vrijdag 25 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  MAART 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2004


donderdag 11 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • FNV: geen zicht op akkoord levensloopregeling (De Volkskrant, 10 maart 2004).  De FNV heeft woensdag het vertrouwen verloren dat werkgevers, vakbonden en kabinet het eens zullen worden over een levensloopregeling. De wensen van de drie partijen over de regeling, waarmee werknemers moeten kunnen sparen voor verlof van werk en vroegpensioen, liggen volgens de vakcentrale te ver uiteen.
 • Nederland langs de europese meetlat (CBS, 9 maart 2004). Nederland is dichtbevolkt maar niet erg vergrijsd. Kent een hoge welvaart maar lage economische groei. En de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is gering. Alleen in Denemarken, Zweden en Finland is meer gelijkheid.
 • Vrouwen boksen op Spelen Peking (Sp!its, 9 maart 2004). Boksen voor vrouwen staat in 2008 vrijwel zeker op het programma van de Olympische Spelen in Peking. Dat zei de Amerikaanse Anita DeFrantz dinsdag op een Derde Wereld-conferentie in het Marokkaanse Marrakech.
 • Vroet-wijf, opperheldin en ex-Dolly Dot gebundeld (Noordhollands Dagblad, 9 maart 2004). Door de eeuwen heen kent Alkmaar talloze mannen in de hoofdrol. Maar Alkmaar heeft ook vrouwen. Twintig van deze bijzondere vrouwen hebben een hoofdstuk bemachtigd in het boekje ''Vrouwen in Alkmaar''.

Den Haag > emancipatiebeleid:

toegevoegd aan onze site emancipatie-lokaal.pagina.nl:

Gesignaleerd:
woensdag 10 maart 2004

Den Haag > Tweede Kamer:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • FNV pleit voor poetsende kinderjuf (FNV e-magazine, 10 maart 2004). De 'poetsende kinderjuf' als nieuwe functie. Dat stelt de FNV voor in een brief aan de Tweede Kamer. Deze juf kan het werk gaan doen waarvoor nu vaak au pairs uit het buitenland worden gehaald. Er komt dan ook weer ruimte op de au-pariregeling haar oude inhoud terug te geven.
 • Au-pairs in Nederland. Commentaar (maart 2004) van het Clara Wichmann Instituut bij de brief van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake het rapport “Voor geld of Van Gogh? Au pairs en hun gastgezinnen in Nederland”.
 • Marloes de Koning: ''Netwerk van kerken voor vrouwenrechten'' (Nederlands Dagblad, 10 maart 2004). Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) wil religieuze leiders gebruiken om vrouwenrechten te bevechten. Ze zoekt kerkleiders die binnen hun eigen religie 'mythen' over seksualiteit en voortplanting te lijf willen gaan.
 • Eveline Brandt: 'Ban besnijdenis uit met voorlichting' (Trouw, 10 maart 2004). Jaarlijkse medische controles van jonge meisjes als wapen tegen vrouwenbesnijdenis? Ayaan Hirsi Ali (VVD) weet niet waarover ze praat, vindt de Somalische verpleegkundige Mulki Hassan. Wat wel helpt: voorlichting, en vertrouwen winnen.
 • Meer klachten over misbruik in RK-kerk (Reformatorisch Dagblad, 10 maart 2004). De RK-kerk heeft tussen 1998 en 2003 32 klachten gehad over seksueel misbruik in pastorale relaties. Tussen 1998 en 200 is ruim de helft van de klachten ongegrond verklaard, zo blijkt uit het rapport van de bisschoppen ten behoeve van hun vijfjaarlijkse ad-liminabezoek aan Rome.
 • Niet in onze naam ! Manifest van Nextgenderation, 8 maart 2004. De rij van politieke en publieke figuren die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen als een fundamentele waarde van de Europese beschaving benadrukken, wordt dezer dagen steeds langer. Vooral politieke leiders en partijen die integratie als assimilatie invullen en deze willen opleggen aan allochtone gemeenschappen, doen graag een beroep op (gebrek aan) vrouwenemancipatie om hun standpunten over minderheden te staven.
 • PvdA blijft emancipatie-partij (website PvdA, 8 maart 2004). De Partij van de Arbeid doet vandaag een aantal concrete voorstellen om de emancipatie van vrouwen te verbeteren. Minister de Geus wil aan het einde van deze kabinetsperiode de aparte portefeuille voor emancipatiebeleid opheffen. Hij denkt de emancipatie kennelijk in de nabije toekomst voltooid te hebben. Dat blijkt niet uit het beleid van dit kabinet, want dat heeft niet zelden een averechts effect.
 • ''Virtuele werkplaats'' voor rechten rond seks en voortplanting (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 9 maart 2004).  Nederland gaat een internationale ''virtuele werkplaats'' voor discussie over reproductieve rechten en gezondheid en cultuur ondersteunen.  De werkplaats is bedoeld als een open forum voor een doorlopende uitwisseling van standpunten en praktijkervaringen, waarbij slechte praktijken zullen worden bekritiseerd.  Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat dinsdag aan het einde van de  internationale werkconferentie ''Cairo and Beyond: reproductive Rights and Culture'' in Amsterdam bekend gemaakt. Volgend jaar zal  - wederom op Wereldvrouwendag, 8 maart -  een vervolgconferentie in Nederland worden georganiseerd, waarbij vooral jongeren vanaf het begin zullen worden betrokken.
 • IOC Trofee voor WK vrouwenvoetbal (website NOCNSF, 8 maart 2004). Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft de trofee voor vrouwen en sport toegekend aan het WK voetbal voor vrouwen. Namens de FIFA hebben de Duitse Hannelore en Sahar El Hawary uit Egypte de prijs bij de IOC-conferentie in Marrakesch in ontvangst genomen.
 • Monitor arbeidsgehandicapten 2002. (ministerie van SZW, 8 maart 2004) In 2002 waren ruim er 1,5 miljoen mensen tussen 15-65 jaar die door een langdurige aandoening, handicap of chronische ziekte worden belemmerd in het krijgen van werk of het uitvoeren van werk: arbeidsgehandicapten. Voor het eerst zijn er meer vrouwen arbeidsgehandicapt dan mannen.

