Minister Donner van Justitie heeft dat woensdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Vrouwenbesnijdenis, waarbij de clitoris en soms ook de schaamlippen worden verwijderd, is in Nederland strafbaar.
 • GroenLInks steunt burgemeester San Francisco inzake homohuwelijk (GroenLinks.nl, 1 maart 2004). De voorzitter van Groenlinks, Herman Meijer, steunt burgemeester Gavin Newsom van San Francisco in zijn besluit homostellen de mogelijkheid te geven te trouwen in zijn stad. Hij heeft de moedige burgemeester een ondersteunende brief gestuurd.
 • Frank Kalshoven: ''Nederlander moet langer werken'' (De Volkskrant, 3 maaart 2004). Nederlanders moeten langer doorwerken. De werkweek is te kort en de pensioenleeftijd van 65 jaar is te laag. Dit stelt minister Brinkhorst van Economische Zaken, die hoopt dat langer werken de economische groei aanwakkert.
 • Raoul du Pré: Besnijdenis in buitenland hier strafbaar (De Volkskrant, 3 maart 2004). Minister Donner van Justitie gaat ouders vervolgen die hun dochters in het buitenland laten besnijden. Hij wil zo voorkomen dat gezinnen speciaal voor de besnijdenis naar landen reizen waar genitale verminking niet verboden is. Op die manier ontduiken zij nu nog de Nederlandse wet.
 • Gerard Beverdam: SGP schrijft VS-kranten over homohuwelijk (Nederlands Dagblad, 3 maart 2004). De SGP gaat brieven sturen aan Amerikaanse kranten, om uit te leggen wat de consequenties zijn van het homohuwelijk. Nu de PvdA-Kamerleden Verbeet en Smits aan minister Bot (Buitenlandse Zaken) hebben gevraagd de ''Nederlandse zorgen'' over de afwijzing van het homohuwelijk door president Bush kenbaar te maken, vinden de staatkundig-gereformeerden een ander signaal nodig.

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • Leiden | maandag 8 t/m vrijdag 19 maart 2004:  Twintig portretten vrouwen in de wetenschap. Tentoonstelling Universiteit van Leiden. Oude UB, Rapenburg 70, Leiden.
 • Leiden | donderdag 11 maart 2004 (14.30 uur) M/V in de geneeskunde: het mes snijdt aan twee kanten. Symposium Universiteit van Leiden. Pooortgebouw, Rijsnburgerweg 10, Leiden.
 • Emmen | maandag 8 maart 2004 | THEMA DANS | Grote Kerk (17.00 uur): Sacred dance met Barbara Driesses. Organisatie: Raad van Kerken, Katholiek Steunpunt Drenthe en de Werkgroep Feminisme en Theologie. Gemeentehuis (ingang Vreding): 19.00 uur koffie of thee - 19.30 uur Opening door de werkgroep met: Buik-monologen. Workshop buikdansen door: DELAYLA, oriëntaals buikdanseres en dansdocente uit RotterdamDaneen optreden en aansluitend een wedstrijd om de titel Miss Bellydance - 22.00 uur Afsluiting. Organisatie: Werkgroep 8 maart Gemeente Emmen.
 • Utrecht | zondag 7 maart (vanaf 20.00) organiseren het Feministisch Kafee, Politiek Kafee Alarm! en Filmhuis Pasthei een avond rond de Internationale Vrouwendag in ACU, Voorstraat 71, Utrecht. Een vol programma met aandacht voor historische en hedendaagse achtergronden van Internationale Vrouwendag / Video over het vrouwenkraakpand en sociaal centrum ''La Eskalera Karakola'' in Madrid / Discussie ''Vrouwenavonden - nut en noodzaak, voors en tegens'' / IDEA Festival Internationale Vrouwendag in Utrecht / Het STIL (Steunpunt Illegalen) over het pas gekraakte vluchtelingenvrouwenpand / Stand van boekwinkel Savannah Bay /Hapjes en drankjes / na afloop disco!

