vrijdag 25 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  MAART 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2004

 donderdag 25 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Esther van Rijswijk: Maagdelijkheid te koop via internet (Algemeen Dagblad, 25 maart 2004). Een tippelzone op het internet. Kan dat door de beugel? Die vraag houdt de Britse politie bezig sinds een Britse studente haar maagdelijkheid via internet te koop aanbood.
 • SGP ''bezwaard'' naar uitvaart (Nederlands Dagblad, 25 maart 2004). De SGP heeft besloten de uitvaartdienst voor prinses Juliana volgende week in de Nieuwe Kerk te Delft bij te wonen. Daaraan is een pijnlijke worsteling voorafgegaan. De SGP betreurt het zeer dat de uitvaartplechtigheid in twee opzichten een breuk met de traditie vertoont. Niet alleen gaat er voor het eerst een vrouwelijke predikant in de dienst voor, ook behoort deze niet tot de Nederlandse Hervormde Kerk. Dominee Welmet Hudig-Semijns de Vries van Doesburgh is emeritus-predikant van de Remonstrantse Broederschap.
 • Amerikaans district verbiedt álle huwelijken (Rotterdams Dagblad, 25 maart 2004). In een district van de Amerikaanse staat Oregon is het sinds gisteren verboden te trouwen. De bestuurders van Benton County besloten tot die maatregel naar aanleiding van de commotie rond het homohuwelijk.
 • Helft samenwoners heeft samenlevingscontract (De Telegraaf, 24 maart 2004). Op 1 januari 2003 woonden ruim 700 duizend paren ongehuwd samen. Ruim de helft hiervan heeft een samenlevingscontract afgesloten. Sinds 1995 is het aantal paren dat samenwoont met 200 duizend gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

hspace=0

[Inhoud eerste nummer]

Feministentijdschrift Opzij presenteert glossy Sis (Nu.nl, 23 maart 2004)

Opzij heeft dinsdag de glossy Sis gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een besloten bijeenkomst in de Amsterdamse bioscoop Cineac. Sis, dat viermaal per jaar verschijnt, is los te koop en wordt de abonnees van Opzij toegezonden.

Sis is een glossy voor, tijdens en na je werk, heet het op de website Don't miss Sis (sisonline.nl). Het blad biedt reportages over mode, psychologie, management, geld, beauty en boeken. De Sis-website wil een trefpunt voor werkende vrouwen zijn. Verder kunnen lezeressen workshops volgen.

 • Vrouwen krijgen meer te lezen (Vrouw & Media, maart 2004). Liefst drie uitgevers lanceren komende tijd nieuwe bladen voor hoogopgeleide vrouwen van tussen de 35 en 45 jaar. Dinsdag 23 maart trapte Sis af. Uitgever De Weekbladpers (Opzij) wil met Sis een blad maken voor het ondernemende zusje van het feministische, intelligente Opzij. Sis is een blad voor de daadkrachtige vrouw die haar werk met een druk privé-leven combineert. Een redactie bij Quote media (Elle) werkt een aan het nieuwe tijdschrift Red . Zelfde doelgroep, iets meer glossy en voor de after-Elle lezer. En op 14 juni staat bij Sanoma Uitgevers de lancering van Esta op de agenda. Esta (Spaans voor: dat is zij) is bedoeld voor vrouwen die de Viva zijn ontgroeid.
 • Femke van Zeijl: Helaas dames! (CNV Magazine, 23 maart 2004). Lessen fietsen met hoofddoek, een cursus strippenkaart stempelen voor analfabetes en taalonderwijs op het niveau derde groep basisschool. Wie denkt dat voorgaande een beschrijving betreft van achterhaalde buurthuis-activiteiten uit de jaren zeventig, heeft het mis. Dit is, vrij vertaald, de bijdrage die het huidige kabinet wil leveren aan de emancipatie van de allochtone vrouw.

