vrijdag 25 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  MAART 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2004

donderdag 18 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Joke Swiebel: Geen seksediscriminatie in de verzekeringswereld (jokeswiebel.nl, eigen site van dit Nederlandse lid van het Europees Parlement, 16 maart 2004). Vanochtend heeft de Commissie Rechten van de Vrouw van het Europees Parlement zijn goedkeuring gehecht aan het verslag van de Oostenrijkse socialiste Christa Prets over de ontwerp Richtlijn gelijke behandeling van mannen en vrouwen bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten.
 • Kamer: geen hoofddoekjeswet voor ambtenaren (Nu.nl, 17 maart 2004). De LPF krijgt geen enkele steun van andere partijen in de Tweede Kamer om religieuze uitingen van ambtenaren, zoals hoofddoekjes, te verbieden. Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat dat deze partij daarover had aangevraagd. LPF-Kamerlid Eerdmans vindt dat de overheid neutraal is en dat de ambtenaren dat moeten uitstralen naar de burgers.
 • Leeftijdseis importbruiden scheelt 10% (Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2004). De invoering van een minimumleeftijd van 21 jaar voor huwelijksmigratie heeft een beperkt effect op de gezinsvorming in Nederland. Een op de tien bruiden die hierheen komen, is jonger dan 21, hebben onderzoekers Hartog en Zorlu van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uitgerekend.
 • Bot uit kritiek op mensenrechtencommissie (Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2004). Minister Bot (Buitenlandse Zaken) pleitte in het bijzonder voor vrouwenrechten. Huiselijk geweld en in het bijzonder verkrachting binnen het huwelijk zijn nauwelijks zichtbaar in de maatschappij en zeer moeilijk te bestrijden, aldus Bot. „Sterker nog, autoriteiten behandelen huiselijk geweld vaak als een privé–aangelegenheid. Het is tijd voor ons allen om te erkennen dat deze straffeloosheid onaanvaardbaar is.''
 • Tweede district Oregon opent huwelijk voor homo's (Telegraaf, 17 maart 2004). Een 2e district in de Amerikaanse staat Oregon heeft het huwelijk voor homo's opengesteld. Met de stap versterkt deze staat zijn positie als laatste hoop voor trouwlustige Amerikaanse homo's.
 • Stichting Kezban is het zat dat vrouwen vermoord worden om de eer van de man te redden (Open brief, verspreid op 16 maart 2004).

Nieuwsarchief:

 • Claudia Gaspard: ''Mijnheer'' of ''Mevrouw'' ? (Divazine, 11 maart 2004). ''Een vrouw = een man'', met dat persbericht bracht Test-Aankoop zopas onder de aandacht dat vrouwen soms (veel) meer betalen voor verzekeringen dan mannen. Een richtlijn tegen geslachtsgebonden verzekeringspremies en uitkeringen ligt op 15 maart op de Europese tafel bij de commissie rechten van de vrouw en zal waarschijnlijk einde maart in de plenaire vergadering in Straatsburg gestemd worden.
 • Joke Swiebel: Alle zegen komt van Europa (jokeswiebel.nl, eigen site van dit Nederlands lid van het Europees Parlement, 12 maart 2004). De laatste tijd horen we meer en meer dat de uitbreiding van Europa slecht is voor vrouwen en homoseksuelen. Sommigen vrezen zelfs dat verworven rechten worden teruggedraaid. Grachtengordel-prietpraat? Euroscepticisme en electorale berekening? Als tegengif zet ik een paar feiten op een rij.

