vrijdag 10 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  JANUARI 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2004


dinsdag 20 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Britse vonnissen wegens babymoord wellicht herzien (NRC-Handelsblad, 20 januari 2004). De afgelopen tien jaar zijn in Groot-BrittanniŽ mogelijk tientallen ouders ten onrechte veroordeeld voor de moord op hun kinderen. Procureur-generaal Lord Goldsmith zei gisteren dat de veroordeling van 258 ouders opnieuw zal worden onderzocht, omdat mogelijk geen sprake was van moord maar van wiegendood.
 • Janna: Hoogervorst bevordert emancipatie, vindt hij (Indymedia.nl, posting 20 januari 2004). Ik kreeg zojuist een brief van Wever, namens Hoogervorst van volksgezondheid, waarin hij (in antwoord op mijn brief van drie en een halve maand geleden) zijn bezuinigingsmaatregel op anticonceptie als een bijdrage aan verworvenheden op gebied van emancipatie benoemt.
 • Werkloosheid in 2003 sterk gestegen (persbericht CBS, 20 januari 2004). In vergelijking met een jaar geleden is de werkloosheid gestegen van 4,2 naar 5,5%. Er zijn nu meer werkloze mannen dan vrouwen. De werkloosheid onder vrouwen is in 2003 nog steeds hoger dan onder mannen: 6,1% tegen 4,7%.
 • Allochtone meisjes trouwen minder jong (Nederlands Dagblad, 20 januari 2004). Van de Turkse meisjes die naar Nederland emigreren om te trouwen is 60%  20 jaar of jonger. Van de Marokkanse meisjes ligt dit op 40%. Wel neemt het trouwen op jonge leeftijd onder Turkse en Marokkaanse meisjes gestaag af. Onder Marokkaanse meisjes wint het samenwonen aan populariteit.
 • Barbara de Jong: Strijken wordt gemakkelijker (Algemeen Dagblad, 20 januari 2004). Gladde blouses en pantalons in een handomdraai? Misschien maakt de nieuwste uitvinding van Philips en Unilever, die zij vanmiddag presenteren, dit wel mogelijk. De gebruikers hopen op lichtgewicht met veel stoom.
 • Eťn van de vijf ouderen beperkt in bewegingsvrijheid (CBS Webmagazine, 19 januari 2004).Ondanks de vergrijzing daalde het aandeel personen met ernstige mobiliteitsbeperkingen van 9% in 1989 naar 7% in 2002. De daling is het grootst bij ouderen. Oudere vrouwen kampen vaker met mobiliteitsproblemen dan oudere mannen: een kwart van de vrouwen van 75 jaar en ouder heeft serieuze problemen met voortbewegen. Dat is twee keer zo veel als bij de mannen in deze leeftijdsgroep.
 • ''Apart beleid in vrouwengevangenis'' (Limburgs Dagblad, 17 januari 2004). Er moet een apart beleid komen voor vrouwendetentie in Nederland. Het vasthouden van vrouwen in een gevangenis is namelijk niet te vergelijken met dat van mannen.

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • De viering van wereldvrouwendag in Tilburg zal in 2004 plaatsvinden in de Vorst op zondag 7 maart. Contactpersoon: Rina Froklage. Zie de rubriek ''Vrouwen en ontwikkeling'' op de website van het COS West en Midden Brabant.

Agenda > Aktueel:
maandag 19  januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Eindrapport Commissie Integratiebeleid

 • Tweede Kamer | Op onze site gelijkebehandeling.nl vandaag en de komende periode veel berichten over het eindrapport van de Tijdelijke Commissie Integratiebeleid. Op deze plaats alleen een verwijzing naar de pagina waarop het hele rapport kan worden gedownload, naar hoofdstuk 7, Emancipatie van vrouwen en meisjes en naar de Samenvatting, conclusies en aanbevelingen. En omdat ''het hoofddoekje'' voortdurend aandacht krijgt in de media hier ook de aanbeveling die de commissie terzake heeft gedaan:
  • ''Het dragen van een hoofddoek of andere religieuze uitingen in de kleding is een eigen keuze en verantwoordelijkheid. Uitsluitend indien er functionele gronden voor zijn, is de inperking van dit basisprincipe acceptabel. Discriminatie op deze grond is vanzelfsprekend verboden'' (Rapport, p. 545).