Aktueel > Agenda:

Aktueel > Tijdschriftenrek:

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • Stichting Vrouw & Media wil de positie van vrouwen die werken in de media versterken, opdat de inhoud van de journalistiek verbetert.
 • Sis, de eerste glossy voor tijdens en na je werk

Onze andere sites > emancipatie-lokaal.pagina.nl:

 • Sitara, de éérste zelfstandige Hindostaanse vrouwenorganisatie in Amsterdam en omstreken, is inmiddels weer online.wonsdag 24 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Danielle Pinedo: Expat gaan pendelen (NRC-Handelsblad, 24 maart 2004). De traditionele expat is op z'n retour. Steeds minder bedrijven verplichten hun werknemers tot een gehele loopbaan in het buitenland. In plaats daarvan sturen zij hen voor korte projecten de grens over. Of laten zij hen tussen buitenlandse vestigingen heen en weer reizen. Met deze varianten sparen werkgevers geld uit en bieden zij een oplossing voor het toenemende aantal werknemers dat een lange uitzending afwijst omdat hun partner een eigen carrière heeft.
 • Cijferrapport Allochtone ouderen (werkdocument 105, Scoiaal en Cultureel Planbureau, 23 maart 2004).
 • Martin van der Laan: Seksuele identiteit / Het geslacht in dubio (Trouw, 24 maart 2004). Man óf vrouw, niets lijkt meer bepalend in ons bestaan. In de geslachtskeuze zou moeder natuur dus duidelijk moeten zijn. Maar die is het niet altijd. Waarom niet: zaaien de genen onrust, spelen de hormonen op, of stuurde de opvoeder misschien averechts? Over het contimuum van geslachtsidentiteiten.
 • GroenLinks wil verbod op gedwongen huwelijken (Reformatorisch Dagblad, 24 maart 2004). GroenLinks (GL) wil gedwongen huwelijken verbieden. Zo’n verbod zou dan niet alleen voor moslims maar voor iedereen in Nederland moeten gelden.  Volgens GL-fractievoorzitter Halsema geldt zo’n verbod al in omliggende landen en in Turkije en Marokko
 • Integratie moet van beide kanten komen (Nederlads Dagblad, 24 maart 2004). GroenLinks in de notitie over integratie: De positie van vrouwen en meisjes staat wat deze partij betreft voorop. Vreemdelingen zijn voor een belangrijk deel zelf verantwoordelijk voor hun integratie, maar moet daarbij wel met bv. geld worden geholpen.  De partij laakt in haar notitie 'Het hoofd koel, het hart warm' dan ook het bezuinigingsbeleid van het kabinet.
 • Groen Links: speciale aandacht voor de vrouw (Trouw, 23 maart 2004, tijdelijke link). In het integratiebeleid moet speciale aandacht voor vrouwen en meisjes zijn, aldus GroenLinks in zijn notitie over integratie. Bij inburgeringscursussen zouden vrouwen voorrang moeten krijgen, omdat zij doorgaans meer achterstand moeten inlopen. Bovendien vervullen zij, als moeders, een cruciale rol in de opvoeding.
 • GroenLinks presenteert integratieplan (GroenLinks.nl, 23 maart 2004). Femke Halsema en Naïma Azough hebben vandaag een nota van GroenLinks gepresenteerd over integratie. De nota geeft antwoord op een breed scala aan uitdagingen rond de multiculturele samenleving.
