zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  JANUARI 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2004

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
zaterdag 31 januari 2004 

Aktueel > Agenda:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vroeger had je geen huilbaby's (Rotterdams Dagblad, 30 januari 2004, tijdelijke link). Ouders hebben een huilbaby aan zichzelf te wijten. Ze zijn te druk, te onzeker en hebben te weinig rust en regelmaat. Dat stelde de Utrechtse kinderpsychologe M. L'Hoir gisteren tijdens het tweedaags symposium 'Het kind onder druk' van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.
 • Jaco van Lambalgen: ''Dreigende besnijdenis reden voor verblijfsvergunning'' (Rotterdams Dagblad, 30 januari 2004, tijdelijke link). In sommige Afrikaanse landen worden meisjes vaak al op zeer jonge leeftijd besneden. Mishandeling, vindt PvdA'er Jeroen Dijsselbloem. Minister Verdonk (Asielzaken) moet daarom meisjes uit die landen die als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen, automatisch een verblijfsvergunning geven. Ook als dat betekent dat er 7.500 SomaliŽrs, Soedanezen en EthiopiŽrs hier mogen blijven, stelt Dijsselbloem.
 • Feministische minister van gezondheid (Indymedia.nl, posting door ''Open je bekje op elk plekje'', 29 januari 2004). De feministische minister van gezondheidszorg, die vanmiddag zitting nam in het debat over emancipatie, is ontevreden over de voorwaarden voor vrijheid en gelijkberechtiging van vrouwen. Ze ging daarom aan tafel zitten bij de Geus en de andere afgevaardigden om in 7 minuten uit te leggen wat er anders moet. Helaas werd deze minister verwijderd uit het gebouw voor ze alles gezegd had wat ze op haar lever had.
 • Kustaw Bessems: Allochtone homo's : wel doen niet zeggen (Trouw, 31 januari 2004). De homowereld 'verkleurt' snel. Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse jongeren treffen elkaar in de uitgaanswereld. Maar thuis vertellen dat je homo bent, dat is wat anders. Allochtonen komen liever stilletjes uit de kast.
 • Ferry Haan: Bruid uit thuisland remt emancipatie (Volkskrant, 30 januari 2004). Meer dan 70% van de vrouwen die Nederland als huwelijksmigrant binnenkomt, heeft hoogstens de lagere school doorlopen en heeft nauwelijks kans op de Nederlandse arbeidsmarkt, aldus het SCP in het rapport Emancipatie in Estafette. Het SCP is somber over de toekomstperspectieven voor een grote groep allochtone vrouwen.vrijdag 30 januari 2004 

Aktueel > Tijdschriftenrek:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Taakverdeling tussen man en vrouw blijft ongelijk ondanks verbeteringen (MKB-net Nieuws, 30 januari 2004). De emancipatie van mannen lijkt redelijk goed op koers te liggen. Steeds meer `moderne mannen` dragen hun steentje bij aan het huishouden: stofzuigen, koken, luiers verschonen en andere taken die zij voorheen liever aan de vrouw overlieten. Wel geven veel mannen aan dat zij de zaken graag op hun eigen wijze aanpakken en niet zitten te wachten op ''advies'' van hun partner.
 • Helft immigrantes zonder baan (AD, 30 januari 2004). Meer dan de helft van de allochtone vrouwen heeft geen baan, amper contact met andere Nederlanders en houdt er nogal traditionele opvattingen op na over de verhouding tussen mannen en vrouwen. Het gaat vooral om de eerste generatie Turkse en Marokkaanse vrouwen, maar ook om vrouwen die onlangs als bruid naar Nederland zijn gehaald
 • GroenLinks vindt emancipatiebeleid mislukt (GroenLinks.nl, persbericht TK-fractie, 29 januari 2004). GroenLinks is van mening dat het emancipatiebeleid is mislukt. Het emancipatiebeleid is al jaren te vrijblijvend. Vrouwen hebben daardoor nog steeds een grote achterstand. De Geus moet op de bres voor de emancipatie van vrouwen.
 • Ruim helft allochtone vrouwen kansarm; bijna kwart succesvol (persbericht dd. 29 januari 2004 van het ministerie van SZW). Onderzoek van SCP en ISEO: 53% van de allochtone vrouwen bevindt zich in een kansarme positie, voor het overgrote deel van Turkse en Marokkaanse afkomst en relatief veel alleenstaande moeders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst. 22% daarentegen bevindt zich een maatschappelijk succesvolle positie.
  • Brief dd. 29 januari 3004 van minister De Geus (SZW) - mede namens minister Verdonk (VI) - aan de Tweede Kamer ter aanbieding van het rapport Emancipatie in Estafette.
  • Emancipatie in Estafette, de positie van vrouwen uit etnische minderheden. Rapport van het SCP en het ISEO onder redactie Merovť Gijsberts en Ans Merens, februari 2004
 • De emancipatie van allochtone vrouwen geholpen met krachtig gezinsbeleid (persbericht Nederlandse Gezinsraad, 29 januari 2004). Het integratiebeleid heeft te lang de ogen gesloten voor de positie van vrouwen, zo concludeerde vorige week de commissie Blok. De commissie zou echter te weinig concrete oplossingen voorstellen om hun emancipatie te bevorderen..
 • Herinneringstherapie (Hoofdartikel NRC-Handelsblad, 28 januari 2004). De Gezondheidsraad waarschuwt in niet mis te verstane bewoordingen dat de resultaten van herinneringstherapie niet thuishoren op het politiebureau of in de rechtszaal. Therapeuten dienen zich ook te onthouden van getuigenverklaringen over patiŽnten.
 • Ellen de Bruin en Paul Steenhuis: Kunnen vrouwen naar Mars? Of zeuren ze te veel? (NRC-Handelsblad scholierensite, 26 januari 2004). De Amerikaanse president Bush heeft ruimtereizen naar Mars in het vooruitzicht gesteld. Er moeten zelfs mannen naar Mars. En vrouwen?