hspace=0

Vrouwen in actie: bijna 3800 affiches van de vrouwenbeweging online

Halverwege de 19e eeuw ontstond voor het eerst een georganiseerde vrouwenbeweging. Deze voerde actie voor het recht op betaalde arbeid en beter onderwijs voor vrouwen, voor juridische gelijkheid en voor vrouwenkiesrecht. Na de invoering van het vrouwenkiesrecht in 1919 boette de vrouwenbeweging in aan kracht.
In de jaren zestig van de 20e eeuw leefde ze weer op, omdat het vrouwen duidelijk werd dat hun maatschappelijke bestemming nog steeds vooral in termen van moederschap en huisvrouw-zijn werd gezien. De hernieuwde vrouwenbeweging richtte zich op het recht op vrije abortus, gelijke beloning voor gelijke arbeid en doorbreking van de vastgeroeste verdeling van zorg en arbeid tussen mannen en vrouwen. Net als veel andere sociale protestbewegingen die zich in deze tijd gingen roeren, had de vrouwenbeweging geen stem in de reguliere media.
Affiches waren een goedkope en effectieve manier om actiepunten toch onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Met behulp van de collectie van bijna 3800 affiches van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) is de ontwikkeling van de Nederlandse vrouwenbeweging in de 20e eeuw bijzonder goed te volgen.

Focus > Onze Vrouw in New York:

Actueel > agenda:

 • zaterdag 27 maart 2004, van 11.00 - 13.00 uur: Voorlichtingsbijeenkomst pensioenen voor jongere en oudere zmv-vrouwen. Plaats: Stichting ZAMI, Nieuwe Herengracht 95-4, Amsterdam. Aanmelden: 020-6393138 of info@zami.nldinsdag 9 maart 2004

Den Haag > Tweede Kamer:

 • Het Algemeen Overleg over vrouwenbesnijdenis (geagendeerd voor woensdagmiddag 10 maart 2004) wordt uitgesteld tot na ontvangst van het kabinetsstandpunt over het rapport “Strategieën ter voorkoming van besnijdenis bij meisjes”.