Servicepagina > Oproepen:
 woensdag 17 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag)

 • hspace=0  Wijze moeders en dwaze vaders (TweeVandaag.nl, 16 maart 2004). Na de Stichting Dwaze Vaders bestaat nu ook de belangengroep Wijze Moeders. Inzet is de omgangsregeling met de kinderen. Maar wie komt op voor het kind van de rekening ?
 • Eerwraak niet opgenomen in strafrecht (NRC-Handelsblad, 17 maart 2004). Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) weigert een motie van haar partijgenoot Hirsi Ali (VVD) uit te voeren om eerwaak in het wetboek van strafrecht op te nemen.
 • Sheila Gibbons: Gender Studies Matters and Thrives (Womens E-News, March 17, 2004). In a culture saturated with media messages that undermine women, college gender studies courses offer vital training in critical thinking and intellectual self-defense.
 • Met hoofddoekje in paspoort mag (Rotterdams Dagblad, 17 maart 2004, tijdelijke link). Gelovige moslimvrouwen moeten ''in principe'' blootshoofds op de foto in het Nederlandse paspoort. Maar als het om levensbeschouwelijke of medische redenen gewenst is, mogen ze hoofddoekje dragen. De overheid neemt voor lief dat als gevolg van de hoofdbedekking de oren niet zichtbaar zijn.
 • Loes de Fauwe: Moord op Gül B. niet af te wenden (Parool, 17 maart 2004). De dood van de 32-jarige Gül. B. - ze werd vrijdag door haar man doodgeschoten voor de deur van het blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan - was onontkoombaar. ''En dat is het afschuwelijke.''
 • Liberale jihad wekt weerzin in de Kamer (Parool, 17 maart 2004). In de Tweede Kamer bestaat vrijwel unaniem weerzin tegen de manier waarop de VVD de islam ter discussie stelt. Niet alleen de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie, maar ook coalitiegenoten CDA en D66 veroordelen in scherpe termen de houding van de VVD.
 • Hanneke Kamphuis nieuwe directeur Mama Cash (persbericht, 16 maart 2004). Per 1 april 2004 is Hanneke Kamphuis (1955) de nieuwe directeur van Mama Cash. Kamphuis volgt in deze functie de naar het buitenland vertrekkende Ellen Sprenger op.
 • Ambtenaar mag hoofddoek dragen (Reformatorisch Dagblad, 17 maart 2004). Ambtenaren mogen in beginsel kledingstukken of sieraden dragen die uitdrukking geven aan een religieuze overtuiging. De ministers Donner en Remkes: Anders wordt het echter als kledingstukken, zoals de gezichtsbedekkende sluier, het functioneren van een ambtenaar belemmeren. Ook voor functionarissen van de rechterlijke macht gelden beperkingen. Daarover komt een aparte melding in de wet.
 • Janny Groen: Onderduikadres vrouw moet weer geheim worden (Volkskrant, 17 maart 2004). Zeki Arslan (Samenwerkende Turkse Organisaties): Allochtone vrouwen die het risico lopen vanwege eerwraak om het leven te worden gebracht, moeten de mogelijkheid krijgen in het buitenland te worden opgevangen. De kans dat ze door wraakzuchtige familie in Nederlandse Blijf-van-mijn-lijf-huizen worden opgespoord, is te groot.
 • Eerwraak moet harder worden aangepakt (Trouw, 17 maart 2004). Het kabinet wil dat gemeenten, politie en justitie intensief gaan samenwerken om eerwraak strenger en effectiever aan te pakken. Met het huidige wetboek van Strafrecht is het al mogelijk om eerwraak effectief aan te pakken.
 • hspace=0  Blijf-van-mijn-lijfhuizen: harde straffen tegen eerwraak (Novatv.nl, 15 maart 2004). Het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaanstad is ontruimd en alle bewoners zijn elders op geheime adressen ondergebracht en alle medewerksters hebben politiebewaking.
 • Reinoud den Haan: Donner is vrouwonvriendelijk (AD, 17 maart 2004). Het kabinet doet te weinig tegen eerwraak, vindt VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Minister Donner (Justitie) houdt 'vrome praatjes'. ,,Het gaat hier om mensenlevens''.
 • Tweede Kamer gaat debatteren over hoofddoekjes (Volkskrant, 16 maart 2004). De Tweede Kamer zal woensdag op verzoek van de LPF debatteren over religieuze uitingen door ambtenaren, zoals het dragen van hoofddoeken. Aanleiding zijn antwoorden die Donner en Remkes dinsdag geven op vragen van de LPF over een wettelijke regeling van kledingvoorschriften. Ze stellen 'dat het ambtenaarschap niet moet leiden tot het verlies van grondrechten.'