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Den Haag > Parlement:
dinsdag 2 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Melding seksueel misbruik blijft uit (Sp!its, 2 maart 2004). Advies- en meldpunten voor Kindermishandeling (AMK) krijgen nauwelijks meldingen binnen van seksueel misbruik van kinderen binnen de jeugdhulpverlening. Woordvoerder van de AMK's: Er is onvoldoende ruchtbaarheid is gegeven aan de wettelijke plicht misbruik te melden.
 • Nederland heeft sterkst stijgende werkloosheid (Trouw, 2 maart 2004). Eurostat: Nederland heeft de sterkst stijgende werkloosheid van de 15 landen in de Europese Unie, maar wel evenwichtiger gespreid: relatief gezien zijn bijna evenveel mannen als vrouwen werkloos, terwijl in andere Europese landen vrouwen oververtegenwoordigd zijn. Onder jongeren scoort Nederland relatief goed. Bij de jonge vrouwen had Nederland in december zelfs het laagste werkloosheidspercentage van de EU: 6,8 procent, tegen een EU-gemiddelde van 15,6 procent.
 • Amnesty bestrijdt geweld tegen vrouwen (Telegraaf, 1 maart 2004). Amnesty start vrijdag 6 maart de campagne 'Stop geweld tegen vrouwen'. De actie duurt twee jaar en richt zich op het bestrijden van alle vormen van geweld tegen vrouwen. Bekende Nederlanders als Claudia de Breij en Sylvana Simons, Tygo Gernandt en Jörgen Raymann ondersteunen de campagne.
 • Marc Chavannes: ''Geen bepaling staat mij toe te discrimineren''. Het Amerikaanse debat over het homohuwelijk is riskant voor alle partijen (NRC-Handelsblad, 2 maart 2004). Het Amerikaanse debat over het homohuwelijk drijft de Democraten in het nauw, maar lijkt president Bush van een deel van zijn kiezers te vervreemden.
 • Crèches stromen leeg door recessie (Nederlands Dagblad, 2 maart 2004). Veel crèches en centra voor naschoolse opvang (NSO) zien een grote terugloop van het aantal kinderen. De oorzaak: door de economische recessie maken minder mensen gebruik van opvang.
 • Mark Langeslag: Ook voetbalvrouwen hebben een boekenkast (Algemeen Dagblad, 2 maart 2004). Ex-voetbalvrouw Nada van Nie, getrouwd met ex-voetballer Brian Roy, presenteert vanavond voor het eerst Mijn leven als voetbalvrouw bij SBS 6. Aan het woord komen onder meer Bartina Koeman, Angela Kluivert en Sylvie Meis.

Nieuwsarchief:

 • Peter van Olst: Emancipatie moet weer in de steigers (Reformatorisch Dagblad, 30 januari 2004). Het emancipatiebeleid lijdt onder een gebrek aan maatschappelijke belangstelling en zelfs onder desinteresse bij ministers. Toch blijft het onverminderd noodzakelijk, aldus coördinerend bewindsman De Geus, minister van Sociale Zaken.
 • Ministers lopen niet warm voor emancipatie (Reformatorisch Dagblad, 29 januari 2004). Emancipatie is bij de mannen in het kabinet–Balkenende II geen populair onderwerp. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft zich er vol overgave op gestort, zegt hijzelf, maar het lukt hem voorlopig niet zijn collega’s te enthousiasmeren.

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • Wageningen | 8 t/m 12 maart 2004: Multimedia celebration of International Women's Day. Evenement Studium Generale Universiteit van Wageningen.
 • Enschede | maandag 8 maart 2004 (09.00 – 14.00): Viering Internationale Vrouwendag 2004. De Enschedese Vrouwen Raad organiseert een feestelijke bijeenkomst in de Burger- en Mozaïekzaal van het Stadhuis van de gemeente Enschede (Langestraat 24, 7511 HC, Enschede). Het thema is ‘Vrouwen en ondernemen’.