 • Dubbele breuk met traditie: remonstrantse leidt uitvaart (Trouw, 24 maart 2004, tijdelijke link). De remonstrantse emeritus-predikante Welmet Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh (60) uit Rotterdam gaat voor in de uitvaartdienst van prinses Juliana. De keuze is in twee opzichten opmerkelijk: de liturg is een vrouw en ze behoort niet (meer) tot de hervormde kerk. Een dubbele breuk in een traditie van eeuwen.
 • Vrouw gaat voor in uitvaart Juliana (AD, 24 maart 2004). De keuze voor een vrouwelijke dominee - de  predikante Welmet Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh - was een uitdrukkelijke wens van de overleden prinses. Het is voor het eerst dat de uitvaart van een lid van het Koninklijk Huis wordt geleid door een vrouwelijke predikant.dinsdag 23 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Politievrouw nieuwe wethouder Leefbaar. Van den Anker krijgt portefeuilles ''veilig'' en ''gezondheid'' (Rotterdams Dagblad, 23 maart 2004, tijdelijke link). Marianne van den Anker (33) wordt de nieuwe wethouder voor Leefbaar Rotterdam. Zij krijgt dezelfde taken, veiligheid en volksgezondheid, als haar voorgangster Rabella de Faria. Die werd een paar maanden geleden vanwege slecht functioneren aan de kant gezet.
 • Wilma van Meteren: Vrouwen zien winst niet als hoogste doel (Trouw, 23 maart 2004). Eindelijk rukken ze op, vrouwen met een eigen bedrijf. Nederland hoopt nu het niveau van Pakistan te ontstijgen. Joke Verhage runt sinds 2001 'Satellite', een keten waarbij inmiddels twintig onderneemsters met hun kinder opvangbedrijf zijn aangesloten. Ze moet wel een boterham verdienen, maar veel meer tellen de kwaliteit en de duurzaamheid van haar bedrijf en het welzijn van de aangesloten ondernemers.
 • Politici: vervolg hoerenlopers (Trouw, 23 maart 2004). Het CDA en de PvdA willen bekijken of het wetboek van strafrecht kan worden aangescherpt als maatregel tegen hoerenlopers die misbruik maken van verslaafde of illegale prostituees. CDA en PvdA willen ook meer strafrechtelijke bescherming bieden aan prostituees die zo zwaar verslaafd zijn dat in redelijkheid nauwelijks valt vol te houden dat ze uit vrije wil seksuele diensten aanbieden.
 • Helft Nederlanders werkt 's avonds en zaterdags (FEM Business, 23 maart 2004). Meer dan de helft van de werkzame beroepsbevolking werkt op onregelmatige tijden. Werken in de avonduren en op zaterdag kwam het meeste voor. Jongeren moeten, meer dan mensen in andere leeftijdsgroepen, in het weekeinde en 's avonds opdraven. Zie ook:
 • Mannen eenzamer dan vrouwen (persbericht Fontys dd. 22 maart 2004, tijdelijke link). Onderzoek door Fontys Hogeschool Sociaal Werk i.s.m.de dienst Bestuursinformatie en onderzoek (BIO) van de gemeente Eindhoven: Eenzaamheid is nauwelijks gebonden aan leeftijd, wel aan sekse; mannen voelen zich eenzamer dan vrouwen.
 • De Rode Draad tegen criminalisering klanten van prostituees (persbericht De Rode Draad, 22 maart 2004). De Rode Draad keurt het voorstel van 2de kamerleden de Pater (CDA) en Wolfsen (PvdA)af om klanten van verslaafde en illegale prostituees strafbaar te stellen.Het plan is onuitvoerbaar en werkt stigmatiserend.