Nieuwsarchief:

 • Ministerraad: Wijziging besluit geslachtsnaamwijziging (Ministerie van Justitie, persbericht 5 maart 2004). Voor kinderen die naast de Nederlandse nationaliteit de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie hebben, kan wijziging van de geslachtsnaam worden gevraagd in de naam die zij volgens het recht van die andere staat hebben.

Den Haag > Tweede Kamer:

 • Motie inzake emancipatie-effect rapportages verworpen. Naar aanleiding van het algemeen overleg van 18 februari 2004 over diverse emancipatie-onderwerpen (zie verslag) hield de Tweede Kamer op 11 maart 2004 een kort debat (zie verslag). Daarin werd door de Kamerleden Stuurman (PvdA) en Tonkens (GroenLinks) een motie ingediend om elk departement te verplichten ten minste één maal per jaar een emancipatie-effect rapportage te laten uitvoeren. De - door minister De Geus ontraden - motie is op dinsdag 16 maart verworpen (zie stemmingslijst), maar dat is niet vermeld in het ongecorrigeerd stenogram van die vergadering, zodat de stemverhoudingen nog niet bekend zijn. De griffie heeft ons evenwel verzekerd dat de motie is verworpen.  
 • Debat n.a.v. een algemeen overleg op 10 maart 2004 over de emancipatie van vrouwen uit etnische minderheden (uittreksel uit het ongecorrigeerd stenogram, 16 maart 2004).

Focus > Onze vrouw in New York:
dinsdag 16 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag)

 • Ellen de Visser: Turkse voor Blijf-huis omgebracht (Volkskrant, 16 maart 2004). Een Turkse moeder van 3 kinderen is vrijdagmiddag voor de deur van het Blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaanstad door haar man doodgeschoten. Het is de derde keer in 10 maanden tijd dat een vrouw uit een Blijf-huis wordt vermoord.

Aktueel > Agenda:

 • woensdag 17 maart 2004: Over Hollandse hoofddoeken en Franse foulards. Debat over religieuze symbolen in het publieke domein. Met Odile Verhaar en Ruud Koopmans.  Tijd: 15.00 uur -17.00 uur. Plaats: Vrije Universiteit, gebouw Bellevue, zaal OH19.
 • maandag 5 april 2004: ''Europa zeer belangrijk''. Themadag Europa. Utrecht, Jaarbeurs Congrescentrum, 10.30 - 16.00 uur. Organisatie: Landelijke Werkgroep Politieke Scholing voor vrouwen.

Nieuwsarchief:

Gesignaleerd:

 • Pensioenkijker.nl. Informatie over de consequenties van bv. trouwen, kinderen, samenwonen, deeltijd, echtscheiding, overlijden enz. voor het pensioen.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • MAASLAND, BRIDGET - presentatrice
  • hspace=0  te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 2 maart 2004. Begonnen als TMF-babe werd ze hét gezicht van BNN. Ze presenteerde Lijst 0 en Neuken doe je zo en testte ons IQ, EQ en seksuele potentie. Bridget Maasland krijgt nu haar eigen late night show; The world according to BNN en neemt in The Bridget triangle bekende Nederlanders mee in een Amerikaanse camper.maandag 15 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Dümig gaat UWV tijdelijk leiden (Ministerie van SZW, persbericht 15 maart 2004). Mevrouw mr. A.G. (Annette) Dümig is benoemd tot tijdelijk voorzitter van de Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Dit heeft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer laten weten.
 • GroenLinks: Actie nodig tegen eerwraak in vrouwenopvang (GroenLinks.nl, vragen van het TK-lid Tonkens, 15 maart 2004).
 • Federatie Opvang geschokt door eerwraak in vrouwenopvang (Federatie Opvang, persbericht via ANP Pers Support, 15 maart 2004). De Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, is diep geschokt door de moord op een cliënte van de vrouwenopvang in Zaanstad, vorige week vrijdag, 12 maart. Het gaat om een moeder van drie kinderen. De vrouw werd voor de deur van het Blijfhuis vermoord toen zij van het politiebureau terugkwam, waar ze aangifte tegen haar man had gedaan. Zij verbleef al in meerdere opvanghuizen, maar haar man wist haar via zijn netwerk steeds te achterhalen. Ook nu had haar man haar weer getraceerd. Het Blijfhuis Zaanstad deed haar uiterste best om de vrouw in een andere opvang onder te brengen, maar alle huizen zaten vol.
 • Asser festival vrouwenfilms groeit uit zijn jasje (Dagblad van het Noorden , 15 maart 2004). Lange rijen automobilisten in het centrum van Assen, wanhopig op zoek naar een parkeerplaatsje. Het Festival Vrouwenfilms, afgelopen weekend voor de 24ste keer in Assen, is uit zijn jasje gegroeid. Het filmfestival bood dit jaar opvallend veel ruimte aan niet-westerse speelfilms en documentaires over de positie van islamitische vrouwen. En ook:
  • Festivalprijs voor Maria Goos: scenarioschrijfster Maria Goos ontving de festivaltrofee van het Festival Vrouwenfilms van filmproducente Valérie Schuit, die de trofee een jaar eerder won. Het is de gewoonte dat de winnares van het ene jaar de winnares van het volgende jaar kiest.
 • Vrouwenhandel op internet (Reformatorisch Dagblad, 15 maart 2004). Internetveiling eBay heeft een advertentie verwijderd waarin 3 Vietnamese vrouwen werden aangeboden. De hoogste bieder mocht ze hebben.
 • Nieuwe topvrouw uitkeringsfabriek UWV (AD, 15 maart 2004). Annette Dümig is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van uitkeringsfabriek UWV. Zij volgt de afgetreden topman Tjibbe Joustra op. Dümig (55) maakte al deel uit van de Raad van Bestuur van het UWV en was eerder directeur van Gak Nederland, een van de vijf uitkeringsorganisaties die in 2002 opging in het UWV.
 • Ruud van Haastrecht: Prostitutie | Zorgen over sluiting Keileweg in Rotterdam (Trouw, 15 maart 2004). Na Amsterdam sluit ook Rotterdam binnenkort de tippelzone. Er komt geen vervangend bordeel. Oppositie en deskundigen voorspellen een terugkeer naar de illegaliteit.

Actueel > agenda:

 • dinsdag 13 april 2004: Sportkader: een mannenzaak? Debat tijdens de Nationale Sportweek met o.m.Annelies Knoppers, Tia Janse van Rensburg en Ton Friederichs. Tijd: 18.00 tot ongeveer 21.30 uur. Plaats: Utrechtse School voor Bestuur en Organisatiewetenschap, Bijlhouwersstraat 6 in Utrecht. Ook wordt het boek Heldinnen in de sport gepresenteerd.

Gesignaleerd:

 • Discussie vrouwenemancipatie, op Forum online (Volkskrant). Loopt tot 18 maart 2004. 
 • Vrouw(en)zaken, wegwijzer voor vrouwen met ondernemingsplannen. Uitgeverij Roodbont. Prijs: 17.90. Waarom zijn er minder vrouwelijke dan mannelijke ondernemers? En hoeveel vrouwen willen wel graag een eigen bedrijf beginnen, maar weten niet hoe? Over deze zaken en over de mogelijkheden voor (toekomstige) vrouwelijke ondernemers op het platteland gaat dit boek.