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Frits Abrahams: Moslima's (NRC-Handelsblad, 9 maart 2004).De moslima bestaat niet. Dat mochten we wat mij betreft wel vaststellen aan het einde van de Internationale Vrouwendag. Ik kon een deel van die dag met zo'n tweehonderd vrouwen, onder wie vele moslima's, doorbrengen in het Amsterdamse theater Frascati. Als enige man, nota bene, wat me een prangend gevoel van overbodigheid gaf.
 • Shari'a in Canada (NRC-Handelsblad, 9 maart 2004). Canada experimenteert ''op een cultuurgevoelige manier'' met de shari'a, het islamitisch recht. Het antwoord van Canadese moslims op een overbelast rechtssysteem. [...] Tegenstanders wijzen erop dat elementen van de shari'a - vooral ongelijkheid van man en vrouw bij echtscheidingen en erfrecht - niet te verenigen zijn met de rechtswaarden in een westerse democratie.
 • Trillend welkom voor Yes-lezeres (Rotterdams Dagblad, 9 maart 2004). ''Wil jij jezelf eens echt verwennen? Neem dan nú een abonnement, want dan krijg je niet alleen elke week Yes in de bus, maar ook wordt de Blue Twig (onherkenbaar verpakt) naar je opgestuurd.'' Met een beetje geluk kreeg je dertig jaar geleden een pen bij een abonnement op een vrouwenblad. Deze week wordt een Yes-lezeres verwelkomd met een vibrator. De Viva deelt Bosch-boormachines uit.
 • Leeftijd waarop mensen stoppen met werken moet worden opgetrokken (Leeftijd.nl, 8 maart 2004).  Europese Commissie doet mededeling aan de Raad van Europa, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's.
 • News We Can Use: update March 8, 2004 - International Women's Day
 • Rosenmöller: Integratiedebat te fel. Commissie vreest dat deelname van vrouwen gevaar loopt (Trouw, 9 maart 2004). De toon in het debat over integratie is zo fel dat het riskant wordt. Migranten dreigen zich daardoor juist in hun schulp terug te trekken, in plaats van dat ze gestimuleerd worden om te integreren. Dit schrijft de commissie-Rosenmöller vandaag in Trouw. De commissie, die gemeenten adviseert bij de participatie van allochtone vrouwen, staat onder leiding van oud-politicus Paul Rosenmöller. Het artikel is geschreven namens de hele commissie, onder wie prinses Máxima.
  • Paul Rosenmöller: Migrantenvrouwen | Scherpe toon debat integratie is riskant (Trouw, 9 maart 2004). Het debat over integratie wordt op scherpe toon gevoerd. Te scherp, soms, en met teveel nadruk op het falen. Daardoor trekken migranten zich terug in hun schulp. Meer oog voor successen is effectiever dan stoere taal.
 • Steeds meer vrouwen met HIV (Nu.nl, 9 maart 2004). Steeds meer nieuwe HIV/aids-patiënten zijn vrouw. Was tien jaar geleden 41 procent van alle patiënten vrouw, nu is dat 50 procent. Onder mensen onder de 24 is bijna tweederde van de patiënten vrouw. Dat heeft secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties maandag gezegd.
 • Maria Hendriks: ''We spelen hier politieagentje'' (De Volkskrant, 9 maart 2004). ''Mogen wij Alexa bellen of ze komt?'' Nina en Frederique komen de buitenschoolse opvang De Boemerang binnenhollen. Met hun jassen nog aan bestormen ze leidster Sarah Oostenbrink. Die vindt dat de meisjes tien minuten moeten wachten, misschien komt hun vriendin vanzelf nog opdagen.
 • Crèches stellen regels veiligheid zelf vast (De Volkskrant, 9 maart 2004). De Eindhovense gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een nieuwe verordening voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen. De nieuwe verordening maakt een eind aan allerlei door de overheid opgelegde veiligheidsregels.
 • Meer kinderen voor minder leidsters (De Volkskrant, 9 maart 2004). De nieuwe wet op de kinderopvang leidt tot onverantwoord weinig groepsleiding in de buitenschoolse opvang (bso). Minister De Geus van Sociale Zaken vindt dat leidsters vijftien in plaats van tien kinderen onder hun hoede kunnen nemen. De FNV noemt dat onverantwoord veel en heeft een protestbrief aan de Tweede Kamer geschreven.
 • Yvonne Doorduyn: ''Ik werk met mijn handen, niet met mijn hoofddoek'' (De Volkskrant, 9 maart 2004). Allochtone vrouwen raken twee tot drie keer zo vaak in de WAO als autochtone vrouwen. En het is veel lastiger ze weer aan het werk te krijgen.
 • Vrouw zijn in een mannenvak (AD, 9 maart 2004). De emancipatie van Nederlandse vrouwen mag dan vergevorderd zijn, in veel beroepen blijven ze nog altijd zeldzaam. Over vrouwen in mannenvakken als trucker, scheidsrechter en legerofficier.
 • hspace=0  Presentatie rapport Nederland integratieland (TweeVandaag.nl, 8 maart 2004). Vandaag presenteert de commissie-Van der Tak het advies ‘Nederland Integratieland’; het rapport bevat concrete aanbevelingen op terreinen als de rol van de religie, inburgering, familie en gezin en werkgelegenheid.
 • Marcel ten Hooven: CDA: meer arbeidsmigranten. Pleidooi voor immigratie naar Amerikaans model  (Trouw, 8 maart 2004). De CDA'ers zijn voorstander van de werving van hoogopgeleide buitenlanders voor banen waarvoor een tekort aan personeel is. Zij willen ook dat vrouwen die als huwelijksmigrant naar Nederland komen, kunnen aantonen dat ze voor de arbeidsmarkt zijn gekwalificeerd.
 • CDA: strenge regels voor immigratie (Reformatorisch Dagblad, 8 maart 2004). Het CDA wil de uitkeringsrechten van huwelijksmigranten en van jongeren die zonder diploma de school verlaten, beperken. Arbeidsmigratie naar ons land mag alleen onder strenge voorwaarden. Om de huwelijksmigratie te beperken, stelt het CDA voor dat de toekomstige bruiden tenminste 21 jaar moeten zijn. Verder mogen daders van huiselijk geweld binnen een termijn van vijf jaar geen bruid uit het buitenland halen. Zie ook:
 • Ilona Eveleens: Soedan | Niet iedereen is hier hulpafhankelijk (Trouw, 8 maart 2004). Twintig jaar oorlog hebben Zuid-Soedanezen afhankelijk van hulp gemaakt. Lulu-vrouwengroepen hebben echter het heft in eigen hand genomen. De vrouwengroepen die nu een eigen inkomen vergaren, oogsten lof van ontwikkelingswerkers.
 • Joke Swiebel: Het vrouwenbeleid in de Europese Unie, eindelijk de waarheid (PES-delegatie Nederland, 8 maart 2004). Het vrouwenemancipatiebeleid in de Europese Unie heeft een flinke opsteker gekregen. De Europese Commissie heeft in een kort maar krachtig rapport [zie hieronder] korte metten gemaakt met het sprookje dat de emancipatie nu wel voltooid is en het emancipatiebeleid kan worden opgeheven.

