woensdag 8 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  JANUARI 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2004

dinsdag 13 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Bart Jungmann: Ze kleineerde hem, sloeg en gooide met van alles (De Volkskrant, 13 januari 2004). De mishandelde man staat in de aandacht. In Rotterdam hebben particulieren een eerste blijf-van-mijn-lijf-huis voor mannen opgericht. ''Mannen zijn ook mensen.''
 • Moeder en dochter beiden professor (Algemeen Dagblad, 13 januari 2004). Het zal even wennen zijn voor de vader van Janka Stoker uit Groningen. Eerst een professor als vrouw en nu ook al een als dochter.
 • Extra salaris voor Indiase agent met snor (De Telegraaf, 13 januari 2004). Politieagenten in Noord-India krijgen per maand 30 roepies (50 cent) extra salaris als zij een snor laten staan. Door de knevel stralen de agenten meer gezag uit, verklaarde de verantwoordelijke commissaris van de politie.
 • Pieter van der Ven: Condooms | Danneels wil minder kramp rondom seksuele moraal (Trouw, 13 januari 2004). Voor kardinaal Godfried Danneels (70, primaat van België, bisschop van Mechelen) is het ''nee'' van zijn kerk tegen condoomgebruik minder absoluut dan wel eens wordt aangenomen. Iemand die seropositief is en die toch per se seks wil hebben, kan dat beter mét dan zonder condoom doen, omdat hij 'zonder' ook nog eens zou kunnen zondigen tegen het ''vijfde'' (volgens de niet-katholieke telling: het zesde) gebod: Gij zult niet doden.
 • [link gerepareerd] hspace=0 Eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen (Nova, 12 januari 2004). Mannen zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan wordt gedacht. Maar de politie weet niet goed hoe ze dergelijke zaken moet behandelen en opvang was er tot voor kort niet. In Rotterdam is nu het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen geopend. In de studio commentaar van advocaat Peter Prinsen, gespecialiseerd in het familierecht.
 • Nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling.  Gezonde zaadcellen uit bijbal worden direct in eicel geïnjecteerd (Trouw, 13 januari 2004). Spermacellen die uit de bijbal van de man worden gehaald, zijn geschikt voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit blijkt uit het proefschrift van medisch biologe L. Ramos, waarop zij morgen promoveert aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
 • Opmars van zaadbalkanker (Nu.nl, 13 januari 2004). Het aantal mannen met zaadbalkanker is in de periode 1990-2000 met 40 procent gestegen. Ondanks de stijging is zaadbalkanker nog steeds een relatief zeldzame aandoening. Ze vormde slechts 0,7 procent van de 69.000 nieuwe kankergevallen die zich in 2000 voordeden.
 • Bisschop: condoom mag soms (NRC-Handelsblad, 12 januari 2004).  Kardinaal Danneels, aartsbisschop van Mechelen en Brussel, sluit het gebruik van condooms in bepaalde gevallen niet uit. Als een seropositieve man met zijn vrouw wil vrijen, dan moet hij een condoom gebruiken, aldus Danneels. Anders zou die man zondigen tegen het vijfde gebod: Gij zult niet doden.
 • Helft asielmigranten heeft binnen vijf jaar werk (CBS Webmagazine, 12 januari 2004). Van de mannen heeft 55% binnen vijf jaar werk, van de vrouwelijke asielmigranten slechts 33%.
 • Drie miljoen mensen willen of kunnen niet werken (CBS Webmagazine, 12 januari 2004). De arbeidsdeelname van 15-24 jarigen is het laagst: slechts vier op de tien jongeren werkt. Van de 25-44-jarigen zei slechts 13% helemaal niet te willen werken, het merendeel vanwege zorg voor een gezin of huishouden. Dit zijn bijna uitsluitend vrouwen.

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • Den Haag | Importante organiseert 8 maart Internationale Vrouwendag. Gedurende de week van 1 t/m 8 maart wordt er op tal van plekken in Den Haag aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag. Thema dit jaar is: ''Solidair of Solitair''. Zo'n 43 Haagse instellingen werken dit jaar mee. Naast de vele culturele, creatieve en maatschappelijk inhoudelijke workshops wordt er buurtsoap door vrouwen gemaakt onder begeleiding van dramaturge Jackie Andrews.