Den Haag > Emancipatiebeleid:

 • Tweede Kamer | De Vaste Commissie voor SZW heeft in haar procedurevergadering van dinsdag 27 januari 2004 besloten dat zij op een datum na 29 januari 2004 nog een apart algemeen overleg met Minister De Geus zal voeren over: het emancipatiesubsidiebeleid, de visitatiecommissie gender mainstreaming, de Derde voortgangsbrief gelijke beloning en de Tweede nationale rapportage over het VN-Vrouwenverdrag.donderdag 29 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sytske van Aalsum: Emancipatie blijft een kwestie van doorzetten (Trouw, 28 januari 2004). Witte vrouwen zijn klaar met hun emancipatie, vindt CDA-minister De Geus. Alleen zwarte vrouwen hebben nog een duwtje nodig. En over drie jaar is emancipatiezaken een overbodige portefeuille. De vrouwenbeweging hoont en vraagt zich af of Aart Jan het licht mag uitdoen. Binnenkort legt De Geus de Tweede Kamer zijn plannen op emancipatiegebied voor.
 • De man wil geen bemoeizuchtige vrouw (AD, 29 januari 2004). UIt onderzoek van minister de Geus over het succes van de campagne Mannen in de Hoofdrol blijkt:  Stofzuigen, ramen lappen en luiers verschonen. Steeds meer 'moderne' mannen draaien hun hand er niet voor om, maar ze willen het op hun eigen manier doen en meer ruimte van de vrouwen krijgen.woensdag 28 januari 2004 

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):
dinsdag 27  januari 2004 

hspace=0

Joke Blom overleden

Maandagavond bereikte ons het vreselijke bericht van het plotselinge overlijden van onze dierbare Joke Blom, directeur van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging. Joke was 46 jaar en stond op het punt - na 8 jaar succesvol directeurschap bij het IIAV - wethouder te worden in haar woongemeente Alkmaar.

Zie ook:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • ''Getuigenis van misbruik onbruikbaar'' (NRC-Handelsblad, 27 januari 2004). Herinneringen aan seksueel misbruik die tijdens therapie naar boven komen, kunnen niet worden gebruikt in een juridisch proces. Therapeuten dienen ook geen getuigenverklaringen af te leggen over hun eigen patiŽnt. Juridische waarheidsvinding is geen taak van de therapeut.
 • Ellen de Visser: Beroepscode geŽist bij incesthulp (Volkskrant, 27 januari 2004). Therapeuten moeten richtlijnen opstellen om te voorkomen dat bij patiŽnten fictieve herinneringen aan seksueel misbruik worden opgeroepen. Behandelaars weten te weinig van de nieuwste inzichten uit geheugenonderzoek. Zij gebruiken 'riskante technieken' als hypnose, die het risico op vervormde herinneringen sterk verhogen.
 • Therapeut | Hervonden herinnering telt niet (Trouw, 27 januari 2004). De Gezondheidsraad concludeert in het advies ''Hervonden herinneringen'': Een tijdens therapie bovengekomen herinnering aan seksueel misbruik tijdens de jeugd kan nooit gelden als maatschappelijk of juridisch feit. Een therapeut dient zich voor de rechter te onthouden van uitspraken over de feitelijke betrouwbaarheid van een verklaring van een patiŽnt.
 • LR: Verbied hoofddoekjes ambtenaren Rotterdam (Reformatorisch Dagblad, 27 januari 2004). Fractievoorzitter Sorensen (Leefbaar Rotterdam) wil ambtenaren verbieden een hoofddoekje te dragen en dient daartoe binnenkort een initiatief-voorstel in. VVD-leider Van Gent is het daar absoluut niet mee eens.