Focus > Onze vrouw in New York:

Gesignaleerd:
maandag 8 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Internationale Vrouwendag 8 maart 2004

 • Internationale deeltijddag (Hoofdartikel NRC-Handelsblad, 8 maart 2004). Nederlandse vrouwen hebben een grote inhaalslag gemaakt. Dat is een belangrijk succes en reden om stil bij te staan, vandaag, op Internationale Vrouwendag.
 • Oproep voor 8 maart vieringen: Kinderopvang voorwaarde voor emancipatie. Een oproep van Kitty Roozemond (FNV), Eveline Tonkens (GroenLinks), Mariëtte Hamer (PvdA) en Thera van Osch (Vrouwen Alliantie).
 • Stieven Ramdharie: ''Mijn God, wat is er nog veel te doen'' (De Volkskrant, 8 maart 2004). Aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag wordt de vraag gesteld hoe het is met de emancipatie van de blanke én de zwarte vrouw. Een tweedeling dreigt.  
 • De Geus: nog veel emancipatiewerk (De Volkskrant, 8 maart 2004). Vrouwen moeten volgens minister De Geus van Sociale Zaken nog altijd vechten voor hun plek op de arbeidsmarkt. ''Op papier is in Nederland al heel veel bereikt op het gebied van emancipatie en klopt een heleboel, maar in de praktijk is er nog ontzettend veel te doen'', stelde de minister maandag.
 • Emily Gordts: ''Internationale Vrouwendag ? Is dat zoiets als Valentijn ?'' (Trouw, 8 maart 2004, tijdelijke link). Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dat lijkt vooral een zaak van ''oude'' feministes. De vraag is: leeft het ook bij jongeren ?
 • Meer maar niet beter werk voor vrouwen (Utrechts Nieuwsblad, 8 maart 2004). Nog nooit hebben vrouwen zoveel gewerkt als nu, maar nog steeds zijn zij opgezadeld met loonongelijkheid, stijgende werkloosheid en armoede.