Varia > Gesignaleerd:

Emancipatie algemeen > Prijzen en lezingen:

Aktueel > Agenda:

Aktueel > Tijdschriftenrek:
maandag 12 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Pascale Thewissen: Ook pleidooi in België voor verbod hoofddoek (Rotterdams Dagblad, 12 januari 2004, tijdelijke link). In navolging van de Fransen willen nu ook de Belgische liberalen een verbod op hoofddoekjes op scholen en bij de overheid. Premier Verhofstadt, minister Patrick Dewael van Binnenlandse Zaken en de Franstalige vice-premier Louis Michel pleitten voor zo'n verbod.
 • ''Niet iedereen houdt er eigen normen en waarden op na'' (Rotterdams Dagblad, 12 januari 2004). Autochtone Nederlanders zijn het 'verrassend' eens over de normen en waarden in ons land, heeft de socioloog G. van den Brink van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) geconstateerd. Als het gaat om zaken als gelijke behandeling van man en vrouw heeft 96 procent van deze groep gelijkluidende opvattingen. Allochtonen wijken zeer af met hun opvattingen en de moslims onder hen doen dat nog meer.
 • Eveline Brandt: Abortuscijfer daaalt voor het eerst in tien jaar (Trouw, 9 januari 2004, tijdelijke link). Het aantal abortussen in de regio West- en Zuid-Nederland is in 2003 met 2 procent afgenomen. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat het abortuscijfer daalt. 
 • Suzanne Loozen en Liesbeth Steenhof: Ruim 125 duizend personen met een lat-relatie (CBS Webmagazine, 12 januari 2004).  Veel mensen met een relatie gaan niet meteen samenwonen met hun partner. Na verloop van tijd willen de meesten dat toch wel. Slechts een minderheid, ongeveer 125 duizend personen van 30 tot en met 59 jaar, kiest voor een lat-relatie. De meerderheid van deze laatste groep is boven de 40 jaar en heeft al minstens één keer samengewoond.
 • Wil Thijssen: Er wordt uitbundig gehuwd, ook al gaat het slecht (De Volkskrant, 12 januari 2004). Het tegenvallend economisch klimaat heeft een gunstig effect op bruiloften. Mensen trouwen sneller en geven bovendien meer geld uit aan hun trouwdag. Uitzondering hierop is het aantal huwelijken tussen mensen van gelijke sekse: dat aantal neemt fors af.
 • Joris van Poppel: Ook in België verzet tegen hoofddoek (Algemeen Dagblad, 12 januari 2004).  Na Frankrijk gaan ook in België stemmen op om het dragen van hoofddoekjes, keppeltjes en andere opvallende religieuze symbolen aan te pakken.
 • Belgische kardinaal bepleit condoomgebruik tegen aids (De Telegraaf, 11 januari 2004). De Belgische kardinaal Godfried Danneels sluit het gebruik van condooms in bepaalde gevallen niet uit. Danneels wordt genoemd als mogelijke kandidaat voor het pausschap. Als bescherming tegen de ziekte aids is condoomgebruik geoorloofd, zei hij zondagavond in het televisieprogramma Kruispunt. 

Varia > Personalia:

hspace=0

Per 1 oktober 2003 is mr. Rikki Holtmaat benoemd tot (persoonlijk) hoogleraar European Non-Discrimination Law aan de Universiteit Leiden. Holtmaat gaat een dag per week werken bij het Departement Publiekrecht, afdeling Europees en Economisch Recht, met als leeropdracht ''De bestudering van de rechtsgrondslagen en de ontwikkeling van het EU-recht op alle in dit recht erkende non-discriminatiegronden, mede in het licht van ontwikkelingen die zich in andere (inter)nationale rechtsstelsels voordoen''. Daarnaast blijft zij werkzaam als freelance onderzoeker en adviseur op het gebied van gelijkheid en recht.