Nieuwsarchief:

 • Nieuwe kwaliteitseisen maken meer flexibiliteit in kinderopvang mogelijk (persbericht ministerie van SZW, 11 maart 2004). Tijdelijk besluit kwaliteit kinderopvang: Instellingen die daarvoor kiezen, krijgen de mogelijkheid om kinderen gedurende gedeeltes van de dag van meerdere ruimtes gebruik te laten maken. Met dit zogenoemde ‘open-deurenbeleid’ wordt meer flexibiliteit mogelijk. Zie ook: bij Den Haag . parlement 
 • Wet basisvoorziening kinderopvang. Brief dd. 11 maart 2004 van minister de Geus (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van diverse stukken.
 • Jeroen Visser: Islamitische hoofddoekdraagsters beschermen tegen willekeur. Discussie goed, maar Nederland moet voor hen wel leefbaar blijven (LBR.nl, nieuwsbericht 12 maart 2004). Het debat over hoofddoeken en hoofddoekverboden heeft nu al ongewenste gevolgen in Nederland. Er ontstaat een situatie van willekeur en rechtsongelijkheid voor islamitische hoofddoekdraagsters. 
 • Cyriel Triesscheijn: Verbod op hoofddoek is onbegrijpelijk en onuitvoerbaar (Rotterdams Dagblad, 4 maart 2004, online op LBR.nl). De raadsfractie van Leefbaar Rotterdam doet vandaag in de gemeenteraad hetvoorstel om ambtenaren te verbieden hoofddoeken en andere religieuzesymbolen te dragen. Onuitvoerbaar en onbegrijpelijk vindt antidiscriminatiebureau RADAR het verbod, dat Leefbaar ook op openbarescholen wil invoeren.
 • Women's Commission approves draft resolution on Palestinian women, hostage-taking, Afghan women, instraw (persbericht Commission on the Status of Women, 11 maart 2004).  By a recorded vote of 39 in favour to 1 against (United States), with 1 abstention (Canada), the 48th session of the Commission on the Status of Women approved a draft resolution on the situation of Palestinian women and four other texts.
 • Robert Mulders  en Peter Rikhof: Janka Stoker (Nieuwsbrief Managementteam.nl, 12 maart 2004). Janka Stoker, 33 jaar oud en krap een maand hoogleraar Bedrijfskunde (RUG). Vraag: Een paar jaar geleden werd gezegd dat vrouwen meer toekomst hadden in management vanwege hun empathische vaardigheden. Dat sloot goed aan op coachend leiderschap. Staat dat nu op de helling? Stoker: “Dit is nu precies wat ik heel fout vind aan de man-vrouwdiscussie. Ik heb me altijd verre gehouden van uitspraken over vrouwelijke managers.
 • Joop Hartog: Dominees en meisjes (Haagsche Courant, 13 maart 2004). Verrassing: van het handjevol vrouwen met een academische opleiding in 1947 had 20% wis- en natuurkunde gestudeerd! En in 1960 was dat nog 16%.  Het aandeel van techniek, natuur en economie is 54% bij de mannen, 19% bij de vrouwen. Recht, gedrag en maatschappij, en taal en cultuur omvatten samen een derde van de academische mannen en twee derde van de vrouwen. En zo blijven mannen makkelijk de baas: met techniek, natuur en economie haal je nou eenmaal eerder de top in het bedrijfsleven dan met taal en cultuur.
 • Ayaan Hirsi Ali en Hugo Logtenberg: Klagen geen goed recept emancipatie (De Volkskrant, 13 maart 2004). Reactie op het artikel van Ikrima Chiddi e.a. van 12 maart 2004.
 • Ikrima Chiddi en anderen: Feministisch statement tegen rechts, wit en seksistisch beleid en debat voor een gelijkwaardige samenleving. Onder de niet geautoriseerde titel 'Stop met geslaagde witte versus zielige zwarte vrouw!'' gepubliceerd in De Volkskrant, 12 maart 2004.