hspace=0 Kitty Roozemond verlaat FNV (persbericht FNV dd. 22 maart 2004).  Per 15 juni wordt zij directeur en plaatsvervangend algemeen directeur van het Interprovinciaal Overleg (IPO), de koepelorganisatie van de 12 provincies.

 • Kamer: uitbuiting prostituees moet strafbaar (Volkskrant, 23 maart 2004). Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het bewust misbruik maken van ernstig verslaafde prostituees strafbaar wordt gesteld. CDA en PvdA pleiten hiervoor na verhalen dat klanten van verslaafde prostituees soms enkele euro's voor seks betalen. Het CDA wil nog verder gaan: ook betaalde seks met illegale prostituees en vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel moet strafbaar worden gesteld.
 • Veertig-plusser stapt graag in huwelijksbootje (Volkskrant, 23 maart 2004).  Er wordt minder getrouwd en vaker 'gehokt'. Jan Latten (CBS): 'Stellen geven er de voorkeur aan om liefde en ouderschap zelf te regelen. Dat maakt het meer privé en je kunt de voorwaarden zelf bepalen.' Het aantal buitenechtelijke kinderen is spectaculair toegenomen: bij 40% van de eerstgeborenen zijn de ouders niet gehuwd.

Actueel > Tijdschriftenrek:

maandag 22 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen in leidinggevende functies drinken meer (Gezondheid.be, 22 maart 2004). Leidinggevende vrouwen hebben vaker een drankprobleem dan andere vrouwen en ook meer dan hun mannelijke collega's. Van de mannen had tussen de 10 en 12% een alcoholprobleem, onafhankelijk van de hoogte van hun posities. Bij vrouwen die lage posities bekleden, is de kans op een drankprobleem kleiner dan bij mannen. Bij vrouwen met topposities echter was de kans op een drankprobleem 14% groter dan bij mannen.
 • Interactief beleidstraject, Brief dd. 19 maart 2004 van minister de Geus (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van het projectverslag mannenwordenerbetervan.nl/vrouwenwordenerbetervan.nl. De debatsite is bezocht door 55.709 mensen. Samen hebben zij 1.592 discussiebijdragen geplaatst. De bijeenkomsten zijn in totaal door 255 mensen bezocht.
 • Bijna een kwart voelt zich onveilig (CBS-webmagazine, 22 maar 2004). Tot 2003 steeg het aandeel van mensen van 12 jaar en ouder dat zich wel eens onveilig voelt tot bijna 25%. In 2003 voelden 3 van de 10 vrouwen zich in het algemeen wel eens onveilig, tegen 2 van de 10 mannen. 30% van de vrouwen was wel eens bang alleen thuis te zijn, tegen 4% van de mannen. Ruim 40% van de vrouwen kende onveilige plekken in de buurt, tegen 16% van de mannen.
 • Samenlevingscontract vooral bij ouderen populair (Utrechts Nieuwsblad, 22 maart 2004). Ruim de helft van het aantal samenwonende stellen heeft een samenlevingscontract, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral veel ouderen stellen zo'n contract op.
 • Helft samenwoners heeft samenlevingscontract (CBS-Webmagazine, 22 maart 2004). Ruim de helft van de 700.000 samenwonende paren heeft een samenlevingscontract. Eenderde van de personen van 25 t/m 29 jaar wonen ongehuwd samen. Bij ongehuwd samenwonende paren waarvan de vrouw ouder is dan 50 jaar, is een samenlevingscontract populair: 7 van de 10 paren hebben hiervoor gekozen.
 • Petra Noordhuis: Bouwvrouwen moeten hun mannetje staan (Nederlands Dagblad, 22 maart 2004). Tijdens de ontmoetingsdag afgelopen zaterdag in Amersfoort wisselden bouwvrouwen ervaringen uit. Een vrouw op de bouwplaats is een zeldzame verschijning. Het aantal vrouwen blijft er steken op 2 op de 1000 mannen. In kaderfuncties neemt hun aantal snel toe. Van alle studenten bouwkunde aan de universiteit is bijna eenderde vrouw. ,,De meiden hebben heel bewust voor de bouw gekozen. Het is net als een man die voor de verzorging kiest, maar dan andersom.''
 • PvdA: straf klant drugsprostituee (Het Parool, 22 maart 2004). De Kamerfractie van de PvdA steunt een CDA-voorstel om klanten van zwaar aan de drugs verslaafde prostituees strafbaar te stellen. Gedacht wordt met name aan prostituees die werkzaam zijn op plaatsen als de Keileweg in Rotterdam en de voormalige Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg. De PvdA ontkent elk verband met de affaire-Oudkerk.
 • CDA: Straf voor bezoek verslaafde prostituee (Reformatorisch Dagblad, 22 maart 2004). Het CDA wil forse boetes opleggen aan klanten van prostituees die drugsverslaafd zijn of slachtoffer van mensenhandel. Nu is alleen het bezoeken van minderjarige prostituees strafbaar. Het voorstel kan dankzij steun van de PvdA op een meerderheid rekenen. 
 • Deel CDJA wil striktere regels voor abortus (Reformatorisch Dagblad, 22 maart 2004). Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, is intern verdeeld over de toekomst van de Abortuswet. Een deel van de aanhang bepleit striktere regels. De algemene ledenvergadering beslist eind mei. 
 • George Marlet : Meisjes van elf: te dun is niet mooi (Trouw, 22 maart 2004). Jeugdpsychiater Annemarie van Elburg waarschuwde zaterdag in Trouw dat de eetstoornis anorexia nervosa op steeds jongere leeftijd voorkomt. Hoe zijn meisjes van elf, twaalf jaar met hun lichaam bezig? ,,Op tv zie je nooit een mollige presentator. Dat is maar goed ook, want zij zijn een voorbeeld en als er op tv alleen maar dikke mensen waren, wilde je zelf ook dik worden'', redeneert Myrthe logisch.
 • Seksuele intimidatie onderbelicht (Nederlands Dagblad, 22 maart 2004). De klachten over seksuele intimidatie nemen toe, hoewel die sinds 1 januari 2004 bij wet is verboden. De Rutgers-Nissogroep komt daarom met een reeks cursussen om seksuele intimidatie op het werk aan de orde te stellen en aan te pakken. In veel bedrijven en instellingen heerst nog steeds een machocultuur. ,,Dan blijft het serieus bespreken van seksuele intimidatie een probleem'', aldus Verbaan.
 • Meer klachten seksuele intimidatie op bedrijf (AD, 22 maart 2004). Veel bedrijven en instellingen hebben een slecht of geen beleid om seksuele intimidatie te voorkomen, zo zegt de Rutgers Nisso Groep (RNG), het landelijk kenniscentrum seksualiteit. Een op de 10 werknemers heeft op het werk last (gehad) van seksuele intimidatie, blijkt uit de evaluatie van de arbowetgeving in 2000.