 • Franse radicalen kapen hoofddoekje. Relatie christendom-islam staat op het spel (Rotterdams Dagblad, 19 januari 2004). In verschillende plaatsen in Frankrijk is het afgelopen weekeinde gedemonstreerd tegen het aangekondigde verbod van het dragen van islamitische hoofddoekjes op openbare scholen. In andere Europese steden, Noord-Amerika en in de Arabische wereld betuigden moslims hun solidariteit. De betogers stelden dat de nieuwe Franse wet ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting en de religieuze vrijheid beperkt.
 • Protest verbod hoofddoekjes (Het Parool, 19 januari 2004). ''Aan de demonstraties tegen het verbod op hoofddoeken deed slechts een radicale minderheid van de Franse moslimgemeenschap mee. De gematigde zwijgende meerderheid moet zich laten horen.'' Dat zei de voorman van de Franse Raad voor het Moslimgeloof, Dalil Boubakeur, in een interview met de krant Le Parisien.
 • Nederlandse moslims betogen in Brussel voor hoofddoek (Reformatorisch Dagblad, 19 januari 2004). Ongeveer driehonderd leden van de islamitische organisatie HizbĖut Tachir, van wie het merendeel afkomstig uit Nederland, hebben zondag in Brussel gedemonstreerd voor het recht van moslimvrouwen overal een hoofddoek te mogen dragen. De demonstratie vond plaats voor de Franse ambassade in Brussel, omdat Frankrijk het dragen van de hoofddoek op scholen en in officiŽle instellingen wil verbieden.

Aktueel > Agenda:

Gesignaleerd:
zondag 18  januari 2004 

Nieuwsbrieven:

Nieuws:

 • hspace=0  Saskia Dekkers: Frankijk verbiedt hoofddoekjes op school per wet (Novatv.nl, 17 januari 2004). Ook in andere Europese landen is de mate waarin allochtonen zich moeten aanpassen onderwerp van heftige maatschappelijke en politieke debatten. In Frankrijk bijvoorbeeld, waar de regering het dragen van hoofddoekjes op scholen per wet gaat verbieden. Tot woede van groepen allochtonen die vandaag in Parijs protesterend de straat op gingen.

Nieuwsarchief:

 • Clara Wichmann Instituut moet sluiten (CLWI, bericht uit Nieuwsbrief januari 2004). Het Clara Wichmann Instituut zal op korte termijn Ė waarschijnlijk binnen een jaar Ė sluiten. De reden is dat de subsidie van het ministerie van Justitie wordt gestopt. Het instituut is grotendeels afhankelijk van de subsidie, die in 2003 Ä 555.000 per jaar bedroeg. Getracht zal worden om de expertise en een aantal activiteiten op het gebied van vrouw en recht te behouden.
  • Als u mee wilt denken over de toekomst van vrouw en recht kunt u op de site van het Clara Wichmann Instituut een vragenlijst [link inmiddels hersteld] downloaden en die na invulling retourneren aan het CLWI.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
zaterdag 17  januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Afghaanse zangeres toch van tv (De Volkskrant, 17 januari 2004). Nog geen week nadat de Afghaanse televisie voor het eerst in twaalf jaar beelden had uitgezonden van een zingende vrouw, zijn zangeressen op de beeldbuis voorlopig weer taboe. De staatstelevisie heeft dat besloten na een protest van het Hooggerechtshof.
 • Steffie Kouters en Ellen de Visser: Bevallen met pijnbestrijder wordt steeds gebruikelijker  (De Volkskrant, 17 januari 2004). Steeds meer zwangere vrouwen krijgen bij de bevalling een vorm van pijnbestrijding. Van de negentigduizend vrouwen die in 2002 onder leiding van een gynaecoloog bevielen, kreeg ruim 27 procent een ruggenprik of een injectie tegen de pijn. Dat is 6 procent meer dan in 1995.
 • Steffie Kouters en Ellen de Visser: Pijnbestrijding bij baren (De Volkskrant, 17 januari 2004). Veel zwangere vrouwen zijn niet langer bereid om ''in smart kinderen te baren''. Ze willen de pijn verzachten door bijvoorbeeld de ruggenprik.
 • Nienke Ledegang: In het spitsuur van het leven ... (Trouw, 17 januari 2004, tijdelijke link) ...  kan een 'gezinsmanager' uitkomst bieden. Deze maand betreden de eersten de markt. Willen we er straks allemaal een? Het spitsuur van het leven, daar hebben we het over. Steeds meer gezinnen raken de grip op de alledaagse gang van zaken langzaam maar zeker kwijt. We moeten veel van onszelf - we wŪllen ook veel. Maar de consequentie is wel dat we onze moeder op een vieze wc-pot neerzetten. En zo kregen we het van huis uit niet mee, dus begint er hier en daar wat te knagen.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
vrijdag 16  januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • BelgiŽ | Open brief van een aantal Vlaamse vrouwenorganisatie aan Minister Patrick Dewael (januari 2004). De organisaties schrijven diep ontgoocheld te zijn ''over de vaststelling dat het multicultureel debat, waaronder de hoofddoekkwestie, tot op heden over onze hoofden wordt gevoerd''.
 • Voormalig Tros-omroepster publiceert nieuw glossy vrouwenblad Sen (MKB-net nieuws, 16 januari 2004). Eind maart 2004 zal er een nieuw glossy maandblad voor ''nieuwe Nederlandse en Vlaamse vrouwen (20-35)'' op de markt komen. Dit lifestyle-blad, genaamd Sen, is de creatie van voormalig Tros-omroepster Senay ÷zdemir.
 • Joop Bouma : Anticonceptie : Of het staafje of de arts deugde niet (Trouw, 16 januari 2004). Is het anticonceptiestaafje Implanon een gebrekkig product of is het middel gebrekkig toegediend? De rechtszaak rond het 'wonderstaafje' lijkt zich op die vraag te gaan toespitsen.
 • Wilma van der Maaten: IndonesiŽ | Polygamie gaat om seks, niet om geloof (Trouw, 16 januari 2004). Veelwijverij wordt een trend in IndonesiŽ. Mannen beroepen zich op de Koran, en spreken van een heilige plicht. Onzin, vindt Maria Ulfah van moslimorganisatie Nahdlatul Ulama, vrouwen komen bedrogen uit. Puspo Wardoyo, Indonesich zakenman, bedacht onlangs de Polygamie Award.
 • Man van deze tijd? Doe de test (AD, 16 januari 2004). Welke man haalt wel eens koffie voor een vrouwelijke collega? Dat is een van de vragen in de interactieve test 'Man van deze Tijd', die vanaf gisteren op de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat. Doel: mannen ťn vrouwen mentaal in beweging te brengen. Deelnemers kunnen hun antwoorden vergelijken met die van bekende Nederlanders als Bart Chabot, Ruud Gullit en Humberto Tan.
 • Zangeressen weer taboe op Afghaanse tv (AD, 16 januari 2004). De Afghanen hebben maar kort kunnen genieten van het optreden van een zangeres op de televisie. De conservatieve Hoge raad is, 'tegen het zingen en dansen van vrouwen' en dwong minister Sayed Makhdoom Raheen (Cultuur) er toe het verbod op het tonen van zangeressen weer in te voeren.