Den Haag > parlement:

 • Stenografisch verslag van het plenair debat op 11 maart 2004 naar aanleiding van het Algemeen Overleg emancipatiebeleid van 18 februari 2004, met indiening van een motie Tonkens(GL)-Stuurman (PvdA) inzake verplichtstelling van (vereenvoudigde) emancipatie-effectrapprtages bij nieuw beleid.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • ALLAS, YASMINE - schrijver
  • hspace=0 te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 5 maart 2004. Ze verliet op jonge leeftijd Somalië, dromend van een leven als actrice in een vrij land. Het lot bracht haar naar Nederland en ze werd schrijfster. Yasmine Allas put voor haar boeken uit twee culturen. In haar onlangs verschenen derde boek De blauwe kamer ontvouwt zich een bijzondere maar angstwekkende vriendschap tussen twee vrouwen.zondag 14 maart 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws:

 • Adoptie voor homoparen vereenvoudigd (NPS / Het Roze Rijk, 11 maart 2004). Minister Donner van Justitie heeft vandaag in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat toegezegd de Wet Opneming Buitenlandse Kinderen ter Adoptie (WOBKA) te zullen vereenvoudigen. Omdat homo-adoptie nu alleen via een omweg in de wet mogelijk is, moeten homoparen drie jaar wachten voordat een kind door béide ouders kan worden aanvaard. Als blijkt dat andere landen geen bezwaar hebben tegen adoptie door Nederlandse homoparen, zal het verbod op directe homoadoptie ook worden opgeheven.
 • Joanne Omang: U.S. Isolated on International Women's Health (Womens E-news, March 14, 2004). At a U.N. conference on Latin America last week, the U.S. tried to weaken support for an international agreement that puts women at the center of development methods. Instead, the U.S. was left isolated as delegates strengthened their support.

Focus > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • BRINKGREVE, CHRISTIEN - sociologe
  • hspace=0 te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 9 maart 2004. De tijd dat kinderen aan de hand van hun ouders en dokter Spock de gebaande weg naar volwassenheid aflegden, ligt achter ons. Het kind anno 2004 is mondig, eigen baas en niet zelden belast met de zorg voor zijn gescheiden ouders. Dat deze vrij- en verantwoordelijkheden ook problemen veroorzaken bewijzen de brieven van pubers in VPRO’s Achterwerk. Christien Brinkgreve plaatst hun jeugdige zielenroerselen in haar nieuwe boek Vroeg mondig laat volwassen in een sociologisch perspectief.
 • DIJKGRAAF, MARGOT - literair journalist, directeur Centre français du livre
  • hspace=0  te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 11 maart 2004. De boekenweek 2004 draait om Frankrijk en dat zullen we weten ook. Margot Dijkgraaf, francofiel van de bovenste plank, schreef een boek over datgene waar het werkelijk om gaat in een boekenweek: literatuur. Franstalige literatuur - een vreemd soort geluk is een mooie handleiding, waarin beschouwingen zijn gelardeerd met interviews met hedendaagse Franse auteurs.zaterdag 13 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ans Bouwmans: San Francisco moet trouwlustige homo's weten (Nederlands Dagblad, 13 maart 2004). Er is een - voorlopig - eind gekomen aan de huwelijksplechtigheden tussen homo's in San Francisco. Het Californische hooggerechtshof heeft de burgemeester van de stad verboden nog langer huwelijken te laten sluiten tussen mensen van gelijke sekse totdat het hof zich over de zaak heeft kunnen uitspreken.
 • Emily Gordts: Meer rechten voor Marokkaanse (Trouw, 13 april 2004). Het nieuwe familierecht in Marokko lijkt ook een doorbraak voor de Marokkaanse vrouw in Nederland. Om duidelijk te maken wat de wetten voor haar betekenen, begint vandaag een voorlichtingscampagne.
 • Einde trouwfeest in San Francisco (Trouw, 13 maart 2004, tijdelijke link). Het Hooggerechtshof van Californië heeft de stad San Francisco gisteren met onmiddellijke ingang gelast op te houden met huwelijksvoltrekkingen tussen homostellen. Het verbod is nog niet definitief; het Hof wil zich nader beraden.