Actueel > agenda:

 • zaterdag 3 april : Manifestatie tegen SGP-Jongerendag. Anti sgp organiseert een manifestatie tegen de SGP die weigert vrouwen toe te laten als volwaardig lid. Tijd: 9.15 uur (voorverzamelen 9.00 uur). Vertrek bij de iutgang van de Jaarbeurs in Utrecht.
 • woensdag 28 april: Uitreiking van De Triomf (ZMV-prijs) door minister Verdonk. Deze prijs wordt gegeven aan een persoon, initiatief of organisatie voor hun bijdrage aan empowerment, het omzetten van de kracht en kwaliteiten van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in invloed, zeggenschap en macht. Tijd en plaats: 15.00 tot 18.00 uur in Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, Plein 24 in Den Haag. Aanmelden voor 14 april.

Servicepagina > Vacatures:
zondag 21 maart 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Klappen voor arts wegens uitsteken van hand (Algemeen Dagblad, 20 maart 2004). Een huisarts heeft gisteren in Breda klappen gekregen omdat hij een Marokkaanse vrouw een hand wilde geven. Het pak slaag werd uitgedeeld door de 28-jarige echtgenoot van de vrouw.
 • CDA: borg van drie mille voor importbruiden (De Telegraaf, 19 maart 2004). Allochtonen die hun bruid uit het land van herkomst halen, moeten een borg gaan betalen. Als de vrouw in kwestie aan de inburgeringseisen, zoals het beheersen van de Nederlandse taal, heeft voldaan krijgt het stel het geld terug. Dat plan heeft fractievoorzitter Verhagen van het CDA in de Tweede Kamer ontvouwd in het tv-programma Nova (hspace=0  vrijdagavond 19 maart 2004).

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Onze andere sites > emancipatie-lokaal.pagina.nl:

Focus > Onze vrouw in New York 2003:

 • Margit van der Steen, de NVR-vertegenwoordiger in de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 2004, schreef een uitvoerig eindverslag.zaterdag 20 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kees Haak: Mannen domineren in krantenfoto's (Rotterdams Dagblad, 20 maart 2004, tijdelijke link, later terug te vinden via RD-archief). De krant is al lang geen meneer meer. Zeggen ze. Of het waar is? In de praktijk blijkt de krant in ieder geval in beeldend opzicht nog steeds een hele meneer te zijn. Daar zijn ze bij de San Francisco Chronicle ook achter gekomen. De Amerikaanse krant heeft alle foto's (bijna tweeduizend) bekeken die in de maand december zijn geplaatst, en de gezichten van die foto's gecatalogiseerd. In het verschijningsgebied is de helft van de bevolking vrouwelijk. Maar op de lokale pagina's was 68 procent man, op de voorpagina 72, op economie 76 en op sport negentig procent. De conclusie van The Chronicle: er is nog een hoop werk aan de winkel.
 • Gekrakeel om ''damesmond'' (Rotterdams Dagblad, 20 maart 2004). De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic heeft een plan geschrapt om op de Newyorkse luchthaven John F. Kennedy twee urinoirs in de vorm van een vrouwenmond op te hangen. De plasbakken, gemaakt door het Utrechtse bedrijf Bathroom Mania, hebben in de VS een storm van protest veroorzaakt.
 • Kind kiest na scheiding zelf de achternaam (Rotterdams Dagblad, 20 maart 2004). Het veranderen van de familienaam van kinderen na een echtscheiding wordt vanaf 1 april makkelijker. Als een kind ouder is dan twaalf jaar heeft het een doorslaggevende stem als de ouders er niet uitkomen. Het ministerie van Justitie wil zo de positie van kinderen versterken.
 • Deedee Derksen: Loverboys opgepakt in Rotterdam (De Volkskrant, 20 maart 2004). In Rotterdam zijn afgelopen dinsdag vier jongeren gearresteerd die ervan worden verdacht als 'loverboys' te opereren. Vrijdag is het viertal voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hen voor tien dagen in bewaring heeft gesteld.
 • Begin al op basisschool met preventie anorexia (Trouw, 20 maart 2004). De leeftijd waarop meisjes anorexia nervosa krijgen wordt steeds lager. Ongeveer 8 van de 1000 pubermeisjes hebben een eetstoornis. Soms boulimia, meestal anorexia nervosa, die door ouders gevreesde ziekte waarbij hun kind zich uithongert maar nog altijd meent dat het te dik is. ,,Er zijn nog geen landelijke cijfers, maar wij zien hier in het UMC dat de gemiddelde leeftijd daalt van de meisjes die naar ons doorverwezen worden'', zegt Van Elburg, jeugdpsychiater.