Aktueel > Agenda:

emancipatie.pagina.nl:
donderdag 15  januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Imam bestraft voor boek over slaag (NRC-Handelsblad, 15 januari 2004). Een rechtbank in Barcelona heeft vijftien maanden gevangenisstraf en een boete van 2.160 euro opgelegd aan een imam vanwege diens boekje met adviezen hoe men het beste zijn vrouw kan slaan zonder dat dit sporen achterlaat.
 • Europees Parlement | Rapport Swiebel aangenomen (jokeswiebel.nl, 14 januari 2004). ''Vandaag heeft het Europees Parlement mijn rapport inzake het gelijke kansenbeleid aangenomen. Dit rapport is een reactie van het EP op twee eerder verschenen beleidsdocumenten van de Europese Commissie, n.l. het jaarverslag 2002 en het werkprogramma 2003. Zie voor de inhoudelijke kant van het rapport, de column van 26 november 2003.''
 • Digitale test helpt bedrijven bij verbeteren carriŤre-kansen vrouwelijke managers (Ministerie van SZW, persbericht 15 januari 2004). Om bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de carriŤre-mogelijkheden van vrouwen in hogere functies is vanaf vandaag op www.glazenplafondindex.nl een test (digitale benchmark) beschikbaar. Ook gaat in de loop van 2004 het derde Ambassadeursnetwerk van start. Dit is bekendgemaakt tijdens de slotmanifestatie van het tweede Ambassadeursnetwerk.
 • Bush wil meer bruiloften (De Volkskrant, 14 januari 2004). De Amerikaanse president Bush is van plan 1,5 miljard dollar te steken in een campagne om het traditionele huwelijk te bevorderen in zijn land. De president wil zich volgens The New York Times van woensdag vooral richten op heterostellen uit de lagere inkomensgroepen. De plannen voorzien ook in speciale trainingen voor verbetering van de 'interpersoonlijke vaardigheden', waardoor huwelijken stand moeten houden.

emancipatie.pagina.nl:

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • vrijdag 5 t/m donderdag 11 maart 2004:  Dans in vrijheid. In Oss, Berghem, Herpen en Ravenstein werken 15 verenigingen en instellingen samen aan ťťn programma ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag 2004.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
woensdag 14 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Hester Haarsma: Pleegzorg | Een baby voor in het weekend (De Volkskrant, 14 januari 2004). Een baby voor in het weekend, of een puber door de week? Of liever een ama-kind? Pleegzorg op maat op een fleximarkt.
 • Overleg over levensloop gaat uiterst stroef (De Volkskrant, 13 januari 2004). De onderhandelingen tussen kabinet en vakbeweging over een nieuw op te zetten levensloopregeling verlopen uiterst stroef. Er heerst veel wantrouwen over en weer, stelt zowel CNV-voorzitter Doekle Terpstra als FNV-voorman Lodewijk de Waal.
 • De Faria uit college Rotterdam (De Volkskrant, 14 januari 2004). De Rotterdamse wethouder Rabella de Faria is opgestapt. Het fractiebestuur van Leefbaar Rotterdam blijkt maandag het vertrouwen in haar te hebben opgezegd. 'Daarmee is de basis voor mijn wethouderschap komen te vervallen', aldus een hevig geemotioneerde De Faria dinsdagavond op de trappen van het Rotterdamse stadhuis.
 • Rotterdamse wethouder De Faria treedt af (De Volkskrant, 13 januari 2004). De Rotterdamse wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) is dinsdagavond afgetreden. Reden is een vertrouwensbreuk in de fractie van Leefbaar Rotterdam.

Aktueel > Agenda:

Focus > Internationale Vrouwendag 2004:

 • Activiteit verplaatst van Assen naar Bovensmilde: maandag 8 maart 2004 - 8 maart viering tijdens een netwerklunch voor vrouwelijke politici uit Drenthe (Wijkcentrum Stichting Molo-Oekoe, Jasmijnstraat 26, 9421 SH  Bovensmilde). Tijd: 10.00 uur - 14.00 uur. Organisatie: Enova emancipatie adviesbureau Drenthe en het Intercultureel Instituut Drenthe.  Info: info@enova-ebd.nl


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 6  >>>]