Zie ook: Mr. R.H. Holtmaat - onderzoek en advies

 
zondag 11 januari 2004 

Nieuwsbrieven:

Focus > Internationale Vrouwendag, 8 maart 2004:

 • Dit jaar voor de vijfde maal publiceert emancipatie.nl een overzicht van activiteiten op en rond Internationale Vrouwendag. Activiteiten in voorbereiding ? Wij maken er graag melding van. Mail ons.
 • Midden-Drenthe | maandag 8 maart 2004 (20.00 uur, zaal open 19.30): Wat zul Anna zegt hebb'n. Een Drentstalig toneelstuk van de vrouwen toneelgroep Erica, waarin heel toepasselijk de vrouwenemancipatie een grote rol speelt. Georganiseerd door de de NBvP Vrouwen van Nu (afd. Holthe) voor alle vrouwen in de gemeente Midden-Drenthe. Locatie: Hoalerhoes in Hooghalen. Informatie : Diny Gerding.


hspace=0

Sapatas is een 20-vrouws-sambaband, die graag optreedt op en rond Vrouwendag !
zaterdag 10 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Fokke Obbema: Verbod hoofddoek verdeelt moslims (De Volkskrant, 8 januari 2004). De top van de Franse moslimwereld is ernstig verdeeld over het al dan niet demonstreren tegen de 'antihoofddoekjes'-wet die de Franse regering in voorbereiding heeft. Voorzitter Dalil Boubakeur van de moslimraad noemt demonstreren erg gevaarlijk.
 • Bart Dirks: Premier België wil verbod op hoofddoek in overheidsdienst (De Volkskrant, 10 januari 2004). Het dragen van een hoofddoek in overheidsdienst is onaanvaardbaar, zei de Belgische premier Verhofstadt vrijdag. Hij reageerde op een discussie in Wallonië over het al dan niet verbieden van religieuze uitingen.
 • ''Mensenhandelaar kan zijn gang gaan'' (Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2004).  Het gros van de mensenhandelaren in Nederland kan ongestoord zijn gang gaan. Daardoor worden honderden jonge vrouwen in de seksindustrie uitgebuit, zegt mevrouw mr. A. G. Korvinus, nationaal rapporteur mensenhandel.
 • ''Direct actie bij eerwraak'' (Trouw, 10 januari 2004, tijdelijke link). De politie moet binnen de kortste keren op de stoep staan bij mannen die eerwraak dreigen te plegen. En justitieminister Donner zou in een Turkse krant of op de Turkse televisie wel eens een krachtig signaal tegen eerwraak mogen afgeven.

Nieuwsarchief:

 • hspace=0  Dagboek van een Marokkaanse maagd (IKON TV, Donderdag documentaire, 23 oktober 2003). Vlak voordat ze uitgehuwelijkt wordt, doorbreekt een jonge Marokkaanse vrouw alle taboes en onderneemt ze een bijzondere zoektocht naar antwoorden op levensvragen over seks, kuisheid en de islam.
 • hspace=0  Tegen mijn wil (IKON TV, Donderdag documentaire, 30 oktober 2003). De 28-jarige Pakistaanse Kubra wordt door haar man mishandeld en ze zoekt haar toevlucht in het vrouwenopvangcentrum Dastak. Ze laat zich echter door haar smekende familie overhalen om terug naar huis te gaan. Een beslissing die haar fataal wordt. Nauwelijks drie weken na haar terugkeer wordt ze vermoord om de eer van de familie te herstellen.

Aktueel > Agenda:

 • donderdag 19 februari 2004: lunchlezing Cees Flinterman (Universiteit Utrecht). Prof. mr. Cees Flinterman, hoogleraar rechten van de mens, is namens Nederland lid van de UN-Commission on the Elimination of Discrimination of Women (CEDAW).

emancipatie.pagina.nl:

 • Stichting Nagwa biedt medische en juridische hulp aan vrouwen in India die omwille van een bruidsschat door moedwillige verbranding door echtgenoot of schoonouders voor het leven verminkt zijn. Uiteindelijke doel: bewustwording en op termijn misschien zelfs uitbanning van het bruidsschatsysteem in India. Werkwijze: informeren en voorlichten dmv educatief straattheater, organiseren van groepsdiscussies, waarbij vrouwen en kinderen kunnen leren zich uit te spreken en voor hun rechten op te komen. Uiteindelijk willen we een blijf-van-mijn-lijf huis oprichten, dat zoveel mogelijk door de vrouwen zelf geleid wordt.