Nieuwsarchief (berichten van vůůr 27 januari):

 • Aart Jan de Geus: Emancipatiebeleid is nooit ''af'' (Ministerie van SZW, column, 26 januari 2004). Vrouwen zijn tegenwoordig op vrijwel alle plekken in onze samenleving aanwezig: op de arbeidsmarkt, in de politiek of in het hoger onderwijs. En dat vinden we vanzelfsprekend. Is de emancipatie daarmee voltooid? Is het emancipatiebeleid dus Ďafí? Nee, integendeel; er blijft nog heel wat te wensen over.
 • Verschil ziekenhuisopname naar herkomstgroep (CBS Webmagazine, 26 januari 2004). Naar verhouding zijn er meer ziekenhuisopnamen onder Turken dan onder Marokkanen, Surinamers of autochtone Nederlanders. Bij vrouwen is het gemiddeld aantal klinische opnames het hoogst bij Marokkanen en Turken. Als besnijdenissen buiten beschouwing worden gelaten, daalt het aantal dagopnamen vooral bij de Marokkanen, gevolgd door resp. de Turken en Surinamers.
 • ''Mijn hoofddoek is het toppunt van emancipatie'' (Rotterdams Dagblad, 26 januari 2004, tijdelijke link). Ze draagt een trendy groen legerjasje met grote letters 'peace' erop. De slobberige zwarte ribbroek is al even hip. Het lijkt in tegenspraak met de traditionele zwarte hoofddoek die Masite (18) strak om het hoofd heeft geknoopt. Zelf ziet de vwo-scholiere dat anders. Haar donkere ogen blikken fel de wereld in. ,, Een ander kan zeggen dat het niet hoort, maar dit is mijn keuze. Ieder kiest zijn eigen weg.''
 • Onderzoeksbudget voor Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (Universiteit Utrecht, 21 januari 2004). De historica Els Kloek krijgt extra budget voor haar Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN). Het DVN beoogt een biografisch overzicht te geven van vrouwen die vůůr 1850 een rol hebben gespeeld in de Nederlandse geschiedenis.

Aktueel > Tijdschriftenrek:

emancipatie.pagina.nl:

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

Servicepagina > Oproepen:

 • De redactie van Opzij wil voor een artikel graag in contact komen met allochtone vrouwen die hun hoofddoek bewust hebben afgedaan. Frieda Pruim: 020-5518529 / frieda.pruim@weekbladpers.nlmaandag 26  januari 2004 

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Wiegendood-zaak breidt zich uit. Britse advocaat-generaal kondigt onderzoek aan naar duizenden vonnisen (Trouw, 21 januari 2004). Behalve 258 veroordelingen vanwege babymoord worden de komende tijd in Groot-BrittanniŽ mogelijk ook duizenden zaken opnieuw beoordeeld waarin ouders uit de ouderlijke macht zijn ontzet.
 • Eveline Brandt: Tienerzwangerschap | Het is prijsschieten voor die meiden (Trouw, 26 januari 2004). Tienermeisjes worden weer vaker zwanger. Maar ze kunnen zij haast nergens meer terecht voor anonieme voorlichting en gratis anticonceptie. Een gespecialiseerde verpleegkundige in een jongerencentrum probeert abortus, die treurige uitkomst van de tienerseks, een stap voor te blijven. Tegen de klippen op, veelal, want er wordt wat afgerommeld. Een middag op het anticonceptiespreekuur voor jongeren in Rotterdam.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Sokken stoppen was ook leuk (De Volkskrant, 26 januari 2004). ''De Vliegende Huisvrouw'' luidt de bijnaam van Fanny Blankers-Koen, die in 1948 tijdens de Spelen van Londen vier gouden medailles behaalde. Een wapenfeit dat nadien nooit meer door een atlete geŽvenaard is.
 • Rob Velthuis: I.M. | Blankers-Koen deed ellende vergeten (Trouw, 26 januari 2004). Eťn keer in de geschiedenis heeft Nederland meegemaakt hoe een sportieve prestatie van wereldformaat alle maatschappelijke ellende deed vergeten. Het overlijden van Fanny Blankers-Koen, gisteren op 85-jarige leeftijd, brengt weer in herinnering hoe na-oorlogs Nederland in 1948 haar vier gouden olympische medailles vierde als een tweede bevrijding.
 • Rolf Bos: Vier gouden dagen in augustus 1948 (De Volkskrant, 26 januari 2004). Net als zoveel sporters was de zondag op 85-jarige leeftijd overleden Fanny Blankers-Koen bijgelovig. Het cijfer 7 had haar voorkeur.
 • Fanny Blankers-Koen overleden (De Volkskrant, 25 januari 2004). De Nederlandse atlete Fanny Blankers-Koen is zondag op 85-jarige leeftijd overleden.


[ Pagina: 1 2 3 4 5 6  >>>]