De moord op Gül

 • Ruim 1000 deelnemers aan stille tocht Zaandam (Trouw, tijdelijke link, 19 maart 2004). Duizend tot twaalfhonderd mensen zijn vrijdagavond op de Dam in Zaandam samengekomen, ter nagedachtenis aan de 32-jarige Turkse vrouw die een week geleden in Koog aan de Zaan door haar ex-echtgenoot werd doodgeschoten. Ook een aantal leden van de Tweede Kamer, onder wie Nebahat Albayrak van de PvdA en Nihad Eski van het CDA, waren naar Zaandam gekomen.
 • hspace=0 Het NOS-Journaal besteedde vrijdag 19 maart 2004 veel aandacht aan de stille tocht. Kijk via deze pagina naar de journaals van vrijdag 18.00 uur (vanaf minuut 14:25, met o.a. een interview met Saadet Megan en Cock Kerling, bestuursleden van de Stichting Kezban die huiselijk geweld in allochtone kring bestrijdt) en van vrijdag 23.30 (vanaf begin uitzending, met een verslag van de stille tocht). NB: de uitzendingen van het NOS-Journaal staan maximaal 7 dagen online.
 • Zie voor andere berichten onze aparte pagina.

 • Ruim 1000 deelnemers aan stille tocht Zaandam (Trouw, tijdelijke link, 19 maart 2004). Duizend tot twaalfhonderd mensen zijn vrijdagavond op de Dam in Zaandam samengekomen, ter nagedachtenis aan de 32-jarige Turkse vrouw die een week geleden in Koog aan de Zaan door haar ex-echtgenoot werd doodgeschoten. Ook een aantal leden van de Tweede Kamer, onder wie Nebahat Albayrak van de PvdA en Nihad Eski van het CDA, waren naar Zaandam gekomen.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:
vrijdag 19 maart 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Eerwraak (NCR-Handelsblad, 19 maart 2004, hoofdartikel). Het vragen om een speciale wetsbepaling voor eerwraak, zoals de VVD deed, is in dit verband wonderlijk. Historisch gezien leidt crime passionnel juist tot strafvermindering, in Turkije maar ook in Italië. Belangrijker dan sleutelen aan de strafwet is het om, zoals minister Donner zegt, een ,,actief beleid'' tegen eerwraak binnen de allochtone gemeenschappen te voeren.
 • Achternaam kind makkelijker te wijzigen (persbericht ministerie van Justitie, 19 maart 2004). Met ingang van 1 april 2004 hebben kinderen vanaf 12 jaar de beslissende stem als zij de achternaam van de andere ouder willen aannemen. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben nog wel toestemming van beide ouders nodig.
 • Strengere regels voor verplichte deelname aan beroepspensioenen (Ministerie van SZW, 19 maart 2004). Er komen striktere regels voor de verplichte deelname van vrije beroepsbeoefenaars aan een beroepspensioenregeling. Dit blijkt uit het Wetsvoorstel verplichte beroepspensioenregeling dat staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de Tweede Kamer heeft ingediend. [...] Verder wordt in de nieuwe wet geregeld dat voor beroepspensioenregelingen een zogeheten doorsneepremie moet worden gehanteerd. Dit betekent dat alle deelnemers, ongeacht leeftijd, geslacht of gezondheid hetzelfde percentage aan premie betalen.
 • Shauna Curphey: Amnesty Pushing Nations to End Gender Violence (Womens E-News, March 19, 2004). Amnesty International is beginning an international campaign to portray domestic violence as a violation of human rights.