 • Bijna 10.000 allochtone werkneemsters beschikbaar (Twentsche Courant, 8 maart 2004). H. de Boer van de commissieParticipatie van vrouwen uit etnische minderheden (PaVEM): Werkgevers krijgen bijna 10.000 allochtone vrouwen die direct inzetbaar zijn, zo op een presenteerblaadje aangeboden. Hij zei dit maandag bij de aftrap van diverse projecten om de grote werkloosheid onder allochtone vrouwen terug te dringen.
 • Reïntegratietrajecten voor allochtone vrouwen (persbericht PAVEM dd. 8 maart 2004 regering.nl). De commissie PaVEM heeft de nationale participatieagenda gepresenteerd. De agenda bevat afspraken met grote steden die ervoor moeten zorgen dat allochtone vrouwen meer worden betrokken bij de samenleving. De gemeenten Nijmegen en Den Haag hebben als eerste concrete afspraken gemaakt over werk.
 • Esther Rosenberg: Vechten tegen vooroordelen over besnijdenis (NRC-Handelsblad scholierensite, 8 maart 2004). Besnijdenis bij meisjes is in Nederland verboden. Minister Donner (Justitie) wil het nu ook strafbaar maken als ouders het in het buitenland laten doen. VVD-kamerlid Hirsi Ali wil zelfs dat meisjes uit de 'risicogroepen' jaarlijks door jeugdartsen worden gecontroleerd. Somalische hulpverleners: met screenen en straffen zijn we terug bij af. 'Waar bemoeien die Nederlanders zich mee?'
 • Patrick Meershoek: Vrouwen in Afghanistan nog dagelijks onderdrukt (Rotterdams Dagblad, 8 maart 2004). De Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar viert vandaag Internationale Vrouwendag in Amsterdam. In haar land hebben de meeste vrouwen niet eens weet van het bestaan van de wereldwijde ''vrouwenfeestdag''.
 • De amandelkern van mannen reageert erg goed op bloot (Trouw, 8 maart 2004, tijdelijke link). Dat mannen, meer dan vrouwen, bij het zien van bloot hun ogen uitkijken, weten we. En hun hersenen staan er dan ook naar, meldden psychologen gisteren in een online-bericht van Nature neuro science. Een diep verscholen breingebied dat ook andere begeerten reguleert, reageert bij mannen beduidend sterker op opwindende foto's dan bij vrouwen.
 • Wilma Kieskamp: Spreekwoorden | De spreekwoordelijke angst voor haar (Trouw, 8 maart 2004, tijdelijke link). Misschien is er toch iets dat alle culturen ter wereld gemeenschappelijk hebben: hun stereotype beeld van de vrouw. De Leidse hoogleraar Mineke Schipper verzamelde 15000 spreekwoorden over vrouwen, uit de hele wereld. ,,Zelfs de details zijn hetzelfde.''
 • Diane Taylor: Attack the rap (The Guardian, March 8, 2004). Sick of being called ho's and bitches, a group of young women in Boston has set up a new radio station to fight rap's misogynism.
 • Minder geboorten onder allochtone tieners door betere preventie (CBS-webmagazine, 8 maart 2004). In 2002 is een eind gekomen aan de stijging van het aantal tienermoeders. De daling was licht en kwam voor rekening van allochtone tieners. Het aantal autochtone tienermoeders blijft stijgen.
 • Aantal gedetineerden met 7% gestegen (CBS-webmagazine, 8 maart 2004). Het aantal vrouwen is met 840 vrijwel gelijk gebleven. Het aantal mannen is daarentegen toegenomen: in 2003 ruim 13.000 mannen, bijna 1.000 meer dan in 2002.
 • Positie van de LAT-relatie. Antwoorden dd. 8 maart 2004 van staatssecretaris Rutte (SZW op vragen van TK-lid De Wit (SP). In sommige gevallen kan een LAT-relatie als een samenwoonrelatie worden beschouwd, en kan daarom de AOW-uitkering worden verlaagd van 70% naar 50%. Doorslaggevend is de feitelijke situatie, niet de beleving van de relatie. De Sociale Verzekeringsbank zal de voorlichting hierover verbeteren.Een eerdere poging om een indicator op te stellen is mislukt.
 • Verdonk wil debat over hoofddoek (Het Parool, 8 maart 2004). Minister Rita Verdonk (Integratie) stelt het dragen van hoofddoeken door islamitische vrouwen ter discussie. Verdonk denkt dat veel vrouwen worden gedwongen een hoofddoek te dragen en wil hierover in debat met islamitische meisjes en vrouwen. Dat zei ze dit weekeinde op een bijeenkomst met Marokkaanse jongeren in Amsterdam.
 • Kees Broere: ''Opsporen besneden meisjes onmogelijk'' (De Volkskrant,  8 maart 2004). Het opsporen van meisjes uit Nederland die in het buitenland worden besneden, is vrijwel onmogelijk. Een wet die genitale verminking in het buitenland strafbaar stelt, is nauwelijks te handhaven. Dat zeggen Somalische vrouwendeskundigen over het voorstel van minister Donner van Justitie.
 • China zoekt vrouwelijke astronauten (De Telegraaf, 8 maart 2004). China gaat voor toekomstige bemande ruimtemissies op zoek naar vrouwelijke astronauten. De regering is akkoord gegaan met een voorstel daartoe van de Chinese Vrouwenfederatie.
 • Anneliek Dijkstra: Verdonk wil discussie over hoofddoek (AD, 8 maart 2004). Minister Verdonk (Integratie) wil met allochtone vrouwen en mannen in discussie over de hoofddoek. De VVD-bewindsvrouw vermoedt dat veel vrouwen hun hoofd bedekken omdat ze daartoe worden gedwongen.

