maandag 28 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  AUGUSTUS 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF AUGUSTUS 2004


dinsdag 3 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vaticaan hekelt strijd van modern feminisme (NRC-Handelsblad, 2 augustus 2004). De strijd van het moderne feminisme voor macht en gelijkheid van de seksen ondermijnt het traditionele gezin. Dat stelt het Vaticaan in een nieuw document dat zaterdag openbaar is gemaakt. De rooms-katholieke kerk meent dat feminisme ,,in strijd is met de waarachtige vooruitgang van vrouwen''. Ook schept het een klimaat waarin mannen en vrouwen als elkaars vijanden worden gezien en huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht worden gezien als acceptabel.
 • Gevraagd: voorbeeldmannen voor jongetjes in de crèche (De Volkskrant, 3 augustus 2004). Op crèches en peuterspeelzalen moet meer mannelijk personeel worden aangenomen om ''frustraties en ontwikkelingsachterstanden'' bij jongetjes te voorkomen.
 • VVD'er Kroes wordt eurocommissaris (NRC-Handelsblad, 3 augustus 2004). Oud-minister Neelie Kroes (VVD) is voorgedragen als de nieuwe Nederlandse eurocommissaris. Dit melden bronnen in Brussel en Den Haag. Nog niet bekend is welke portefeuille Kroes gaat bekleden in het dagelijks bestuur van de Europese Unie.
 • Kabinet draagt Kroes voor als eurocommissaris (De Volkskrant, 3 augustus 2004). Het kabinet draagt oud-VVD-minister Neelie Kroes voor als nieuwe Nederlandse eurocommissaris. Dat hebben bronnen tegenover de Volkskrant bevestigd.

Nieuws uit juli 2004:

 • Deedee Derksen: Zes Haagse ''loverboys'' opgepakt (De Volkskrant, 31 juli 2004). Politie en justitie in Den Haag hebben zes zogeheten loverboys opgepakt. De mannen uit Den Haag worden ervan verdacht zeker vijf vrouwen (van wie drie minderjarig) te hebben aangezet tot prostitutie. Ze werden in juni en juli aangehouden en zitten in voorlopige hechtenis.
 • Bende Bulgaarse babyhandelaren bij Parijs gepakt (De Volkskrant, 24 juli 2004). In de buurt van de Parijse voorstad Bobigny is een tiental mensen gearresteerd op verdenking van handel in baby's. [...] Hun motief zou geldnood zijn. De afnemers waren echtparen die niet in staat bleken zelf kinderen te krijgen of te adopteren.
 • Barroso wil tenminste acht vrouwen in Europese commissie (De Volkskrant, 23 juli 2004). Het kabinet-Balkenende is onder flinke druk komen te staan om een vrouw te leveren als nieuwe eurocommissaris voor Nederland. De Portugese ex-premier Barroso, die donderdag met flinke meerderheid tot voorzitter van de Europese Commissie werd gekozen, riep de EU-landen gisteren uitdrukkelijk op vrouwen naar voren te schuiven voor zijn ploeg.
 • Indonesische hulpjes massaal mishandeld (De Volkskrant, 22 juli 2004). Duizenden Indonesische vrouwen die in Maleisië als hulp in de huishouding werken worden door hun werkgevers uitgebuit en mishandeld. Dat meldt de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
 • Kees Broere: ''Milities in Darfur verkrachten vrouwen stelselmatig'' (De Volkskrant, 20 juli 2004). De Arabische milities in Darfur, in het westen van Sudan, maken zich schuldig aan systematische verkrachting van Afrikaanse vrouwen. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een maandag verschenen rapport. De organisatie baseert zich op honderden getuigenverklaringen.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Neelie Kroes: invloedrijk (NRC-Handelsblad, 3 augustus 2004). Dat de 63-jarige Neelie Kroes door Nederland wordt voorgedragen als eurocommissaris is niet heel verwonderlijk. Minimaal acht vrouwen wil de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Barroso in zijn team hebben, vooralsnog zijn het er zeven. Typerend ook, omdat Kroes degene is die zich altijd heeft ingezet voor de benoeming van vrouwen op hoge functies in het bedrijfsleven en in de politiek.
 • John Schoorl: Gedreven vechter met immens sociaal netwerk (De Volkskrant, 20 juli 2004). De politiek ontdekte Neelie Kroes toen ze 28 jaar was en andere banen haar niet konden bekoren. Nu, net 63, aast ze op de post van eurocommissaris. ''Vrouwen van mijn generatie zijn vechters, bitcherig.''


De redactie was afwezig van 12 juli t/m 2 augustus. Berichten uit deze periode worden later bijgeplaatst.Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 ]