 • Gezondheidsraad: Geen landelijke screening op chlamydia (Zorgkrant, 19 maart 2004). Het aantal besmettingen met chlamydia in ons land neemt nog steeds toe. Toch is niet genoeg bekend over de verspreiding en de kans op complicaties om nu over te gaan op landelijk screenen van alle mannen en vrouwen in een bepaalde leeftijdsgroep. Totdat nieuw onderzoek uitsluitsel geeft moeten infecties op andere manieren opgespoord of voorkomen worden, bijvoorbeeld door op chlamydia te testen in abortusklinieken, soa-poliklinieken en poli’s voor vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast moet er aandacht blijven voor veilig vrijen. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat vandaag is aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 • Rotterdam | ''Het ongemak over de hoofddoek is voelbaar''. Tweede hoofddoekjesdebat spitst zich toe op de angst voor islam (Rotterdams Dagbblad, 19 maart 2004, tijdelijke link). In het tweede politieke debat over het hoofddoekjesverbod stond gisteren de angst voor de islam centraal. Verschillende fracties - van VVD tot PvdA - stelden vast dat er een direct verband is tussen de oplaaiende discussie over de hoofdbedekking en de vrees voor ''de nieuwe godsdienst''.
 • Geen steun voor leefbaren in hoofddoekjesdebat (Reformatorisch Dagblad, 19 maart 2004). Leefbaar Rotterdam heeft donderdag van geen enkele fractie in de gemeenteraad steun gekregen voor het voorstel een gedragsregel in te stellen die de neutrale uitstraling van de overheid en het openbaar onderwijs moet bevorderen.
 • 'Slimme meid wordt zwanger op tijd' (AD, 19 maart 2004). Steeds meer ouderen en steeds minder kinderen: het is nadelig voor de economie. Want hoe meer mensen werken, hoe beter het is. Economen vrezen de vergrijzingsgolf. Gynaecoloog Egbert ter Velde adviseert: ,,Een slimme meid wordt zwanger op tijd. Bovendien moeten ze het recht hebben om pensioengeld tijdens het verlof te sparen.''
 • A Turning point: Slotconclusies van de conferentie Cairo and Beyond: Reproductive Rights and Culture (7-9 maart 2004). Brief dd. 18 maart 2004 van de minister van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer.
 • Werkloosheid boven 6% (CBS, 18 maart 2004). Het werkloosheidspercentage onder mannen is gestegen tot 5,6%, onder vrouwen tot 7%.
 • Koen Breedveld, André van de Broek: De veeleisende samenleving. De sociaal-culturele context van psychische vermoeidheid. SCP-werkdocument 104, 18 maart 2004. De discussie over 'psychische vermoeidheid' wordt in de context geplaatst van de opkomst van een veeleisende samenleving. Steeds meer mensen combineren betaald werk met zorgtaken thuis. Voor steeds meer vrijetijdsactiviteiten is steeds minder vrije tijd beschikbaar. Omdat de veeleisende samenleving de onbedoelde optelsom is van een persoonlijk en een maatschappelijk wensenlijstje (ontplooiing, consumptie, emancipatie), dienen zich geen eenvoudige remedies aan.
 • Advies Stichting van de Arbeid inzake CAO-instrument bij o.m. instroom vrouwen in de WAO. Brief dd. 16 maart 2004 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer. De minister onderschrijft de aanbeveling dat een effectief beleid ter beperking van de instroom van vrouwen toegespitst moet zijn op de specifieke situatie in een sector of bedrijf. Er is geen aanleiding om aanbevelingen te doen in het algemeen CAO-beleid.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Gesignaleerd:

Op onze site gelijkebehandelng.nl > Europese Unie > Regelgeving in voorbereiding:[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]