Uw steun hard nodig:

hspace=0 Stichting Nagwa biedt medische en juridische hulp aan vrouwen in India die omwille van een bruidsschat door moedwillige verbranding door echtgenoot of schoonouders voor het leven verminkt zijn. Uiteindelijke doel: bewustwording en op termijn misschien zelfs uitbanning van het bruidsschatsysteem in India. Werkwijze: informeren en voorlichten dmv educatief straattheater, organiseren van groepsdiscussies, waarbij vrouwen en kinderen kunnen leren zich uit te spreken en voor hun rechten op te komen. Uiteindelijk willen we een blijf-van-mijn-lijf huis oprichten, dat zoveel mogelijk door de vrouwen zelf geleid wordt.

Focus > Internationale Vrouwendag:

 • maandag 8 maart 2004 (13.40 uur): Buitenhof over o.a. Internationale Vrouwendag: Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne (CDA), in debat over de belemmeringen van cultuur en religie op de ontwikkeling van vrouwen (Nederland 3; herhaling van uitzending 7 maart 2004).

Focus > Onze vrouw in New York:

Aktueel > Tijdschriftenrek:

Nieuwsarchief: (berichten vóór 8 maart 2004)maandag 8 maart 2004 was het Internationale Vrouwendag. Maar de activiteiten in:

Aalsmeer - Alkmaar - AmstelveenAmsterdam - Apeldoorn - Assen - Balk - Berghem - Bovensmilde - Breda - Bussum - Capelle aan den IJssel - DelftDen HaagDeurne - Dokkum - DrachtenDrenthe - Emmen -  Enschede - Etten-Leur - Flevoland - Friesland / Fryslân - Gemert-Brakel - GoudaGroningen - Haarlem - Hardenberg - Haren (Gr) - Harlingen -  's Heerenberg - Heerenveen - Heerlen - Helmond - Herpen - Herveld - Hilversum - Hoogezand-Sappemeer - HoornHouten - Joure - Kampen - Leeuwarden - Leiden - Leiderdorp - Lemmer - Leusden - Midden-DrentheNijmegenOss - Purmerend - Ravenstein - Rockanje - Rotterdam - SneekSoest - Steenbergen Tiel - TilburgUtrecht - Venlo - Vlissingen - Wageningen- Zeeland - ZeistZierikzee - Zoetermeer - Zwolle.