Actueel > agenda:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

Gesignaleerd op gelijkebehandeling.nl:
maandag 1 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Klacht over onderbetaling kamermeisjes gegrond (persbericht ministerie van SZW, 1 maart 2004). De Arbeidsinspectie concludeert  naar aanleiding van een klacht van FNV Bondgenoten dat enkele uitzendbureaus zich schuldig maken aan onderbetaling van schoonmaakpersoneel.
 • Een op de vier immigranten komt hier trouwen (CBS-Webmagazine, 1 maart 2004). Het aantal gezinsvormende migranten is op een hoog niveau gebleven, terwijl het aantal asielmigranten sterk is afgenomen, evenals de arbeidsmigranten. Gezinsvormers bestaan voor het grootste deel uit vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Asielmigranten en arbeidsmigranten zijn juist vooral mannen.
 • Sanne ten Hove: JOVD is  al blij als vrouwen zich als lid melden (Volkskrant, 1 maart 2004). De oudste politieke jongerenbeweging, de JOVD, vierde haar 55-jarig bestaan. Maar er is geen allochtoon te ontdekken. 'We zijn al blij als we vrouwelijke leden binnenkrijgen', antwoordt organisator Nathan Soomer schuldbewust.
 • Meldpunt / misbruik dove kinderen (Trouw, 1 maart 2004). Er komt een meldpunt, los van zorg- of onderwijsinstellingen, waar doven seksueel misbruik anoniem kunnen melden. Het meldpunt moet ook meer duidelijkheid geven over de omvang van het probleem in Nederland. Volgens Amerikaanse cijfers zou ruim de helft van de dove meisjes tot 16 jaar te maken hebben met seksueel misbruik en 54% van de dove jongens. Bij horenden zou dat respectievelijk 25 en 10 procent zijn.
 • Hélène Butijn: Misbruik dove kinderen / Seksueel dom gehouden (Trouw, 1 maart 2004). Seksueel misbruik van en door dove kinderen is jarenlang verzwegen. Door internaten en gastgezinnen, èn door doven zelf. Op een enkele website waar doven elkaar ontmoeten, komt het aan de oppervlakte. Instellingen nu: ,,We willen schoon schip maken. Niet meer van incident naar incident leven''.
 • Eddy van der Leij : ''Ervaringsdeskundige'' Karima moet eerwraak voorkomen (AD, 1 maart 2004). Nooit meer eerwraak. Het ROC Twente Plus in Almelo heeft lering getrokken uit de moord op de 18-jarige leerlinge Zarife. Met het aanstellen van leerlingbegeleidster Karima Ouchen (34), zelf ooit ontsnapt aan een tirannieke vader, hoopt de school te voorkomen dat opvoedingsconflicten nog eens leiden tot bloedvergieten.
 • Doran Nagan: Vagina's kleien op museumnacht Rotterdam (AD, 1 maart 2004). ''Kom Kutje Kleien'', zo lokte het Natuurmuseum het publiek tijdens de Rotterdamse Museumnacht. Het Natuurmuseum verdient zeker de prijs voor de inventiefste verleidingskunst van deze derde Museumnacht. Het zorgde er in elk geval voor dat het maximale aantal bezoekers van 10.000 werd gehaald.

Actueel > agenda:

Focus > Vrouwendag 2004:

 • Herveld | maandag 8 maart 2004 (20.00) : Cabaretgroep Jeetje Mina, in Zalencentrum De Hoendrik, Dorpsplein te Herveld. Zaal open: 19.30 uur. Organisatie: Vrouwenraad van de Over-Betuwe (geen link beschikbaar). Info: 0488 452521
 • Amsterdam | vrijdag 5 maart 2004 (22.00): Benefietfeest vrouwenopvanghuis Casa de Alberque, Managua. De hele nacht muziek uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Lokatie:  De Lac, Haarlemmerstraat 18.
 • Amsterdam | zondag 7 maart 2004 (15.15): Emancipatie voorbij: wat willen we nog meer ?  Volgens minister De Geus van Sociale Zaken is de emancipatie van witte vrouwen zo ongeveer afgerond, terwijl er bij de moslimvrouwen een wereld  te winnen is. Aan de vooravond van vrouwendag peilt De Balie of dit waar is. Vrouwen bekleden lagere posities dan mannen, nemen meer zorgtaken op zich en worden veel minder vaak naar hun mening gevraagd door de media. Is dat hun eigen keuze (laat die mannen zich maar doodwerken en belangrijk doen), is het hun eigen schuld (moeten ze maar ambitieuzer zijn) of hebben ze toch nog steeds minder kansen? En zitten moslimvrouwen op die politieke aandacht te wachten?  En zo ja wat willen ze veranderen en wat voor steun hebben ze hierbij  nodig ?  En waarom griezelen veel jonge vrouwen van de woorden feminisme en  emancipatie ? In drie korte lezingen en gesprekken wordt gezocht naar antwoorden op deze vragen. Mirjam de Rijk (voorzitter Vrouwen Alliantie) over eigen schuld of eigen keus, Bertien Minco (Bureau Beeldvorming en Diversiteit Publieke Omroep) over vrouwen in of buiten beeld en  Ceylan Weber (Vereniging van Nederlandse Moslimvrouwen) over de  emancipatie van moslimvrouwen. Met reacties van Jens van Tricht, Anja Meulenbelt en Karima Belhaj. Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 / 1017 RR / Amsterdam. Info kaartverkoop.
 • Amsterdam | geactualiseerd bericht | maandag 8 maart 2004 (15.00 -21.30 uur): ''Kleurrijke ontmoetingen in Amsterdam-Oost''. Feestelijke viering van Internationale Vrouwendag met workshops, lezingen, film en eten. Organisatie: Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). Plaats: IIAV, Obiplein 4, Amsterdam. Informatie bij Babette Roelandschap, telefoon 020 - 665 13 18 of b.roelandschap@iiav.nlOverzichtspagina archief ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 ]