Dossiers > Dossiers van derden > Nederlands Dagblad:
vrijdag 9 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • hspace=0  Marokkaanse meisjes zetten de trend (2Vandaag.nl, 8 januari 2004). Vooral in de grote steden bepalen migranten steeds meer het straat- en modebeeld. Om zich te onderscheiden zijn moslimjongeren volop bezig met mode en daarbij is status een belangrijk element. Winkeliers spelen in op deze trend.
 • Hans Schmeets en Miriam van Baal: Nederlander tevreden met eigen leven (CBS Webmagazine, 5 januari 2004).  Hoe tevreden is de Nederlandse burger? Twee belangrijke aspecten van deze vraag zijn de waardering voor de samenleving en die voor het eigen leven. In 2002 gaf 84 procent minstens een zes als rapportcijfer voor de tevredenheid met de samenleving. En 88 procent was tevreden tot buitengewoon tevreden met zijn of haar persoonlijke leven. [...] Jong en oud, man en vrouw verschilden in deze waardering nauwelijks. Ook de samenstelling van het huishouden is niet belangrijk voor het oordeel over de samenleving: stellen met kinderen onderscheiden zich nagenoeg niet van alleenstaanden en eenoudergezinnen.
 • Ellen de Visser: Na tien jaar weer daling abortussen (De Volkskrant, 9 januari 2004). Het aantal abortussen in Nederland is voor het eerst in tien jaar gedaald. Bij de vijf abortusklinieken die zijn verenigd in de nieuwe koepel GWN, werden vorig jaar 9776 zwangerschappen afgebroken, een daling met ruim 4 procent ten opzichte van 2002. De andere negen klinieken beschikken nog niet over cijfers, maar de indruk bestaat dat ook daar sprake is van een afname van het aantal ingrepen.
 • Ronald van Geenen: Opgebrand: januari topmaand burnout (Algemeen Dagblad, 2 januari 2004). Het aantal mensen dat zich ziekmeldt vanwege een burnout, stijgt in de eerste maand van het jaar spectaculair. En: [...] Vrouwen die opbranden, doen dat - gemiddeld genomen - op hun 39ste. Mannen gemiddeld vier jaar later. Dat vrouwen het kwetsbaarst zijn, komt volgens Schaper onder meer omdat vrouwen vaker last hebben van faalangst, maar ook omdat zij vaker zorgtaken en werk combineren en door verschillen in de hormoonhuishouding. Na het 50ste levensjaar is het risico voor mannen en vrouwen gelijk.
 • Frank van Wijck: Alternatieve anticonceptie. Natuurlijke geboorteregeling onbetrouwbaarder dan de pil (Algemeen Dagblad, 9 januari 2004). Nu de pil niet meer wordt vergoed, vrezen seksuologen dat het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen zal toenemen. 'Natuurlijke geboorteregeling' is een mager alternatief voor de pil, vindt seksuoloog Rik van Lunsen. De Nederlandse vrouw lijkt er ook niet goed op voorbereid.
 • Vrouwen beschouwen familie als belangrijkste tijdsbesteding (MKB-net Nieuws, 9 januari 2004). Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen vindt de familie de meest belangrijke tijdsbesteding. Zo`n 6% besteedt haar tijd het liefst op kantoor. Wanneer het gaat om financiele positie en carriere zijn Nederlandse vrouwen onzeker.

Nieuwsarchief:

Aktueel > Agenda:

 • zaterdag 10 januari 2004 (11.00-11.50) : Dolle Zina (IKON, De Donderdag Documantaire, herhaling van donderdag 8 januari 2004). ''En toen opeens waren we in Tilburg''. Vijf vrouwen van islamitische oorsprong vertellen.donderdag 8 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Familie en vrienden belangrijk voor Nederlandse vrouw (AD, 8 januari 2004). Onderzoek Blauw Research: Ruim één op de vier Nederlandse vrouwen ervaart sociale contacten als het belangrijkste in haar leven. In Duitsland en Zweden geldt dat slechts voor respectievelijk 9 en 8%. Slechts 6% van de Nederlandse vrouwen besteedt haar tijd het liefst op kantoor. Ook in de andere onderzochte landen delft een carrière het onderspit.
 • Erdal Balci: Oud-strijders PKK minachten de vrouw (Trouw, 7 januari 2004, tijdelijke link). In het Koerdische gedeelte van Turkije is het rustiger geworden sinds de strijd tussen de PKK en de Turkse regering in Ankara is geluwd. Tenminste, in de politiek. Want thuis rommelt het. Nu de strijders van toen thuis zijn, zitten zij hun echtgenotes, zussen en dochters op hun kop. ,, De meisjes mogen hier geen vrienden hebben, uit welk milieu ze ook komen. Ze mogen niet eens flirten.''

Focus > Discussie ''Mag Aart Jan het licht uitdoen ?'':[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]