begonnen soms al vrijdag 5 maart en lopen vaak de hele week door.
Zie ons
overzicht van activiteiten of meld zelf een activiteit.
zondag 7 maart 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Tom Kreeling: Homosporters blijven anoniem (NRC-Handelsblad, 6 maart 2004). Een conferentie over discriminatie van homoseksuele sporters betekende vooral preken voor eigen parochie. Ondanks een invitatie lieten vertegenwoordigers van de UEFA, de KNVB, topsporters en diverse sportbonden en regeringen verstek gaan. Tegengeluiden waren daardoor moeilijk te bespeuren. Mano Fabistas van de stichting Homosport Nederland: ,,Maar we maken wel samen een vuist''.
 • Toezegging bruto minimum-uurloon Brief dd. 3 maart 2004 van Minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer. Een uurloonsystematiek past beter bij de veranderende verhoudingen op de arbeidsmarkt waar flexibiliteit en deeltijdarbeid een steeds grotere rol gaan spelen. Een keuze voor de laagst, gemiddeld of langst voorkomende arbeidsduur heeft echter te ingrijpende consequenties.
 • Voorlichting vrouwen over nieuwe Marokkaanse wet (Utrechts Nieuwsblad, 6 maart 2004). Volgende week begint in Amsterdam een voorlichtingscampagne over het nieuwe familierecht in Marokko. Deze nieuwe wet bevordert gelijkheid tussen man en man. Later volgen voorlichtingsbijeenkomsten in Rotterdam, Utrecht, Almere, Lelystad, Beverwijk, Alkmaar, Den Bosch, Breda en Tilburg.
 • Weer meer meesters voor de klas (Utrechts Nieuwsblad, 6 maart 2004). Kinderen in het basisonderwijs hebben over enkele jaren meer kans een meester voor de klas te krijgen. De door vrouwen gedomineerde opleidingen tot leerkracht in het basisonderwijs (pabo) hebben voor het eerst in tijden namelijk weer meer mannelijke studenten.

Internationale Vrouwendag 2004:

 • Amsterdam | Antigona. Een bijzondere opera over een heel sterke vrouw. ''Kleinschalige maar ontroerende en doordachte enscenering van een herondekt meesterwerk. Mooie combinatie van psychologiserende interpretatie en gestileerde terughoudendheid. Bijzondere vocale prestatie van de solisten Raffaelle en Giorgia Milanesi.” (Theatermaker, 2003). Muziektheater, gegevens op gastprogrammering.nl
 • Hardenberg | Internationale Vrouwendag 2004 in Hardenberg
 • Hoogezand-Sappemeer | Vrouwengroep 8 maart
 • Allochtone vrouwen staan centraal op Vrouwendag (Utrechts Nieuwsblad, 6 maart 2004). In Nieuwegein staat de dag in het teken van de ontmoeting van vrouwen uit verschillende culturen. In Vianen namen Turkse vrouwen van de Ouderkamer het initiatief voor een feestje.
 • Vrouwendag wijst mannen op zorgplicht (Utrechts Nieuwsblad, 6 maart 2004). Internationale Vrouwendag staat maandag in Leusden in het teken van het thema ‘zorg en arbeid’, met een groot debat tussen mannen en vrouwen..zaterdag 6 maart 2004