Nieuwsarchief:

 • Margreet Fogteloo: Dé postmoderne power-feministe (De Groene Amsterdammer, 6 maart 2004). Is het eigenlijk wel leuk om vrouw te zijn? Het is zomaar een vraag die opkomt bij het lezen van de vele aanklachten die de Amerikaanse feministische schrijfster Naomi Wolf in de afgelopen vijftien jaar heeft geuit in tientallen essays en vier boeken. Als icoon van het assertieve power-feminisme, een reactie op het slachtofferschap van de tweede feministische golf, wijst ze op nieuwe valkuilen waar vrouwen in kunnen vallen.

Focus > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • GELDER, MACHTELD VAN - televisie- en filmmaker
  • hspace=0 te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 12 maart 2004 : haar succesvolle televisieserie Taarten van Abel, waarin kinderen met bakker Abel kolossale taarten brouwen en pardoes een boekje open doen over hun nog prille levens, is genomineerd voor de Gouden Roos. Machteld van Gelder portretteerde daarnaast schrijfster Hella Haase in de documentaire Het vierde leven.

toegevoegd aan onze site emancipatie.pagina.nl:

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:
 vrijdag 12 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Donner verbiedt hoofddoekjes bij cipiers (Rotterdams Dagblad 12 maart 2004). Minister Donner (Justitie) heeft een streep gehaald door het plan om 'veilige hoofddoekjes' te introduceren in de Nederlandse strafgevangenissen. Islamitische cipiers kunnen niet langer een op hun uniform afgestemd hoofddoekje tegemoet zien, zo heeft een woordvoerder van Donner vanochtend bevestigd.
 • Raoul du Pré: Islamitische cipier krijgt hoofddoekje (Volkskrant, 12 maart 2004). Het ministerie van Justitie heeft speciale hoofddoekjes besteld voor vrouwelijke islamitische gevangenisbewaarders. De gevangenissen zijn daarmee de eerste overheidsdienst die hoofddoekjes verstrekt aan de personeelsleden die daar prijs op stellen. CDA, VVD en LPF tonen zich onaangenaam verrast en eisen opheldering van minister Donner van Justitie.
 • 'Uitleg over hoofddoekjes' (Nederlands Dagblad, 12 maart 2004). Het CDA heeft sterke twijfels bij het plan van het ministerie van Justitie om hoofddoekjes te bestellen voor gevangenisbewaarders. Tweede-Kamerlid Sterk vindt dat openbare gezagsdragers in uniform geen zichtbare religieuze uitingen mogen dragen bij de uitoefening van hun beroep.
 • Guido de Vries: Speciale hoofddoek (NRC-Handelsblad, 11 maart 2004).  Hministerie van Justitie heeft hoofddoekjes besteld voor vrouwelijk personeel in justitiële instellingen, dat uit geloofsovertuiging doekjes wil dragen. Niet eerder behoorde een hoofddoekje tot het uniform van overheidspersoneel. In tegenstelling tot de geüniformeerde politie en douane, die geen éigen hoofddoekjes mogen dragen, was dat de bewaaksters in justitiële instellingen wél toegestaan.
 • 900.000 keer geweld in huis (Nederlands Dagblad, 12 maart 2004). Minister Donner (Justitie) in de Tweede Kamer: In Nederland doen zich jaarlijks achter de voordeur naar schatting 800.000 tot 900.000 incidenten van geweld voor, veel meer dan de 200.000 slachtoffers zoals tot nu toe genoemd. Bij geen enkele vorm van geweld vallen zoveel slachtoffers met zulke vérstrekkende gevolgen.
 • Hof Californië gelast einde homohuwelijken (Volkskrant, 12 maart 2004). Het Hooggerechtshof van Californië heeft de stad San Francisco donderdag opgedragen onmiddelijk te stoppen met het verstrekken van trouwvergunningen aan homostellen.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]