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Maurice Wilbrink: De veertigers kunnen de borst nat maken (Rotterdams Dagblad, 6 maart 2004, tijdelijke link). Vakbonden, werkgevers en het kabinet voeren op dit moment zeer moeizame onderhandelingen over een veelomvattend levensloop-prepensioen. Een akkoord daarover moet in april rond zijn.
 • David Barrett: New Law Closes Legal Loophole over Female Circumcision (The Scotsman, 6th March 2004). Parents are expected to face prosecution for inflicting so-called female circumcision on their daughters as a result of a new law which came into force today.
 • Update van News We Can Use van 6 maart 2004.
 • hspace=0  Geweld tegen vrouwen (Netwerk.tv.nl, 5 maart 2004). Aandacht voor eerwraak, mishandeling en verkrachting binnen het huwelijk. Wereldwijd worden talloze vrouwen slachtoffer van geweld door mannen. In Netwerk een reportage over de situatie in Turkije, waar met name eerwraak nog voor veel ellende zorgt.
 • Werk de sleutel van integratie (Trouw, 6 maart 2004). Een veertigtal burgers schrijft in een 'Adres aan Regering en Parlement inzake immigratie en integratie', dat arbeidsmigratie moet worden beperkt tot sectoren waar vraag naar arbeid is. Huwelijksmigratie moet worden ontmoedigd, niet met inkomenseisen en leeftijdsgrenzen, maar door van de huwenden een borg te vragen, die moet voorkomen dat de immigrerende partner binnen vijf jaar ten laste komt van de gemeenschap.
 • Perry Feenstra: VVD: kinderopvang vrijer laten (Trouw, 6 maart 2004). Kamerlid Örgü vindt dat de branche de kwaliteit zelf goed kan bewaken. De VVD neemt met de kritiek afstand van de wijze waarop het wetsvoorstel Basisvoorziening Kinderopvang (WBK) is uitgewerkt. Dit wetsvoorstel wordt binnenkort in de Tweede Kamer behandeld.
 • Onderzoek naar escortbureaus. Vragen dd. 4 maart 2004 van TK-lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie over o.m. de stelling dat bij veel escortbureaus slachtoffers werken van vrouwenhandel en dat sprake is van gedwongen prostitutie.
 • Huwelijkssluiting tussen mensen van gelijk geslacht. Vragen dd. 3 maart 2004 van TK-leden Verbeet en Smits (PvdA) aan de minister van Justitie over o.m. zijn bereidheid om aan president Bush onze zorgen over te brengen over het effect van zijn uitspraken over de acceptatie en participatie van homoseksuelen in de VS en daarbuiten.
 • Brazilian go-ahead for gay-unions (BBC, 5 march, 2004). A panel of judges in a Brazilian state has ruled in favour of authorising same-sex marriages. The southern state of Rio Grande do Sul is the first state to do so.
 • Vrouwen mogen ook schansspringen (Trouw, 5 maart 2004, tijdelijke link). Na een lange strijd tegen discriminatie op grond van sekse gaf de internationale federatie vier Noorse schansspringsters in afwachting van een mannentoernooi de kans van een skischans te springen. Anette Sagen verbeterde prompt haar persoonlijke record van 136,5 meter tot 171 meter.
 • Terpstra wil homoseksuele sportidolen (Truw, 5 maart 2005, tijdelijke link). NOCNSF-voorzitter  Erica Terpstra  vrijdagin haar openingstoespraak tijdens een conferentie over discriminatie op het sportveld: homoseksualiteit blijft ook voor amateursporters een taboe als ze zich niet kunnen spiegelen aan idolen.

emancipatie.pagina.nl:

Emancipatie algemeen > Biografische berichten > Andere bronnen:

 • WomenWriters bevat gegevens over de literaire (fictionele en niet-fictionele) productie (voor 1900) van - Europese en Noordamerikaanse - vrouwen en de manier waarop tijdgenoten en literatuurhistorici (mannen zowel als vrouwen ) op die productie reageerden. Op basis van deze gegevens is en wordt onderzoek verricht, dat gedeeltelijk ook via Internet wordt gepubliceerd, en wel in de website Virtuele Vrouwennetwerken/Réseaux d'Ecrivaines/Women Writers' Networks. In de daar gepubliceerde artikelen gaat het dus ook over de literaire communicatie tussen vrouwelijke auteurs en hun publieken, gedurende de hele periode vóór het opkomen van het feminisme (eind 19e eeuw). De in deze database opgenomen gegevens betreffen:
  • het contemporaine, internationale, succes van dergelijke teksten van vrouwen (voor 1900), en de invloed die die geschriften hebben uitgeoefend,
  • in het bijzonder de invloed die ze hadden op andere vrouwen, resulterend in netwerken tussen schrijfsters en lezeressen - soms zelf ook weer auteurs.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]